Általános cikkek bee amerikai_psycho bret_east_ellis

Elemezzük együtt az Amerikai Psycho névjegykártyáit!

Valuska László | 2014. február 06. |

Tegnap este a Preziben keresgettem, és teljesen véletlenül ráakadtam egy nagyon ötletes és szórakoztató prezire, ami elsősorban nem a vizuális trükkjeivel emelkedett ki a mezőnyből. A készítő kiemelte a nagyon híres névjegykártya-jelenetet Bret Easton Ellis Amerikai Psychójából, majd elemezni kezdte. A fenti videóban megmutatjuk a filmrészletet, ahol az látható, hogy a névjegykártya olyan péniszprotézis, amivel csak a legnagyobbak vigéckednek.Gondoljuk el ezt a jelenetet úgy, hogy névjegykártya helyett mindenki a saját farkát mutogatja. Na! Máris érthető, miért kulcsjelenet ez.

A preziből előbb megtudhatjuk, mi a névjegykártya pontos története, ami persze Kínában alakult ki, de XIV. Lajos tett az elterjedéséért a legtöbbet.

Összességében kiderül a szupermenő névjegykártyákról, amelyek igazi státuszszimbólumokként működnek a regényben/filmben, hogy jó a színválasztásuk, de tök bénán vannak összerakva.

Paul Allen kártyájának Copperplate Gothic fontja a Lecsó és a Vágta című filmekben köszön vissza

Bateman kártyáján rossz helyen van a telefonszám, de szép a Garamond talpas betű, ami viszont a Harry Potter-könyveknél köszön vissza később.

Összességében: mindenki rossz helyre tette a telefonszámát

És a legjobb: a prezi végén a forrásjegyzékben megtaláljuk a Business card etiquette for international businessman című hivatkozást. Schmitt Pál legyen a talpán, aki ezt nem veszi komolyan!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.