Nagy Gabriella: A regényemet mozgató alak szeretett harcolni és ölni

Nagy Gabriella: A regényemet mozgató alak szeretett harcolni és ölni

Az őszi Margón mutatták be Nagy Gabriella dermesztő témát feldolgozó regényét. A közösségről, a traumák meghaladásának lehetőségeiről, illetve egy kegyetlen sorozatgyilkos árnyákáról is szóló Elviszlek Amerikába nemrég a hét könyve volt nálunk. A kötetbemutatón küzdelemről, játékosságról és egy titokzatos fotóról is szó esett. A beszélgetést most teljes egészében meghallgathatod.

Fotó: Nagy Attila

vn | 2023. november 27. |

Az Elviszlek Amerikába három fejezetből áll. Az első, 1916-ben játszódó részben egy cinkotai ház udvarán szörnyű bűntettek nyomára, bádoghordókban oszló női holttestekre bukkannak. A gyilkosságok egymást keresztező szálainak, a tettes, Kiss Béla és áldozatai sorsának az esténként összegyűlő helyiek és a faluba látogató érintettek erednek utána. Beszámolóikkal, szilánkos történeteikkel, heves szóváltásaikkal elsősorban mégis önmagukról, előítéleteikről,

a közösség kegyetlenségéről adnak dermesztő látleletet.

A második, 1917-ben játszódó fejezetben az elmeklinikán a törvényszéki idegorvos, Morvay Ernő a sorozatgyilkos profilján dolgozik. Akárcsak pártfogoltja, a fiatal Bács Géza, a professzor maga is saját démonaival hadakozik, és eközben nem figyel a függőségeit féken tartani képtelen segédorvos új páciensére. A befejező, harmadik részben 1937-ben járunk. A fiatal, csalódott Mária a rákosszentmihályi szülői házból Pestre utazik, hogy ott kezdjen új életet egy társkereső hirdetésben ismerkedő, soha nem látott férfi oldalán.

Nagy gabriella
Elviszlek Amerikába
Kalligram, 2023, 272 oldal
-

Nagy Gabriella leleményesen szőtt, a korszakról impozáns tárgyi és nyelvi tudást mozgató háromfejezetes regényének főhőse maga a pusztító szenvedély. Az őrülettel nemegyszer határos vágyak és becsvágyak éppúgy áthatják az orvost, mint betegét, a gyilkost, mint csapdájába a jobb élet reményében, a szerelem delejes izgalmában besétáló áldozatát, de még az utánuk nyomozókat is. A szerző példás hitelességgel és feszültséggel rajzolja elénk a saját korukkal, valóságukkal soha meg nem békülőket, a falujukból, országukból, sorsukból elvágyódókat.

A legnyugtalanítóbb pedig az, hogy a legkevésbé sem idegenek.

Valuska László az őszi Margó fesztiválon tartott könyvbemutatón úgy konferálta fel Nagy Gabriellát, hogy vannak írók, akiket szeretünk olvasni, és vannak írók, akik nem írnak eleget, utalva arra, hogy a szerző utoljára 2013-ban jelentkezett új regénnyel. Nagy Gabriellától megtudtuk, hogy voltaképpen az Üvegház című kötetéhez folytatott kutatások vezették el a friss prózakötetének témájához, ami olyan mélyen érintette meg – mint mondta – „birkóznom kellett vele: hol letettem, hol újra elővettem”.

Ilyen az első magyar sorozatgyilkos az áldozatok, és nem a Netflix nézőpontjából
Ilyen az első magyar sorozatgyilkos az áldozatok, és nem a Netflix nézőpontjából

Egy kedves, sokat olvasó, több nyelven beszélő, jó kedélyű, szimpatikus, mosolygós férfi a legfontosabb szereplője az Elviszlek Amerikába című regénynek. Ki gondolná, hogy ő még háttérszereplőként is az idei év legnyomasztóbb figurája lesz? Kiss Béla cinkotai bádogosember szeretett élni, viccelődni és mulatni is. Ő az első magyar sorozatgyilkos, aki legalább hét nővel végzett, majd bádoghordókba rejtette őket  – 1916-ban találták meg a holttesteket. Nagy Gabriella regénye true crime, de nem a bűnelkövetők, hanem az áldozatok felől beszél. Ez a hét könyve.

Tovább olvasok

Nagy Gabriella családjának anyai ága Rákosszentmihályról származik, és egy helytörténeti füzetben találkozott az ugyancsak a XVI. kerülethez tartozó cinkotai Kiss Béla nevével. A „szerény, jó modorú, és meglepő intelligenciával” rendelkező férfi 174 nőnek tett házassági ajánlatot, és azt valószínűsítik, hogy nagyjából kéttucat gyilkosságot követett el. „Kiss Béla – fogalmazta meg a szerző – szeretett harcolni és ölni”,

számára pedig a regény megírása egyszerre volt küzdelmes és játékos.

A kötetbemutatón a könyvben szereplő álnevekről, a kisközösségek működésmódjáról, illetve egy fényképről is mesélt, ami véletlenül került a kezébe, és ami a 3. fejezet inspirációját adta.

Az Elviszlek Amerikába bemutatójáról írt beszámolónkat itt találod:

Nagy Gabriella tíz éven keresztül kutatta Cinkota pszichopata gyilkosának ügyét
Nagy Gabriella tíz éven keresztül kutatta Cinkota pszichopata gyilkosának ügyét

Elviszlek Amerikába című legújabb regénye margós bemutatóján Valuska László úgy konferálta fel Nagy Gabriellát, hogy vannak írók, akik írnak, és vannak írók, akik nem írnak eleget, utalva arra, hogy a szerző utoljára 2013-ban jelentkezett új regénnyel. A dermesztő témát feldolgozó, de jó hangulatú beszélgetésen szóba kerültek hordóba zárt női testek, jó kedélyű pszichopaták, és az is, mit keres a regényben Csáth Géza és Juhász Gyula alakja.  

Fotó: Nagy Attila

Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Általános cikkek

Nagy Gabriella: A kilencedik [Képalá]

...
Nagy

Nagy Gabriella: Sötét

...
Nagy

Nagy Gabriella: Nincs épeszű ember, aki egy ilyet meg akarna írni

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

A hét könyve
Kritika
Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van
...
Zöld

Megjavítani azt, ami elromlott: a szemlélet, amit újra meg kell tanulnunk // Repair

Litkai Gergely podcastsorozatának témája ez alkalommal a Repair - Hogyan hozhatjuk rendbe az elromlott tárgyakat, kapcsolatainkat és társadalmunkat című kötet, amiről a szerzővel, Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológussal beszélgettek.