Tóth Krisztina mesehősei egy lelassult, békebeli világba repítenek vissza

Tóth Krisztina mesehősei egy lelassult, békebeli világba repítenek vissza

Ruff Orsolya | 2019. szeptember 20. |

A fikciós műfaj egyik kedvelt toposza a két jóbarát viszonya, akik látszólag semmiben sem hasonlítanak egymásra (gondoljunk csak Szofira és a HABÓ-ra!), valami miatt mégis összekovácsolta őket az élet, és jöhet bármilyen kaland vagy sorscsapás, mindig kitartanak egymás mellett. Tóth Krisztina legújabb, kisebbeknek szóló mesekönyvének is egy ilyen páros a hőse, a helyszíne pedig a baromfiudvar és környéke.

Tóth Krisztina: Legyünk barátok!, ill.: Hajba László

Manó Könyvek, 2019, 48 oldal, 1990 HUF

 

A Malac és Liba nevű szereplők már beköszöntek A Futrinka utcán túl című kötetben, és ha azt könyves debütálásnak vesszük, akkor a Legyünk barátok! című mesekönyv egyfajta előzménytörténetként is felfogható. A helyszíne egy tanya, ami legfeljebb csak az utóbbi évek mesetrendjeit figyelembe véve tűnhet szokatlannak (tényleg sehol egy szuperhős vagy varázskütyü), viszont pontosan ezért olyan békebeli hangulatot áraszt, amiben nagyon-nagyon jó alámerülni.

Mindkét történet lelassít, és egy kicsit visszavisz abba az állapotba, amikor az embernek még volt ideje rácsodálkozni a legapróbb dolgokra is. A M&L-mesék egyik kulcsmotívuma épp a nyitottság és az elfogadás: igaz, hogy a baromfiudvarba újonnan érkező Liba egy kis malőrrel kezdi új életét (konkrétan beszorul a csőre a kerítésbe), de ezt a nehézséget leküzdve és a Malaccal gyors barátságot kötve azonnal belesimul új életébe.

malaceslibe.jpg

Pedig nemcsak külsőre különbözik a két címszereplő: az egyik dagonyázni szeret, a másik úszni, az egyik szeret fantáziálni (és még az üres locsolócsövet is kígyónak nézi), a másik inkább a valóság talaján marad. Jellembeli különbségeik azonban inkább komplementerek, és mindketten nagyban hatnak a másikra. A kalandvágyó Libának köszönhetően a Malac például úrrá lesz lustaságán, és követi barátját az erdőbe, ahol újabb és újabb ismeretségeket kötnek: közülük is messze kiemelkedik a mérges mókus, aki a sárga földig lehordja a két jóbarátot, amiért az ő területén mernek makkot gyűjteni.

malacesliba2.jpg

A kötetet Hajba László illusztrálta, és neki köszönhető, hogy a lapok a szövegen túl tele vannak apró, sokáig böngészhető részletekkel és gegekkel. Ezek gyakran a háttérben, már-már mellesleg jelennek meg az oldalon, mégis nagyban növelik a humorfaktort. Hajba nagyban figyelt azokra a névtelen figurákra is, akiknek lényegében semmi kulcsszerep nem jut a történetben (nála minden kisverébnek szinte önálló személyisége van), jelenlétük viszont elengedhetetlen ahhoz, hogy kerek legyen ez a történet. A Malac és Liba elsősorban az ovis korosztálynak íródott, felolvasás mellett jól lehet bogarászni a képeket, viszont kezdő olvasóknak is klassz sikerélményt nyújthat.

Bemutató. Tóth Krisztina új mesekönyvét az őszi Margón mutatják be, a szerző mellett közreműködik Kárász Eszter és Bata István. Hol? A Várkert Bazár Vásárszínpadán. Mikor? Október 12-én 11 órakor. Részletek erre>>

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.