Hogyan NE válasszunk háziállatot? Szily László válaszol!

Hogyan NE válasszunk háziállatot? Szily László válaszol!

Miért fontos döntés a széklet kutyaválasztáskor? Kicsi, nagy, lusta, aktív kutyát válasszunk? A 444 újságírója, aki már több kötetben ábrázolta, milyen valójában a gyereknevelés, most kicsi és nagy állatokról ír, meg a városról, amiben az emberek nem akarnak magányosan bolyongani, hanem társra vágynak. Szily László Idegtartás címen saját városi állattartós élményeiből kiindulva feltérképezte, miért és hogyan érdemes állatot tartani a városban. A törpemalacok trendjétől a tacskók lelkivilágán át a kutyafuttatók zárt közösségéig mindenről beszélgetünk podcastunkban a szerzővel. 

Valuska László | 2023. február 18. |

Szily László az egyik legmegbízhatóbb újságíró a Földön: ha valaki olvasta az apáknak írt túlélőkalauzát, a Kitolást, majd a folytatását, amiben egytől ötéves korig dolgozta fel a szülő-gyerek viszonyt, vagy az iskolára az apákat felkészítő Beírást, az tudhatja, hogy ezekben semmi hazugság nincs, viszont van oknyomozás, pszichológia, emberkísérlet és humánetológia is. Szily ezekben a könyvekben nemcsak nem hazudott soha, hanem a legőszintébben, és épp ezért a legszórakoztatóbban mesélt arról, hogy a sok öröm mellett mennyi szívással jár a gyerek. Az Idegtartás ebből a szempontból mindenképp a magyar irodalom válasza Karl Ove Knausgard Harcom sorozatára, amelyben a norvég író hat köteten át vezet be a mindennapjaiba: Szily látszólag különböző állatokról és vicces sztorikról ír, valójában érzelmesen vezeti be az olvasót a mikrosztorijain keresztül abba a felnövéstörténetbe, amelynek a végén felelős állattartó lett.

Szily László
Idegtartás
Magyat Jeti Zrt., 2022, 341 oldal
-

Az Idegtartás - A legnépszerűbb házi kedvencek titkolt bűnei: hogyan NE válassz állatot magadnak tavaly jelent meg a 444 kiadásában. Az Etetés című halbarát horgászkönyvet jegyző Szily dönthetett volna úgy, hogy meztelenül, egy bundában kiáll a város különböző tereire egy táblával, hogy megvédje az állatokat az embertől, de helyette könyvet írt belőle. Bogarakról, törpekecskéről, óriáscsigáról, papagájról, macskáról, kutyáról és az emberről ír. Vagyis arról, hogy ha nem értjük az állatokat, akkor ne hajszoljuk bele magunkat abba a szórakoztató önszopatásba, amit egyébként az állatartás tud jelenteni, mert az állattartás az önmegismerés végtelen útja.

Az Idegtartás, ahogy a podcastból is kiderül, felszakította az elmúlt másfél év élményeit bennem is: akkor költözött be hozzánk egy fantasztikus magyar vizsla. Gyerekkoromban volt vizslánk, imádtam, de szórakoztató, néha bosszantó hullámvasút volt az életünk. Amikor a feleségem bedobta a témát, hogy legyen kutyánk, akkor őszintén be kellett vallanom neki, hogy a kutya szó minden esetben a magyar vizslát jelenti nekem. A nyelvi csapda meghatározta a döntést - szerencsére! Szily könyve abban segít, hogy ne legyünk ilyen csapdák áldozatai, mert szempontjai bármennyire is szórakoztatóak, mégis tök praktikusak, én már ajánlottam az egyik barátomnak, aki épp arra készül, hogy örökbe fogadjanak a családjával egy kutyát. 

Szily László könyve szuper olvasmány, ami tényleg szembesíti az olvasót azzal, hogy rohadt jó poén bármilyen állattal együtt élni, de jusson eszünkbe, hogy nemcsak saját magunk vagy családunk, hanem az állatunk életéért is felelősséggel tartozunk. Egy ideális világban, ha valakinek az eszébe jutna, hogy városban állatot tartson, akkor kötelezően el kellene olvasnia az Idegtartást, majd ahogy az aranykalászos gazdáknak a földvásárlás előtt, vizsgázniuk kellene. Milyen jó lenne azt megérteni, hogy egy kis kutya kis kakával jár, egy nagy meg még nagyobbal. 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Csányi Vilmos: Sokszor kell felállni azért, hogy az ember szabad maradjon

Az eredendő tudásvágyról, az állatok érzéseiről és gondolkodásáról, valamint az emberi hiedelemrendszerekről és egy Zebulon nevű halról is szó esett tegnap Csányi Vilmos új könyvének margós bemutatóján. A Kíváncsiságom történetéről Juhász Anna kérdezte az etológust.

...
Hírek

Már kutyával is látogatható néhány magyar könyvtár

Több könyvtár lett kutyabarát az elmúlt években Magyarországon. Melyikbe viheted magaddal négylábú kedvencedet?

...
Gyerekirodalom

Ha gondok akadnak az olvasással, sokat segíthet - egy kutya

Kutatások igazolják, hogy a gyerekek jobban teljesítenek, ha nem egy felnőttnek, hanem egy terápiás kutyának kell felolvasniuk.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.

...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

...
Nagy

Bognár Péter: Az unokatestvérek bosszúja

„…egy pillanatra az őz jutott szembe, mert hiszen mégiscsak az őz okozta a galibát, az őz, amely az autó reflektorának fénycsóvájában hirtelenjében torzszülöttnek és vámpírnak látszott lenni, és amely hosszan nézett rám, egészen addig, míg félre nem kaptam a kormányt...” Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a kilencedik rész.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

...
Kritika

„A világ egy hidegvizes medence” – Felnőtté válás gyásszal, öngyilkossággal, szerelemmel

Elena Ferrante Nápolyi regényeit idéző atmoszféra és történetvezetés jellemzi A tó vize sohasem édes című könyvet, bár ezúttal egy Róma környéki kisváros a helyszín, ahol a fiatal főhős-elbeszélő története zajlik. Az olasz író harmadik, díjnyertes regényét több mint húsz nyelvre fordították le. 

...
Nagy

Ma már világirodalmi klasszikusok, de ki sem akarták adni őket

A kilencedik alkalommal meghirdetett Margó-díj támogatója, az Erste idén először különdíjjal jutalmazza azt a rövidlistás szerzőt, aki saját történetével vagy prózájával példaként szolgál a #higgymagadban faktorra. Cikkünkben négy híres, mára klasszikussá vált szerzőt mutatunk be, akik hittek magukban annyira, hogy ne futamodjanak meg a visszautasítások miatt.

Olvass!
...
Beleolvasó

És te mit tennél, ha éjszaka beállítana hozzád a bátyád egy zsák pénzzel és egy hullával?

A családomban mindenki gyilkos Agatha Christie és Arthur Conan Doyle találkozása a Tőrbe ejtve-filmekkel és A csütörtöki nyomozóklubbal. Ördögien csavaros történet, ami a klasszikus krimik szabályrendszerét tiszteletben tartva nyújt valami felejthetetlenül újat. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Roderik Six hátborzongató történetet írt az emberi alkalmazkodókészségről

A Helikon Margó Könyvek sorozatában megjelent Özönvíz egy ökológiai katasztrófa küszöbén játszódik és a kíméletlen túlélési kényszerről mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ughy Szabina novelláiból kiderül, hogy milyen áron válhat láthatóvá egy nő

Milyen árat kell fizetni egy nőnek, hogy szépnek, egészségesnek tűnjön? Ughy Szabina elbeszéléseiben a nők számára az önmagukra ismerés, testük és szellemük újrafelfedezése alapélmény. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.