Margó, Könyvhét, Mozgókép Fesztivál [Programajánló]

Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár

-

Mikor? Június 9-12.

Hol? Városmajori Szabadtéri Színpad

Csütörtöktől vasárnapig ismét margózunk a Városmajorban, itt mutatja be új kötetét többek között Nádas Péter, Terézia Mora, Tolnai Ottó, Szabó T. Anna, Kun Árpád, Fiala Borcsa, Háy János, Dolák-Saly Róbert, Szentesi Éva, Dániel András, Czakó Zsófia, Rényi Ádám és Márton László (az irodalmi beszélgetéseket ITT és ITT gyűjtöttük ki). A könyvbemutatók mellett lesz irodalmi stand-up est, könyves séta, koncert és filmbemutató is (a zenés-színházi programok között ITT böngészhetsz). A hétvégén a gyerekek is birtokukba vehetik a Margót, számos könyvbemutató és program ugyanis kimondottan nekik szól - ezekről ITT írtunk korábban.

Részletek erre>>

93. Ünnepi Könyvhét

-

Mikor? Június 9-12.

Hol? Vörösmarty tér, Duna-korzó

Csütörtökön 16 órakor a Tűzoltózenekar térzenéjével veszi kezdetét a 93. Ünnepi Könyvhét, majd Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése elnöke köszönti a közönséget. Idén Nádas Péter író nyitja meg a könyvhetet a Vörösmarty téren. A rendezvényen 176 könyves pavilonban 182 kiállító könyvei közül válogathatnak majd az érdeklődők. A két színpadon, a Vigadó téren és a Vörösmarty téren reggel 10 és este 8 óra között több mint 60 könyvbemutató beszélgetés lesz.

Részletek erre>>

Budapest olvas - flashmob

-

Mikor? Június 10. 15 óra

Hol? Vörösmarty tér

A könyvhéten rendezik meg az első budapesti olvasás flashmobot. A programra azokat várják, akik számára fontos az olvasás, és akik szívesen felhívnák a figyelmet az olvasás örömére. A flashmob a tervek szerint tízperces lesz, az eseményt Makranczi Zalán színművész vezeti, de elhozza kedvenc könyvét Polyák Lilla színésznő, énekesnő és Likó Marcell is a Vad Fruttik zenekarból.

Részletek erre>>

Magyar Mozgókép Fesztivál

Mikor? 2022. június 9-12.

Hol? Veszprém, Balatonfüred, Balatonalmádi

Csütörtökön a veszprémi História Kertben A játszma című film díszbemutatójával kezdődik és négy napon át tart a hazai filmek ünnepe, a Magyar Mozgókép Fesztivál. Három városban, Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban, kilenc helyszínen közel száz magyar filmet láthatnak majd a filmbarátok - itt debütál például a Bereményi kalapja című életrajzi film is az alkotók és Bereményi Géza részvételével. Számos kiegészítő program is színesíti a fesztivál kínálatát. A közönség találkozhat többek között Thuróczy Szabolccsal és Kovács Patríciával, a fesztiválon debütáló Szia Életem sztárjaival, A játszmából jelen lesz Nagy Zsolt, Staub Viki és Hámori Gabriella, akivel a Legjobb tudomásom szerint kapcsán is beszélgethet a közönség. Füreden az Egészséges erotika vetítésével a fesztivál megemlékezik a nemrégiben elhunyt Haumann Péterről. Több kerekasztal-beszélgetés is lesz, és visszatér a FILMRE VELE! című pitch-verseny. A közönség idén is szavazhat, hogy melyik mozifilmet találja a legjobbnak. A közönségdíjat a Magyar Mozgókép Díjakkal együtt vasárnap a veszprémi Petőfi Színházban adják át.

Részletek erre>>

Veres Attila: The Black Maybe - bemutató

-

Mikor? Június 9. 17 óra

Hol? Katona József Könyvtár, Kecskemét

The Black Maybe címmel jelenik meg Amerikában Veres Attila novelláskötete, amelynek történeteiről kiadója elöljáróban annyit közölt, hogy azok vadak, félelmetesek és riasztóan eredetiek. Az Éjféli iskolák és az Odakint sötétebb írója ezzel az első magyar SFF szerző lesz, aki teljes kötettel jelenik meg az USA-ban. (Az amerikai megjelenésről ITT interjúztunk a szerzővel.) A szerzővel csütörtök délután Sepsi László író, műfordító beszélget a kötetről.

Byung-Chul Han: A föld dicsérete - bemutató

-

Mikor? Június 10. 18 óra
Hol? FUGA

Byung-Chul Han új könyve vendégszövegekkel sűrűn átszőtt esszé, amely félúton kerti naplóba fordul. A globális digitális zaj ellenében a növényekkel járó munka csendbe merülő testi tapasztalatát, földközeli örömeit vázolja fel (ITT olvass bele!). A kötetet június 10-én mutatják be a FUGÁ-ban, a könyvről Zilahi Anna fordító és Horváth Bence újságíró beszélget.

Részletek erre>>

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Nádas Péter, Tóth Krisztina, Bereményi Géza, Péterfy Bori és az Alkalmáté a Margó Irodalmi Fesztiválon

Június 9-12. között a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált

...
Szórakozás

Krimik versengenek a megfilmesítésért a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Június 9-12. között a Magyar Mozgókép Fesztiválon három városban, Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban, kilenc helyszínen közel száz magyar filmet láthatnak majd a látogatók.

...
Könyvtavasz

Byung-Chul Han az árnyékliliomokban gyönyörködve fejti meg, hogy a lét elbeszélés, nem számszerűsítés

Byung-Chul Han új könyve vendégszövegekkel sűrűn átszőtt esszé, amely félúton kerti naplóba fordul. A globális digitális zaj ellenében a növényekkel járó munka csendbe merülő testi tapasztalatát, földközeli örömeit vázolja fel. Olvass bele!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Tarolt az apa a TikTokon, aki telefon helyett könyvet adott a gyereke kezébe

A pár másodperces videó egy elmerülten olvasó fiúról rövid idő alatt a TikTok kedvencévé vált.

...
Gyerekirodalom

Hogyan lehet elmagyarázni egy gyereknek, hogy mi a háború?

Az ukrán házaspár, Romana Romanisin és Andrij Lesziv képeskönyve érzékenyen, de bátran mesél nehéz, mégis fontos témáról gyerekeknek, arról, hogy mit jelent, ha valahol háború van.

...
Gyerekirodalom

Mi lesz, ha kevered Tolkient a magyar népmesékkel?

A Tolkien-féle fantasy és a népmesék hangulata keveredik Magyar Katalin különleges könyvében, a Jeripuszban, melyben a gonosz legyőzése a cél.

Polc

A Kovács ikrek fergeteges családregénye sokkal többről szól, mint beszűkült parasztokról

...

Kemény Lili harcai: az önéletírás mint felszámolás és teremtés

...

Ujgur költőnek lenni önmagában politikai tett Kínában, és akkor még nem írtál memoárt

...

Jon Fosse a banalitáson át talál utat a természetfelettihez

...