A Sátántangó és a Sorstalanság is a franciák tíz kedvenc magyar filmje között

A Sátántangó és a Sorstalanság is a franciák tíz kedvenc magyar filmje között

A jövő kedden kezdődő, 76. Cannes-i Filmfesztivál miatt a mozgókép rajongóinak zöme már most Franciaországra figyel. Ez adta az ötletet a Magyar Filmadatbázisnak, hogy összeállítsa, melyek jelenleg a legjobbnak tartott magyar ‒ illetve magyar rendező által készített ‒ filmek a franciák szerint. Az Allocine online filmadatbázis adatai alapján készült lista tanúsága szerint a franciák kedvence egyértelműen Tarr Béla, akitől négy alkotás is TOP10-es lett. Hajdu Szabolcs, Schwechtje Mihály és Till Attila játékfilmjei mellett helyet kapott a listán Kertész Imre Nobel-díjas regényének, a Sorstalanságnak a filmváltozata is.

Vass Norbert | 2023. május 11. |

A lista élén álló Sátántangó című, Krasznahorkai László azonos című regénye alapján 1994-ben bemutatott Tarr Béla-alkotás egyértelműen az életmű csúcspontja. A hétórás, ugyanazokat a történéseket más-más szemszögből láttató mozi kultfilmmé vált szerte a világon. Susan Sontag szerint „ellenállhatatlan és elbűvölő a hét óra minden egyes perce”.

 

Tarr Béla 2000-ben készült, Werckmeister harmóniák című drámája a második a listán, amely szintén Krasznahorkai-adaptáció. Tarr itt egy világállapotot filmez le, Szilágyi Ákos esztéta szavaival: „a reménytelenség taposómalmát, amelyben a katasztrófa nem az, ami bekövetkezett vagy bekövetkezhet, hanem az, ami egyfolytában tart”.

 

Az 1986-ban, szintén Krasznahorkai alapján készült Kárhozat című alkotásban a történet helyett inkább az idő ragadható meg, de az sem múlásában, hanem körkörösségében. Itt hangzik el a főszereplő szájából az a mondat, ami Tarr Béla teljes pályaívét összefoglalja: „A történetek mindig a leépülés történetei”.

 

A listán szerepel egy negyedik Tarr Béla-film is, az 1981-es Szabadgyalog, amelyet saját forgatókönyve alapján készített a rendező. Ha a könyves vonatkozású filmeket nézzük, és eltekintünk Szabó István Redl ezredes című, Cannes-ban díjazott alkotásától, amelyet John Osborne A Patriot for Me című színműve inspirált, a lista kilencedik helyéig kell ugranunk. 

Ott találjuk a 2005-ben bemutatott, magyar–német–brit koprodukcióban készült Sorstalanság című drámát, amelyet Kertész Imre regényéből, illetve forgatókönyvéből Koltai Lajos rendezett. A megközelítőleg 2,5 milliárd forintos büdzsével készült mozi akkoriban a legnagyobb költségvetésű magyar filmnek számított. A Pados Gyula fényképezte adaptációhoz Ennio Morricone írt zenét, a Sorstalanságért Pados Berlinben és Koppenhágában is díjat kapott, Morriconét pedig Európai Filmdíjra jelölték filmzene kategóriában, itthon pedig félmilliónál is többen váltottak a filmre jegyet, a kritikusoktól azonban hideget és meleget egyaránt kapott a mozi.

A Nagy Marcell által megformált Köves Gyuri pokoljárását a Sorstalanság nem hagyományos történetként, hanem epizódok füzéreként, mozaikokból kirajzolódó tablóként ragadja meg. „Koltai Lajos hűen követi a regény cselekményét. Az egymás mellé helyezett epizódok látványvilágát tudatosan elemeli a valóságtól. Az aprólékosan kidolgozott képeket a főhős szándékoltan monoton belső monológjai ellenpontozzák” ‒ írja a filmarchiv.hu.

Kertész 2002-ben kapott irodalmi Nobel-díjat az első regényéért. Az 1960 és 1973 között készült, a Magvető által visszautasított, majd 1975-ben a Szépirodalmi Könyvkiadó által megjelentetett kötet kezdetben külföldön aratott sikert. Itthon a rendszerváltozás környékén figyeltek fel rá, de csak a Nobel-díj után vált szélesebb körben is ismertté. A regény megfilmesítése azonban – írja a filmarchiv ‒ már korábban tervben volt.

A mafab.hu francia „testvéroldala”, az allocine.fr filmadatbázis adatai alapján a Franciaországban legkedveltebb magyar filmek TOP10-es listája a következő: 

  1. Tarr Béla: Sátántangó
  1. Tarr Béla: Werckmeister harmóniák
  1. Tarr Béla: Kárhozat
  1. Hajdu Szabolcs: Fehér tenyér
  1. Szabó István: Redl ezredes
  1. Mundruczó Kornél: Pieces of a Woman
  1. Till Attila: Tiszta szívvel
  1. Schwechtje Mihály: Remélem legközelebb sikerül meghalnod:)
  1. Koltai Lajos: Sorstalanság
  1. Tarr Béla: Szabadgyalog
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Al Pacino a Lear király legújabb adaptációján dolgozik

A színész összesen négy filmes projektben van most benne, emellett pedig az önéletrajzát írja.

...
Szórakozás

Sarah Polley és a Remarque-adaptáció is hozott el Oscart, de nem ők a nagy nyertesek

A Minden, mindenhol, mindenkornak ítélte oda az amerikai filmakadémia a legjobb film Oscar-díját.

...
Hírek

Krasznahorkai regényének adaptációja egy német színházban debütált

A hétvégén volt a premierje a türingiai Theater Rudolstadtban a Herscht 07769 című színdarabnak, amely Krasznahorkai László azonos című regényét dolgozza fel.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

ADVENT
...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

...
Könyves Advent

A kis Miri elhatározza, hogy meglesi az angyalokat egy karácsonyi éjszakán

A Miri-történetekben Fenyvesi Orsolya hétköznapi helyzetekről mesél, meghintve varázsporral. Ki hitte volna, hogy a karácsonyi angyalok ilyen huncutok, és hogy a telihold segít legyűrni a szomorúságot? Olvass bele!

...
Könyves Advent

Forró asztallapon pattogó jéghideg eperszemek ‒ 10 verskötet a fa alá

Visszanyerhető-e az ősállapot? Át- vagy fölülírható-e egy végzetes hiba? Karácsonyi válogatásunkban friss hangokat ajánlunk, de terítékre kerülnek a magyar költészet klasszikusainak kötetei is.

...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

Olvass!
...
Zöld

Az MI úttörő fejlesztője szerint a kordában tartás a kiút a technológiai cunami alól

Mustafa Suleyman egy úttörő MI-fejlesztő vállalkozás, az immár a Google alá tartozó DeepMind egyik alapítójaként közvetlen közelről láthatja a mesterséges intelligencia forradalmát. Olvass bele a könyvébe! 

...
Beleolvasó

Cserna-Szabó: Összebékülhetnek egy emberen belül ennyire különböző múltak és kultúrák?

A dán Hassan Preisler A barna ember terhe című könyvéhez Cserna-Szabó András írt utószót. Olvasd el!

...
Beleolvasó

Borda Réka: Vesna Lemaic történeteiben nincs olyan, hogy mi és ők, csak mi, emberek

A Szívélyes fogadtatás novelláiból kirajzolódik az idegenségérzet, az akadozó kommunikáció, és a vágy arra, hogy valahogy megtaláljuk a helyünket a világban. Olvasd el az utószót, melyet Borda Réka írt a kötethez.

...
Szórakozás

A Scott Pilgrim rákapcsol játszva számolja fel az időt

A Netflix Bryan Lee O'Malley graphic noveljei alapján készített minisorozata megmozdított képregény, videojáték és anime. A Scott Pilgrim rákapcsolban remekül megférnek egymással az izzadságcseppek, a csókok és monoton basszusfutamok

Szerzőink

...
Sándor Anna

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

...
Kolozsi Orsolya

Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból

...
Ruff Orsolya

Vesna Lemaic: A kétféle migráció megosztja az embereket

Hírek
...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

...
Hírek

Eredményes volt a sztrájk: fizetésemelés és bónusz Hollywoodban

...
Hírek

Szvoren Edina és Kukorelly Endre kapta idén a Füst Milán-díjat

...
Panodyssey

Kihirdették a Panodyssey legújabb pályázatának rövidlistáját

...
Könyves Advent

Forró asztallapon pattogó jéghideg eperszemek ‒ 10 verskötet a fa alá

...
Nagy

Kiss Edina: Az írás számomra életismeret