Három könyv, amelyekben egészen biztosan felbukkan egy boszorkány

Három könyv, amelyekben egészen biztosan felbukkan egy boszorkány

A gyerekirodalom emblematikus alakja a boszorkány, rengeteg mesének hőse és egyben antihőse. A Szívünk rajta májusi válogatásában is egy boszis kötet (sőt, napló! sőt, képregény!) lett a kiemelt könyv, és ennek örömére kiválogattunk a matricásak közül még hármat, amelyekben felbukkan egy-egy boszorkány.

ro | 2021. május 28. |

Lanczkor Gábor: Gúfó a boszorkányszombaton

Lanczkor Gábor
Gúfó a boszorkányszombaton
Ill.: Takács Mari, Csimota, 2017, 60 oldal
-

Gúfó egy parányi bagoly, aki csak most ismerkedik a világgal, mindenre kíváncsi, ez pedig váratlan kalandokba sodorja. Egy szép napon például három különös alak nyomába ered, akik magukkal hurcolnak egy darabka holdat. Egy tisztásra érve azután Gúfó szemtanúja lesz egy varázslatos szeánsznak, amely majdnem tragédiával zárul. Lanczkor Gábor meséjét Takács Mari illusztrálta.

M. Kácsor Zoltán: A boszorkány seprűje

M. Kácsor Zoltán
A boszorkány seprűje
Ill.: Horváth Ildi, Kolibri, 2019, 76 oldal
-

A boszorkány seprűje című kötetében M. Kácsor Zoltán klasszikus meséket gondolt újra, amelyekben természetesen a boszorkány mellett sok jól ismert mesebeli lény is felbukkan. Kritikánkban azt írtuk róla, hogy a szerző és Horváth Ildi illusztrátor közös munkája jó csillagzat alatt született, ráadásul az alkotók a felnőttek szórakoztatásáról is gondoskodtak, "így például A kísértet lepedője című történetnél egy pillanatra Anonymus mester is megidéződik".

Löffler Zsuzsanna: Az elvarázsolt testvérek és az utolsó boszorkány

Löffler Zsuzsanna
Az elvarázsolt testvérek és az utolsó boszorkány
Ill.: Rátkai Kornél, Manó Könyvek, 2020, 128 oldal
-

Az egész egy családi kiruccanásnak indult a szegedi vadasparkban, végül egy mesebeli kaland lett belőle, miután egy Bonifác nevű idős ember (foglalkozására nézve varázsló) pálcájának egyetlen érintésével átjuttatja a három főszereplő testvért a mesék világába, egészen pontosan Sárkányperemre, Tűzkő várába. Csakhogy - ahogy az lenni szokott - nem mindenki örül a gyerekek érkezésének. A kalandregényt Rátkai Kornél illusztrálta.

Kapcsolódó cikkek
...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: egy boszorkányos képregény lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást: a program szakmai zsűrije ezúttal Emma Steinkellner Egy kis boszi naplója című könyvét választotta.

...
Szívünk rajta

Szinetár Dóra: Úgy nőttem fel, hogy az ember olvas

Szinetár Dórát, a Szívünk rajta állandó zsűritagját saját olvasásélményeiről és a közös mesélés fontosságáról faggattuk, közben szóba került, miért nem baj, ha olvasás közben nem tudunk jól farkast utánozni, és személy szerint miért szereti, ha egy képeskönyvben átláthatóak és letisztultak az illusztrációk.

...
Szívünk rajta

Ezekkel a gyerekkönyvekkel ünnepeld a tánc világnapját!

Április 29-én a tánc világnapját ünnepeljük, mindez pedig jó alkalmat ad arra, hogy a Szívünk rajta matricás könyvei közül kiválasszunk hármat, amelyek a tánccal foglalkoznak.

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Litkai Gergely: Hogyan kerüljünk ki egy fekete lyukat?

...
Zöld

Az önfeledt szexualitás pszichológiája szerint nincs olyan, ami nem normális

...
Zöld

Moskát Anita: Talált tárgyak jegyzéke, 2047. szeptember

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Hogyan segíthet a gyerekirodalom a történelemtanulásban?

A múlthoz való kapcsolódás a gyerekeknek is fontos, de vajon a történelmi témájú gyerekkönyvek hogyan segíthetnek magának a történelemnek a tanulásában?

...
Gyerekirodalom

Karády Katalin ezeregy titkát apránként fejti fel egy mai kamasz

A vidéki rokonoknál vendégeskedő kiskamasz Lotti kilátástalannak látja a helyzetét, de idővel megismeri rég elhunyt édesanyja – és rajta keresztül Karády Katalin – történetét.

...
Gyerekirodalom

Az Altamira-barlangrajzoktól Banksyig - A művészettörténet legizgalmasabb műtermeibe kalauzol egy új könyv

Révész Emese és Grela Alexandra a Hol készül a művészet? című kötettel képzeletbeli utazásra hívja az olvasókat, melynek során a gyerekek betekinthetnek a leghíresebb alkotók műtermeibe.

Olvass!
...
Beleolvasó

A videójátékok világa segít elmenekülni a valóság elől

Gabrielle Zevin regénye, a Világépítők egyrészt óda a videójátékok aranykorához; másrészt két ember története, akik introvertált személyiségük korlátait leküzdve igyekeznek felfedezni a szerelem és a szeretet különböző formáit. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Szürke Ember többé már nem számít hasznos eszköznek, így ki kell iktatni

Mark Greaney első regénye a megjelenését követően azonnal bestseller lett, és számos folytatás követte, melyekkel korunk egyik legnépszerűbb thrillerszerzőjévé vált. A Szürke Emberből készült a Netflix eddigi legdrágább, 200 millió dolláros költségvetéssel bíró filmje Ryan Gosling főszereplésével. Olvass bele!

...
Beleolvasó

"Látod? Látod? Látod? Bölcső. Macskabölcső!" [Vonnegut100]

Száz éve született Kurt Vonnegut, akinek könyveit kultikus rajongás övezi mind a mai napig. Nincs ez másként az eredetileg 1963-ban megjelent Macskabölcsővel sem, amely olvasók egész generációjában hagyott kitörölhetetlen nyomot. Olvass bele!