Vilmos herceg sem makulátlan, és a traumáin keresztül érett felnőtté

Vilmos herceg sem makulátlan, és a traumáin keresztül érett felnőtté

Pierrick Geais a Paris Match királyokra és politikusokra specializálódott újságírója. Nemrégiben jelent meg magyarul a Vilmos herceg – A trónörökös című könyve, mely biztos források segítségével mutatja be a brit trón várományosának és családjának az életét. Vilmos sok nehézségen és traumán keresztül érett felnőtté, akire fontos szerep vár a jövőben. De vajon mitől olyan népszerű a trónörökös és tulajdonképpen az egész királyi ház? Pierrick Geais elmeséli. A könyvbe itt beleolvashatsz.

Az interjút az Athenaeum Kiadó készítette.

Könyves Magazin | 2022. október 28. |
PIERRICK GEAIS
Vilmos herceg
Ford.: Bittner Gábor, Athenaeum, 2022, 176 oldal
-

A legnagyobb francia magazin, a Paris Match királyi családokkal foglalkozó újságírója vagy. Miért és mikor kezdtél el ilyen komolyan és mélyrehatóan foglalkozni a brit királyi család történetével?

Számomra a királyi családok gyerekkori szenvedély. Az első ikonom Sisi királyné volt. Lenyűgöző életet élt. Képzeljük el a helyzetét: kissé hiányos neveltetéssel 16 éves korában bekerül a hihetetlenül merev etikettű bécsi udvari életbe, végül mégis óriási nyomot hagy maga után a történelemben. Ugyanez nyűgözött le II. Erzsébetben is. Szinte gyerekként kezdte uralkodását egy nagyon súlyos világpolitikai helyzetben. Azt hiszem, elmondhatjuk, hogy sikerrel vette az akadályokat. Amikor újságíró lettem, elhatároztam, hogy erről fogok írni, és a hobbimat munkává alakítottam. 

Szerinted mi az oka annak, hogy a brit uralkodóház világszerte ennyire népszerű?

Szerintem a Windsor-családdal a világ minden táján lehet azonosulni. Kicsit ők is olyanok, mint mi. Ők is szerelembe esnek, megházasodnak, elválnak, szomorú haláleseteket élnek át, és még sorolhatnám. A különbség, hogy náluk minden sokkal látványosabb, ragyogóbb…

Az ő életük a legjobb szappanopera a világon már száz éve.

Minden megvan bennük, ami egy jó történethez elengedhetetlen: hatalom, tragédia, történelem. És mindezt olyan díszletek között teszik, amilyen díszlet a világon senki másnak nincs. Azért ez valóban izgalmas, nem?

Dehogynem, sőt! Mit gondolsz, miért emelkedik ki még közülük is a walesi herceg, és felesége, Katalin?

Vilmos és Katalin a monarchia legjobb képviselői. Intelligensek, fiatalok, szépek. A walesi herceg és a hercegnő minden szempontból tökéletesek. Soha egy botlás, soha egy gyűrődés. Györggyel, Saroltával és Lajossal együtt ők az álomcsalád. Ez a fiatal és rajongástól övezett család testesíti meg a Korona jövőjét. Az emberek csodálják Vilmos beszédeit, tetteit, makulátlan viselkedését. Ezt II. Erzsébet is tudta. 

Miért töltött Vilmos herceg egy éjszakát hajléktalanként London utcáin?

II. Erzsébet halála miatt szomorú aktualitást kapott az Athenaeum kiadó már korábban idén őszre tervezett könyve, a Vilmos herceg - a trónörökös. Pierrick Geais újságíró kötetéből átfogó képet kaphatunk a királyi családról, illetve arról, hogy Vilmos hercegnek milyen volt ebben a családban felnőni.

Tovább olvasok

II. Erzsébet halála után mindjárt Vilmosnak kellene trónra lépnie az apja helyett?

Jó kérdés, erről írok a könyvben is. Mintegy mellékesen, annak idején még Diana hercegné is felvetette ezt az „őrült” gondolatot egy elhíresült interjúban. Ám a Windsor-háznál az utódlás rendje szent és sérthetetlen. Ezt nem lehet csak úgy, tetszés szerint megváltoztatni, ahogy a szeszélyek diktálják.

Miért pont Vilmos hercegről írtál könyvet?

Vilmos herceg annyira tökéletes, hogy már-már túlzott hibátlanságát vethetnénk a szemére. Soha egy felesleges elszólás, soha egy botlás. De ideje felocsúdni, a trónörökös korántsem annyira makulátlan. Éppen ellenkezőleg. Ha az ember Vilmos hercegről ír, egy alapjaiban romantikus sorsot mutat be. Egy összetett személyiséget, aki sok nehézségen és traumán keresztül érett felnőtté. 

Engem ez az érési folyamat érdekelt a leginkább. 

Milyen forrásokból dolgoztál?

A források természetesen szigorúan titkosak egy királyi figyelő számára. De azt mondhatom, hogy sok archívumban kutattam, illetve sok bennfentes személlyel beszéltem. Ezekből állt össze a kép.

Kiknek ajánlanád a könyvet?

A könyvet természetesen a királyi család rajongóinak tudom ajánlani, de olyan kíváncsi embereknek is, akik szeretnének többet megtudni egy olyan emberről, aki nagyon fontos lesz a jövőben. Komolyan mondom, szerintem Vilmos nagyon fontos szerepet fog betölteni az eljövendő korok alakulásában.

Az utolsó kérdésemnek szomorú aktualitása van. Össze tudnád röviden foglalni, mi változik II. Erzsébet halálával a királyi család életében? Illetve milyen változások következnek be Vilmos életében?

A királynő halála után Vilmos walesi herceg lesz. Ez egy nagyon fontos szerep, hiszen ő a közvetlen örökös, több feladattal, felelősséggel és láthatósággal. Ő az, aki megtestesíti a monarchia jövőjét. A könyvemben írok róla, hogy Vilmos talán szívesebben lett volna rendőr vagy katona, de most mégsincs más választása, mint hogy király legyen. Vilmosból jó király lesz, ebben biztos vagyok. 

Szerző: Kardos László / Athenaeum Kiadó

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Testőrökkel is beszélgetett Andrew Morton a II. Erzsébetről szóló új életrajzhoz

Andrew Morton írt már sikerkönyvet Diana hercegnőről. A II. Erzsébet-életrajz az eredeti tervek szerint csak jövőre került volna a boltokba, a haláleset miatt viszont előrehozták a megjelenést novemberre.

...
Hírek

Elhunyt II. Erzsébet brit királynő, aki ott volt a világháborúban és az elsők között küldött e-mailt

A XX. század egyik utolsó nagy tanúja volt. 96 évesen hunyt el, 70 évig ült a brit trónon.

...
Beleolvasó

Miért töltött Vilmos herceg egy éjszakát hajléktalanként London utcáin?

II. Erzsébet halála miatt szomorú aktualitást kapott az Athenaeum kiadó már korábban idén őszre tervezett könyve, a Vilmos herceg - a trónörökös. Pierrick Geais újságíró kötetéből átfogó képet kaphatunk a királyi családról, illetve arról, hogy Vilmos hercegnek milyen volt ebben a családban felnőni.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Természetesen olvasok
...
Zöld

3 könyv, ami segít megelőzni a kiégést, ami kisgyerekes szülőként rád leselkedik

...
Zöld

A Facebook az adataiddal tanítaná az AI-t, ezt teheted ellene

...
Zöld

5 pszichológiai könyv, ami segít megmenteni a párkapcsolatodat

...
Zöld

Miért jó, ha unatkozik a gyereked?

...
Zöld

Scarlett Johanssont sokkolta, hogy a ChatGPT egyik AI hangja olyan, mintha ő beszélne

...
Zöld

Összetört szív szindróma: olasz kutatók megtalálták, honnan ered a baj

...
Zöld

A vega és a vegán étrend bizonyítottan csökkenti a rák kockázatát – 4 hasznos könyvet ajánlunk

...
Zöld

Te is szeretnél lelassulni? Van 11 tippünk a nyugodt reggelekhez

...
Zöld

Jane Goodall: Mindenkiben ott van a fékezhetetlen lélek

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

5 könyvadaptáció a cannes-i filmfesztiválon

Vajon Cannes felkészült Coppola mester Herman Hesse-inspirálta filmjére?

...
Szórakozás

5 könyvből készült film és sorozat, amit májusban nézhetsz a Netflixen

Visszatér egy igazi Netflix-kedvenc, a Bridgerton, de Jeff Bridgest is új sorozatban láthatjuk.

...
Szórakozás

Viszály: kinek fáj jobban az árulás, Capoténak vagy a Hattyúknak?

Fényűzés, intrika, hűtlenség, egy megtörtént botrány, sztárszínészek –  a Viszály: Capote és a Hattyúk című sorozatban minden adott a sikerhez. Megnéztük.

A hét könyve
Kritika
Salman Rushdie és a kétélű kés, ami élni hagyta
...
Nagy

„A nyilas korszak kimerevített jelen” - Zoltán, Krusovszky és Kukorelly a Tavaszi Margón

A Tavaszi Margó első napján Kukorelly Endre és Krusovszky Dénes kötetei mellett Zoltán Gábor új könyvét is bemutatták, ami az Orgia ikerregényeként a 12. kerület nyilas múltját kutatja. 

...
Nagy

Lányok, legyetek bátran ellenszenvesek! – Kemény Lili, Benedek Szabolcs és a Kovács ikrek a Margón

Ez történt Benedek Szabolcs, Kemény Lili és a Kovács ikrek könyvbemutatóin.

Szerzőink

...
Horányi Hanna Zelma

„A nyilas korszak kimerevített jelen” - Zoltán, Krusovszky és Kukorelly a Tavaszi Margón

...
Kiss Imola

7 botrány Nádas Péterén túl, ami irodalmi díjak körül robbant ki

...
Horányi Hanna Zelma

Egy új fantasyben Perszephoné leugrik a pokolba, majd háborút hirdet a szexista istenek ellen