Szinetár Dóra: Úgy nőttem fel, hogy az ember olvas

Szinetár Dóra: Úgy nőttem fel, hogy az ember olvas

Szinetár Dóra színésznő-énekesnő gyerekként hadilábon állt a gyerekirodalommal, amelyet főleg akkor fedezett fel magának, amikor már neki is gyerekei születtek. A könyvválasztásnál fontos szempont számára, hogy szülőként ő is élvezze a könyveket, kiderült, hogy szereti a hangoskönyveket, és felidézte első találkozását a Harry Potterrel és Harisnyás Pippivel. A Szívünk rajta program állandó zsűritagját saját olvasásélményeiről és a közös mesélés fontosságáról faggattuk, közben szóba került, miért nem baj, ha olvasás közben nem tudunk jól farkast utánozni, és személy szerint miért szereti, ha egy képeskönyvben átláthatóak és letisztultak az illusztrációk.

Nyitókép: Győrfi-Forgács Beáta

Ruff Orsolya | 2021. május 03. |

A gyerekek könyvhöz való viszonyát nagyban meghatározza, mit hoznak otthonról. A szerencséseknek sokat meséltek otthon, vagy az iskolában olyan pedagógusokkal hozta össze őket a sors, akik megtanították őket a könyvek szeretetére – a te esetedben ez hogyan történt? Mit hoztál magaddal otthonról? 

Amikor kislány voltam, nagyon sokat olvastak a szüleim, pontosabban anyukám. A gyerekkoromra visszagondolva mindig az jut eszembe, hogy amikor otthon voltak – és nem beszélgettek vagy nem a gyakorlati életüket élték –, akkor mindig olvastak. Valamit. Bármit. Úgy nőttem fel, hogy az ember olvas, és ez teljesen normális dolog. Amennyi időt tölt az evéssel vagy a közlekedéssel, annyit olvas.

Vicces módon az első komolyabb olvasmányélményeim nem gyerekkönyvek voltak.

Valahogy a gyerekkönyvekkel akkoriban hadilábon álltam, mint ahogy a gyerekes dolgokkal is. Nagyon szerettem volna felnőtt lenni és felnőtt módon gondolkodni. Nyilván koravén is voltam, meg érettebb az átlagnál. Éppen ezért nekem nagyon nehéz volt gyerekkoromban megfelelő könyvet találni. Utólag nagyon bánom, hogy a Brontë nővérek könyveit például nem adták a kezembe. Bár 11-12 évesen elvileg nem feltétlenül voltak nekem valók, de azokra rá tudtam volna kattanni.

Az én gyerekkori olvasási történetem összességben egy kudarcélmény, hiába vettek körbe a könyvek, tulajdonképpen egyedül a verseskötetek tudtak valóban lekötni az otthoni felhozatalból. Édesapám tizenévesen kezembe nyomta A varázshegyet azzal, hogy az a világ legszebb könyve, ugyanígy A Musza Dagh negyven napját, de akkor én soknak éreztem, nem értettem, túl fájdalmas volt, nagyon nem működött... Ezek mellett persze volt egy csomó Pöttyös Panni is a polcon, de azokat meg úgy éreztem, hogy már kinőttem. Amiket nagyon szerettem olvasni, azok a különböző színházi feladataimhoz kapcsolódó könyvek voltak. Például Victor Hugótól A nyomorultakat – pedig, lássuk be, Párizs térképészeti leírása sok-sok oldalon keresztül, majdhogynem emészthetetlen. De azt imádtam, hiszen úgy olvastam, hogy majd játszani fogjuk azt a darabot, és minden szereplőhöz volt egy személyes kötődésem.

Thomas mann
A varázshegy
Ford.: Szőllősy Klára, GABO, 2014, 854 oldal
-

Ennek nyomán elolvastam A Notre Dame-i toronyőrt is, azt is nagyon szerettem. Az volt az egyetlen könyv gyerekkoromban, amihez nem volt valódi kötődésem, mégsem tudtam letenni, pedig egy gyereknek az sem könnyű olvasmány. Rejtőt is azért szerettem olvasni, mert szó volt róla, hogy bemutatunk egy Rejtő-musicalt: Az ellopott futárt, ami sosem valósult meg, de rákattantam, és nagy P. Howard-rajongó lettem.

Később jött egy kis szünet, amikor éveken keresztül nem volt se időm, se energiám olvasni, hiszen 19 évesen megszültem a fiamat és dolgoztam.

Amihez viszont a legtöbb könyvélményem kötődik, azok a nyaralások.

Ez családi szokás nálunk. Mindig is voltak alapdolgok, amik hozzá tartoztak a nyaraláshoz – az egyik, hogy városokat nézünk, a másik, hogy napozás közben olvasunk. Amikor csomagoltunk, a „van-e nálad fürdőruha?” kérdést mindig megelőzte a „milyen könyveket hozol?”

Ha jól értem, a gyerekkönyvek viszonylag hamar kikoptak az életedből. De mikor léptek be újra? 

A gyerekeimnek kezdtem el olvasni, hiszen

az is olyan egyértelmű volt, hogy egy gyereknek olvasni kell.

A nagyfiam érdeklődő volt, és nagyon jól szóval lehetett tartani, ha meséltünk neki. Nagy mázlink volt, mert még nem volt ez a borzalmas monitorozás, így aztán maradt az olvasás. Tulajdonképpen nála kezdtem el figyelgetni, milyen könyvek jelennek meg. Megmondom őszintén – és ezt nevezhetjük akár önzésnek is –, könyvválasztásnál szerintem az egyik legfontosabb szempont, hogy a szülő élvezze is azt a könyvet, amit felolvas. Vekerdy olyan sokat írt arról, hogy a szülő akkor tud hiteles lenni, ha valóban neki is élvezetet okoz, amit közösen csinálnak a gyerekkel. Ez a játékokkal is így volt. És a könyvekkel is.

Tudsz mondani olyan címeket, amelyeket szívesen olvastál a gyerekeidnek, amelyek nagy közös olvasmányélmények voltak?

Nagyon sok ilyen van, de ami nagyon meghatározó, az a Harry Potter. A fiam hároméves volt, amikor az első kötet megjelent, és nagyjából hat, mire nálunk is igazán sláger lett. Akkor még nem tudott folyékonyan olvasni, de nagyon szerette volna, ha esténként felolvasom neki a könyvet. Abban maradtunk, hogy először elolvasom én, mert az elmesélések alapján nem igazán tűnt gyerekkönyvnek.

J.K. Rowling
Harry Potter és a bölcsek köve
Ford.: Tóth Tamás Boldizsár, Animus, 2019, 287 oldal
-

Szóval, akkor elolvastam az első Harry Pottert, és végem volt. Teljesen beleszerettem Rowling világába. Az első két-három könyvet én olvastam fel Marcinak, a negyediket felváltva olvastuk, az ötödiket gyakorlatilag ő olvasta fel nekem. A hatodiknál volt az, hogy este 11-kor rakták ki a polcra: éjszaka is nyitva tartottak miatta a könyvesboltok, mi pedig elmentünk sorba állni, mert azonnal meg akartuk szerezni. Az utolsót meg úgy olvastuk, hogy egy példányunk volt, és megbeszéltük, hogy felváltva egy fejezetet lehet haladni, és nagy verseny volt, hogy az utolsó fejezetet ki olvassa előbb!

Összességében nagy összetartozás-élmény lett a Harry Potterből,

de nemcsak emiatt tartom zseniálisnak.

A másik, ami nekem nagy rácsodálkozás volt, az a Harisnyás Pippi. Csupán annyi emlékem volt róla, hogy gyerekkoromban láttam valami rémesnek tűnő filmet belőle, amiben egy idióta copfos kislány történeteit lehetett látni számomra unalmas elővezetésben. Évekkel később a lányommal kezdtük el olvasni, én pedig végig libabőröztem a könyvet.

Astrid Lindgren
Harisnyás Pippi
Fordította: Tótfalusi István, Móra, 2019, 120 oldal
-

Lehet, hogy ez az én olvasatom, de szerintem az nem is egy mese, hanem egy autista kislány története. Van egy kislány, aki tisztára olyan, ahogyan az ADHD-s gyerekeket leírják, közben iszonyatosan szerethető, és mivel az ő szemszögéből látjuk a világot, ezért a világ látszik problémásnak, nem pedig ő. Csodálatos volt, és az összes Harisnyás Pippit elolvastuk, utána pedig az összes Astrid Lindgrent, a Juharfalvi Emilt meg a Ronja, a rabló lányát.

Csupa olyan könyv volt, aminél én vártam, hogy mehessünk este olvasni!

Olyan érzés volt, mintha az embernek belül lenne egy gyerek-énje, amit ki kell elégíteni a történetekkel. Bennem ez a rész kielégítetlen maradt felnőtt koromig, és azért élvezem a gyerekekkel való közös olvasást, mert most kapom meg azt az élményanyagot, ami akkor kimaradt.

Amiket most felsoroltál, egyrészt a klasszikusokat, másrészt a kortárs olvasmányokat jelenítik meg, ami csak azért érdekes, mert amikor valaki szülővé válik, általában először a klasszikusok után nyúl, és utána kezd el keresgélni a kortársak között, ami sokszor nehéz, hiszen rengeteg cím és könyv van a boltokban. A saját gyerekeidnek mi alapján válogatsz könyveket?

Zorka lányom már 13 éves, és Waldorf-iskolába jár, amiről a kritikusai mindig azt mondják, hogy ott nem tanítják meg rendesen írni-olvasni a gyereket. Az én lányom harmadikos koráig makogva olvasott, de visszafogtam magam, és azt mondtam, hogy én nem fogom megtanítani olvasni. Nagyon sok Vekerdyt olvastam, és tudtam, hogy ez a folyamat be fog érni. Egyszer csak a dolog átbillent, és 13 éves korára annyi könyvet olvasott el, mint sok felnőtt szerintem egész életében nem. Neki már könnyű könyvet venni, és a baráti köre is úgy alakult, hogy olyan gyerekek veszik körül, akik szeretnek olvasni. Amíg kisebb volt, tényleg az volt az egyik legfontosabb szempont, hogy van bennem egy gyerek, aki szereti a meséket, és én megtaláltam ezt a gyereket akkor, amikor a sajátjaimnak elkezdtem olvasni. Amikor bemegyek egy könyvesboltba, általában megnézem az ajánlást, belelapozok, kicsit beleolvasok, és ha nekem tetszik, akkor megveszem. 

Mire figyelsz ilyenkor egy könyvnél? Mi az, ami behúz: a szerző, az illusztráció, a szöveg?

Az illusztrációt próbálom nem nézni, mert sokszor belefutottam már olyanba, hogy szerencsétlen volt a kettő találkozása: egy zseniális könyvhöz borzalmas illusztráció készült és fordítva. Amikor a legkisebb gyerekemnek veszek könyvet, akkor fontos az illusztráció. Neki még elsősorban képeskönyvet veszek. Most a legnehezebb különben, hiszen próbálom átfordítani ezt a dolgot, és olyan könyveket keresek, ahol tíz-tizenöt mondathoz van egy kép. Nálunk itthon soha nem zúg a háttérben a tévé, a legkisebb rajzfilmet sem néz. Viszont elég sokat utazunk, az autóban pedig a hosszú utak alatt általában mondókázunk meg nézelődünk, hosszú ideig zenéket hallgattunk. A kicsit elsősorban az a muzsika köti le, aminek a szövege is tetszik – ezek közé tartozik Farkasházi Réka meg a Tintanyúl vagy Halász Judit. 

Aztán felfedeztük a gyerekeknek való hangoskönyveket, és ezeket elkezdtük a kocsiban hallgatni. A férjemmel közös emlékünk a Süsü, és megtaláltuk a Süsü-hangjátékot. A fiam teljesen rákattant: életében az első könyv, amiben alig van kép, Csukás István Süsü könyve, és azt végig is tudja már hallgatni, hiszen megtanulta, hogy eleve el kell képzelni a történetet. Ott van még a Boribon, amit Marék Veronika akkor írhatott, amikor én voltam gyerek.

Marék Veronika
Boribon házikója
Pagony, 2016, 42 oldal
-

Nekem akkor teljesen kimaradt, most meg az összes Boribont kívülről fújom. Felnőtt fejjel, meg némileg utána olvasva annak, hogy mi jó egy gyerek fejlődése szempontjából, azt kell mondanom, hogy a Boribon csodálatos állomás, hiszen könnyen felfogható képek vannak benne, egyszerű leírás, jó kis mondanivalók. Tudod amúgy, hogy milyen alapon veszek Benjinek könyvet? Ha kinyitok egy mesekönyvet,

fontos szempont, hogy az illusztráció ne legyen „zajos”,

és maximum három dolog történjen azon a képen, ne negyvenhárom. Egy kisgyereknek az ugyanis sokszor értelmezhetetlen. Tudom, hogy ma a gyerekek zömének az ingerküszöbe olyan magasan van, hogy azt hiszik, azzal lehet átütni, ha egy Tesz-Vesz városnyi történés van egy mesekönyv illusztrációjában, de szerintem rettenetesen zavaró, és a fiamon látom, hogy gyakran nem találja benne, amit nézni kell. 

Ebben talán az is benne van, hogy a letisztult vizualitásban a biztonságot, az ismerőset keresi egy kisgyerek. Ugyanez érvényes arra, amikor ugyanazt a könyvet sokszor kell felolvasnunk. Tapasztaltad ezt a gyerekeidnél – hogy a mese biztonságot nyújt? 

Hogyne. Engem nagyon érdekel a meseterápia, a polcomon itt sorakoznak a meseterápiás könyvek. A meséknek nagyon erős hatásuk van a gyerekekre, ezt látom a sajátjaimon is. Amit nagyon károsnak látok, hogy nyilván a fogyasztói társadalom hatására a kiskamaszoknak időnként megpróbálják kiszolgálni az ízlését, és az pokoli végeredménnyel jár. Amikor például azt a gyereket akarják megcélozni, aki egész nap a Minecraftot nyomkodja, akkor születnek olyan könyvek, amelyekben ki vannak emelve bizonyos szavak, illetve bizonyos szavakat egy-egy kép helyettesít. Biztosan vannak olyan gyerekek, akiket ezzel rá lehet venni az olvasásra, de alapjában véve szomorú azt látni, hogy eleve azt feltételezik róluk, hogy önmagában nem elég az a tény, hogy az egy jó könyv. Nagyon szeretjük a Pepe-sorozatot, amiben a legtöbb zenélő könyvvel szemben tényleg gyönyörű muzsika szól, de azt túlzásnak érzem, amikor mondjuk egy Piroska esetében sokkal eladhatóbbnak érzik a könyvet, ha van benne egy gomb, és azt megnyomva meghallgathatod a farkas hörgését. 

Magali Le Huche
Pepe és Mozart
Ford.: Joannovics Mária, Geopen, 2020, 24 oldal
-

Az is eszembe jut, amit sokszor hallok a szülőktől, hogy ők nem tudnak jól felolvasni, hogy zavarban vannak. Szokták mondani, hogy könnyű nekem, mert a foglalkozásom miatt olyan színesen-szagosan tudok olvasni a gyerekemnek, ők viszont nem tudnak. Ilyenkor mindig az jut eszembe, hogy én például nem tudok focizni, de amikor bármelyik gyerekem meg akart tanulni focizni, akkor vettem egy nagy levegőt… Ma már tök jól tudok cselezni meg passzolni is, hiszen az anyja vagyok, és az a dolgom, hogy megtanítsam focizni, ha úgy hozza az élet. Szerintem a hangos olvasással is így van. Nagy levegőt kell venni, és azt kell mondani, nem érdekel, ha a hülyének néz a férjem vagy a másik gyerek, én most egy farkas hangján fogok beszélni.

Mindenki tud ilyet, ha akar. 

Ha mégis megtalál ezzel egy szülő, és tanácsot kér, akkor mit tudsz mondani neki?

Ez általában összefügg azzal a kéréssel, hogy én mondjak fel egy mesét, amit majd később lejátszhat a gyerekének. Van olyan élethelyzet, amikor ennek is van létjogosultsága, és a hangoskönyvnek is pont ez a lényege, de alapjában véve azt is Vekerdynél olvastam, hogy egy gyereknek mindig a saját anyja vagy apja hangja lesz a legszerethetőbb. Olvashatok én bármilyen élvezetesen, mindig egy vadidegen néni leszek, ő pedig az anyukája. Nem tud olyan rossz farkashangot kiadni, ami a gyereknek ne lenne életszerű, már csak azért is, mert ott ül mellette.

A mesélés csak részben szól a könyvekről, legalább ilyen fontos az együtt töltött idő, de biztosan sokan küszködnek azzal, hogy időt szakítsanak az esti mesélésre. Nekik mit tanácsolnál? 

Volt, aki azzal talált meg, hogy neki a meseolvasásra nincs ideje, én pedig azt tudtam javasolni, hogy kicsit csukja be a szemét, és képzelje el, amikor 73 évesen egyedül fog ülni a lakásban, és azt a gyereket, akire most nincs harminc perce, hogy mesét olvasson fel neki, meg fogja kérni, hogy legalább harminc percre látogassa meg. A gyereknek pedig most teremti meg a jogalapot arra, hogy majd azt mondja: „Bocs, anya, nem érek rá”. Technikai tanácsot nem tudok adni, de azt gondolom, amikor az ember vállal egy gyereket, akkor nemcsak azt vállalja, hogy a gyakorlati szükségleteit majd el fogja látni, hanem egyben bevállalja azt is, hogy a legértékesebb dolgot neki fogja adni az életében, az idejét.

Ecsédi Orsolya
Meleg a helyzet!
Ill.: Szabó-Nyulász Melinda, Könyvmolyképző Kiadó, 2021, 102 oldal
-

A Szívünk rajta programban legutóbb egy kiskamaszoknak szóló könyvet választottál – miért erre esett a választásod?

Egyszerűen azért, mert ez a könyv volt az összes közül számomra a legszórakoztatóbb. Késő este ültem neki elolvasni, igazából csak arra gondoltam, belekezdek, hogy tudjam, mit kell majd másnap olvasni, és addig nem szálltam ki a babzsák-fotelből, amíg a végére nem értem. Közben pedig felváltva kérdezte a férjem és a lányom, hogy min röhögök annyira. A „Meleg a helyzet” címválasztása ugyan elég szerencsétlen, mert a mai világban azt hittem, valami homoszexualitással kapcsolatos érzékenyítő könyvről lesz szó, amivel nem lenne bajom, de ez valami teljesen más. Egy elképesztően szórakoztató mese egy kisfiúról, akinek az apukája maga a Sátán. Személyesen. És akit azért hoznak a földre, hogy tanulmányozza azt az emberi fajt, amelynek az életét majd ő lesz hivatott megkeseríteni. Persze kiderül, hogy minden várakozás ellenére hősünk nem igazán alkalmas erre a feladatra, de a humor forrása nem elsősorban ez, hanem a földön kényszerűségből normális átlagembernek mutatkozó Sátán apuka, akinek olyan húzásai vannak, amitől 44 éves felnőttként is kiskamaszkorom legvadabb röhögéseibe repültem vissza. Szóval csak ajánlani tudom minden olvasni tudó kiskamasznak, és minden mázlista szülőnek, aki még olvashat a gyerekének!

Kapcsolódó cikkek
...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: egy vicces, ördögi történet lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást: a program szakmai zsűrije ezúttal Ecsédi Orsolya Meleg a helyzet! című könyvét választotta.

...
Szívünk rajta

Ezekkel a gyerekkönyvekkel ünnepeld a tánc világnapját!

Április 29-én a tánc világnapját ünnepeljük, mindez pedig jó alkalmat ad arra, hogy a Szívünk rajta matricás könyvei közül kiválasszunk hármat, amelyek a tánccal foglalkoznak.

...
Szívünk rajta

A gyerekkönyv, amely az Instagramon indult és világsiker lett belőle

Minden egy Instagramra posztolt rajzzal kezdődött – ha mesét írnánk, akkor valahogy így kezdődhetne Charlie Mackesy fantasztikus története. A folytatás egy könyv lenne, amely őrületes bestseller lett. Bemutatjuk A Kisfiú, a Vakond, a Róka és a Ló sikertörténetét.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.

Hírek
...
Hírek

A „3 könyv”-szabállyal küzd az Amazon az MI generálta könyvek ellen

...
Szórakozás

Pestext, Shaxpeare, Rembrandt és Könyvfesztivál [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

Antik szakácskönyvek, enciklopédiák kerülnek kalapács alá

...
Beleolvasó

Ha a tudás meghajol a hatalom előtt, erőszak nélkül nem lehet megújulni?

...
Podcast

Visky András: A valóságot a fikció és a képzelet révén ismerjük meg

...
Gyerekirodalom

Varázspálcák, mágikus állatok és patrónusok is várnak a új Varázsalmanachban!

...
Hírek

Terézia Mora regénye rövidlistás lett

...
Hírek

Hallgass bele a Budapest Nagyregénybe a Könyvfesztiválon!

...
Zöld

Az AI már élhetőbb várost tervez, mint az emberek

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Ma már világirodalmi klasszikusok, de ki sem akarták adni őket

A kilencedik alkalommal meghirdetett Margó-díj támogatója, az Erste idén először különdíjjal jutalmazza azt a rövidlistás szerzőt, aki saját történetével vagy prózájával példaként szolgál a #higgymagadban faktorra. Cikkünkben négy híres, mára klasszikussá vált szerzőt mutatunk be, akik hittek magukban annyira, hogy ne futamodjanak meg a visszautasítások miatt.

...
Nagy

Bognár Péter: Az erőszakról, a félelemről és a szavak jelentéséről

„A Haraszti-csemete által tollbamondott jegyzőkönyv alapján így beszélt tehát a fiú, így vagy valahogy ilyesformán, de hogy mindabból, amit összehordott, és amit a fiú őszerinte a fülébe sugdosott az autóban, mindabból mennyi és mi volt igaz, azt már sose fogjuk megtudni.” Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesre - ez a nyolcadik rész.

...
Nagy

Karinthy a Micimackót akkora szenzációnak érezte, mint „Mikimauz” megjelenését

Magyarországon a Micimackó Karinthy Frigyes fordításában lett borzasztóan népszerű. De hogyan bukkant az író Milne gyerekkönyvére, ő maga mit gondolt a kötetről, és milyenek voltak a korabeli kritikák? Cikkünkben ennek járunk utána.

...
Nagy

Nem kell mindent megbocsátani, de ha képesek vagyunk rá, az egyfajta szupererő

Carley Fortune a pandémia alatt írta meg első, Minden elmúlt nyár című regényét, amiben arra a kérdésre keresi a választ, hogy meddig tart a kamaszkori szerelem varázsa. A szerzővel a kanadai tájról, a kamaszkori naplóírásról is beszélgettünk. Interjú.

...
Nagy

Dragomán-lexikon ‒ 50 szócikk Annától a zakuszkáig

Ez a félszáz mozaikdarab segít tájékozódni az életmű útvesztőjébe tévedőknek, és megmutatja a jellegzetes prózavilág ízeit és számos tónusát. Dragománológiai szószedettel köszöntjük ötvenedik születésnapján Dragomán Györgyöt.

...
Nagy

Az Ezeregyéjszaka Floridában? Glenn Curtiss berobbantotta az amerikai repülést, aztán várost alapított

Az 1920-as évek Amerikája elég őrült hely volt ahhoz, hogy a feltaláló és a repülés úttörője, Glenn Curtiss befektetésként Az ezeregyéjszaka meséiből ihletődve építsen meg egy egész várost. Utána jött a hurrikán.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A titokzatos gombáktól a krillekig [Könyvesblokk]

Szeptemberi Könyvesblokkunkban ezúttal a gyerekeknek (és szüleiknek) kedvezünk: válogatásunkban ismeretterjesztő kötetet, akciódús meseregényt és zseblámpás könyvet ajánlunk.

...
Gyerekirodalom

Réz András regényében egy ördögi figura mozgatja a háttérből a szálakat

A Lukrécia papucsai című ifjúsági regényben épp a legjobbak buknak meg természettudományból, a pótvizsgára készülő csapat ráadásul furcsábbnál furcsább kalandokba keveredik. És ezekben valahogy mindig a helyettesítő tanár keze van. Olvass bele!

...
Gyerekirodalom

Hogyan vegyük rá újra a gyerekeket az olvasásra?

A nyári szünet általában a nagy olvasások ideje, de nincs ez mindenkinél így. De mit tehet az a szülő vagy pedagógus, aki azt szeretné, hogy a gyerek ősszel újra visszataláljon az olvasáshoz? Mutatunk néhány tippet és tanácsot.

...

Visky András: A valóságot a fikció és a képzelet révén ismerjük meg

...

Ha beérek Zalába, veszek egy nagy levegőt - itthon vagyok [SÁNTAKUTYA]

...

Robert Capa: magyar fotósból lett a világ szeme [PODCAST]

...

Simon Márton: A Polaroidok sikere után hirtelen más lettem, mint aki voltam [Visszapillantó]

...

Boldizsár Ildikó: A történetmondás eltűnése is okozza, hogy már nem vagyunk alázatosak a természettel [Analógia]