Podcastunk indul A hatalom gyűrűiről, de előbb bemutatjuk, kiket láthatsz a sorozatban

Podcastunk indul A hatalom gyűrűiről, de előbb bemutatjuk, kiket láthatsz a sorozatban

sa | 2022. augusztus 31. |

Pénteken érkezik A Gyűrűk Ura - A hatalom gyűrűi első két része az Amazon Prime-ra. A műsor apropóján ötrészes podcastsorozatot indítunk a Magyar Tolkien Társasággal közösen: az első, felvezető adást csütörtöktől hallgathatjátok. Ebben arról beszélgetünk, mi az, ami már most, előzetesen is tudható A hatalom gyűrűiről műsorként, de leginkább a tolkieni örökség tükrében. A podcast aztán minden második epizódot követően jelentkezik, hogy “tolkienita” szemmel megvitassuk, milyen az Amazon feldolgozása, és hogyan kezelte a magát rajongónak valló két alkotó, Patrick McKay és J. D. Payne a tolkieni világot és történeteket.

„A gonosz nem alszik. Csak vár” – hallhatjuk A Gyűrűk Ura előzménytörténeteként beharangozott, de annál jóval nagyszabásúbban a tolkieni mitológia egyik izgalmas korszakába kalauzoló sorozat előzetesében. Több ezer évvel A Gyűrűk Ura cselekménye előtt járunk, Középfölde másodkorában, ahol feltűnnek majd a törpék bányái, a tündék lindoni és az emberek númenori királysága, illetve bemutatják a gyűrűk eredettörténetét. Az alkotók sok harcot, intrikát, mágiát, mitológiaépítést ígértek, az eredeti tolkieni hősök mellé pedig új szereplők is érkeznek.

Hangolódásként a sorozatra és a podcastra, a Vulture cikkének segítségével most áttekintjük, kik lesznek a főbb szereplők ,és milyen tájakra visz el a világ legdrágább sorozata, aminek a zenéjét már meg is hallgathatod.

 

Galadriel (Morfydd Clark)

-

Nincs egyszerű dolga annak, akinek Cate Blanchett után kell eljátszania a hatalmas tünde úrnő, Galadriel szerepét. A magasztosan nyugodt, bölcs és uralkodói kisugárzású, idősebb Galadriel helyett A hatalom gyűrűiben egy fiatal és dühös Galadrielt látunk majd, aki megszállottan próbálja kézre keríteni Sauront, annak ellenére, hogy a társai zöme nem hiszi, hogy a gonosz csatlósa szabadon kószálna Középföldén.

Galadriel megszállottságának forrása az a mondata A Gyűrűk Urából, amikor arról beszél Frodónak, hogy érzékeli a Sötét Urat és ismeri a gondolatait. Miután Tolkien leveleiből kiderül, hogy fiatalon sokszor tűzte fel a haját, miközben vívott, a készítők úgy döntöttek, ideje a harcos oldalát is megismerni.

 

Nori Brandyfoot (​​Markella Kavenagh) és Poppy Proudfellow (Megan Richards)

-

Az előzetes híresztelések ellenére, a Vulture szerint A hatalom gyűrűiben nincsenek hobbitok - illetve nem olyan hobbitok vannak, ahogy Peter Jackson filmjeiben láttuk őket, hiszen sokkal korábban, a másodkorban járunk. Viszont a közönség hobbitokat akar látni, ezért a készítők úgy döntöttek, hogy beemelik a hobbitok őseit, a gyaplábúak nomád csoportját a sorozatba, akikről Tolkien A Gyűrűk Ura bevezetőjében ír. A főbb karakterek itt a kalandokról álmodozó Nori Brandyfoot, illetve a nagyon támogató, de kevésbé magabiztos barátja, Poppy Proudfellow lesznek. És igen, kettejük dinamikája emlékeztet majd a Frodóra és Samura.

Ramsey Avery díszlettervező egy olyan nomád falut alakított ki a gyaplábúaknak, amit szét tudnak szerelni és vinni magukkal. Mivel Tolkien regényeiben a hobbitok otthonának hagyományosan kerek ajtaja van, ezért sok nagy kereket is tervezett nekik.

 

Az idegen (Daniel Weyman)

-

Az első epizódban egy titokzatos, szakállas figura esik le az égből és üt kráterszerű mélyedést Középföldén. Fogalma sincs arról, hogy kicsoda, de az biztos, hogy valamilyen fontos eseményhez lesz köze. Ennél többet az alkotók nem árultak el róla, így persze beindult a találgatás: maia lenne, a mágusnak nevezett istarok egyike? Talán maga Gandalf?

 

Elrond (Robert Aramayo)

-

Völgyzugoly majdani ura, a féltünde Elrond A hatalom gyűrűiben még szintén fiatal, és aggodalmasan figyeli barátja, Galadriel tetteit, valamint nagyon szeretné lenyűgözni a Középföldén élő tündék nagykirályát, Gil-galadot (Benjamin Walker).

A Gyűrűk Urában Elrond mesél arról, hogyan vette rá Sauron a tündéket, hogy készítsék el a hatalom gyűrűit. A műsor igyekszik bemutatni Elrond összetett barátságát is a törp herceggel, IV Dúrinnal.

 

Bronwyn (Nazanin Boniadi) és Arondir (Ismael Cruz Cordova)

-

A hatalom gyűrűinek egyik cselekményszála Középfölde déli részén játszódik majd, ahol a tündék és az emberek állandó feszültségben élnek - egy ember gyógyító és egy tünde járőr viszont egymásba szeret.

Ők ketten teljesen az alkotók fejéből pattantak ki, akik beszéltek arról, hogy szerettek volna valamilyen Romeo és Júliás, tiltott szerelmet is a sorozatba.

 

Khazad-dûm

A Gyűrűk Urában megismerjük a törpök egykori királyságát, Moriát. A másodkorban a törpök által Khazad-dûmnak nevezett hatalmas birodalom és bányarendszer még virágzott és gazdag volt - aztán a törpök túl mélyre ástak, árulja el Gandalf. A hatalom gyűrűiben az összeomlás előtt ismerjük meg ezt a lenyűgöző királyságot, benne egy hercegnővel, akit szintén az alkotók találtak ki, ő Disa (Sophia Nomvete).

 

Númenor

Númenor egy sziget a tengerben, ahol az emberek nagyszerű királyságot emeltek. Tolkien egy levelében Númenor építészetét a kanálisokkal szabdalt Velencéhez hasonlította - ehhez a díszlet- és látványtervezők speciálisan númenori stílusúnak szánt boltíveket és oszloptípust fejlesztettek ki, amit sokat látunk majd a képernyőn. A Gyűrűk Urából is ismert Elendil (Lloyd Owen), illetve fia, Isildur (Max Baldry), aki levágja a Gyűrűt Sauron kezéről, is feltűnik az előzetesben és egy sorozatbeli Númenorról megosztott képen (jobbra Baldry ül, illetve Owen áll):

-

 

Valinor

Az Áldott Birodalom, a halhatatlanok földje nyugaton, ahová a tündék A Gyűrűk Urában tartanak. A hatalom gyűrűiben lesznek flashbackek Galadriel fiatalkoráról, valamint a világosságot adó két fáról, mielőtt elpusztította őket Sauron ura, Morgoth. Ezekről esik némi szó A Gyűrűk Ura függelékében, bővebben viszont A szilmarilok fejti ki őket - utóbbinak a jogai viszont nincsenek a sorozat készítőinek birtokában. Így aztán az alkotóknak olyan elemeket kellett kitalálniuk, amik illeszkednek Tolkien világába, de nem mondanak ellent neki és nem is adaptálják közvetlenül.

“Tojáshéjon kellett táncolnunk”

nyilatkozta erről a kihívásról Payne, mi pedig hosszasabban is beszéltünk róla a Tolkien-podcast első adásában, amit csütörtöktől meghallgathatsz.Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Tolkien kézzel írt levélben mesélt egy rajongójának Középfölde eredetéről

Saját bevallása szerint sokkal tartozott a mítoszoknak és a legendáknak, művét mégis önálló "kitalációnak" tartotta.

...
Hírek

Eddig ismeretlen Tolkien-festményeket, fotókat és videókat hoztak nyilvánosságra

Az eredeti felvételeken Tolkien és a hagyatékát kezelő fia, Christopher is szerepel.

...
Szórakozás

A Tolkien-rajongók örömére érkezik a rohír háborúkról szóló animációs fim is

Ez egy teljesen független projekt az Amazon sorozatától.

...

Börtönélmények és álmok is formálták egy sodródó kamasz sorsát Budapesten

...

Garaczi László: A feltorlódó krízisek meggátolják, hogy értelmesen feldolgozzuk őket

...

Pécsi Ildikó nem „szexibombi”, hanem drámai színésznő akart lenni

...

Vajna Ádám: Ha rapper lennék, olyan szeretnék lenni, mint Gege [Alkotótárs]

A hét könyve
Kritika
Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait
...
Nagy

Petőfi példátlanul jó érzékkel kezelte a korabeli médiát

Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából nyitotta meg a PIM Költő lenni vagy nem lenni című kiállítását. A kurátorok célja az volt, hogy a költő tankönyvekből ismert, fekete-fehér portréja életre keljen a látogatók előtt, és az eddig ismeretlen arca rajzolódjon ki előttük.

...
Nagy

Harry herceg katonai botránnyal és lefagyott pénisszel váltja aprópénzre az örökségét

Harry herceg Tartalék című könyve az év elején az angol királyi család végtelenített szappanoperájának adott egy újabb csavart, a könyvet övező figyelem és felhajtás ugyanakkor szinte egyedülálló látleletét adta a könyvpiac működésének is. Egyáltalán ki írta a könyvet, hogyan épült fel a kampány, és miért baj, hogy már az első nap a brit láncok egy része leértékelte a könyvet? A Tartalék márciusban jelenik meg magyarul, és egy darabig még biztosan tematizálni fogja a közbeszédet.

Szerzőink

...
Závada Péter

Závada Péter: A szenvedő művész mítosza

...
Varró Attila

Poe hamar a mozik sztárja lett, és a saját rémtörténeteiben találta magát

...
Sándor Anna

Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait

Hírek
...
Hírek

Jesmyn Ward sok év után új regénnyel jelentkezik

...
Beleolvasó

Jhumpa Lahiri hőse nem a városban tévedt el, hanem a saját életében

...
Hírek

Tintin 35 év után visszatér a képregényes standokra

...
Hírek

Kölcsey eddig ismeretlen versét találták meg: áthúzta, hogy más ne olvashassa

...
Podcast

Börtönélmények és álmok is formálták egy sodródó kamasz sorsát Budapesten

...
Hírek

Habsburg Ottó csak Magyarországról hatezer emberrel levelezett, most online olvashatod a sorait

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Megjelent Greta Thunberg új könyve, mégsem ezzel került a hírekbe

...
Zöld

A Felhőkakukkvárban ősi szövegek élnek tovább az emberi civilizációt mentő generációs űrhajón

...
Zöld

Nincs idő arra várni, hogy a tölgyfa megnőjön, mert az nem most hoz profitot