Bestiarium Hungaricum, fotó: Kállai-Tóth Anett

A magyar folklór mitikus lényei olykor az emberek pszichés terheit is oldották

A Margó Fesztiválon mutatták be a Bestiarium Hungaricum című, egyedülálló kötetet, mely a magyar nyelvterület hiedelmeiben felbukkanó, természetfeletti erővel rendelkező állatokat, szörnyeket és hasonló teremtményeket gyűjti össze. A kötetbe beleolvashatsz itt, a beszélgetést pedig most teljes egészében meghallgathatod.

ki | 2023. december 01. |

Csodaszarvas, turul, bányarém, markoláb, garabonciás vagy prikulics. Ikonikus alakok a magyar mese- és mondavilágból vagy azokból a rémtörténetekből, amelyekkel dédszüleink ijesztgették a rosszalkodó gyerekeket. Ezeket a lényeket gyűjti össze a Bestiarium Hungaricum, amely első ízben kísérli meg áttekinteni a magyar népi kultúra vonatkozó hagyományait, bemutatva annak legjellemzőbb szegmenseit. Az album 31 fejezete megannyi külön világ, sajátos, hiedelmekkel átszőtt népköltészeti univerzum.A magyar hiedelemvilág lényeit Németh Gyula színes grafikái, P. Szathmáry István fekete-fehér linómetszetei és Magyar Zoltán néprajzi és kultúrtörténeti leírásai jelenítik meg. A Bestiarium Hungaricum e két kulturális közelítés: kép és szöveg szimbiózisa által válik igazán különlegessé.

magyar zoltán
Bestiarium Hungaricum - Csodás lények és teremtmények a magyar néphagyományban
Ill. Németh Gyula, P. Szathmáry István, Cser Kiadó, 2023, 251 oldal
-

Egyedülálló vállalkozás volt az első magyar bestiárium összeállítása, melyet a Margó Fesztiválon mutattak be októberben. A szerzőkkel Sándor Anna beszélgetett. Magyar Zoltán néprajzkutató elmondta, hogy a bestiárium az antik időkig visszanyúló műfaj, amely a mitikus világban előforduló állatokat, szörnyeket és hasonló teremtményeket gyűjti össze. A magyar kultúrkörben korábban ilyen nem léltezett, ők pedig menet közben 

úgy döntöttek, hogy az állatokat, fenevadakat kibővítik egyéb mitikus, természetfeletti lényekkel és mágikus erejű emberi szereplőkkel.

Az album ötlete egyébként már régóta foglalkoztatta mindkét illusztrátort. Németh Gyula 2019-ben egy kiállításhoz el is készített egy sor digitális festményt mitikus lényekről (a képek aztán bekerültek ebbe a kötetbe is). P. Szathmáry Istvánt egy lengyel bestiárium miatt kezdte el érdekelni a téma, végül a Cser Kiadónál értek össze a szálak, és ekkor keresték meg Magyar Zoltánt, mert szakmailag is hiteles szöveget szerettek volna. Az egyes lényekhez kétféle illusztráció, egy leírás és azt támogató mese vagy más szövegrészlet is tartozik.

A bemutatón szó esett még arról, hogy hogyan választották ki a rendkívül színes palettáról a kötetbe bekerülő alakokat, melyek a magyar kultúrkör legrégebbi alakjai, és miben különbözik a magyar hiedelemvilág más európai népekétől. Kiderült az is, hogy mi az a nyomódémon és ki a fehér ember, milyen szerepük volt, és hogy hogyan kapcsolódnak a jelenünkhöz ezek a különleges lények, figurák.

Fotó: Kállai-Tóth Anett / Margó 

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Szűcs Ádám: Olyan könyvekért rajongok, amiket én soha nem tudnék megírni

Szűcs Ádám nyerte el az első Margó x Erste #higgymagadban különdíjat a 2023-as Margó-díj versenyében. A regényről és az alkotói folyamatról a szerzővel Valuska László beszélgetett. Podcast.

...
Podcast

Szendrői Csaba: A vers elhanyagolt műfaj

Szendrői Csaba Féyn című, harmadik kötetét az őszi Margón mutatták be, a szerzőt Ott Anna kérdezte. Most a teljes beszélgetést meghallgathatod.

...
Podcast

Nagy Gabriella: A regényemet mozgató alak szeretett harcolni és ölni

Az őszi Margón mutatták be Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című, dermesztő témát feldolgozó regényét. A kötetbemutatón harcokról, játékosságról és egy titokzatos fotóról is szó esett. A beszélgetést most teljes egészében meghallgathatod.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Hírek
...
Beleolvasó

„mennyi elmondhatatlanság” – olvass bele Kabai Lóránt posztumusz kötetébe

...
Gyerekirodalom

Jennifer Garner gyerekeknek tartott felolvasásokat szerte az Egyesült Államokban

...
Beleolvasó

Andy Warhol gépírónőjét magába szippantja a hatvanas évek New Yorkja

...
Zöld

Orvos-Tóth Noémi könyvével van tele egy horvát könyvesbolt kirakata

...
Gyerekirodalom

Kormos Istvánnak avatnak emléktáblát az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárnál

...
Zöld

Az ír nomádok meséiben a pitypang napként ragyog

...
Hírek

Puskás Panni regényét jelölték az Európai Unió Irodalmi Díjára

...
Szórakozás

A Bábel megfilmesítéséről nyilatkozott Kuang

...
Hírek

Sally Rooney új regénye ősszel érkezik

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Dűne 2: Hőssé válhat, aki tétovázik, mielőtt megragadja a hatalmat?

A Dűne ismét monumentális és epikus, minket viszont az is érdekelt, milyen párbeszédben áll a filmklasszikussal, aminek eredetije Frank Herbertet is inspirálta. És az is, hogyan cáfol rá már most egy rendezői döntésre a valós történelem.

...
Szórakozás

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

Jórgosz Lánthimosz tizenegy Oscarra jelölt mozija női szemszögből beszéli el Mary Shelley viktoriánus díszletek között játszódó, horrorklisékből, gótikus románcok és pikareszkregények elemeiből összeöltött felnövekedéstörténetet.

...
Szórakozás

Érdekvédelmi terület: Auschwitz parancsnokáról tisztábban beszélnek a zajok, mint a szavak

Jonathan Glazer Cannes-nagydíjas, öt Oscarra jelölt filmje szokatlan módon közelíti meg a holokausztot: Rudolf Hösst és családját követjük benne, a zsidók szenvedését pedig hangok „testesítik meg”.

...

Megjavítani azt, ami elromlott: a szemlélet, amit újra meg kell tanulnunk // Repair

...

Kerber Balázs és Nemes Z. Márió: Mit kaphatnak a közösségtől a magányos odúlakók?

...

A sikert csak tisztességtelen úton lehet elérni?

...

Az endometriózis poétikus betegség, mintha erdő nőne a hasunkban

...

Kerber Balázs: A versnél érzem, hogy a szöveg akar valamit és nem én