Kovács Bálint: A regényben benne van a beilleszkedésre való képtelenségem

Kovács Bálint: A regényben benne van a beilleszkedésre való képtelenségem

Kovács Bálint Vágták volna le című, a Kalligram Kiadó gondozásában megjelent kötetét az őszi Margón mutatták be. A szerzőt Vámos Miklós író kérdezte. Most az egész beszélgetést meghallgathatod.

Fotó: Kállai-Tóth Anett/MÜPA

ko | 2023. december 22. |

Zsófi iszonyodik az érintéstől: nem bírja elviselni, ha hozzáérnek, és ő sem tud megérinteni senkit. De konokul és elszántan küzd azért, hogy ezt az irtózatot megértse. Vajon gyerekkori hátborzongató pillanatának hatása, amelyre sokáig visszaemlékezni se mert, elér-e a jelenig?

A szerző, ahogy korábbi novelláskötetének valamennyi történetében, regényében is arra akar reflektálni, ami a leginkább rejtve van: a már-már megszokottnak tűnő mindennapi életfélelemre, meg akarja találni azt az egyetlen kifeszített pillanatot, amikor minden elromlott, ahogy azt is, mi vezethetett odáig. A regényben Zsófi gyerekkorának szeretetvággyal átitatott képei váltakoznak a jelenben játszódó eseményekkel.

Fojtott feszültség járja át ezt a lidérces, hétköznapi (rém)történetet, amelyben a szerző könnyed, mégis erőteljes nyelvi magabiztossággal hálózza be az olvasót, szinte megkövetelve a közreműködést.

kovács bálint
Vágták volna le
Kalligram, 2023, 248 oldal
Kovács Bálint: Vágták volna le könyv

A beszélgetés elején az újságírás és a szépírás kapcsolatáról esett szó, arról, hogy a szépírók lenézik-e az újságírókat, örülnek-e annak, hogy valaki az újságírói térfélről át akar menni az írók térfelére.

Később arról is beszéltek, meg lehet-e élni az írásból, illetve szóba kerül a könyv címe is, aminek elsődleges funkciója, hogy felkeltse az olvasó érdeklődését, míg az írója nem annyira ismert. Kiderült az is, hogy a könyv egy olyan lányról szól, aki nem tudja elviselni az érintést, és bár ez a szerzőre nem áll, mégis benne van a személyes tapasztalata, a saját kívülállása és beilleszkedésre való képtelensége, mert bármit ír, ha távolítja is magától, mindig személyes élményből építkezik. 

Kapcsolódó cikkek
...
Alkotótárs

Kovács Bálint: Látni szeretném, hogyan élnek a frontvonaltól pár száz kilométerre [Alkotótárs]

Idén már harmadik alkalommal nyerheti el két fiatal alkotó a Mastercard - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat. Az idei kiírásra közel ötven pályázat érkezett, közülük választotta ki az előzsűri a tíz legjobbat, melyek szerzőit a Könyves Magazinon mutatjuk be.

...
Beleolvasó

Vámos Miklós mindig író akart lenni és maradni

"Üzenetek abból a múltból, amelyből az a jelen sarjadt, ami a holnapi múlt lesz. Itt-ott megrázó, ám valamelyest röhejes. Hátha sokan vannak, akiket érdekel, hogyan is éltünk mi akkoriban, a nyolcvanas években" - írja Palackposta című kötete előszavában Vámos Miklós. Olvass bele!

...
Hírek

Vámos Miklós az egykori New York kávéházról: Minden áldott nap itt voltam

Idén 180 éves a Líra Csoport. A kerek évforduló alkalmából Nyáry Krisztián egy videóban beszélgetett Vámos Miklóssal arról, hogy milyen volt régen az élet az íróknak a New York kávéházban.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...

Megjavítani azt, ami elromlott: a szemlélet, amit újra meg kell tanulnunk // Repair

...

Kerber Balázs és Nemes Z. Márió: Mit kaphatnak a közösségtől a magányos odúlakók?

...

A sikert csak tisztességtelen úton lehet elérni?

...

Az endometriózis poétikus betegség, mintha erdő nőne a hasunkban

...

Kerber Balázs: A versnél érzem, hogy a szöveg akar valamit és nem én

Olvass!
...
Beleolvasó

Képtelen nyomozás indul egy felszívódott kolléga és egy rejtélyes, könyvolvasó lány után

Mintha Salvador Dalí írt volna forgatókönyvet egy Hitchcock-filmhez. A bestselleríró és humorista Bob Mortimer briliánsan vicces első regénye garantáltan egy új kedvenc A csütörtöki nyomozóklub rajongóinak. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A felejtéssel küzdő anyának is szüksége van a regények élményére

Szűcs Teri új kötete újraírja a demenciával élő édesanyja emlékeit, és megkísérli egy közös emlékezet megteremtését. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Orwell világhírű utópiája női nézőpontból talán még kegyetlenebb

Hetvenöt évvel azután, hogy Orwell megírta ikonikus regényét, Sandra Newman megalkotta a Nagy Testvér világának női főhősét, és az ő nézőpontjából meséli újra a történetet. Olvass bele!