Új Drakula-film: Nosferatu (2024, Focus Features) - konyvesmagazin.hu

Az új Drakula-film igazi sztárparádét ígér – mutatjuk az előzetest

Willem Dafoe, Lily-Rose Depp és egy nagyon ijesztőnek ígérkező Bill Skarsgård is feltűnik a Drakula-adaptációban.

ki | 2024. június 25. |

Karácsonykor a klasszikus horrorok rajongói egy új Drakula-feldolgozásnak örülhetnek, december 25-én kerül ugyanis a mozikba a Nosferatu című film. Rendező-forgatókönyvírója Robert Eggers (A világítótorony, Az északi). Igazi szívmelengető történet az egész családnak! 

Drakula, Orlok, Nosferatu

A gótikus horror középpontjában egy megszállott fiatal nő, Ellen Hutter áll (Lily-Rose Depp, a fenti képen), akibe szerelmes lesz a vámpír, Orlok gróf, alias Nosferatu, ez pedig elmondhatatlan szörnyűségekkel jár. Őt Bill Skarsgård alakítja, aki volt már az Az horrorbohóca és ő lesz Eric Draven is az új Holló-filmben.

Az előzetesben csak hátulról, félprofilban és árnyékban mutatják, de a hírek szerint napi hat órába telt, mire elkészült a maszkja.

Skarsgård azt nyilatkozta, annyira démoni volt a külseje, hogy órákig tartott, mire a forgatási nap végén ki tudott jönni a szerepéből.

A filmben szerepel még Nicholas Hoult (X-Men, Nagy Katalin) Ellen Hutter férjeként, Aaron Taylor-Johnson (King's Man, Tenet), Emma Corrin (A korona) és Willem Dafoe is. Dafoe egy orvost alakít, aki próbál segíteni a rémálmokkal küzdő Ellenen – tavaly a Szegény párákban szintén egy professzort játszott.

Robert Eggers már 2015-ös első mozija, A boszorkány után elkezdte fejleszteni ezt a filmet, amit a szerelemprojektjének nevezett. A Nosferatut nagyobb részt Prágában és környékén forgatták, többek közt a Rožmitál-kastélyban és az Invalidusok házában, kisebb részt Romániában.

Jarin Blaschke operatőr azt mondta, a képi világgal a 19. századi romantikát akarták megidézni. Mások mellett Eggers és Chris Columbus is a film producere volt. 

A feldolgozás feldolgozása

Bram Stoker Drakulája 1897-ben jelent meg. A horrorregény első feldolgozása az 1922-es némafilm, az F.W. Murnau által rendezett Nosferatu volt, melyben a jogdíjak elkerülése miatt számos szereplő nevét megváltoztatták és a történet egy részét is.

Stoker örökösei ennek ellenére beperelték a film készítőit, a bíróság pedig elrendelte a kópiák megsemmisítését. Ennek ellenére több tekercs is fennmaradt, és így a német expresszionista film tulajdonképpen az egyik első horrorként a popkultúra részévé vált. Kopasz, fekete szemű, hegyes fülű, lopakodó vámpírja igazi filmtörténeti ikon.

1931-ben mutatták be a szintén legendás Drakula-filmet Lugosi Bélával a főszerepben. Később, 1979-ben Werner Herzog is elkészítette saját verzióját (Nosferatu, az éjszaka fantomja), 2000-ben pedig E. Elias Merhige rendezte meg A vámpír árnyékát. Utóbbi az 1922-es némafilm forgatását dolgozza fel: Willem Dafoe a Nosferatut alakító Max Schreck színészt játszotta benne, John Malkovich pedig Murnaut. A szerepért Dafoe-t Oscar-díjra jelölték.

(Deadline)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A női düh elszabadulása vagy a háború okozza, hogy rekordot döntöttek a horror eladásai?

A horror műfaja eltávolodott a klasszikus témáitól, az új regények háborúval, politikával és az emberi tehetetlenséggel is foglalkoznak. Az eladások pedig kilőttek.

...
Kritika

Stephen King 50 éves horrorja egy menstruáló kamaszlány miatt vált klasszikussá

1974-ben, 26 évesen jelent meg Stephen King első regénye, a Carrie, amelyben egy középiskolás lány első menstruációjának a következménye több száz halott és egy kisváros elpusztítása. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Lugosi Béla minden idők leghíresebb Drakulája volt

Száznegyven éve született Lugosi Béla, a horrorfilmek egykori sztárja, akinek neve egybeforrott Drakula szerepével. Színészi pályájának legmeghatározóbb szerepe még a túlvilágra is elkísérte, ugyanis kívánsága szerint Drakula jelmezében temették el. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.

Hírek
...
Beleolvasó

Cecelia Ahern főhőse belelát mások lelkébe, de magát nem találja – Olvass bele!

...
Beleolvasó

Budapest polgármestere vagy Horthy rúgott először focilabdába hazánkban?

...
Zöld

6 ok, amiért a kertészkedés jót tesz az egészségednek + 3 könyv kertekről

...
Nagy

Márquez boncolt, most 600 oldalon mutatják be rajongását az orvoslás iránt

...
Hírek

Jón Kalman Stefánsson lesz a Könyvfesztivál díszvendége

...
Hírek

Letartóztatták az amerikai bestsellerírót, miután gyerekpornót talált nála a rendőrség

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Meghalt Shelley Duvall, A ragyogás sztárja

Robert Altman egyik kedvenc színésze volt, de A ragyogás sikoltós-baltás jelenete az, ami kitörölhetetlenné tette őt a filmtörténetből.

...
Szórakozás

Michael Crichton kezdte, James Patterson fejezte be, most pedig film készül belőle

A Sony filmstúdió szerezte meg a Michael Crichton hagyatékában talált és James Patterson által befejezett Eruption (Kitörés) című regény megfilmesítési jogait.

...
Szórakozás

Bridgerton: Ezt lehet tudni most a 4. évadról

Mikor jön a Bridgerton következő évada? Kinek a története kerül fókuszba? Melyik szereplők térnek vissza biztosan?

Olvass!
...
Beleolvasó

Amikor a fiú zavaró tényezővé válik az apa szemében – Olvass bele a Kis világok című regénybe!

Caleb Azumah Nelson egy Londonban élő, ghánai-brit fiú érzékeny, zenével és ízekkel teli felnövéstörténetét írta meg. Most elolvashatsz belőle egy részletet.

...
Zöld

Kannibál kapitalizmus: Mind megyünk a levesbe?

Nancy Fraser instant klasszikus könyvében bemutatja, hogyan vezetett a falánk kapitalizmus a világunkat megmérgező, igazságtalanságokból fakadó sokféle krízisért. Most elolvashatsz egy részletet a kötetből.

...
Beleolvasó

A Gucci-örökös végre elmondja az igazságot apja meggyilkolásáról – Olvass bele!

Allegra Gucci évekig némán hallgatta a családjáról szóló különféle, igazságot nélkülöző pletykákat. A hollywoodi film aztán annyira felháborította, hogy megírta saját igazságát a botrányos történetről. Mutatunk egy részletet a könyvéből.