Ezeket a koncerteket és színházi programokat keresd a Margón!

Színház – Dráma – Város

-

A 2023/24-es évadban láthatjuk a fővárosi színházak színpadán azokat a drámákat, amelyek a legjobb három helyezést érik el a budapesti drámapályázaton. Olyan kortárs budapesti történetek elevenednek meg, amelyek nemcsak reflektálnak a város egyesítésének 150. évfordulójára, de segítenek megérteni, megmutatni, feldolgozni a „budapestiséget”. A Színházi Dramaturgok Céhe szakmai közreműködésével megvalósuló pályázat célja, hogy olyan új, egyéni, eredeti, magyar nyelvű művek szülessenek, amelyek Budapestről szólnak, akár mint helyszínről, akár mint kulturális, történeti vagy identitásbeli kötődések és hagyományok hordozójáról. A beszélgetésen a pályázat kezdeményezői és értékelői beszélgetnek majd.

Orbán Eszterrel, Mácsai Pállal és Máté Gáborral Gáspár Máté beszélget.

Mikor? Jún. 9., 16:00-kor. Facebook-esemény ITT.

Líra, egy szál gitár

-

Egy este, ami emléket állít a jövőnek, hogy megmutassa: ez van most. A versek és a dalok párbeszédbe lépnek, egymáshoz szólnak: a másiknak. A költészet és a dal határa elmosódik, partért kiáltunk, hullámokat törünk. Hogyan lehet megszólalni ma a torkolatcsöndben? Csendesebb egy koncertnél, hangosabb egy irodalmi estnél.

Fellép: Balla Gergely, Deres Kornélia, Fehér Renátó, Horváth Benji, Jónás Vera, Kustos Júlia, Németh Róbert és a Platon Karataev duó

Mikor? Jún. 9., 20:30-kor. Facebook-esemény ITT.

Könyves Séták: Látkép, gesztenyefával – Irodalmi séta Nemes Nagy Ágnes műveivel

-

Egy városnak annyi arca van, ahányan megfordulnak benne, és mint egy jó könyvből, mindenki kiolvashatja belőle a saját történetét. Irodalmi sétánkon Nemes Nagy Ágnes írásaival fedezzük fel a várost és igyekszünk képet adni arról, mi mindenről mesélne az ő Budapestje.

„Vannak helyek, amelyek nem eseményeik által nevezetesek. Nem valami tényleges vagy szubjektív dolog teszi őket fontossá, hogy itt meg itt ez történt vagy az történt velem. Nem. Önmagukban hordanak valamiféle jelentést."

Mikor? Jún. 11., 10:30-kor. Facebook-esemény ITT.

A gyerekeknek is lesz Nemes Nagy Ágnes-séta a Margó alatt, erről ITT írtunk bővebben.

Száz Év Major - Nyáry Krisztián új drámája a Városmajor irodalmi titkairól

-

Nyáry Krisztián ismét egy izgalmas vállalkozásba kezdett, és egy rendkívüli városmajori utazásra invitál, amelyen a színház elmúlt száz évének eddig nem ismert részletei is feltárulnak. A Száz Év Major, avagy az eszméimet nem cserélem titkos irodalmi mulatság és kesergés során a Városmajor környékén élt és alkotott híres írók és költők elevenednek meg mindenki szeme előtt: Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Ady Endre, Szerb Antal, Nemes Nagy Ágnes, Mészöly Miklós, Polcz Alaine és még sokan mások.

Nyáry Krisztián íróval, Horváth János Antal társszerzővel és rendezővel, valamint Peremartoni Krisztina színésznővel László Ferenc (Revizor) beszélget.

Mikor? Jún. 11., 14:30-kor. Facebook-esemény ITT.

Csaknekedkislány

-

A Csaknekedkislány tánczenekar sokat táncol, még többet kacsint és szinte soha nem hazudik! Egy marék viccesfiú különböző zenei zsánerekben merítkezve próbál megúszni egy koncertet a lehető legkevesebb erőltetett komolysággal. Erős hatással van rájuk a '60-as évek beatje, a '80-as évek undergroundja és a 2010-es évek minden kisiklott szerelmi kísérlete.

Mikor? Jún. 11., 20:30-kor. Facebook-esemény ITT.

Gyárfás Dorka – Somos Ákos: AlkalMáté Trupp – Élveboncolás közönséggel

-

„Hosszan tudom nézni őket és mélyen érint minden változás az arcokon. Tulajdonképpen ez a sorozat is egy mozgó fénykép” – írja Máté Gábor a 2003-ban végzett első színészosztályáról, mely 2007-től AlkalMáté Trupp néven tizennégy éven át minden nyáron létrehozott egy előadást. Évről évre egyik osztálytársuk életét dolgozták fel, a helyszín kezdetben a Zsámbéki Rakétabázis volt, később a Jurányi Inkubátorház. Az utolsó előadást 2021-ben tartották. Gyárfás Dorka és Somos Ákos interjúkötete ennek a színháztörténetileg párját ritkító vállalkozásnak állít emléket. A gazdag képanyag, Dömölky Dániel és Ilovszky Béla fotói az előadások emlékezetes pillanatait idézik meg. De a könyv ennél jóval több: az interjúkban felvillanó élethelyzetek, dilemmák és kérdések továbbgondolásra késztetnek.

Közreműködnek az AlkalMáté Trupp tagjai: Máté Gábor, Czukor Balázs, Dömötör András, Fenyő Iván, Gál Kristóf, Járó Zsuzsa, Jordán Adél, Kovács Patrícia, Máthé Zsolt, Mészáros Béla, Mészáros Máté, Péter Kata, Szandtner Anna, Száraz Dénes, Vajda Milán és a szerzők: Gyárfás Dorka, Somos Ákos és Dömölky Dániel.

Az est házigazdája: Valuska László

Mikor? Jún. 12., 18:30-kor. Facebook-esemény ITT.

Bereményi kalapja – Premier

-

A Magyar Copperfield szerzője, a Libri irodalmi díjas Bereményi Géza íróként és filmkészítőként is több generáció életérzését összegző művek szerzője. Először Cseh Tamásnak írt dalszövegeivel lett országosan ismert, aztán novelláival, forgatókönyveivel, színdarabjaival, később a filmrendezéseivel. A róla készült egész portréfilmben Tóth Barnabás kíséri-kérdezi heteken át Bereményit, nemcsak úgy, mint fiatalabb rendező-kolléga, hanem úgy is, mint egykori gyerekszínész, aki 35 éve a gyerek Bereményit alakította az Eldorádóban. A film sok zenével, sok filmrészlettel, sok játékos elemmel és sok baráttal (Bagó Bertalan, Can Togay, Cserhalmi György, Cserna-Szabó András, Gödrös Frigyes, Jánossy Lajos, Járai Márk, Ónodi Eszter, Sőth Sándor) rajzolja meg Bereményi portréját.

Rendező: Papp Gábor Zsigmond

Fellép: Bereményi Géza, Járai Márk

Mikor? Jún. 12., 20:00-kor. Facebook-esemény ITT.

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Ezeket a gyerekprogramokat keresd a Margón!

A hétvégén a gyerekek is birtokukba vehetik a Margót, számos könyvbemutató és program ugyanis kimondottan nekik szól. Ezeket most összegyűjtöttük, hogy könnyebben tudjatok majd válogatni.

...
Hírek

Ezeket a szépirodalmi újdonságokat keresd a Margón! (1.rész)

Június 9-én kezdődik a Margó Irodalmi Fesztivál a Városmajori Szabadtéri Színpadon. A következő napokban bemutatjuk, hogy milyen programokra számíthattok idén.

...
Hírek

Ezeket a szépirodalmi újdonságokat keresd a Margón (2. rész)

Június 9-én kezdődik a Margó Irodalmi Fesztivál a Városmajori Szabadtéri Színpadon. A szervezők számos könyvbemutatóval és friss megjelenésekkel várják a látogatókat. 

Még több olvasnivaló
...
Hírek

5 könyv a balatoni strandoláshoz

Végre kitört a nyári szünet és megérkezett a strandidő is, ennek apropóján olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek a Balatonhoz kapcsolódnak. Van köztük romantikus regény, novelláskötet, krimi és gyerekkönyv is. 

...
Zöld

Miért fenyegető a nő sikere a férfi számára?

Chimamanda Ngozi Adichie nigériai-amerikai feminista szerző könyvében és TED Talk videójában a női természet félreértéséről mesélt, és arról, miért is kellene mostantól másként nevelnünk fiainkat és lányainkat.

...
Nagy

Nixon nem úszta meg a lehallgatási botrányt - 50 éves a Watergate

1972. június 17-ére virradó éjjel pattant ki az Egyesült Államokban a Watergate-ügy, amelynek nyomán Richard Nixon - az amerikai elnökök közül egyedüliként - kénytelen volt lemondani tisztségéről. Az ügyről két könyvet is írt a botrányt kirobbantó két újságíró, Bob Woodward és Carl Bernstein - utóbbival volt szerencsénk már interjúzni is.

...
Nagy

Mérő Vera úgy hozta közel az olvasóhoz a lúgos támadást, hogy irodalmat csinált belőle

Renner Erika történetét Mérő Vera dolgozta fel a Lúg című kötetében. Interjúnkban a szerző az írás folyamatáról, bátorságról és közönyről mesélt, valamint arról, hogyan válhat valaki bántalmazóvá, és miért nehéz kiszakadni egy bántalmazó kapcsolatból.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

...
Laborczi Dóra

Hová tűnt Fekete István országa?

...
Forgách Kinga

A Baráti beszélgetések introvertált főhősei idegesítően emberiek

Hírek
...
Hírek

Június 30-ig nevezhettek a Margó-díjra!

...
Nagy

Vonnák Diána: Meg akartam hekkelni ezt a felnőtt életet [E/3]

...
Hírek

75 éve jelent meg először Anne Frank naplója

...
Könyvtavasz

Zseniális állatok: van, amelyik popcorn-szagot áraszt

...
Zöld

Ne etesd a vízimadarakat – inkább figyeld meg vagy rajzold le őket!

...
Gyerekirodalom

Borzongató szellemhistória tíz éven felülieknek

...
Könyvtavasz

Az életközépi válság nem tart örökké

...
Szórakozás

A Semmi kezdetben botrányt okozott, most film készült belőle

...
Hírek

Ne dobd ki a megunt könyveket!

...
Hírek

Amber Heard könyvben írná meg a Johnny Depp-pel való kapcsolatát

...
Promóció

Hogyan fokozhatod igazán az olvasás élményét?

...
Promóció

Melyik az az ital, ami írók és költők ezreinél a múzsa csókja?