Orwell 1984-e az egész (pop)kultúrát behálózza

Orwell 1984-e az egész (pop)kultúrát behálózza

Nemrég olvastuk újra a világirodalom egyik legismertebb regényét, az 1984-et, mely bár több mint hetven éve íródott, a mai napig megunhatatlan olvasmány, újabb és újabb generációk közös kedvence. Annak ellenére, hogy a rendkívül gyors technológiai és informatikai fejlődés ma már sokszor éles határt húz az egyes nemzedékek közé, Orwell disztópiája képes olyan könyvélmény maradni, mely közös pont az idősek, a középkorúak és akár a ma középiskolásai számára. Megjelenése óta mit sem vesztett aktualitásából, rengetegen hivatkoznak rá, és rendkívül nagy hatása van a kultúra és a művészet számos területén.

ko | 2023. április 28. |

Nemcsak a disztópia műfaja válik divatosabbá általa (és születik meg Ray Bradbury Fahrenheit 451 című regénye vagy a lengyel Stanislaw Lem Éden című műve néhány évvel később), de az irodalmon kívül is nagyon fontos forrása lesz a művészetnek, a magas és a populáris regiszterben egyaránt.

Ahogy az várható volt, a regényből már megjelenése után hét évvel film készült 1984 címen Michael Anderson rendezésében, majd három évtizeddel később, éppen 1984-ben Michael Radford adaptálta a szöveget, a nagy sikerű filmhez pedig az Eurythmics zenekar készített zenét.

A regényből 1984 után is készültek filmfeldolgozások, valamint televíziós és rádiós adaptációk, színházi előadások, sőt, 2005-ben még balettelőadás is. Képregényekhez, számítógépes játékokhoz adott ihletet Orwell szörnyű jóslata, és nagyon sok popzenész is merített a kultikus regényből. David Bowie Diamond Dogs című albumán öt dalt is szentelt a témának, a legegyértelműbb utalás ezek közül az 1984 című szám:

A Radiohead zenekart is megihlette a kötet, világhírű daluk, a Karma Police is utalás lehet a Gondolatrendőrségre (Thought Police), a 2+2=5 című számuk pedig Orwell regényének egyik híres idézetére épít: „A szabadság az, ha szabadságunkban áll kimondani, hogy kettő meg kettő négy. Ha ezt megtehetjük, minden egyéb magától következik.”

Nemcsak külföldön, Magyarországon is több feldolgozása akadt, a régóta szólókarriert folytató Kovács Ákos egykori zenekara, a kilencvenes évek elején népszerű Bonanza Banzai 1984 és 101-es szoba című számai is ennek egyértelmű bizonyítékai, de az URH Nagy testvér című dalának szövegét sem lehet félreérteni.

Valaki zavarja a távoli adókat

Valaki kattan a telefonban

Valaki megfoszt a rossz hírektôl

Valaki néz a TV-bôl

 

De jó, hogy beteg lettél

Meggyógyít a Nagy Testvér!

De jó, hogy beteg lettél

Meggyógyít a Nagy Testvér!

A regényt legalább 65 nyelvre fordították le, és a legtöbb országban több kiadást is megért, ennek is köszönhető, hogy szinte minden országban, minden művészeti ágban születtek vele kapcsolatos, rá vonatkozó alkotások, könyvek, dalok, grafikák. Hazánkban eddig több, mint 40 alkalommal adták ki, legelőször Antal György, majd a legáltalánosabban elterjedt Szíjgyártó László fordításában, de lefordította Stier Ágnes és tavaly Lukács Laura is. Nemcsak nálunk, hanem szerte a világon különböző, jobbnál jobb borítókkal látott napvilágot ez a legendás kötet.

-

Orwell hatása az utcai művészetben is megjelent, ha nyitott szemmel járunk a világban, rengeteg olyan graffitivel találkozhatunk, melyek az 1984-re utalnak, annak egy-egy jelenségét próbálják meg hangsúlyozni, vizuális jellé alakítani.

-

A művészetek mellett a politikai életben is gyakran megjelennek a regény közismert helyzetei, mondatai, bár legtöbbször üres lózungok formájában, leegyszerűsítve, eredeti kontextusából kiemelve, esetleg félreértelmezve.  Már csak azért is érdemes újraolvasni a könyvet, hogy mi magunk elkerülhessük ezeket a félreértéseket, illetve azért is, hogy felismerhetővé váljon azt a rengeteg kulturális utalás, melyet ez az ikonikus szöveg hívott életre. 

-

 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Betilthatták Orwell 1984-ét Fehéroroszországban

Orwell regénye állítólag a negyedik legnépszerűbb könyv volt a Lukasenka vezette autoriter rezsimben.

 

...
Hírek

Ha igazi Orwell-rajongó vagy, erre a hírlevélre érdemes feliratkoznod

Pénteken indul a Napi Orwell-hírlevél. Akik feliratkoznak, minden nap elolvashatnak angolul egy rövid szövegrészletet az írótól.

...
Hírek

Nézd meg az egyetlen fennmaradt felvételt George Orwellről!

Azt hinnénk, a világhírű íróról maradt fenn legalább egy interjú vagy valamilyen más, hosszabb mozgóképes felvétel. De ahogy azzal a LitHub újságírója is szembesült, ez sajnos nincs így - ezért is olyan értékes az a kis anyag, amit sikerült megtalálnia.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át.

...
Szórakozás

Jordan? Pipa! – Az alfakosaras, a tárgyalóasztal meg a munkaalkoholista fehér férfiak

Az Air – Harc a legendáért arra a pávatáncra fókuszál, amely 1984-ben zajlott a Jordan család és egy ambiciózus sportszergyártó vállalat vezetői között. Hozzáolvastuk a pár éve magyar nyelven is elérhető Michael Jordan-monográfia vonatkozó részeit.

...
Nagy

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai olyan korhű helyzetjelentések, melyek jelentőségével maguk sem voltak tisztában

Hétfőn este nyílt meg a Cseh Tamás életművéről szóló kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A zeneszerző-énekes idén januárban ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját; a tárlat megidézi emlékét, az archív felvételek pedig visszarepítenek a hetvenes évekbe.

...

Szabó Magda egész életében hitt a nagy történetekben

...

Závada Péter: A szövegekbe visszavonulás is politika

...

Pál Sándor Attila: Kiküldtek a József Attila-óráról, mert fantasyt olvastam

...

Trianonból a magyar gyárosok profitáltak, mert nem volt román üzleti elit

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.