Három könyv, amelyekben egészen biztosan felbukkan egy boszorkány

Három könyv, amelyekben egészen biztosan felbukkan egy boszorkány

A gyerekirodalom emblematikus alakja a boszorkány, rengeteg mesének hőse és egyben antihőse. A Szívünk rajta májusi válogatásában is egy boszis kötet (sőt, napló! sőt, képregény!) lett a kiemelt könyv, és ennek örömére kiválogattunk a matricásak közül még hármat, amelyekben felbukkan egy-egy boszorkány.

ro | 2021. május 28. |

Lanczkor Gábor: Gúfó a boszorkányszombaton

Lanczkor Gábor
Gúfó a boszorkányszombaton
Ill.: Takács Mari, Csimota, 2017, 60 oldal
-

Gúfó egy parányi bagoly, aki csak most ismerkedik a világgal, mindenre kíváncsi, ez pedig váratlan kalandokba sodorja. Egy szép napon például három különös alak nyomába ered, akik magukkal hurcolnak egy darabka holdat. Egy tisztásra érve azután Gúfó szemtanúja lesz egy varázslatos szeánsznak, amely majdnem tragédiával zárul. Lanczkor Gábor meséjét Takács Mari illusztrálta.

M. Kácsor Zoltán: A boszorkány seprűje

M. Kácsor Zoltán
A boszorkány seprűje
Ill.: Horváth Ildi, Kolibri, 2019, 76 oldal
-

A boszorkány seprűje című kötetében M. Kácsor Zoltán klasszikus meséket gondolt újra, amelyekben természetesen a boszorkány mellett sok jól ismert mesebeli lény is felbukkan. Kritikánkban azt írtuk róla, hogy a szerző és Horváth Ildi illusztrátor közös munkája jó csillagzat alatt született, ráadásul az alkotók a felnőttek szórakoztatásáról is gondoskodtak, "így például A kísértet lepedője című történetnél egy pillanatra Anonymus mester is megidéződik".

Löffler Zsuzsanna: Az elvarázsolt testvérek és az utolsó boszorkány

Löffler Zsuzsanna
Az elvarázsolt testvérek és az utolsó boszorkány
Ill.: Rátkai Kornél, Manó Könyvek, 2020, 128 oldal
-

Az egész egy családi kiruccanásnak indult a szegedi vadasparkban, végül egy mesebeli kaland lett belőle, miután egy Bonifác nevű idős ember (foglalkozására nézve varázsló) pálcájának egyetlen érintésével átjuttatja a három főszereplő testvért a mesék világába, egészen pontosan Sárkányperemre, Tűzkő várába. Csakhogy - ahogy az lenni szokott - nem mindenki örül a gyerekek érkezésének. A kalandregényt Rátkai Kornél illusztrálta.

Kapcsolódó cikkek
...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: egy boszorkányos képregény lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást: a program szakmai zsűrije ezúttal Emma Steinkellner Egy kis boszi naplója című könyvét választotta.

...
Szívünk rajta

Szinetár Dóra: Úgy nőttem fel, hogy az ember olvas

Szinetár Dórát, a Szívünk rajta állandó zsűritagját saját olvasásélményeiről és a közös mesélés fontosságáról faggattuk, közben szóba került, miért nem baj, ha olvasás közben nem tudunk jól farkast utánozni, és személy szerint miért szereti, ha egy képeskönyvben átláthatóak és letisztultak az illusztrációk.

...
Szívünk rajta

Ezekkel a gyerekkönyvekkel ünnepeld a tánc világnapját!

Április 29-én a tánc világnapját ünnepeljük, mindez pedig jó alkalmat ad arra, hogy a Szívünk rajta matricás könyvei közül kiválasszunk hármat, amelyek a tánccal foglalkoznak.

2021 legjobb könyvei
...
Nagy

2021 legjobb könyvei: 10-1.

...
Nagy

2021 legjobb könyvei: 20-11.

...
Nagy

2021 legjobb könyvei: 30-21.

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: téli meseregény lett január könyve

A Szívünk rajta havonta mutatja be azokat a gyerek- és ifjúsági könyveket, melyeket a program független zsűrije a legkiemelkedőbbnek talál. Január kiemelt könyve A Zúzmaraszív folytatása lett.

...
Kritika

Mikszáth Kálmán csúcsra járatta a legendagyártást a Szent Péter esernyőjében

175 éve született Mikszáth Kálmán író, újságíró, szerkesztő, országgyűlési képviselő. Egyik leghíresebb műve a Szent Péter esernyője, amelyet kötelező vagy ajánlott olvasmánynak rendszeresen feladnak a magyartanárok is. Az évforduló alkalmából újraolvastuk.

...
Gyerekirodalom

Megjelent J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac

Megérkezett J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac. A Harry Potter-sorozat óta ez az első történet, amelyet az író kifejezetten gyerekeknek írt. 

Olvass!
...
Beleolvasó

Erdős Virág megmutatja, hogyan hat a biciklis futárkodás a költészetre

Erdős Virág az első karanténidőszakban biciklis futárként dolgozott, új verseskötete ennek a tapasztalatnak a lenyomata. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A V-2 a szabotázs és a kémkedés regénye a náci rakétatámadások árnyékában

Az első rakéta öt perc múlva becsapódik Londonba. Hat perced van, hogy megállítsd a másodikat. Olvass bele Robert Harris könyvébe!

...
Beleolvasó

Boldizsár Ildikó: Nem a mese gyógyít, hanem az a világkép és gondolkodásmód, amibe a mese bekapcsol

Boldizsár Ildikó mesekutató, író szerkesztő, kritikus, a Metamorphoses Meseterápiás Módszer megalkotója lesz a Túl a plafonon podcast második vendége. Hangolódásként olvass bele Életválságok meséi - Mesekalauz útkeresőknek című kötetébe!