Húsvét a művészetben, Simon Márton, gyerekirodalom-kutatás [PROGRAMAJÁNLÓ]

Gyönyörűen komponált film a festészetben visszatükröződő húsvéti történetről, versek a szabadságról és a gyerekirodalom-kutatás legfrissebb eredményei az e heti programajánlónkban. 

fk | 2022. április 14. |

Irányok a gyerekirodalom-kutatásban (Helikon-lapszámbemutató)

-

A gyerekirodalom kutatása az utóbbi évekig nem tartozott a magyar irodalomtudomány legfontosabb feladatai közé. Sokáig nem volt olyan intézmény, amely a gyűjteményezéssel, a pedagógiai felhasználhatósággal, a gyerekirodalmi alkotók életművének feltárásával, az írói kultuszokkal vagy akár csak a magyar gyerek- és ifjúsági irodalom történetének feltárásával foglalkozott volna. Közben az európai, illetve a nyugati irodalomtudományi intézményrendszerekben más-más tudománytörténeti háttérrel ugyan, de szinte a 19. századi kezdetektől léteznek ilyen gyakorlatok.

A kelet-európai irodalmakban a gyerekirodalom 20. századi, ideológiai kisajátítása hozta meg paradox módon a gyerekirodalom tudományos igényű feltárásának igényét: a politikai ellendiskurzusaként működő esztétikai ideológiai gondolkodás megjelenése és az ideologikus gyerekirodalmi hagyományokkal való szembenézés értelmezői szándéka. A Helikon 2021/4. száma a gyerekirodalom angol-amerikai, francia, német és orosz kutatóműhelyeinek legújabb eredményeiből ad válogatást.

A beszélgetés résztvevői:
Hermann Zoltán, Kalavszky Zsófia (a szám szerkesztői),
Józan Ildikó, Katona Alexandra

Moderál: Major Ágnes
A beszélgetést felvezeti: Földes Györgyi

Mikor? Április 19. 18:00 Hol? Kelet Kávézó. Facebook-esemény ITT.

Szabadságaink - költészet napi beszélgetés Simon Mártonnal

-

Az Egyenes Labirintusban ezúttal Simon Mártonnal ünnepelték az idei költészet napját - a beszélgetés április 16-án lesz meghallgatható. A műsorban két vers hangzik el a szerző tolmácsolásában, a Szabadságaink (az Éjszaka a konyhában veled akartam beszélgetni kötetből) és a Terms & conditions (a Rókák esküvőjéből). Ezek apropóján a szabadságról és más fontos dolgokról beszélt a költő.

Mikor? Április 16. 17:30. Hol? A műsor neten a Tilos Rádió weboldalán hallgatható vagy rádión a 90.3 MHz-en. Facebook-esemény ITT.

A szépíró olvas - irodalmi beszélgetéssorozat: Németh Zoltán

-

A szépíró olvas című irodalmi beszélgetéssorozat vendége ezúttal Németh Zoltán költő, irodalomtörténész lesz, akivel Juhász Tibor költő, író beszélget majd. A részvétel díjtalan!

Mikor? április 20. 19.00 Hol? Debreceni Irodalom Háza - udvar (Debrecen, Péterfia u. 28.) Facebook-esemény ITT. 

Words & Music 13. Szöveg és Zene / Deres-Horváth-Kustos / Bolcsó-Márkos-Szőcs

-

A Words & Music 13. Szöveg és Zene legújabb estjén a szöveget Deres Kornélia, Horváth Benji és Kustos Júlia, míg a zenét Szőcs Márton (hegedű), Márkos Albert (cselló) és Bolcsó Bálint (élő elektronika) szolgáltatja majd. A performance előtt, 7-től könyvbemutató. Závada Péter beszélget az írókkal. 

Mikor? Április 15. 19:00 Hol? Nyitott Műhely. Facebook-esemény ITT.

Exhibition: A Húsvét a művészetben

-

Krisztus halálának és feltámadásának története a nyugati kultúrára az elmúlt kétezer évében döntő hatással volt. Talán ez a legjelentősebb bibliai esemény, amelyet az evangéliumok nyomán a különböző korok művészi alkotásaikban megjelenítettek. A gyönyörűen komponált film a festészetben oly sokszínűen visszatükröződő húsvéti történet nyomába ered, és bemutatja megjelenését a művészetben a korai keresztények idejétől a jelenkorig. A felvételek Jeruzsálemben, az Egyesült Államokban és Európa különböző helyszínein készültek. Lenyűgözően részletgazdag felvételek többek közt Leonardo, Michelangelo, Caravaggio, Tiziano, El Greco, Rembrandt, Rubens és Salvador Dalí műveiről, csak április 15-17. között az Uránia műsorán.

Részletek ITT.

Hírlevél feliratkozás  
Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Art deco plakátok, bútorok és alkotások árasztották el a Nemzeti Galériát

Mintegy 250 plakáton, bútoron, öltözéken, iparművészeti alkotáson és más műtárgyon keresztül idézi meg az 1920-as, 1930-as évek Budapestjének vizuális kultúráját a Magyar Nemzeti Galéria  Art Deco Budapest - Plakátok, tárgyak, terek címmel mától látható kiállítása – írta az MTI.

...
Szórakozás

Bábszínházi előadás készült az Előttem az életből

Április 15-én mutatják be az Émile Ajar kultikus könyvéből készült bábelőadást a Hatszín Teátrumban. Az adaptációt Maróthy Anna Zorka rendezte.

...
Szórakozás

Már magyarul is elérhető a Legendás állatokhoz készült dokumentumfilm

Fantastic Beasts: A Natural History című félig tudományos, félig szórakoztató dokumentumfilm bemutatja, Rowling hogyan mintázta a mitológiai szörnyekől és a mi világunk állatairól a könyveiben felbukkanó varázslatos lényeket.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

...
Nagy

Pléh Csaba életútja a soha el nem fogyó kíváncsiság története

 A pszichológus-nyelvész a Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában most megjelent Árnyak lapjain saját élettörténetét, tudományos pályafutását, és ezen keresztül a korszak pszichológiai és a nyelvészeti tudományos világát is bemutatja, miközben annak kiemelkedő alakjairól (munkatársairól, barátairól) is portrékat rajzol.

...
Nagy

Pam Jenoff a Covid alatt értette meg, hogyan változhat meg radikálisan az élet egy másodperc alatt

Pam Jenoff a kilencvenes évek közepén Krakkóban kezdett el dolgozni diplomataként, ahol többek között a holokauszttal kapcsolatos ügyeken, a zsidó tulajdon visszaállításán dolgozott. Szoros kapcsolat alakult ki közte és az idős túlélők között, történelmi fikciós regényeit a tőlük hallott történetek inspirálják. Interjú.

...
Nagy

Behrouz Boochani: Kurd vagyok. Az ellenállás az identitásom része

Behrouz Boochani iráni kurd újságíróként dolgozott, mikor menekülni kényszerült, majd illegális bevándorlóként éveket töltött embertelen körülmények között egy ausztrál börtöntáborban. A Margó előtt beszélgettünk a kurd ellenállásról, az iráni tüntetésekről, a börtöntábor rendszeréről, kontrollról és migrációról is. Interjú.

...
Panodyssey

Kiss Tibor Noé: A rovarirtón és a Technokol Rapidon túl (Hogyan gyűjt információkat a prózaíró?)

"Elbeszélőnk áprilisban magokat vet a kertben, de milyen zöldségeket lehet elvetni áprilisban? Például mángoldot, azt mindig vadászni kellett a vásárcsarnokban. Lássuk a mángold típusait: a Lucullus fehér szárú, a Rhubarb Chard piros. Grüner Schnitt, ez nagyon jól hangzik, valamire egyszer még jó lesz." Kiss Tibor Noé esszésorozatának második részében a regényírás egyik legalapvetőbb feladatát mutatja be: az információgyűjtéssel és a kutatómunkával kapcsolatos tapasztalatairól mesél.

Szerzőink

...
Sándor Anna

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

...
Ruff Orsolya

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

...
Kolozsi Orsolya

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Minden idők száz legjobb gyerekkönyve a BBC listáján

A BBC Kultúra rovata 56 ország 177 könyvszakértőjét kérdezte, hogy megtalálja minden idők legjobb gyerekkönyveit. A szakértők között magyarok is voltak: Szekeres Nikoletta és Cseri Anna Flóra. 

...
Gyerekirodalom

Vámos Miklósé az első magyar mesekönyv, amit mesterséges intelligencia illusztrált

Úgy tűnik, a képalkotó mesterséges intelligenciának még vannak meglepő korlátai.

...
Gyerekirodalom

Berta Ádám: A Szöszmösz történetszövésében nem ütköztem korlátokba

Berta Ádám első gyerekkönyvének hőse egy süni, aki a zöld mohavirágot kutatva nagy utazásra indul. Szerencsére nem egyedül, hiszen útitársa egy Szöszmösz nevű tündéregér. Ketten vágnak neki az ismeretlennek, kalandjaik során pedig fura és emlékezetes szerzetek egész sorával találkoznak. A mesét Agócs Írisz illusztrálta, a szerzőt, Berta Ádámot pedig most inspirációról, meseírásról és a mélyből felbukkanó fontos témákról is kérdeztük.

Olvass!
...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

A díjnyertes író, Kimberly Brock titkokkal teli, gyönyörűen megírt történetében magával ragadóan mesél a roanoke-i elveszett kolónia rejtélyéről, és a szeretet, a család, az anyaság és az emberi szív határtalan misztériumairól. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

Hogyan nyílik ki és csukódik be estére a tündérrózsa, mennyire más a mező napfényben, mint naplementében, és merre oson az esti sötétben a róka? Rachel Williams altatóverseiből kiderül - olvass bele!

...
Könyvtavasz

A németalföldi festő megtanít arra, hogy szavak nélkül is lehet beszélni

Johannes, a néma festő a homokdűnék között találkozik egy lánnyal, de milyen esélyük lehet a boldogságra a 17. századi Hollandiában? Olvass bele Mörk Leonóra új regényébe!

Szentjánosfű című regényben