A Sátántangó és a Sorstalanság is a franciák tíz kedvenc magyar filmje között

A Sátántangó és a Sorstalanság is a franciák tíz kedvenc magyar filmje között

A jövő kedden kezdődő, 76. Cannes-i Filmfesztivál miatt a mozgókép rajongóinak zöme már most Franciaországra figyel. Ez adta az ötletet a Magyar Filmadatbázisnak, hogy összeállítsa, melyek jelenleg a legjobbnak tartott magyar ‒ illetve magyar rendező által készített ‒ filmek a franciák szerint. Az Allocine online filmadatbázis adatai alapján készült lista tanúsága szerint a franciák kedvence egyértelműen Tarr Béla, akitől négy alkotás is TOP10-es lett. Hajdu Szabolcs, Schwechtje Mihály és Till Attila játékfilmjei mellett helyet kapott a listán Kertész Imre Nobel-díjas regényének, a Sorstalanságnak a filmváltozata is.

Vass Norbert | 2023. május 11. |

A lista élén álló Sátántangó című, Krasznahorkai László azonos című regénye alapján 1994-ben bemutatott Tarr Béla-alkotás egyértelműen az életmű csúcspontja. A hétórás, ugyanazokat a történéseket más-más szemszögből láttató mozi kultfilmmé vált szerte a világon. Susan Sontag szerint „ellenállhatatlan és elbűvölő a hét óra minden egyes perce”.

 

Tarr Béla 2000-ben készült, Werckmeister harmóniák című drámája a második a listán, amely szintén Krasznahorkai-adaptáció. Tarr itt egy világállapotot filmez le, Szilágyi Ákos esztéta szavaival: „a reménytelenség taposómalmát, amelyben a katasztrófa nem az, ami bekövetkezett vagy bekövetkezhet, hanem az, ami egyfolytában tart”.

 

Az 1986-ban, szintén Krasznahorkai alapján készült Kárhozat című alkotásban a történet helyett inkább az idő ragadható meg, de az sem múlásában, hanem körkörösségében. Itt hangzik el a főszereplő szájából az a mondat, ami Tarr Béla teljes pályaívét összefoglalja: „A történetek mindig a leépülés történetei”.

 

A listán szerepel egy negyedik Tarr Béla-film is, az 1981-es Szabadgyalog, amelyet saját forgatókönyve alapján készített a rendező. Ha a könyves vonatkozású filmeket nézzük, és eltekintünk Szabó István Redl ezredes című, Cannes-ban díjazott alkotásától, amelyet John Osborne A Patriot for Me című színműve inspirált, a lista kilencedik helyéig kell ugranunk. 

Ott találjuk a 2005-ben bemutatott, magyar–német–brit koprodukcióban készült Sorstalanság című drámát, amelyet Kertész Imre regényéből, illetve forgatókönyvéből Koltai Lajos rendezett. A megközelítőleg 2,5 milliárd forintos büdzsével készült mozi akkoriban a legnagyobb költségvetésű magyar filmnek számított. A Pados Gyula fényképezte adaptációhoz Ennio Morricone írt zenét, a Sorstalanságért Pados Berlinben és Koppenhágában is díjat kapott, Morriconét pedig Európai Filmdíjra jelölték filmzene kategóriában, itthon pedig félmilliónál is többen váltottak a filmre jegyet, a kritikusoktól azonban hideget és meleget egyaránt kapott a mozi.

A Nagy Marcell által megformált Köves Gyuri pokoljárását a Sorstalanság nem hagyományos történetként, hanem epizódok füzéreként, mozaikokból kirajzolódó tablóként ragadja meg. „Koltai Lajos hűen követi a regény cselekményét. Az egymás mellé helyezett epizódok látványvilágát tudatosan elemeli a valóságtól. Az aprólékosan kidolgozott képeket a főhős szándékoltan monoton belső monológjai ellenpontozzák” ‒ írja a filmarchiv.hu.

Kertész 2002-ben kapott irodalmi Nobel-díjat az első regényéért. Az 1960 és 1973 között készült, a Magvető által visszautasított, majd 1975-ben a Szépirodalmi Könyvkiadó által megjelentetett kötet kezdetben külföldön aratott sikert. Itthon a rendszerváltozás környékén figyeltek fel rá, de csak a Nobel-díj után vált szélesebb körben is ismertté. A regény megfilmesítése azonban – írja a filmarchiv ‒ már korábban tervben volt.

A mafab.hu francia „testvéroldala”, az allocine.fr filmadatbázis adatai alapján a Franciaországban legkedveltebb magyar filmek TOP10-es listája a következő: 

  1. Tarr Béla: Sátántangó
  1. Tarr Béla: Werckmeister harmóniák
  1. Tarr Béla: Kárhozat
  1. Hajdu Szabolcs: Fehér tenyér
  1. Szabó István: Redl ezredes
  1. Mundruczó Kornél: Pieces of a Woman
  1. Till Attila: Tiszta szívvel
  1. Schwechtje Mihály: Remélem legközelebb sikerül meghalnod:)
  1. Koltai Lajos: Sorstalanság
  1. Tarr Béla: Szabadgyalog
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Al Pacino a Lear király legújabb adaptációján dolgozik

A színész összesen négy filmes projektben van most benne, emellett pedig az önéletrajzát írja.

...
Szórakozás

Sarah Polley és a Remarque-adaptáció is hozott el Oscart, de nem ők a nagy nyertesek

A Minden, mindenhol, mindenkornak ítélte oda az amerikai filmakadémia a legjobb film Oscar-díját.

...
Hírek

Krasznahorkai regényének adaptációja egy német színházban debütált

A hétvégén volt a premierje a türingiai Theater Rudolstadtban a Herscht 07769 című színdarabnak, amely Krasznahorkai László azonos című regényét dolgozza fel.

Olvass!
...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

A díjnyertes író, Kimberly Brock titkokkal teli, gyönyörűen megírt történetében magával ragadóan mesél a roanoke-i elveszett kolónia rejtélyéről, és a szeretet, a család, az anyaság és az emberi szív határtalan misztériumairól. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

Hogyan nyílik ki és csukódik be estére a tündérrózsa, mennyire más a mező napfényben, mint naplementében, és merre oson az esti sötétben a róka? Rachel Williams altatóverseiből kiderül - olvass bele!

...
Könyvtavasz

A németalföldi festő megtanít arra, hogy szavak nélkül is lehet beszélni

Johannes, a néma festő a homokdűnék között találkozik egy lánnyal, de milyen esélyük lehet a boldogságra a 17. századi Hollandiában? Olvass bele Mörk Leonóra új regényébe!

Szentjánosfű című regényben

...
Kritika

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

Emberek és kultúrák közötti távolságokról, a hiányról, a megszállottságot súroló vonzalomról és a mérgező szépségkultuszról is mesél a francia-dél-koreai Elisa Shua Dusapin 2016-os, első regénye. Ez a hét könyve.

Szerzőink

...
Borda Réka

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

...
Ruff Orsolya

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

...
Kolozsi Orsolya

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Hírek
...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Hírek

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

...
Hírek

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

...
Nagy

Földi Andrea: Az AI segíthet az illusztrálásban, de a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság

...
Hírek

Ők kapták idén a ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatást!

...
Hírek

A Biblia soha nem látott, 1500 éves részletét találták meg

...
Szórakozás

Ismét film készült Amerika egyik legtöbbet kifogásolt kedvencéből