Analógia: Az őszinteség hatalmas szabadságot ad az analóg fotózásban

Analógia: Az őszinteség hatalmas szabadságot ad az analóg fotózásban

A veszprémi KUNSZT és a Művészetek Völgye után a szentgyörgyvári Margófeszten is látható lesz Kőrösi Tamás analóg képekből álló kiállítása, az Analógia, amelyben a 70-80-as évek balatoni nosztalgiájának hódol. A We Love Balaton hivatalos fotósának képeiből az oldal 10. évfordulójára válogattak, majd interjúban is kérdezték a tóhoz kötődő emlékeiről, fotós karrierjéről és az analóg fotózásról is.

sa | 2023. augusztus 08. |

Kőrösi Tamás első komolyabb tapasztalata a fotózásról egy családi nyaraláshoz kötődik, ami után a profi fényképész múltú nagybátyja javasolta számára a fotós iskola elvégzését.

-

A We Love Budapestnél dolgozott, amikor felmerült, hogy kellene valaki, aki a We Love Balaton oldal számára fotózná az ottani helyszíneket és programokat. Ráadásul akkoriban robbant Magyarországon a gasztroforradalom, sok motiváló emberrel és történettel lehetett találkozni.

-

Mint az interjúból kiderül, Kőrösi családja inkább a Velencei-tóra járt, ahogy fogalmazott: “kvázi újraalkotom azt az élményt, amiből anno kimaradtam.” Ebben az újrateremtő folyamatban pedig az analóg technika is a segítségére sietett. Véleménye szerint az analóg lehetőséget ad a kísérletezésre, például a nyersanyagokkal: “rájöttem, hogy milyen érdekes lejárt negatívra fotózni, de még izgalmasabb, ha ezt mozifilmre teszi az ember, sőt ha lejárt mozifilmre, az lesz igazán különleges.” A digitális fényképezés a tökéletesség érzetéhez képest pedig jobban megjelenik benne az életszerű tökéletlenség. Ez utóbbi őszintesége Kőrösi szerint “hatalmas szabadságot ad”.

-

“Egyszer például balatoni strandokat kellett volna fotóznom, viszont végig szakadt az eső, digitális géppel nem értek volna sokat ezek a fényképek, de analóg kamerán keresztül nagyon jól nézett ki.” A nosztalgikus témák véletlen együttállásoknak is köszönhetők: egy elhaladó vonat vagy vitorlás mellett feltűnő piros ruhás lány vagy törülköző idős ember. Emellett a fotós számára ideális alapanyagok akár a sorban egymás mellett hagyott papucsok is.

-

Kőrösi kíváncsisága töretlen, ahogy meséli, “idén nyáron elkezdtem kísérletezni egy új analóg technikával, egy régi Super8-as kamerával mozgóképeken próbálom elkapni az ikonikus balatoni pillanatokat, ebből pedig majd a Margófeszt látogatói is kaphatnak egy kis ízelítőt.”

A teljes interjút itt találod.

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Analógia: Boldizsár Ildikó és fotók is mesélnek a Balatonról a Margófeszten

A Margófeszt idén két programmal is kedveskedik a Balaton szerelmeseinek: a We Love Balaton Analógia című kiállítása mellett Boldizsár Ildikó mesekutató mondja el a tó történeteit.

...
Hírek

Tompa, Boldizsár, Visky – irodalmi programok a Margófeszten

A 2023-as Margófeszten irodalmi programokból sem lesz hiány, az esemény vendége lesz Tompa Andrea, Boldizsár Ildikó, Visky András, és két zalai folyóirat, a Hévíz és a Pannon Tükör is bemutatkozik a fesztiválozóknak. 

...
Hírek

Indie-től az elektróig, énekelt verstől a bordalokig – a Margófeszt koncertprogramja

A szentgyörgyvári Margófeszt zenei fellépői között ott lesz a Fran Palermo, a Galaxisok, a Platon Karataev, de az Analog Balaton, Bérczesi Robi, a beck@grecsó és Kolibri is játszik majd a zalai dombok között.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.

...
Zöld

A Stonehenge építőit is pestisjárvány törölhette el a föld színéről

A hír mellé két könyvet ajánlunk a járványok történelemformáló hatásáról.

Kiemeltek
...
Hírek

Masha Gessent 8 év börtönre ítélte egy orosz bíróság álhírterjesztés miatt

Az író az orosz hadsereg által elkövetett bucsai mészárlásról beszélt egy interjúban, az atrocitásokat a Kreml sosem ismerte el.

...
Podcast

Szabályok szövevényes hálózatában telt az úrinő élete [Budapesti nők]

Az úrinő a maga idejében igazi fogalom volt. De kitől vagy mitől lett valaki úrinő? Milyen szabályoknak kellett eleget tennie, és milyen életpálya várt rá? Mit engedhetett meg magának, és mi volt az, amire még csak álmában sem gondolhatott? Egyáltalán: a múlt században az egyesített főváros utcáit járva, honnan lehetett tudni, hogy a szembejövő – úrinő? Budapesti nők podcast.

...
Nagy

Rachel Cusk dönti el, mit hagy ki a könyveiből, nem a kiadók

A vendégház című, magyarul 2023-ban megjelent regény angol eredetijének végén szerepelt egy jegyzet Rachel Cusktól, ami a fordításba már nem került bele. De miért? Interjú Tönkő Verával, a Park Kiadó vezetőjével.

...
Nagy

Nietzsche a saját filozófiájába őrült bele vagy egyszerűen beteg volt?

Az egyik legmegosztóbb filozófus, Friedrich Nietzsche tragikus életének utolsó részét vegetatív állapotban töltötte. De mi okozhatta korai összeomlását?

Szerzőink

...
Könyves Magazin

Szabályok szövevényes hálózatában telt az úrinő élete [Budapesti nők]

...
Kiss Imola

Rachel Cusk dönti el, mit hagy ki a könyveiből, nem a kiadók

...
Valuska László

A háromtest-probléma nyomasztó történelemkönyv a jövőről

A hét könyve
Kritika
A háromtest-probléma nyomasztó történelemkönyv a jövőről
...
Beleolvasó

Azt ismered, amikor James és Ivy panziót nyitott? Itt a Csengetett, Mylord? folytatása

A világon először magyar nyelven jelenik meg a Csengetett, Mylord? rendezőjének és társszerzőjének könyve. Olvass bele!

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Harrenhal átka kerget őrületbe a Sárkányok házában?

Különös dolgok történnek Daemon Targaryennel, aki Harrenhal baljós várában időzik a Sárkányok háza utóbbi epizódjaiban. Egy kis westerosi történelmi gyorstalpaló következik.

...
Szórakozás

A Saltburn rendezője adaptálja az Üvöltő szeleket

Baljósnak biztos baljós lesz a film, de vajon annyira botrányos is, mint a Saltburn?

...
Szórakozás

Meghalt Shelley Duvall, A ragyogás sztárja

Robert Altman egyik kedvenc színésze volt, de A ragyogás sikoltós-baltás jelenete az, ami kitörölhetetlenné tette őt a filmtörténetből.