Podcastunk indul A hatalom gyűrűiről, de előbb bemutatjuk, kiket láthatsz a sorozatban

Podcastunk indul A hatalom gyűrűiről, de előbb bemutatjuk, kiket láthatsz a sorozatban

sa | 2022. augusztus 31. |

Pénteken érkezik A Gyűrűk Ura - A hatalom gyűrűi első két része az Amazon Prime-ra. A műsor apropóján ötrészes podcastsorozatot indítunk a Magyar Tolkien Társasággal közösen: az első, felvezető adást csütörtöktől hallgathatjátok. Ebben arról beszélgetünk, mi az, ami már most, előzetesen is tudható A hatalom gyűrűiről műsorként, de leginkább a tolkieni örökség tükrében. A podcast aztán minden második epizódot követően jelentkezik, hogy “tolkienita” szemmel megvitassuk, milyen az Amazon feldolgozása, és hogyan kezelte a magát rajongónak valló két alkotó, Patrick McKay és J. D. Payne a tolkieni világot és történeteket.

„A gonosz nem alszik. Csak vár” – hallhatjuk A Gyűrűk Ura előzménytörténeteként beharangozott, de annál jóval nagyszabásúbban a tolkieni mitológia egyik izgalmas korszakába kalauzoló sorozat előzetesében. Több ezer évvel A Gyűrűk Ura cselekménye előtt járunk, Középfölde másodkorában, ahol feltűnnek majd a törpék bányái, a tündék lindoni és az emberek númenori királysága, illetve bemutatják a gyűrűk eredettörténetét. Az alkotók sok harcot, intrikát, mágiát, mitológiaépítést ígértek, az eredeti tolkieni hősök mellé pedig új szereplők is érkeznek.

Hangolódásként a sorozatra és a podcastra, a Vulture cikkének segítségével most áttekintjük, kik lesznek a főbb szereplők ,és milyen tájakra visz el a világ legdrágább sorozata, aminek a zenéjét már meg is hallgathatod.

 

Galadriel (Morfydd Clark)

-

Nincs egyszerű dolga annak, akinek Cate Blanchett után kell eljátszania a hatalmas tünde úrnő, Galadriel szerepét. A magasztosan nyugodt, bölcs és uralkodói kisugárzású, idősebb Galadriel helyett A hatalom gyűrűiben egy fiatal és dühös Galadrielt látunk majd, aki megszállottan próbálja kézre keríteni Sauront, annak ellenére, hogy a társai zöme nem hiszi, hogy a gonosz csatlósa szabadon kószálna Középföldén.

Galadriel megszállottságának forrása az a mondata A Gyűrűk Urából, amikor arról beszél Frodónak, hogy érzékeli a Sötét Urat és ismeri a gondolatait. Miután Tolkien leveleiből kiderül, hogy fiatalon sokszor tűzte fel a haját, miközben vívott, a készítők úgy döntöttek, ideje a harcos oldalát is megismerni.

 

Nori Brandyfoot (​​Markella Kavenagh) és Poppy Proudfellow (Megan Richards)

-

Az előzetes híresztelések ellenére, a Vulture szerint A hatalom gyűrűiben nincsenek hobbitok - illetve nem olyan hobbitok vannak, ahogy Peter Jackson filmjeiben láttuk őket, hiszen sokkal korábban, a másodkorban járunk. Viszont a közönség hobbitokat akar látni, ezért a készítők úgy döntöttek, hogy beemelik a hobbitok őseit, a gyaplábúak nomád csoportját a sorozatba, akikről Tolkien A Gyűrűk Ura bevezetőjében ír. A főbb karakterek itt a kalandokról álmodozó Nori Brandyfoot, illetve a nagyon támogató, de kevésbé magabiztos barátja, Poppy Proudfellow lesznek. És igen, kettejük dinamikája emlékeztet majd a Frodóra és Samura.

Ramsey Avery díszlettervező egy olyan nomád falut alakított ki a gyaplábúaknak, amit szét tudnak szerelni és vinni magukkal. Mivel Tolkien regényeiben a hobbitok otthonának hagyományosan kerek ajtaja van, ezért sok nagy kereket is tervezett nekik.

 

Az idegen (Daniel Weyman)

-

Az első epizódban egy titokzatos, szakállas figura esik le az égből és üt kráterszerű mélyedést Középföldén. Fogalma sincs arról, hogy kicsoda, de az biztos, hogy valamilyen fontos eseményhez lesz köze. Ennél többet az alkotók nem árultak el róla, így persze beindult a találgatás: maia lenne, a mágusnak nevezett istarok egyike? Talán maga Gandalf?

 

Elrond (Robert Aramayo)

-

Völgyzugoly majdani ura, a féltünde Elrond A hatalom gyűrűiben még szintén fiatal, és aggodalmasan figyeli barátja, Galadriel tetteit, valamint nagyon szeretné lenyűgözni a Középföldén élő tündék nagykirályát, Gil-galadot (Benjamin Walker).

A Gyűrűk Urában Elrond mesél arról, hogyan vette rá Sauron a tündéket, hogy készítsék el a hatalom gyűrűit. A műsor igyekszik bemutatni Elrond összetett barátságát is a törp herceggel, IV Dúrinnal.

 

Bronwyn (Nazanin Boniadi) és Arondir (Ismael Cruz Cordova)

-

A hatalom gyűrűinek egyik cselekményszála Középfölde déli részén játszódik majd, ahol a tündék és az emberek állandó feszültségben élnek - egy ember gyógyító és egy tünde járőr viszont egymásba szeret.

Ők ketten teljesen az alkotók fejéből pattantak ki, akik beszéltek arról, hogy szerettek volna valamilyen Romeo és Júliás, tiltott szerelmet is a sorozatba.

 

Khazad-dûm

A Gyűrűk Urában megismerjük a törpök egykori királyságát, Moriát. A másodkorban a törpök által Khazad-dûmnak nevezett hatalmas birodalom és bányarendszer még virágzott és gazdag volt - aztán a törpök túl mélyre ástak, árulja el Gandalf. A hatalom gyűrűiben az összeomlás előtt ismerjük meg ezt a lenyűgöző királyságot, benne egy hercegnővel, akit szintén az alkotók találtak ki, ő Disa (Sophia Nomvete).

 

Númenor

Númenor egy sziget a tengerben, ahol az emberek nagyszerű királyságot emeltek. Tolkien egy levelében Númenor építészetét a kanálisokkal szabdalt Velencéhez hasonlította - ehhez a díszlet- és látványtervezők speciálisan númenori stílusúnak szánt boltíveket és oszloptípust fejlesztettek ki, amit sokat látunk majd a képernyőn. A Gyűrűk Urából is ismert Elendil (Lloyd Owen), illetve fia, Isildur (Max Baldry), aki levágja a Gyűrűt Sauron kezéről, is feltűnik az előzetesben és egy sorozatbeli Númenorról megosztott képen (jobbra Baldry ül, illetve Owen áll):

-

 

Valinor

Az Áldott Birodalom, a halhatatlanok földje nyugaton, ahová a tündék A Gyűrűk Urában tartanak. A hatalom gyűrűiben lesznek flashbackek Galadriel fiatalkoráról, valamint a világosságot adó két fáról, mielőtt elpusztította őket Sauron ura, Morgoth. Ezekről esik némi szó A Gyűrűk Ura függelékében, bővebben viszont A szilmarilok fejti ki őket - utóbbinak a jogai viszont nincsenek a sorozat készítőinek birtokában. Így aztán az alkotóknak olyan elemeket kellett kitalálniuk, amik illeszkednek Tolkien világába, de nem mondanak ellent neki és nem is adaptálják közvetlenül.

“Tojáshéjon kellett táncolnunk”

nyilatkozta erről a kihívásról Payne, mi pedig hosszasabban is beszéltünk róla a Tolkien-podcast első adásában, amit csütörtöktől meghallgathatsz.Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Tolkien kézzel írt levélben mesélt egy rajongójának Középfölde eredetéről

Saját bevallása szerint sokkal tartozott a mítoszoknak és a legendáknak, művét mégis önálló "kitalációnak" tartotta.

...
Hírek

Eddig ismeretlen Tolkien-festményeket, fotókat és videókat hoztak nyilvánosságra

Az eredeti felvételeken Tolkien és a hagyatékát kezelő fia, Christopher is szerepel.

...
Szórakozás

A Tolkien-rajongók örömére érkezik a rohír háborúkról szóló animációs film is

Ez egy teljesen független projekt az Amazon sorozatától.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

...

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

...

Visky András: A valóságot a fikció és a képzelet révén ismerjük meg

...

Ha beérek Zalába, veszek egy nagy levegőt - itthon vagyok [SÁNTAKUTYA]

...

Robert Capa: magyar fotósból lett a világ szeme [PODCAST]

A hét könyve
Kritika
Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

...
Zöld

Karikó Katalin és Drew Weissman kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat!

Karikó Katalin magyar biokémikus és Drew Weissman amerikai mikrobiológus kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért - jelentették be hétfőn a stockholmi Karolinska Intézetben. Karikó az első magyar Nobel-díjas nő.

Szerzőink

...
Sándor Anna

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

...
Litkai Gergely

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

...
Valuska László

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

Hírek
...
Hírek

Murakami egy japán kísértettörténettel melegített a Nobel-bejelentésre

...
Gyerekirodalom

Könyv vagy Fortnite – kell-e egyáltalán a „vagy”?

...
Beleolvasó

Luiz Schwarcznak a bipoláris depresszióval és a családja történetével is meg kellett küzdenie

...
Hírek

Steinbeck kutyarágta kézirata is kalapács alá kerül

...
Beleolvasó

És te mit tennél, ha éjszaka beállítana hozzád a bátyád egy zsák pénzzel és egy hullával?

...
Beleolvasó

Szöllősi Mátyás szerint Roderik Six világa lágy, nedves, szürke purgatórium

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

...
Gyerekirodalom

Hétlábú paripák és jó boszorkányok bújnak elő Zalka Csenge Virág mesekönyvéből

...
Hírek

Margó Könyvek néven indít könyvsorozatot a Margó Irodalmi Fesztivál és a Helikon Kiadó