7 szuper adaptáció júliusban a Netflixen, a Maxon és a többi streamingszolgáltatón

7 szuper adaptáció júliusban a Netflixen, a Maxon és a többi streamingszolgáltatón

Margaret Atwood, Bret Easton Ellis, Roald Dahl vagy éppen Giovanni Boccaccio műveinek feldolgozásai érkeznek júliusban a Netflix, a Max és a többi streamingszolgáltató felületére. Az adaptációkat szemléző cikkünkben újragondolt vagy leporolt klasszikusokat és vadiúj meséket is ajánlunk.

vn | 2024. július 03. |

Júniusban még számos új évadot kínáltak a Netflix, a Max és a többi streamingszolgáltató felületei, ahogy viszont megyünk bele a nyárba, úgy tűnik, inkább egy-egy jól ismert történet korábbi adaptációjávak bővítik a platformjukat. Aminek mi kimondottan örülünk!

A szolgálólány meséje

A szolgálólány meséje 2016-ban indult világhódító útjára a(z akkor még HBO) Maxon, és mostanáig hat évadot ért meg a Margaret Atwood regénye alapján készült sorozat. Azt viszont talán kevesebben tudják, hogy 1990-ben Harold Pinter forgatókönyve alapján

Volker Schlöndorff rendezett a könyvből egy filmváltozat.

A főszerepet Natasha Richardson játszotta el, mellette a fontosabb szerepekben Robert Duvallt, Faye Dunawayt, Elizabeth McGovernt és Aidan Quinnt láthatjuk. Ez érkezik július 1-jén a Maxra.

Nem félünk a farkastól

Martha és George középkorú házaspár. A férfi történelmet tanít az egyetemen, a felesége az intézmény rektorának a lánya. Egy szombati összejövetel során Martha apja megkéri őket, hogy ismerkedjenek össze jobban az egyetem legújabb tanárával és feleségével. A részegségtől sem teljesen független túlbuzgalmában Martha azonnal át is hívja őket magukhoz, a pár hajnali kettő körül érkezik.

A társaság ezt követően is iszik, a társalgást pedig Martha és George állandó veszekedése uralja. A kibontakozó dráma csak részben szól a házasság börtönéről, legalább ugyanannyira két ember összetartozásáról,

de éppen ettől lesz tanmese helyett elgondolkoztató darab.

Az Edward Albee egy kocsma mosdójának a tükrén olvasta a legenda szerint azt a feliratot, ami a regénye címe lett (Who’s Afraid of Virginia Woolf?). A kötet alapján készült 1966-ban Elizabeth Taylor és Richard Burton főszereplésével a filmváltozat, amit Mike Nichols által rendezett és minden kategóriában Oscar-díjra jelölték. A Nem félünk a farkastólt július 1-jétől nézhetitek meg a Maxon.

Matilda, a kiskorú boszorkány

Matilda nem mindennapi kislány. Sőt, inkább különleges. Bár vannak, akik flúgosnak mondanák vagy inkább elviselhetetlennek, esetleg borzasztó okosnak. Megítélés kérdése, az viszont kétségtelen, hogy különlegesnek mondhatók a képességei.

Matilda és fiatal tanárnője között barátság alakul ki, amikor utóbbi felismeri a kislány képességeit. Csakhogy ő sem tud mindent. A Roald Dahl története alapján készült 1996-os film július 1-jétől elérhető a Netflixen.

Amerikai pszichó

Patrick Bateman egy gazdag és befolyásos Wall Street-i befektető fia, igazi aranyifjú. Könnyen halad előre az apja által kitaposott úton, a pénz és a siker, a divat és a stílus megszállottja. Társasági ember, központi figura, amolyan kétlábon járó sikersztori. Emellett pedig minden idők legkegyetlenebb és leggátlástalanabb sorozatgyilkosa is. Nemrég írtunk arról, hogy mennyire ijesztő volt Christian Bale, amikor a Bret Easton Ellis-regényből készült kultfilm forgatási szüneteiben szerepben maradt. Július 1-jétől az Amerikai pszichó is elérhető a Netflixen.

Utódok: Vörös felemelkedése

Amikor a zsarnoki Szívek Királynője puccsot szít Auradon ellen, Rednek, Csodaország hercegnőjének össze kell fognia Chloe-val, Hamupipőke és a Szőke Király lányával, hogy visszautazzanak az időben, és visszacsinálják azt a traumatikus eseményt, amely a királynőt a gonosz útjára terelte.

Az ismert mesékből inspirálódó film július 12-étől lesz elérhető a Disney+-on.

Lady in the Lake

Laura Lippman bestsellerei nálunk sem ismeretlenek. A Lady in the Lake című pszichológiai noirja magyarul Cleo címmel jelent meg, 2020-ban. A történet 1960-as évek Baltimore-ban játszódik, és a szerzőt két valódi gyilkosság inspirálta. Esther Lebowitz eltűnéséről részletesen beszámolnak a városi lapok, a fekete Shirley Parker haláláról viszont alig cikkeznek. Az egyik napilap új munkatársa viszont elhatározza, hogy az utóbbi esetről is mindent kiderít. Ahogy a regényben, úgy az Alma Har'el által rendezett minisorozatban is megváltoztatták a neveket, a történet kontúrjai viszont követik a valós eseményeket. A Lady in the Lake főbb szerepeiben Natalie Portmant és Moses Ingramot láthatjuk. A sorozat július 19-étől lesz elérhető az Apple TV+ kínálatában.

Dekameron

Miközben pestisjárvány söpör végig Itálián, egy csapat nemes a szolgálóival együtt egy villába menekül, ahol pazar kiruccanásuk hamarosan káoszba csap át. Boccaccio 1353-ban befejezett novellagyűjteménye a Covid alatt újra az érdeklődés középpontjába került, nem csoda tehát, hogy a számos feldolgozás után készült egy újabb adaptáció.

A Zosia Mamet és Tony Hale főszereplésével készült legújabb változat a sorozatban ugyancsak játszó Jessica Plummer szerint olyan, mintha a Love Island előzménytörténete lenne, középkori díszletek között. A Dekameron július 25-én érkezik a Neflixre.

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Christian Bale félelmetes volt az Amerikai pszichó forgatásán, amikor szerepben maradt

Christian Bale két kollégája beszélgetett a 2000-ben bemutatott filmről, amiben a szélesebb  közönség is megismerte a színészt.

...
Hírek

Az Amerikai pszichó rendezője is Atwoodot adaptál

...
Hírek

Musical készül az Amerikai pszichóból

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.

Kiemeltek
...
Hírek

Ez a 21. század 10 legjobb könyve a New York Times szerint

A dobogó mindhárom fokán nők állnak, ráadásul európai szerző az első. Mutatjuk az első tízet a legjobb könyvek közül.

...
Nagy

Rossz anya és jó író: hogyan olvassunk ezután Alice Munrót?

Mennyit tudott a kanadai irodalmi élet Alice Munro és lánya szakításának valódi okáról? Hogyan olvassuk ezek után Munro írásait a nők elfojtott érzéseiről és a családi drámákról?

...
Kritika

A Tom Lake két nyár történetén keresztül mesél egy egész életről

A Tom Lake, Ann Patchett csodálatos érzékenységgel megírt regénye egy nyári színházba és egy cseresznyéskertbe repíti olvasóit, hogy feltárja a főszereplő Lara fordulatokban gazdag, reményteli életét.

A hét könyve
Kritika
Szeretnék-e Murakami Haruki szomszédja lenni?
...
Nagy

Senki sem fogja elolvasni a könyvedet: 5 érvünk van, hogy miért

Ez is eljött: a cikk, amiben lebeszélünk a könyvkiadásról.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Meghalt Shelley Duvall, A ragyogás sztárja

Robert Altman egyik kedvenc színésze volt, de A ragyogás sikoltós-baltás jelenete az, ami kitörölhetetlenné tette őt a filmtörténetből.

...
Szórakozás

Michael Crichton kezdte, James Patterson fejezte be, most pedig film készül belőle

A Sony filmstúdió szerezte meg a Michael Crichton hagyatékában talált és James Patterson által befejezett Eruption (Kitörés) című regény megfilmesítési jogait.

...
Szórakozás

Bridgerton: Ezt lehet tudni most a 4. évadról

Mikor jön a Bridgerton következő évada? Kinek a története kerül fókuszba? Melyik szereplők térnek vissza biztosan?