Christian Bale félelmetes volt az Amerikai pszichó forgatásán, amikor szerepben maradt

Christian Bale félelmetes volt az Amerikai pszichó forgatásán, amikor szerepben maradt

Christian Bale két kollégája beszélgetett a 2000-ben bemutatott filmről, amiben a szélesebb  közönség is megismerte a színészt.

sa | 2024. június 12. |

Lassan negyedszázada, hogy bemutatták az Bret Easton Ellis társadalomkritikus botránykönyvéből készült Amerikai pszichót – és az unalomból sorozatgyilkossá váló yuppie, Patrick Bateman története ismertette meg a nagyközönséggel a főszerepet alakító, egyébként gyerekkora óta színészkedő Christian Bale nevét.

Bale filmes partnerei, a titkárnőt alakító Chloë Sevigny és a Bateman barátját-riválisát játszó Josh Lucas most a Vanity Fairben mesélte el, milyen volt együtt dolgozni a színésszel. Bale ugyanis híres/hírhedt arról, hogy alakításaiban az úgynevezett Method actinget alkalmazza. 

Mi a Method acting?

Az amerikai színházpedagógia egyik legnagyobb alakja, Lee Strasberg dolgozta ki ezt az előadásmódot, elveit a Mestersége színész  A Method acting születése és gyakorlása című könyvében foglalta össze.

A Method acting lényege, hogy a színész nem „csak úgy tesz”, azaz „eljátssza”, hanem „átéli” a szerepet, ennek érdekében pedig akár radikális eszközökhöz is nyúl. Jellemzően a Method acting követőiről szól a számos holywoodi anekdota és hír, amikor arról olvasol, hogy egy színész például drasztikusan lefogyott-meghízott, két hónapra a vadonba költözött vagy a forgatási szünetben is szerepben maradt, és a kollégáival is annak megfelelően (akár extrém módon) viselkedett. Híres példák Bale mellett: Daniel Day-Lewis, Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Anne Hathaway, Hilary Swank stb.

Bale és az emlékezetes forgatás

Az Amerikai pszichóról folytatott beszélgetésben Sevigny arról mesélt, hogy kihívást jelentett számára tiszteletben tartani Bale színészi-alkotói munkafolyamatát. Ezt a színésznő azzal indokolta, hogy bolondozós alkat, és amikor valaki túl komolyan veszi magát a környezetében, akkor lefagy, bezárul. Bale pedig kifejezetten félelmetes volt a számára, és nem értette, hogy a színész miért nem viselkedik közvetlenebbül – igaz, Sevigny akkoriban még nem hallott a Method actingról.

Mint kiderült, a film Lucas korai munkái közé tartozik, ez is okozta, hogy elég ideges volt a kulisszák között, sőt, a nyomozót alakító Willem Dafoe jelenlétében szabályosan remegett. Elárulta viszont, hogy a forgatás során Bale játékát hamisnak találta. Ez mára megváltozott és úgy látja, hogy Bale 

már akkor teljesen más szinten dolgozott színészként és „őrületes rétegeket” hozott létre az alakításában.

Általában szörnyű együtt dolgozni a Method-színészekkel, akik mindent és mindenkit alárendelnek a saját alakításuknak, folytatta Lucas. Bale viszont egyszerűen csak nagyon koncentrált a munkájára, ezt a típust pedig Lucas csodálja.

Botrány, siker, fólia

Az Amerikai psycho (a regény és a film címének írásmódja itthon eltér) 1991-ben jelent meg (magyarul 1994-ben, Bart István fordításában), és a sorozatgyilkossá váló manhattani üzletember, Patrick Bateman történetét meséli el egyes szám első személyben.

Bret Easton Ellis
Amerikai psycho
Ford. Bart István, Helikon, 2023, 616 oldal
-

Már a kiadás körülményei sem voltak egyszerűek: az eredeti kiadó, Simon & Schuster megijedt és elállt a lehetőségtől, majd a jogokat a Vintage Books vásárolta meg, és egy rövidített változatot jelentetett meg. A riadalom, majd a botrány oka az volt, hogy Ellis a könyvben aprólékos részletességgel számolt be Bateman gyilkosságairól és arról, hogy az üzletember mi mindent csinál utána a holttestekkel – a film ezeken sokat finomított, de így is erős darab lett.

Ellis a könyv miatt számos halálos fenyegetést kapott, többen az író karrierjének végét jövendölték, kritizálták a nők elleni erőszak ábrázolása miatt is. Ausztráliában és Új-Zélandon a regényt máig csak befóliázva lehet kapni, Németországban a kilencvenes évek második felében korlátozták is az eladását és a „kiskorúakra ártalmas” kategóriába sorolták.

A 24.hu-nak adott interjúban Ellis a regényről azt mondta, hogy komikusnak szánta, és hogy a botrány nem rázta meg, mert tudta, hogy az olvasók és a kritikusok tévednek. A korral viszont ő is változik és ma már nem írna ilyet: „Ez egy fiatalember könyve, aki a húszas évei közepén jár, ki akarja forgatni a regényformát, és csupa olyan dologgal kísérletezik, ami engem ma már nem mozgat.”

(Hollywood Reporter)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Bret Easton Ellis párja függőségéről ír annak letartóztatása után

Az amerikai író párját február közepén tartóztatták le, Ellis pedig egy nyilatkozatban igyekszik bemutatni az ügy személyes hátterét. 

...
Szórakozás

Bret Easton Ellis horrorfilmet rendez a Stranger Things egyik sztárjával a főszerepben

Az amerikai Bret Easton Ellis íróként már bizonyított, most új útra lép, filmet rendez Relapse címen.. 

...
Kritika

Sorozatgyilkos, szex, paranoia és kábítószerek: Bret Easton Ellis a középiskolában

A szilánkok true crime-nak álcázott thriller, ami végigvezeti az olvasót egy zúzós szorongás- és felnövéstörténeten, miközben egy sorozatgyilkos szedi áldozatait. Bret Easton Ellis írta a hét könyvét.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Meghalt Shelley Duvall, A ragyogás sztárja

Robert Altman egyik kedvenc színésze volt, de A ragyogás sikoltós-baltás jelenete az, ami kitörölhetetlenné tette őt a filmtörténetből.

...
Szórakozás

Michael Crichton kezdte, James Patterson fejezte be, most pedig film készül belőle

A Sony filmstúdió szerezte meg a Michael Crichton hagyatékában talált és James Patterson által befejezett Eruption (Kitörés) című regény megfilmesítési jogait.

...
Szórakozás

Bridgerton: Ezt lehet tudni most a 4. évadról

Mikor jön a Bridgerton következő évada? Kinek a története kerül fókuszba? Melyik szereplők térnek vissza biztosan?

Listák&könyvek
...
Nagy

7 író, aki nem szerette saját, mára klasszikussá vált könyveit

...
Nagy

Íme a 21. század legjobb könyvei Knausgård, Sarah Jessica Parker és Stephen King szerint

...
Szórakozás

9 legendás lény, ami nem maradhat ki a Harry Potter-sorozatból

...
Szórakozás

8 érdekesség, amit nem tudtál a 80 éves Rubik Ernőről

„Megtalálónak” vallja magát, mert a feltaláló kifejezést nem szereti. A világon több mint 350 millió példányt adtak el a kockájából. A sikerhez elengedhetetlennek tartja a kudarcot. Nyolcvanéves Rubik Ernő.

Szerzőink

...
sa

Senki sem fogja elolvasni a könyvedet: 5 érvünk van, hogy miért

...
sa

Rossz anya és jó író: hogyan olvassunk ezután Alice Munrót?

...
Horányi Hanna Zelma

A Tom Lake két nyár történetén keresztül mesél egy egész életről

A hét könyve
Kritika
Szeretnék-e Murakami Haruki szomszédja lenni?
...
Nagy

Senki sem fogja elolvasni a könyvedet: 5 érvünk van, hogy miért

Ez is eljött: a cikk, amiben lebeszélünk a könyvkiadásról.