Tényleg el van átkozva mindenki, aki adaptálja A Mester és Margaritát?

Tényleg el van átkozva mindenki, aki adaptálja A Mester és Margaritát?

Decemberben adtunk hírt róla, hogy hamarosan érkezik A Mester és Margarita új adaptációja, Baz Luhrmann ugyanis filmet készít Mihail Bulgakov sokak által kedvelt, kultikus regényéből. A héten egy rádiós interjúban arról volt szó a készülő film kapcsán, hogy eddig számos feldolgozása született a regénynek, de szinte az összes forgatást bizarr események, problémák zavarták meg.

Könyves Magazin | 2020. július 02. |

Már folyik az előkészítése A Mester és Margarita új adaptációjának, amelynek rendezője Baz Luhrmann (Moulin Rouge!, A Nagy Gatsby, Ausztrália) lesz. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a produkciót a jogtulajdonosokkal – Svetlana Migunova-Dalival és Grace Loh-val – együttműködésben fogja megalkotni, emellett a munkálatokban részt vesz még Michael Lang, Nevin Shalit, Andrew Fourman, Ellen Goldsmith Vein és Lindsay Williams is. A rendező a hír bejelentésekor azt nyilatkozta, hogy számára ez egy szerelemprojekt, hiszen már közel húsz éve elképesztően kötődik A Mester és Margaritához és borzasztóan örül, hogy végre lehetősége van interpretálni ezt az úttörő művet.

Új film készül A Mester és Margaritából - Könyves magazin

Mihail Bulgakov sokak által kedvelt, kultikus regényéből, A Mester és Margaritából fog filmet rendezni Baz Luhrmann - adta hírül a Deadline. A rendező a produkciót a jogtulajdonosokkal - Svetlana Migunova-Dalival és Grace Loh-val - együttműködésben fogja megalkotni, emellett a munkálatokban részt vesz még Michael Lang, Nevin Shalit, Andrew Fourman, Ellen Goldsmith Vein és Lindsay Williams is.

Bulgakov klasszikusáról a héten egy ausztrál rádió készített műsort. A beszélgetésre Rosa Ellen producer meghívta Baz Luhrmann rendezőt is, hogy meséljen a filmről, illetve, hogy számára mit jelent A Mester és Margarita. Az interjúban arról beszélt, hogy főként Margaritát és az átalakulásait szereti a regényben. Szerinte az orosz irodalom, illetve a világirodalom egyik legnagyobb jelenete, amikor Azazello azt a bizonyos varázslatos kenőcsöt adja oda Margaritának.

A beszélgetésen szó esett arról is, hogy már számos feldolgozása volt a regénynek (csak Oroszországban vagy öt), de úgy tűnik, a könyvön valamiféle átok ül, mert mindegyik esetében különös komplikációk léptek fel. A színészek megsérültek, hozzátartozóik haltak meg, de előfordult olyan is, hogy kigyulladt a film, vagy, hogy hatalmas fekete macska látogatta meg az egyik színésznőt.

Luhrmannt szerencsére eddig elkerülték az ilyen problémák, viszont a könyv saját bevallása szerint már jó ideje kísértette őt, bár nem gondolta, hogy valaha is megrendezheti. Korábban többen is mondogatták, hogy neki kéne leforgatnia a filmet, egyszer pedig New Yorkban egy random öregember ragadta meg a karját és jelentette ki orosz akcentussal, hogy ő fogja megcsinálni A Mester és Margaritát. Akkor azt válaszolta, még gondolkodik rajta, mire az öregember azt válaszolta: "Még hallani fogsz rólam."

A teljes beszélgetés ITT hallgatható vissza.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Új film készül A Mester és Margaritából

...
Nagy

HANGOSKÖNYV - Szabó Benedek: A Mester és Margarita

...
Hírek

75 éve hunyt el Sztálin kedvenc regényének szerzője, Mihail Bulgakov

KÉPALÁ 2020
...
Nagy

Elindult a KÉPALÁ pályázat - Neked mit mesél a fotó?

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Győry Domonkos: Papamobil [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Papp Ágnes: Vízidő [Képalá]

A hét könyve
Kritika
A sötétség azért van, hogy könnyebben meglássuk a jót
...
Nagy

Csillag Péter: Egy nap a mai futballviszonyok értékelése is biztosan érdemes lesz az utókor figyelmére

Az Ady stoplisban című kötetben magyar irodalmi alakok futballhoz való viszonya, a Kapufák és kényszerítők című könyvben a sport és a történelem kölcsönhatása került terítékre, a Hátsó füves című fotóalbum pedig a mai vidéki focira és a sport társadalmi vetületeire irányítja a reflektort. Interjú.

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

Mi az ára a művészetnek? - Itt járt Martin Eden

...
Hírek

7+1 adaptáció, amelyet érdemes megnézni októberben

...
Hírek

Újra streamel a Radnóti Színház!

Még több olvasnivaló
...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

...
Kritika

Nagy-Britannia legrosszabb évei, legrosszabb évei

Nagyon ritka, hogy egy szépirodalmi mű valamely (bármely) politikai-társadalmi eseményre szinte azonnal rezonálva jelenjen meg, és ez még akkor is igaz, ha Ali Smith már jó pár évtizede tervezte az Ősz című regényét – pontosabban az Évszakok címet viselő kvartetet. Az Őszt az első poszt-Brexit-regényként szokás emlegetni, de annál sokkal több, hiszen egyszerre az elmúlás és az útkeresés könyve. Nálunk pedig most ez a hét könyve.

...
Kritika

Az Eragon szerzőjének új csillagközi kalandjában egy percre sincs megállás

Az Örökség sorozat írója, Christopher Paolini új regényében a science fiction területére merészkedik, és ellentmondást nem tűrő stílusban bizonyítja, hogy van keresnivalója a legjobb mainstream zsánerregény-írók között. Az Álmok a csillagok közt nem a keményvonalas sci-fi rajongókhoz szól elsősorban, de akár ők is új kedvencre találhatnak a könyvben.