Három könyv a páratlan, vicces és feledhetetlen barátságokról

Három könyv a páratlan, vicces és feledhetetlen barátságokról

Egy igazi barátságkönyv lett a hónap könyve – írtuk a hónap elején, amikor kiderült, hogy a holland Erna Sassen Egy indián, mint te meg én című kötete lett a júniusi Szívünk rajta fókuszpontja. Mostani összeállításunkba három olyan könyvet választottunk, amelyeknek a barátság nem deklarált témája, viszont tagadhatatlanul fontos motívuma.

ro | 2021. június 28. |

Tóth Krisztina: Gatyát fel! – Malac és Liba 3.

Tóth Krisztina
Gatyát fel! – Malac és Liba 3.
Ill.: Hajba László, Manó Könyvek, 2020, 56 oldal
-

Tóth Krisztina mesesorozatának a főhőse egy páratlan páros, Malac és Liba, akik egy tanyán ismerkednek össze és kötnek életre szóló barátságot. A mesék elsősorban az ovis korosztályt célozzák, az első kötetről szóló kritikánkban is azt írtuk, hogy egy lelassult, békebeli világba repítik vissza az olvasót, ahol van ide töprengésre, rácsodálkozásra, és persze kalandozásra. A Malac és Liba-történetek vicces, viszonylag rövid történetek, amelyek képi világáról Hajba László gondoskodik. 

Csukás István: Pom Pom újabb meséi

Csukás István
Pom Pom újabb meséi
Ill.: Sajdik Ferenc, Könyvmolyképző, 2017, 75 oldal
-

A magyar gyerekirodalom nagy klasszikusa a Pom Pom, amelynek az alapszituációja ugyanakkor hétköznapian egyszerű: egy kislány minden reggel iskolába megy, a ház előtt pedig a barátja várja. Ez a barát viszont egy ágon hintázik és leginkább egy szőrpamacsra hasonlít. Picurt és Pom Pomot leginkább a mesevilág köti össze, amelynek vicces, bizarr, feledhetetlen hősei a hétköznapi dimenzión túlmutatva keresik helyüket a világban. A meséket Sajdik Ferenc illusztrálta. Ha Csukásról szeretnétek többet tudni, hallgassátok meg a Mesék Minden Mennyiségben április podcastjét.

Czigány Zoltán: Csoda és Kósza legrégebbi kalandjai

Czigány Zoltán:
Csoda és Kósza legrégebbi kalandjai
Ill.: Baranyai (b) András, Pagony, 2017, 96 oldal
-

Beszélő, röhögve nyerítő, poénkodó lovak a hősei Czigány Zoltán Csoda és Kósza-köteteinek, amelyekben keverednek a hétköznapi és a bizarr kalandok: a sorozatban így előfordul, hogy a lovak ellátogatnak egy sima pizzériába, de ha úgy hozza az élet, nyakukba veszik az egész világot. Az első kötetért Czigány Zoltán IBBY-díjat kapott, Békés Pál laudációjában pedig akkor arra emlékeztetett, hogy az  író egy nagy múltú irodalmi hagyomány nyomába indította mesekönyvének hőseit, „akik vásott nyerítéssel vágtatnak vagy poroszkálnak elődeik után”, hozzátéve ugyanakkor , hogy nem csupán a szelíd irónia, hanem olykor a harapósabb szatíra is felvillan a gyakran groteszk történetek lapjain. A meséket Baranyai (b) András illusztrálta.

Kapcsolódó cikkek
...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: egy igazi barátságkönyv lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást: a program szakmai zsűrije ezúttal Erna Sassen Egy indián, mint te meg én című könyvét választotta.

...
Szívünk rajta

Három könyv, amelyekben egészen biztosan felbukkan egy boszorkány

A gyerekirodalom emblematikus alakja a boszorkány, rengeteg mesének hőse és egyben antihőse. A Szívünk rajta májusi válogatásában is egy boszis kötet (sőt, napló! sőt, képregény!) lett a kiemelt könyv, és ennek örömére kiválogattunk a matricásak közül még hármat, amelyekben felbukkan egy-egy boszorkány.

...
Szívünk rajta

Szinetár Dóra: Úgy nőttem fel, hogy az ember olvas

Szinetár Dórát, a Szívünk rajta állandó zsűritagját saját olvasásélményeiről és a közös mesélés fontosságáról faggattuk, közben szóba került, miért nem baj, ha olvasás közben nem tudunk jól farkast utánozni, és személy szerint miért szereti, ha egy képeskönyvben átláthatóak és letisztultak az illusztrációk.

SZÓRAKOZÁS
...
Podcast

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

Megnéztük A hatalom gyűrűi harmadik és negyedik részét, és ismét összeültünk Barna Bálint és Füzessy Tamás Tolkien-szakértőkkel, hogy megvitassunk, mit láttunk. Podcast.

...
Szórakozás

Bereményi Géza kalapja alatt elfér a 20. század

A Bereményi kalapja nemcsak egy alkotó ember, hanem egy korszak és egy kreatív életpálya krónikája is, amelyben a személyesből kiindulva merülünk el a kollektívban. A Papp Gábor Zsigmond által rendezett filmből kiderül, hogy számít-e egyáltalán a név, mire jó „a valósághűség látszata”, hogyan lehet csajozni egy sanzonnal, miközben végigkövetjük azt is, hogyan születik meg a szemünk láttára egy dal a konyhaasztal mellett.

...
Szórakozás

Egy botrány természetrajza: jól összerakott történet, mélységek nélkül

Ritkán fordul elő, hogy a befogadó azt érezi: egy történet megfilmesített változata jobban ül, mint a könyv, amiből készült. Az Egy botrány természetrajza (Anathomy of a Scandal) című Netflix-sorozattal alighanem ez a helyzet.

A hét könyve
Kritika
Nem nagy ügy, szorongunk és élvezzük
...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Miért nem tudunk szembeszállni a diktatúrával?

Felfoghatatlan volt számomra, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát – mondta interjúnkban a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics, akivel a háborúról, a női narratíva fontosságáról, és egy felfüggesztett filmprojektről is beszélgettünk.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul

A csapatunk pont annyira erős, mint a leggyengébb csapattagunk, hangsúlyozta a népszerű ismeretterjesztő író, Malcolm Gladwell, a Brain Bar sztárvendége. De mi köze van a sikernek a focihoz és a kosárlabdához? És mindennek az online oktatáshoz? Gladwell a változó világról és a Z generációról beszélt - meghallgattuk.

...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Az emberek akkor tudnak igazán élesen fogalmazni, amikor érzik az elmúlás közeledtét

Tóth Krisztina nyitotta meg a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amelynek díszvendége idén Szvetlana Alekszijevics. A Nobel-díjas belarusz író a pódiumbeszélgetésen a nők történeteiről, az emlékezés természetéről és a hátrahagyott kéziratairól mesélt, de azt is elárulta,  miért nem tud jelenleg kellő harciassággal írni.

...
Nagy

Mircea Cărtărescu: A diktatúra mindig rossz ötlet

Az évek óta Nobel-díj esélyesként emlegetett román íróval, Mircea Cartarescuval beszélgettünk szabadságról és diktátorokról, a naplójáról és az álmairól, fantasztikusról és valóságosról az irodalomban és az emberi léttapasztalatban. Interjú.

Hírek
...
Nagy

Mit él át egy hegymászó felesége, ha a férje nem tér vissza az expedícióról? - Megnéztük Erőss Zsolt életéről szóló filmet

...
Hírek

Tóth Krisztina: Muszáj újra és újra elismételnünk a történeteket, hogy ne a világ ismételje meg őket körülöttünk

...
Hírek

Magyarul is kiadják Alan Rickman naplóit, amelyekben a Harry Potter forgatásáról is írt

...
Hírek

Könyvesblokk: Világvége, megosztottság és egyéb égető kérdések humorral elmesélve

...
Beleolvasó

Mészöly Miklós alakját ritka pillanatokat rögzítő fotók és emlékek idézik meg

...
Hírek

Fenyegetések miatt amerikai könyvtárak sora kényszerül bezárásra

...
Gyerekirodalom

Kiss Judit Ágnes meséjében egy mentett kutya és egy kóbor cica emelkedik felül az ellentéteken

...
Zöld

Alig mozognak a magyarok, pedig tovább szeretnének élni

...
Hírek

Benedek Elek születésnapjára Király kis Miklós is emlékérmére kerül

...
Beleolvasó

Az Arizona mulató bemutatására még Örkény sem találta a szavakat

...
Hírek

Hét csapás sújtja jelenleg a könyvszakmát

...
Beleolvasó

Pető Andrea az utókorral ellentétben nem a férjek fontosságában méri a nők életét - Rajk Júliáét sem