Virginia Woolftól a Tortúráig - Így képzelik a filmesek az írók életét
Szórakozás író írás film

Virginia Woolftól a Tortúráig - Így képzelik a filmesek az írók életét

Richard E. Grant egy írót játszik legújabb filmjében, a The Lesson című thrillerben. Az írók tevékenysége látszólag monoton és nem is túl látványos (hiszen egész nap egy asztal mellett ülnek és írnak), mégis jó pár film készült már róluk. Ezek közül szedtünk most össze párat!

ro | 2023. június 13. |

„Az átlagos írók eredetiségre törekednek, de a nagy írók… lopnak” – mondja Richard E. Grant a The Lesson című thriller előzetesében (a film premierje a jelenleg is zajló Tribeca Filmfesztiválon volt). Grant ebben egy sikeres írót játszik, J.M. Sinclairt, aki egy eléggé pazar házban él a feleségével (Julie Delpy) és Bertie nevű fiával (Stephen McMillan). Utóbbi mellé érkezik egyfajta korrepetitorként Liam (Daryl McCormack), nem mellesleg maga is feltörekvő író, aki bálványozza Sinclairt. A feleség figyelmezteti Liamet, hogy csak a munkájára koncentráljon, és kerülje a férjét. Persze hiába, ráadásul egyre több titok derül ki a család tragikus múltjából, és egyre erősebb a gyanú, hogy Sinclair nagyszerű regényei talán nem is saját kútfőből eredtek. A filmnek már az előzetese is eléggé ígéretes (magyar bemutatóról egyelőre sajnos nem tudni), Grant és Julie Delpy pedig lubickolnak a szerepben.

Amúgy mindketten szerepeltek már olyan alkotásban, amely írókról szól: Grant az Anaïs Nin és Henry Miller párizsi találkozásáról szóló Henry és June-ban (1990), Delpy pedig a Mielőtt lemegy a Napban (2004) Ethan Hawke oldalán. Az írói lét időről időre megmozgatja a rendezők fantáziáját, és elég sok emlékezetes film készült már valós vagy fiktív írókról és költőkről, ezek közül választottunk ki most ötöt – és bónusznak mutatunk két viszonylag friss magyar alkotást.

Wonder Boys – Pokoli hétvége (2000)

Michael Chabon saját írói frusztráltságát írta bele a Fenegyerekek című regénybe, amelynek ki más lenne a hőse, ha nem egy író, a saját maga által teremtett szövegszörnnyel hadakozó Grady Tripp, aki mindenki elől elhallgat valamit: az ügynöke elől a befejezetlen és megfeneklett kéziratát, a felesége elől a szeretőjét, a szeretője elől az obligofóbiáját, a tanítványa elől az írói tehetetlenségét. A magyar megjelenéskor ezt írtuk a könyvről: „Az őrült kalandok mellett Chabon (...) semmi másról nem ír, mint magáról az írásról és az íróságról. Arról az energiát, idegrendszert, tehetséget, kitartást követelő folyamatról, aminek a végén senki sem garantálja a sikert, és ahol az írónak akkor is írnia kell, ha azt érzi, értelmetlen az egész. Az íróság ugyanis nem a megjelent könyvek számáról szól, hanem magáról az írásról. Hogy az író akkor is ír, amikor éppen nem ír, vagy nem azt írja, amit írni akar, vagy írás közben azokról a könyvekről fantáziál, amelyeket akkor írna, ha éppen nem az aktuális könyvét írná.” A regényből 2000-ben Michael Douglas, Tobey Maguire, Frances McDormand és Robert Downey Jr. főszereplésével készült film.

Teljes napfogyatkozás (1995)

Arthur Rimbaud és Paul Verlaine viharos viszonyát mutatja be az Agnieszka Holland rendezte Teljes napfogyatkozás, amely két nagyszerű költő a korban botrányosnak tekintett kapcsolatát mutatja be. A film Christopher Hampton 1967-es színdarabját vette alapul, a fiatal Rimbaud-t Leonardo DiCaprio, Verlaine-t David Thewlis alakította benne. Az alkotás azután került megint az érdeklődés középpontjába, hogy Moldovai Katalin rendezésében és Elfogy a levegő címmel film készült egy 2017-es incidensről: akkor azért hurcoltak meg egy tordai irodalomtanárt, mert a Teljes napfogyatkozást ajánlotta a tanítványainak. A készülő filmről és az esetről ITT írtunk hosszabban.

Az órák (2002)

Három nő a főhőse a három idősíkon játszódó Az órák című filmnek (amelynek alapját Michael Cunningham azonos című, Pulitzer-díjas regénye adta): Virginia Woolf (Nicole Kidman) a húszas években a Mrs. Dalloway megírása és egyre romló mentális állapota miatt gyötrődik, a fiatal feleség Laura (Julianne Moore) az ötvenes évek Amerikájában éppen a Mrs. Dallowayt olvasva kérdőjelezi meg egész addigi életét, Clarissa (Meryl Streep) pedig, napjaink Mrs. Dalloway-je, egy haldokló barátnak próbál egy kis örömöt okozni. Bár sok év választja el őket, kétségeik, kérdéseik, félelmeik mégis hasonlóak.

Tortúra (1990)

Stephen King azonos című regényét dolgozta fel az 1990-es Tortúra (rendező: Rob Reiner). A sztori szerint a sikeres író, Paul Sheldon (James Caan) autóbalesetet szenved a hóviharban, egy Annie Wilkes nevű ápolónő menti meg (Kathy Bates). Az ő házában tér magához az író, aki hamarosan azzal szembesül, hogy egy vérbeli rajongójával hozta össze a sors – akinek ráadásul határozott elképzelései vannak Sheldon könyveivel és sorsával kapcsolatban: a rögeszmés Annie ugyanis lényegében túszul ejti az írót, ezzel pedig alaposan feladja a leckét Sheldonnak. A rajongó antagonista megformálása 1991-ben Oscar-díjat hozott Kathy Batesnek.

Sylvia (2003)

Szerelemről, árulásról és a saját hang megtalálásáról szól a Christine Jeffs rendezte Sylvia: Sylvia Plath és Ted Hughes története akár a „boldogan éltek, amíg meg nem haltak” jegyében is íródhatott volna, de Sylviának hamar rá kell döbbennie, hogy férjétől bizony más nők is el vannak ragadtatva. Az asszony férje árnyékában él, miközben küzd azért, hogy alkotóként megtalálja a saját útját. A 2003-ban bemutatott alkotás két főszerepében Gwyneth Paltrow és Daniel Craig látható.

Szia, Életem! (2022)

Az elmúlt években két olyan magyar film is a mozikba került, amelyeknek író a főhőse. A Szia, Életem!-ben (rendezők: Rohonyi Gábor és Vékes Csaba) a Thuróczy Szabolcs alakította írónak egyszerűen elfogyott az ötlete és az ihlete, kiadója és az ügynöke (!) a fülét rágja, de semmit sem halad az új könyvével - különösen azok után nem, hogy egy nap beállít egy régi barátnője és a férfira bízza addig sosem látott fiát. Hogyan forgatja fel egy középkorú férfi életét egy kisgyerek, miként hangolódik egymásra apa és fia, és a kényszerű együttlét hogyan indítja be az író fantáziáját? A vígjáték ezekre a kérdésekre is választ ad, vagy legalábbis keres.

Így vagy tökéletes (2021)

Mihez kezd egymással a hardcore szépirodalomban utazó, de íróként kevésbé sikeres András (Fekete Ernő) és a spirituális könyvével, az Így vagy tökéletessel az eladási csúcsokat döntögető Kata (Béres Márta)? A romantikus vígjátékok receptje szerint természetesen egymásba szeretnek. Az út addig még rögös, és először csak egy pletyka röppen fel róluk, ami viszont akár még kapóra is jöhet a férfinak. A Varsics Péter rendezte film erősen filterezve mutatja be az úgynevezett valóságot, a végén viszont mindenkit utolér a happy ending - talán az egy szem életunt kritikust (Hegedűs D. Géza) kivéve. 

A könyvkiadás - és persze az írók meg az úgynevezett irodalmi élet - örvén a svéd Lisa Langseth készített nagyon szórakoztató sorozatot, ez a Szerelem és anarchia, amelynek második évadáról itt írtunk hosszabban:

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát
Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

A Szerelem és anarchia a második évadban is hozza, amit a címben ígér, és talán az eddigieknél is mélyebbre merül a könyvkiadás bugyraiba.

Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Tom Stoppard darabja kapta a legjobb drámának járó Tony-díjat

A Broadwayn 2022 őszén bemutatott Leopoldstadtnak ítélték 2023-ban az Egyesült Államok legmagasabb színházi kitüntetését. 

...
Szórakozás

Dokusorozat készült a gyilkosról, aki a Psychót és A bárányok hallgatnakot ihlette

A plainfieldi mészárosként emlegetett Ed Gein sírrabló és gyilkos volt, tevékenységével pedig nagyban hatott a kultúrára is.

...
Szórakozás

Mi köze az Utódlásnak egy Pulitzer-díjas amerikai költőhöz?

Hétfőn véget ért az utóbbi idők egyik legjobb tévésorozata, az Utódlás, amit sokan sok szempontból elemeztek már, de mintha a költészeti perspektíva eddig kimaradt volna. Pedig nagyon is van lírikus kapcsolódása a sorozatnak, egy konkrét vershez legalábbis.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Az emberi test sokféleségét illusztrálva támogatja egy gyerekkönyv az önelfogadást

Az Anybody című gyerekkönyv segít a gyerekeknek elfogadni, megérteni és megismerni a testüket. 

...
Gyerekirodalom

Egy fantasy, melyben az emberek parancsolni tudnak a szélnek és az esőnek – Olvass bele!

Bökös Borbála, a Szmirkó szerzőjének új ifjúsági fantasyregénye páratlan kalandra hív egy mágikus Erdélyben, ahol a garabonciások az általunk ismert történelmet is megváltoztatják, és a varázslat mindent átsző. Olvass bele!

...
Gyerekirodalom

Lantos Péter gyerekkönyvének hőse érzi: ha a koncentrációs tábort túléli, mindent túlél

Az önéletrajzi vonatkozású ifjúsági regény, A fiú, aki nem akart meghalni a nonfiction gyerekkönyvek kategóriájában került a legjobbak közé. Cikkünkben annak jártunk utána, mit kell tudni a könyvről és Lantos Péterről.

Olvass!
...
Beleolvasó

Az apa keresése egyben az én felkutatása is egy holland regényben – Olvass bele!

A borbély fia fordulatos regény a gyászról, az újrakezdésről, a családi kapcsolatok és a vágy erejéről. Nem csupán az én- és apakeresés, de az alkotás magával ragadó története is, amely elmossa a határt jó és rossz, igaz és hamis, valóság és fikció között. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Olvass bele Nádasdy Ádám új verseskötetébe!

Nádasdy Ádám versei az emberélet útjának felén túlról szólnak. Mutatunk kettőt.

...
Beleolvasó

Mit teszel, ha kiderül, hogy talán nem a barátod gyilkosát csukták le? - Olvass bele Rebecca Makkai új krimijébe!

Amikor a sikeres tanárt és podcastert visszahívják tanítani a régi gimnáziumába, egy régi gyilkosságban is új nyomra bukkan. Olvass bele Rebecca Makkai könyvébe!

Hírek
...
Szórakozás

A Netflixen ezeket az adaptációkat nézték a legtöbben 2023 második felében

...
Hírek

Legszívesebben belelapoznánk ezekbe a könyvekbe – csakhogy márványból vannak

...
Hírek

Gyerekrajzokra bukkantak Pompeiiben

...
Nagy

Nagy hazugság, hogy boldognak kellene lennünk ‒ Háy János a Margón

...
Szórakozás

Mégis kiszáll Baz Luhrmann A Mester és Margarita megfilmesítéséből?

...
Hírek

Egy 94 éves nagymama 80 éven át vezetett naplót arról, mit olvasott