Ezeket a szépirodalmi újdonságokat keresd a Margón (2. rész)

Ezeket a szépirodalmi újdonságokat keresd a Margón (2. rész)

Június 9-én kezdődik a Margó Irodalmi Fesztivál a Városmajori Szabadtéri Színpadon. A szervezők számos könyvbemutatóval és friss megjelenésekkel várják a látogatókat. A napokban bemutatjuk, hogy milyen programokra számíthattok, az ajánlónk első részét itt találjátok.  

fk | 2022. június 03. |

Gerevich András: Légzésgyakorlatok

Gerevich András
Légzésgyakorlatok
Kalligram, 2022, 54 oldal
-

„Gerevich András legújabb verseiben a fűben heverve eltöltött, forró nyári éjszakák csendjét bármikor megtörheti a kóbor kutyák vészjósló csaholása, egy balatoni diszkó távoli dübörgése, vagy egy közeli karambol vérfagyasztó robaja. A versek borús, melankolikus, olykor féktelen vágytól és parttalan sóvárgástól fűtött hangulata lassan, cseppenként folyik át belénk, mint az infúziós zacskóból lecsöpögő sós oldat, majd izzadságként távozik pórusainkon át. A Légzésgyakorlatok hűvösét libabőrös tarkónkon érezzük, és úgy szívjuk magunkba, akár egy légkondicionáló fagyos leheletét. Ha pedig a versek egyszer bekapcsolódtak keringésünkbe, velünk is maradnak minden idegszálunkban, a vérünk minden oxigén-molekulájában, húsba-, életbevágóan.” – írta Závada Péter a kötetről.

Mikor? Jún. 9., 16:00-kor. Facebook-esemény ITT.

Szeifert Natália: Örökpanoráma

SZEIFERT NATÁLIA
Örökpanoráma
Kalligram, 2022, 416 oldal
-

Szeifert Natália negyedik könyve varázslatos teret épít olvasója köré, ahol az emberi élet végső kérdései olyan hangtalanul, összetetten, mégis természetesen vannak jelen, akárcsak maga a táj. A mágikus erővel megszólaló Örökpanoráma több mint egy évszázadot felölelő idejében egy képzeletbeli falu keletkezését és pusztulását kísérjük figyelemmel. A hegyek közt megbújó Szegélyre fiatal házasként érkezik a gyógyító erővel bíró Mariana és férje, Karel. Lányuk, a tanítónő Catalina és unokájuk, Gilda már született szegélyi, de hamarosan megismerjük a beköltözőket: a Doktort, valamint Valtert, az írót is. A két férfi élettörténete az ápolónővé lett Gildáéval az ezredforduló körül fonódik végzetesen egybe. 

Mikor? Jún. 9., 18:00-kor. Facebook-esemény ITT.

Szeifert Natália Örökpanorámája egy képzeletbeli falu keletkezését és pusztulását kíséri nyomon

Szeifert Natália negyedik könyve varázslatos teret épít olvasója köré, ahol az emberi élet végső kérdései olyan hangtalanul, összetetten, mégis természetesen vannak jelen, akárcsak maga a táj. Olvass bele!

Tovább olvasok

Háy János: Szavalóverseny

Háy János
Szavalóverseny
Európa, 2022, 200 olda
-

Háy János új könyve – ahogy az alcíme is utal rá – egyfajta „kisegítőkönyv” íróknak és olvasóknak. A Szavalóversennyel a színháznézők már találkozhattak: a Katona József Színház a covid alatt indította el az online platformra tervezett projektjét, amelyhez kortárs írók adták a szövegeket. A három részből egy elképzelt kortárs magyar költő teljes életművét ismerhettük meg. A költőt Kocsis Gergely alakította, aki körül testet öltöttek és megszólaltak maguk a versek is. Tárnoki Márk, a rendező ezt mondta róla interjúnkban:

„Rámutat a magyar költészetben lévő konvenciókra, sablonokra, sztereotípiákra, miközben magát sem kíméli. Leleplező, önironikus írás, paródia ez. És mint minden jó paródia, a tárgyát nemcsak pellengérre állítja, kigúnyolja, hanem újra is teremti.”

Mikor? Jún. 9., 19:00-kor. Facebook-esemény ITT.

Tárnoki Márk: Háy János Szavalóversenye abszurd, groteszk és gondolatébresztő
Tárnoki Márk: Háy János Szavalóversenye abszurd, groteszk és gondolatébresztő

Garaczi László és Szécsi Noémi után most Háy János szövegeivel találkozhatunk a Katona Streamen, ráadásul egy három részes sorozatként, amelyek külön-külön is megnézhetők. A három részből egy elképzelt kortárs magyar költő teljes életművét ismerhetjük meg. A költőt Kocsis Gergely alakítja, aki körül testet öltenek és megszólalnak maguk a versek is. A készülő előadásról a rendezőt, Tárnoki Márkot kérdeztük. 

Tovább olvasok

Egressy Zoltán: Jolka harangja

EGRESSY ZOLTÁN
Jolka harangja
Helikon, 2022, 237 oldal
-

Egressy Zoltán új regényének főhőse Jolka, a halálára készülő zalai parasztasszony. Kilencvennégy évet lehúzott már e világban, és ahogy az öregek szoktak, úgy beszél ő is az életéről: gyermekkoráról, a feleségként átélt évtizedekről és az utolsó életszakaszról, a több mint két évtizede tartó magányáról. Mindegyre más fénytörésben meséli el életének öt-hat különösen fontos eseményét. De lassacskán azt érezzük: mintha valami krimi is megbújna ebben a dolgos, szép, becsületes életben.

Mikor?  Jún. 9., 20:30-kor. Facebook-esemény ITT.

Kis és nagy bűnökről, életről és halálról elmélkedik Egressy új regényének hőse
Tovább olvasok

Tolnai Ottó: A fröccsöntés kora – Szeméremékszerek 3.

Tolnai Ottó
A fröccsöntés kora
Jelenkor, 2022, 370 olda
-

A két steril pohár és Az úr pantallója után a Szeméremékszerek prózafolyamának harmadik kötetében tovább gyarapodnak az ÚJ TOLNAI VILÁGLEXIKON szócikkei. Köztük mindent átható jelentésével ott az irodalmi piercing fogalma: fájdalmasan felékszerezett, "új, ékes nyelv" ez, amelyen egy palicsi világpolgár, kisebbségi infaustus azonos regiszteren képes egybemesélni a helyi közösség csodabogarainak és az európai kultúra héroszainak eseteit. Úgy teszünk nagy utazást a világban, ahogy Tolnai egyik hőse: a szafari-lakókocsijával távoli kirándulásokat tervez a szélrózsa minden irányába, s amikor valóban elindulna, csak áthajtja járművét a tó mellé, a vitorlásklub és a halászcsárda közé. "Sosem szebb hajnalt", mint ott.

Mikor? Jún. 10., 18:00-kor. Facebook-esemény ITT.

Tolnai Ottó főhőse minden vallatótisztet és pszichiátert összezavar a fecsegésével
Tovább olvasok

Szentesi Éva: Merkúr a retrográdban

Szentesi Éva
Merkúr a retrográdban
Libri, 2022, 204 oldal
Szentesi Éva: Merkúr a retrográdban könyv

A Merkúr a retrográdban nem szokványos szerelmi történet, hiszen ritka, hogy az ember éppen akkor találja meg a szerelmet, amikor éppen életének legnagyobb tragédiájával néz szembe. Szentesi Éva új könyve a sokáig elveszettnek hitt, majd lehetetlen helyzetben megtalált szerelem, a mégiscsak véget érő barátságok és az útkeresés regénye. Látlelet arról, hogyan értelmezi magát egy nő a 2020-as években gyerek nélkül, mit gondol önmagáról, a testéről, az életéről, és hogyan funkcionál egy párkapcsolatban, ha még nem tudott megküzdeni az örökölt anyai mintákkal.

Mikor? Jún. 11., 16:00-kor. Facebook-esemény ITT.

Szentesi Évát édesanyja betegsége szembesítette saját feldolgozatlan traumáival
Szentesi Évát édesanyja betegsége szembesítette saját feldolgozatlan traumáival

A legfontosabbat utoljára hagytam címmel könyvet írt az elmúlt öt év tapasztalatairól Szentesi Éva. Az évek száma azért fontos, mivel azóta tünetmentes – ahogy a fülszövegben is fogalmaz, 2015-ben kapta meg élete legfontosabb orvosi eredményét –, a mostani kötetet pedig egyszerre szánta összefoglalónak és lezárónak. A könyvet a Margón mutatták be, a szerzővel Juhász Anna beszélgetett.

Tovább olvasok

Kun Árpád: Takarító férfi

Kun Árpád
Takarító férfi
Magvető, 2022, 366 oldal
-

Medárdus, a takarító férfi a boldog Északon él feleségével és három gyerekével, a negyediket várva. A dolgos és zsúfolt hétköznapok akkor billennek ki először a helyükből, amikor Medárdus két kislányával együtt karambolozik: bár senki sem sérül meg, az események mégis láncreakcióként indítanak el változásokat a külvilágban éppúgy, mint a szereplők lelkében. Ki a titokzatos színes bőrű idegen, aki feltűnik Kakashalmon, és akit Medárdus kislánya rögtön a bizalmába fogad? Hogyan és miért jutunk el Norvégiából Haitire, és miféle titkokat rejt a hőseink családi háza alatt húzódó barlangrendszer? Kun Árpád új könyve sok szállal kötődik a Boldog Észak és a Megint hazavárunk című regényekhez.

Mikor?  Jún. 11., 17:00-kor. Facebook-esemény ITT.

Kun Árpád új regényében láncreakciókat indít el egy baleset
Kun Árpád új regényében láncreakciókat indít el egy baleset
Tovább olvasok

Vágvölgyi B. András: Greed

Vágvölgyi B. András
Greed
Cser, 2022, 228 oldal
-

Vágvölgyi B. András regényének világa legalább olyan sokértelmű, mint amit a cím sugall. „A mai életről szóló narratíva mozaikosan felépített, kaleidoszkópszerű regényszerkezet nyelvi anarchiájában rajzolódik ki a tegnapi és a mai magyar tér. A szleng-enciklopédia a hiper-anekdoták koszorújában tárja fel a csúfondáros múltat és az angyali disztópiát. Vágvölgyi az új nemzedék nyelvén jeleníti meg az öncélúan mohó világot, amelyben minden kiárusítható: a jellem, a világnézet, az igazság, a szerelem, a kaland, a politika, az érzelem, a gondolat, a gyilkosság, a barátság, a valóság, a képzelet, a korszellem, a hagyomány..., főképpen az irodalom és a művészet” – írta a kötetről Végel László, aki szerint Vágvölgyi András megírta az új Kis Magyar (Globalista) Pornográfiát.

Mikor? Jún. 9., 19:15-kor. Facebook-esemény ITT. 

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Ezeket a szépirodalmi újdonságokat keresd a Margón! (1.rész)

Június 9-én kezdődik a Margó Irodalmi Fesztivál a Városmajori Szabadtéri Színpadon. A következő napokban bemutatjuk, hogy milyen programokra számíthattok idén.

...
Hírek

Nádas Péter, Tóth Krisztina, Bereményi Géza, Péterfy Bori és az Alkalmáté a Margó Irodalmi Fesztiválon

Június 9-12. között a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált

...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

A Margó-díj a kortárs irodalmat népszerűsíti, és legfőbb célja, hogy megmutassa a legerősebb pályakezdőket.

A hét könyve
Kritika
A majdnem-élet receptje: egyedülálló anya reménytelen szerelemmel
...
Panodyssey

Moskát Anita: Az igazi történet az utolsó pont után kezdődik

"A fikció eszköz, amellyel a jövőt írjuk" - fogalmazza meg Moskát Anita,  a Panodyssey projekt egyik nagykövete. Műhelynaplójának második részében a fikció és a valóság viszonyáról olvashatunk, és arról, hogyan tud az ember történetek hatására cselekvőbbé válni. 

...
Szórakozás

“Minek kéne bármin is izgulni?” - MMAMT: Okos, hülye

Az Okos, hülye, ez az egyszerre identikus és etikai kérdéseken alapuló dal igazán képes megmutatni, hogy ez az út éppen hol tart. 

Szerzőink

...
sa

A rómaiak is züllésről panaszkodtak, amikor a tekercseket felváltotta a lapozható könyv

...
Litkai Gergely

Litkai Gergely: Hogyan kerüljünk ki egy fekete lyukat?

...
Forgách Kinga

Mohamed Mbougar Sarr az irodalom labirintusáról írt, és közben beleveszett a saját regényébe

Jó szívvel ajánljuk
Gyerekirodalom
Mikor és hogyan mondhatnak NEM-et a gyerekek? [Bookline Kids]
...
Gyerekirodalom

Így néz ki Szegedi Katalin íróasztala

Szegedi Katalin illusztrátor műterme egy hatalmas, világos szoba, ahová árad a fény. Íróasztalán a megszokott kellékeken kívül rengeteg apróság, érdekesség található, ezekről kérdeztük.