Hogyan NE válasszunk háziállatot? Szily László válaszol!

Hogyan NE válasszunk háziállatot? Szily László válaszol!

Miért fontos döntés a széklet kutyaválasztáskor? Kicsi, nagy, lusta, aktív kutyát válasszunk? A 444 újságírója, aki már több kötetben ábrázolta, milyen valójában a gyereknevelés, most kicsi és nagy állatokról ír, meg a városról, amiben az emberek nem akarnak magányosan bolyongani, hanem társra vágynak. Szily László Idegtartás címen saját városi állattartós élményeiből kiindulva feltérképezte, miért és hogyan érdemes állatot tartani a városban. A törpemalacok trendjétől a tacskók lelkivilágán át a kutyafuttatók zárt közösségéig mindenről beszélgetünk podcastunkban a szerzővel. 

Valuska László | 2023. február 18. |

Szily László az egyik legmegbízhatóbb újságíró a Földön: ha valaki olvasta az apáknak írt túlélőkalauzát, a Kitolást, majd a folytatását, amiben egytől ötéves korig dolgozta fel a szülő-gyerek viszonyt, vagy az iskolára az apákat felkészítő Beírást, az tudhatja, hogy ezekben semmi hazugság nincs, viszont van oknyomozás, pszichológia, emberkísérlet és humánetológia is. Szily ezekben a könyvekben nemcsak nem hazudott soha, hanem a legőszintébben, és épp ezért a legszórakoztatóbban mesélt arról, hogy a sok öröm mellett mennyi szívással jár a gyerek. Az Idegtartás ebből a szempontból mindenképp a magyar irodalom válasza Karl Ove Knausgard Harcom sorozatára, amelyben a norvég író hat köteten át vezet be a mindennapjaiba: Szily látszólag különböző állatokról és vicces sztorikról ír, valójában érzelmesen vezeti be az olvasót a mikrosztorijain keresztül abba a felnövéstörténetbe, amelynek a végén felelős állattartó lett.

Szily László
Idegtartás
Magyat Jeti Zrt., 2022, 341 oldal
-

Az Idegtartás - A legnépszerűbb házi kedvencek titkolt bűnei: hogyan NE válassz állatot magadnak tavaly jelent meg a 444 kiadásában. Az Etetés című halbarát horgászkönyvet jegyző Szily dönthetett volna úgy, hogy meztelenül, egy bundában kiáll a város különböző tereire egy táblával, hogy megvédje az állatokat az embertől, de helyette könyvet írt belőle. Bogarakról, törpekecskéről, óriáscsigáról, papagájról, macskáról, kutyáról és az emberről ír. Vagyis arról, hogy ha nem értjük az állatokat, akkor ne hajszoljuk bele magunkat abba a szórakoztató önszopatásba, amit egyébként az állatartás tud jelenteni, mert az állattartás az önmegismerés végtelen útja.

Az Idegtartás, ahogy a podcastból is kiderül, felszakította az elmúlt másfél év élményeit bennem is: akkor költözött be hozzánk egy fantasztikus magyar vizsla. Gyerekkoromban volt vizslánk, imádtam, de szórakoztató, néha bosszantó hullámvasút volt az életünk. Amikor a feleségem bedobta a témát, hogy legyen kutyánk, akkor őszintén be kellett vallanom neki, hogy a kutya szó minden esetben a magyar vizslát jelenti nekem. A nyelvi csapda meghatározta a döntést - szerencsére! Szily könyve abban segít, hogy ne legyünk ilyen csapdák áldozatai, mert szempontjai bármennyire is szórakoztatóak, mégis tök praktikusak, én már ajánlottam az egyik barátomnak, aki épp arra készül, hogy örökbe fogadjanak a családjával egy kutyát. 

Szily László könyve szuper olvasmány, ami tényleg szembesíti az olvasót azzal, hogy rohadt jó poén bármilyen állattal együtt élni, de jusson eszünkbe, hogy nemcsak saját magunk vagy családunk, hanem az állatunk életéért is felelősséggel tartozunk. Egy ideális világban, ha valakinek az eszébe jutna, hogy városban állatot tartson, akkor kötelezően el kellene olvasnia az Idegtartást, majd ahogy az aranykalászos gazdáknak a földvásárlás előtt, vizsgázniuk kellene. Milyen jó lenne azt megérteni, hogy egy kis kutya kis kakával jár, egy nagy meg még nagyobbal. 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Csányi Vilmos: Sokszor kell felállni azért, hogy az ember szabad maradjon

Az eredendő tudásvágyról, az állatok érzéseiről és gondolkodásáról, valamint az emberi hiedelemrendszerekről és egy Zebulon nevű halról is szó esett tegnap Csányi Vilmos új könyvének margós bemutatóján. A Kíváncsiságom történetéről Juhász Anna kérdezte az etológust.

...
Hírek

Már kutyával is látogatható néhány magyar könyvtár

Több könyvtár lett kutyabarát az elmúlt években Magyarországon. Melyikbe viheted magaddal négylábú kedvencedet?

...
Gyerekirodalom

Ha gondok akadnak az olvasással, sokat segíthet - egy kutya

Kutatások igazolják, hogy a gyerekek jobban teljesítenek, ha nem egy felnőttnek, hanem egy terápiás kutyának kell felolvasniuk.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

...
Nagy

Nádas és Hajnóczy is magukról, vagyis a világról írnak

Azonosíthatjuk Nádas Pétert a Párhuzamos történetek főszereplőjével? Hajnóczy Péter magáról mintázta volna A halál kilovagolt Perzsiából alkoholista főhősét? Ezeket a kérdéseket boncolgatja a PIM kiállítása, amelyen Barnás Ferenc mondott beszédet.

...
Kritika

Bevezetés a városi magány mesterségébe

Jhumpa Lahiri Amerre járok című kötete pillanatképeket villant fel a városi magány mindennapjairól: a folyamatosan pergő mentális film egy névtelen nagyváros kulisszái között játszódik, hőse és mesélője pedig egy negyvenes nő, egy klasszikus megfigyelő, aki állandó önreflexióban él – sőt, nemcsak egyszerűen létezik, hanem folyamatos mozgásban van, jön, megy, bolyong.

...
Nagy

Húsz éve csak a kedvenc könyveiket akarták kiadni, majd az Agave minta és mérce lett

Húszéves idén az Agave kiadó, most vezetőjével, Velkei Zoltánnal beszélgettünk a kezdetekről, trenddiktáló borítókról és trendkövető élfestésről, kudarcokról és dacról, Veres Attila sikeréről és Zsoldos-díjakról, valamint az új Magnóliáról. Interjú.

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Felton: Harry Potter és Draco Malfoy egyazon érme két oldala

A Harry Potter-filmek forgatásáról, felnövésről, barátságokról, a hírnév előnyeiről és hátrányairól is mesél önéletrajzában Tom Felton színész, akit Draco Malfoyként ismert meg a világ. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szerhij Zsadan: Ezt a földet mától Ukrajnának nevezd!

Harkiv Hotel címmel jelent meg az ukrán Szerhij Zsadan kötete, melynek verseit Vonnák Diána válogatta és fordította magyarra. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban
...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.