Tényleg el van átkozva mindenki, aki adaptálja A Mester és Margaritát?

Tényleg el van átkozva mindenki, aki adaptálja A Mester és Margaritát?

Decemberben adtunk hírt róla, hogy hamarosan érkezik A Mester és Margarita új adaptációja, Baz Luhrmann ugyanis filmet készít Mihail Bulgakov sokak által kedvelt, kultikus regényéből. A héten egy rádiós interjúban arról volt szó a készülő film kapcsán, hogy eddig számos feldolgozása született a regénynek, de szinte az összes forgatást bizarr események, problémák zavarták meg.

Könyves Magazin | 2020. július 02. |

Már folyik az előkészítése A Mester és Margarita új adaptációjának, amelynek rendezője Baz Luhrmann (Moulin Rouge!, A Nagy Gatsby, Ausztrália) lesz. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a produkciót a jogtulajdonosokkal – Svetlana Migunova-Dalival és Grace Loh-val – együttműködésben fogja megalkotni, emellett a munkálatokban részt vesz még Michael Lang, Nevin Shalit, Andrew Fourman, Ellen Goldsmith Vein és Lindsay Williams is. A rendező a hír bejelentésekor azt nyilatkozta, hogy számára ez egy szerelemprojekt, hiszen már közel húsz éve elképesztően kötődik A Mester és Margaritához és borzasztóan örül, hogy végre lehetősége van interpretálni ezt az úttörő művet.

Új film készül A Mester és Margaritából - Könyves magazin

Mihail Bulgakov sokak által kedvelt, kultikus regényéből, A Mester és Margaritából fog filmet rendezni Baz Luhrmann - adta hírül a Deadline. A rendező a produkciót a jogtulajdonosokkal - Svetlana Migunova-Dalival és Grace Loh-val - együttműködésben fogja megalkotni, emellett a munkálatokban részt vesz még Michael Lang, Nevin Shalit, Andrew Fourman, Ellen Goldsmith Vein és Lindsay Williams is.

Bulgakov klasszikusáról a héten egy ausztrál rádió készített műsort. A beszélgetésre Rosa Ellen producer meghívta Baz Luhrmann rendezőt is, hogy meséljen a filmről, illetve, hogy számára mit jelent A Mester és Margarita. Az interjúban arról beszélt, hogy főként Margaritát és az átalakulásait szereti a regényben. Szerinte az orosz irodalom, illetve a világirodalom egyik legnagyobb jelenete, amikor Azazello azt a bizonyos varázslatos kenőcsöt adja oda Margaritának.

A beszélgetésen szó esett arról is, hogy már számos feldolgozása volt a regénynek (csak Oroszországban vagy öt), de úgy tűnik, a könyvön valamiféle átok ül, mert mindegyik esetében különös komplikációk léptek fel. A színészek megsérültek, hozzátartozóik haltak meg, de előfordult olyan is, hogy kigyulladt a film, vagy, hogy hatalmas fekete macska látogatta meg az egyik színésznőt.

Luhrmannt szerencsére eddig elkerülték az ilyen problémák, viszont a könyv saját bevallása szerint már jó ideje kísértette őt, bár nem gondolta, hogy valaha is megrendezheti. Korábban többen is mondogatták, hogy neki kéne leforgatnia a filmet, egyszer pedig New Yorkban egy random öregember ragadta meg a karját és jelentette ki orosz akcentussal, hogy ő fogja megcsinálni A Mester és Margaritát. Akkor azt válaszolta, még gondolkodik rajta, mire az öregember azt válaszolta: "Még hallani fogsz rólam."

A teljes beszélgetés ITT hallgatható vissza.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Új film készül A Mester és Margaritából

...
Nagy

HANGOSKÖNYV - Szabó Benedek: A Mester és Margarita

...
Hírek

75 éve hunyt el Sztálin kedvenc regényének szerzője, Mihail Bulgakov

A hét könyve
Kritika
Milyen versek születtek a második világháború legsötétebb hónapjaiban?
...
Kritika

Milyen versek születtek a második világháború legsötétebb hónapjaiban?

Zoltán Gábor új kötete egy borzalmas időszak lenyomata versekben, melyet egy, a kétezres évekből visszatekintő szerző értelmez, így hozva létre egy rendkívül rétegzett, sokoldalú alkotást. A Szép versek 1944 a hét könyve. 

Balaton
...
Beleolvasó

A 80-as évek Balaton-partján minden vad volt és húsbavágóan mulandó

...
Nagy

„Balatont álmodom, s melléje magamat” – Irodalmi nyarak

...
Nagy

Írók a Balatonon – Jókai botrányos szerelmi kalandja

...
Nagy

„Balatont álmodom, s melléje magamat” – Irodalmi csónakázások

...
Nagy

Írók a Balatonon: Karinthy siófoki drámái

...
Nagy

Hulahopp [vasárnapi liezon]

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Búcsú az Indextől - 8 könyv a szabad újságírás megértéséhez

Elfogultak és szomorúak vagyunk, hogy összeomlik az Index, mert nélküle a mai Könyves Magazin nem lenne az, ami. Függetlenséget, szabadságot és bátorságot tanultunk az Indexben, az Indextől.  

...
Szívünk rajta

Kiss Judit Ágnes: Bár egyre több prózát írok, irodalmi anyanyelvem a vers maradt

Júliusban a Zsálya hercegnő és az öregnek hitt herceg lett a Szívünk rajta programban a hónap kiemelt könyve - Kiss Judit Ágnest a nevek fontosságáról, a vers és a mese kapcsolatáról, valamint az új könyvbe átköltöző kalózcsaládról faggattuk.

...
Nagy

Glukhovsky földalatti kalendáriuma: Metró – A trilógia

Dmitry Glukhovsky Metró-trilógiája tavaly egy kötetben, egy elbeszéléssel kiegészülve jelent meg. Glukhovsky Danteként kalauzol végig a radioaktivitástól kiégett orosz néplélek sötét bugyrain, és fantasztikum ide, apokalipszis oda, nem is rugaszkodott el a valóságtól annyira!