Bartis, Krusovszky, a lápkirály lánya és a csehek [PROGRAMAJÁNLÓ]

Bartis, Krusovszky, a lápkirály lánya és a csehek [PROGRAMAJÁNLÓ]

E heti programajánlónkban találsz színházi fesztivált, thrillert, illusztrációs kiállítást és irodalmi beszélgetéseket is.

Fotó: A lápkirály lánya (InterCom előzetes)

sa | 2023. november 02. |

Bartis Attila, Kemény István és Szűcs Attila beszélget

-

Bartis Attila író és Kemény István költő Szűcs Attilával fog beszélgetni barátságról, festményekről, irodalomról, meg ami eszükbe jut Az utolsó aranykor portréi című kiállítás kapcsán. Az esemény ingyenes. Moderátor Kocsis Katica

Mikor? november 2. 18:00 Hol? Deák Erika Galéria
Részletek erre>>>

A lápkirály lánya

Helena (Daisy Ridley) tökéletes életet él a férjével és a kislányával egy amerikai kisvárosban. De van néhány titka, amiről sem a férje, sem a körülötte élők nem tudnak – és az az idill, amit ennyi hazugság terhel, nem lehet tartós. Amikor két életfogytiglanra ítélt fogoly megszökik egy börtönből, kiderül, hogy a nő nem árva, ahogy eddig mondta. Évtizedekkel ezelőtt az anyját elrabolta egy férfi, és Amerikának arra a mocsaras területére hurcolta, ahol teljesen eltűnhetett vele a világ szeme elől. Helena ott született a rabságban, és tízéves volt, amikor az anyjának végre sikerült megszöknie vele. Ő azóta bujkál, nem akar tudni az apjáról, és nem akarja, hogy az tudjon róla. De nagyon sokszor gondol rá, és arra a szabadságra, amit a természet közelében a magáénak hitt. És érzi, hogy az apja most el fog jönni érte. Csak azt nem döntötte még el, hogy mit tesz majd, amikor szembetalálkoznak: harcba száll, vagy megszökik vele.

A film alapjául szolgáló regényről itt írtunk, a szerzővel, Karen Dionne-nal itt beszélgettünk:

Vadonban töltött évei ihlették Karen Dionne embervadászatos thrillerjét
Tovább olvasok

Mikor? november 2-től Hol? mozik

Csekkold 6.0 - Cseh Színházi Fesztivál a Katonában

-

Két év után újra kortárs cseh színházi szemlével örvendeztetik meg a nézőket. A fesztivál hatodik évfolyamának témája a test. Ez szolgál mindkét bemutatandó darab kiindulópontjául, legyen szó az (ön)elfogadásra való reflektálásról, a testi fogyatékosság stigmatizálásáról, vagy a test tragikus következményekhez vezető diszfunkciójáról. A darabok főhőseinek nem csupán önmagukkal, hanem a környezetükkel és a társadalommal is meg kell küzdeniük.

Mikor? November 3-4. Hol? Katona József Színház
Részletek erre>>>

Margó Olvasókör – Krusovszky Dénes: Levelek nélkül

-

A Margó Olvasókörben hónapról-hónapra megbeszélnek egy-egy könyvet, amit valamiért fontosnak tartanak. Az olvasókör valóban olvasókör, vagyis nemcsak együtt olvasnak, hanem a közösen meg is beszélik a résztvevőkkel az aktuális könyveket. A novemberi olvasmány: Krusovszky Dénes Levelek nélkül című regénye, ami a hét könyve volt nálunk, podcastünket a szerzővel itt találod. A beszélgetést Ott Anna és Szeder Kata vezeti. Krusovszky Dénes idén megjelent regénye látszólag mikronyomozások sorozata: egy kelet-magyarországi kisvárosban egyszer csak ledobják a fák tavaszi leveleiket,, Koroknai János pedig, a városi gimnázium magyartanára nyomozni kezd a rejtély után, vajon mi is történhetett: természeti katasztrófa vagy emberi mulasztás? A könyv legfőbb kérdése viszont mégsem ez, hanem hogy miként lehet egy észszerűtlenül működő világban észszerűen viselkedni, de méginkább, hogy mihez kezdjünk az egykori döntéseink következményeivel.

Mikor? november 8. 18:00 Hol? Tompa17
Részletek erre>>>

Megnyílik a Szerkesztőség

-

Multifunkcionális hely, kávézó, designbolt, találkozási pont, kiállítótér, munkaállomás: november 9-én megnyílik a Szerkesztőség. A Buda szívében található hely nem akar egyedi lenni, hiányt sem szeretne betölteni, inkább lehetőséget teremt a párbeszédre és a közös gondolkodásra. Az Új Művészet képzőművészeti folyóirat által életre hívott Szerkesztőségben nemcsak kulturális és művészeti eseményekre látogathatsz, hanem részt vehetsz az alkotók, képzőművészek, designerek, elméleti szakemberek és a műkedvelők által folytatott párbeszédben is. A Szerkesztőség mindjárt egy megakiállítással és -koncerttel robban be Budapest életébe.

Mikor? november 9. 19:00 Hol? Keleti Károly utca 11a
Részletek erre>>>

Best of Billufeszt – Válogatás a Budapesti Illusztrációs Fesztivál díjnyertes műveiből

-

2023-ban harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Budapesti Illusztrációs Fesztivál, a magyar illusztrációs művészet nagy seregszemléje. 2019 óta kétévente hirdetik meg nyílt pályázatukat az alábbi négy kategóriában: fikciós (gyermek- és ifjúsági), nem fikciós (non fiction) illusztráció, szöveg nélküli képkönyvek (silent book) és alkalmanként változó szerzőkre kiírt évfordulós irodalmi illusztráció. Az első évben tíz, 2021-ben pedig már tizenegy díj került kiosztásra, a fenti kategóriákon kívül díjazva a legjobb pályakezdő illusztrátort, továbbá ekkor osztották ki első alkalommal az illusztrátori életművet elismerő Gyulai Líviusz-díjat is. Kiállításuk a pályamunkák mellett válogatást mutat be a díjazottak illusztrált köteteiből is, amelyeket eredeti formájukban lapozhatnak a látogatók. Kurátor Révész Emese. A kiállítás megtekinthető november 30-ig.

Mikor? november 9-30. Hol? Esernyős Óbudai Kulturális és Sport Nonprofit Kft.
Részletek erre>>>
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Karen Dionne: Sokaknak lehetett már dolga pszichopatával anélkül, hogy tudtak volna róla

A lápkirály leányának írója, Karen Dionne az új regényében, A bűnös nővérben a gyermekkori pszichopátiát a családtagok nézőpontjából vizsgálja. A szerzőt inspirációkról, motivációkról, váltott nézőpontokról és a pszichopátiáról kérdeztük.

...
Szórakozás

Krusovszkytól Kányádiig - Az irodalom ismét a Müpába költözik

A Müpa a nagyszabású koncertek, zenés produkciók mellett irodalmi esteknek is otthont ad. De milyen ősbemutatóra készül az új évadvab Grecsó Krisztián, melyik kötetével érkezik Szabó T. Anna, és kik azok a költőnagyságok, akiknek alakját és művészetét megidézik a Müpa falai között?

...
Podcast

Krusovszky Dénes: A valóság is képlékeny dolog

A Levelek nélkül című regény szerzőjével, Krusovszky Dénessel globális krízisról, az első regény sikereiről és tapasztalatairól, vidékről és rejtélyekről beszélgettünk. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

Olvass!
...
Zöld

Az MI úttörő fejlesztője szerint a kordában tartás a kiút a technológiai cunami alól

Mustafa Suleyman egy úttörő MI-fejlesztő vállalkozás, az immár a Google alá tartozó DeepMind egyik alapítójaként közvetlen közelről láthatja a mesterséges intelligencia forradalmát. Olvass bele a könyvébe! 

...
Beleolvasó

Cserna-Szabó: Összebékülhetnek egy emberen belül ennyire különböző múltak és kultúrák?

A dán Hassan Preisler A barna ember terhe című könyvéhez Cserna-Szabó András írt utószót. Olvasd el!

...
Beleolvasó

Borda Réka: Vesna Lemaic történeteiben nincs olyan, hogy mi és ők, csak mi, emberek

A Szívélyes fogadtatás novelláiból kirajzolódik az idegenségérzet, az akadozó kommunikáció, és a vágy arra, hogy valahogy megtaláljuk a helyünket a világban. Olvasd el az utószót, melyet Borda Réka írt a kötethez.

Polc

Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet

...

Ilyen az első magyar sorozatgyilkos az áldozatok, és nem a Netflix nézőpontjából

...

A "médiasztár pakit" csak addig éltetik, míg ki nem mondja a h-betűs szót

...

A Nobel-díjas Jon Fosse kisregénye tengerbe ejtett, profán evangélium

...
SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A bluessámán, akinek a fejébe halott indián költözött – 80 éve született Jim Morrison

Mondták költőnek és bűnösnek, sámánnak és alkoholbetegnek is. Pszichedéliával átitatott, sötéten sistergő lírai dalai mintha időtlen máglyák lennének, amiket valaki az óceánpart fehér homokjában hagyott.

...
Szórakozás

A Scott Pilgrim rákapcsol játszva számolja fel az időt

A Netflix Bryan Lee O'Malley graphic noveljei alapján készített minisorozata megmozdított képregény, videojáték és anime. A Scott Pilgrim rákapcsolban remekül megférnek egymással az izzadságcseppek, a csókok és monoton basszusfutamok.

...
Szórakozás

Michael Fassbender elveszti az eszét – 5 tuti film, amit streamelhetsz

Adam Sandler egy kapuzárási pánik ellen harcoló hüllőnek kölcsönzi a hangját, Alexander Skarsgård alkotói válsággal küzdő írót alakit, Diane Lane és Kevin Costner pedig egy neo-westernben szolgáltatlak igazságot. Ezeket ajánljuk a frissen streamelhető filmek közül.