Vilmos herceg sem makulátlan, és a traumáin keresztül érett felnőtté

Vilmos herceg sem makulátlan, és a traumáin keresztül érett felnőtté

Pierrick Geais a Paris Match királyokra és politikusokra specializálódott újságírója. Nemrégiben jelent meg magyarul a Vilmos herceg – A trónörökös című könyve, mely biztos források segítségével mutatja be a brit trón várományosának és családjának az életét. Vilmos sok nehézségen és traumán keresztül érett felnőtté, akire fontos szerep vár a jövőben. De vajon mitől olyan népszerű a trónörökös és tulajdonképpen az egész királyi ház? Pierrick Geais elmeséli. A könyvbe itt beleolvashatsz.

Az interjút az Athenaeum Kiadó készítette.

Könyves Magazin | 2022. október 28. |
PIERRICK GEAIS
Vilmos herceg
Ford.: Bittner Gábor, Athenaeum, 2022, 176 oldal
-

A legnagyobb francia magazin, a Paris Match királyi családokkal foglalkozó újságírója vagy. Miért és mikor kezdtél el ilyen komolyan és mélyrehatóan foglalkozni a brit királyi család történetével?

Számomra a királyi családok gyerekkori szenvedély. Az első ikonom Sisi királyné volt. Lenyűgöző életet élt. Képzeljük el a helyzetét: kissé hiányos neveltetéssel 16 éves korában bekerül a hihetetlenül merev etikettű bécsi udvari életbe, végül mégis óriási nyomot hagy maga után a történelemben. Ugyanez nyűgözött le II. Erzsébetben is. Szinte gyerekként kezdte uralkodását egy nagyon súlyos világpolitikai helyzetben. Azt hiszem, elmondhatjuk, hogy sikerrel vette az akadályokat. Amikor újságíró lettem, elhatároztam, hogy erről fogok írni, és a hobbimat munkává alakítottam. 

Szerinted mi az oka annak, hogy a brit uralkodóház világszerte ennyire népszerű?

Szerintem a Windsor-családdal a világ minden táján lehet azonosulni. Kicsit ők is olyanok, mint mi. Ők is szerelembe esnek, megházasodnak, elválnak, szomorú haláleseteket élnek át, és még sorolhatnám. A különbség, hogy náluk minden sokkal látványosabb, ragyogóbb…

Az ő életük a legjobb szappanopera a világon már száz éve.

Minden megvan bennük, ami egy jó történethez elengedhetetlen: hatalom, tragédia, történelem. És mindezt olyan díszletek között teszik, amilyen díszlet a világon senki másnak nincs. Azért ez valóban izgalmas, nem?

Dehogynem, sőt! Mit gondolsz, miért emelkedik ki még közülük is a walesi herceg, és felesége, Katalin?

Vilmos és Katalin a monarchia legjobb képviselői. Intelligensek, fiatalok, szépek. A walesi herceg és a hercegnő minden szempontból tökéletesek. Soha egy botlás, soha egy gyűrődés. Györggyel, Saroltával és Lajossal együtt ők az álomcsalád. Ez a fiatal és rajongástól övezett család testesíti meg a Korona jövőjét. Az emberek csodálják Vilmos beszédeit, tetteit, makulátlan viselkedését. Ezt II. Erzsébet is tudta. 

Miért töltött Vilmos herceg egy éjszakát hajléktalanként London utcáin?

II. Erzsébet brit uralkodó halála miatt szomorú aktualitást kapott az Athenaeum kiadó már korábban idén őszre tervezett könyve, a Vilmos herceg - a trónörökös. Pierrick Geais újságíró kötetéből átfogó képet kaphatunk a királyi családról, illetve arról, hogy Vilmos hercegnek milyen volt ebben a családban felnőni. Olvassatok bele!

Tovább olvasok

II. Erzsébet halála után mindjárt Vilmosnak kellene trónra lépnie az apja helyett?

Jó kérdés, erről írok a könyvben is. Mintegy mellékesen, annak idején még Diana hercegné is felvetette ezt az „őrült” gondolatot egy elhíresült interjúban. Ám a Windsor-háznál az utódlás rendje szent és sérthetetlen. Ezt nem lehet csak úgy, tetszés szerint megváltoztatni, ahogy a szeszélyek diktálják.

Miért pont Vilmos hercegről írtál könyvet?

Vilmos herceg annyira tökéletes, hogy már-már túlzott hibátlanságát vethetnénk a szemére. Soha egy felesleges elszólás, soha egy botlás. De ideje felocsúdni, a trónörökös korántsem annyira makulátlan. Éppen ellenkezőleg. Ha az ember Vilmos hercegről ír, egy alapjaiban romantikus sorsot mutat be. Egy összetett személyiséget, aki sok nehézségen és traumán keresztül érett felnőtté. 

Engem ez az érési folyamat érdekelt a leginkább. 

Milyen forrásokból dolgoztál?

A források természetesen szigorúan titkosak egy királyi figyelő számára. De azt mondhatom, hogy sok archívumban kutattam, illetve sok bennfentes személlyel beszéltem. Ezekből állt össze a kép.

Kiknek ajánlanád a könyvet?

A könyvet természetesen a királyi család rajongóinak tudom ajánlani, de olyan kíváncsi embereknek is, akik szeretnének többet megtudni egy olyan emberről, aki nagyon fontos lesz a jövőben. Komolyan mondom, szerintem Vilmos nagyon fontos szerepet fog betölteni az eljövendő korok alakulásában.

Az utolsó kérdésemnek szomorú aktualitása van. Össze tudnád röviden foglalni, mi változik II. Erzsébet halálával a királyi család életében? Illetve milyen változások következnek be Vilmos életében?

A királynő halála után Vilmos walesi herceg lesz. Ez egy nagyon fontos szerep, hiszen ő a közvetlen örökös, több feladattal, felelősséggel és láthatósággal. Ő az, aki megtestesíti a monarchia jövőjét. A könyvemben írok róla, hogy Vilmos talán szívesebben lett volna rendőr vagy katona, de most mégsincs más választása, mint hogy király legyen. Vilmosból jó király lesz, ebben biztos vagyok. 

Szerző: Kardos László / Athenaeum Kiadó

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Testőrökkel is beszélgetett Andrew Morton a II. Erzsébetről szóló új életrajzhoz

Andrew Morton írt már sikerkönyvet Diana hercegnőről. A II. Erzsébet-életrajz az eredeti tervek szerint csak jövőre került volna a boltokba, a haláleset miatt viszont előrehozták a megjelenést novemberre.

...
Hírek

Elhunyt II. Erzsébet brit királynő, aki ott volt a világháborúban és az elsők között küldött e-mailt

A XX. század egyik utolsó nagy tanúja volt. 96 évesen hunyt el, 70 évig ült a brit trónon.

...
Beleolvasó

Miért töltött Vilmos herceg egy éjszakát hajléktalanként London utcáin?

II. Erzsébet halála miatt szomorú aktualitást kapott az Athenaeum kiadó már korábban idén őszre tervezett könyve, a Vilmos herceg - a trónörökös. Pierrick Geais újságíró kötetéből átfogó képet kaphatunk a királyi családról, illetve arról, hogy Vilmos hercegnek milyen volt ebben a családban felnőni.

Természetesen olvasok
...
Zöld

Öt nap, több ezer halott - 70 éve lepte el Londont a gyilkos szmog

...
Zöld

Litkai Gergely: Hogyan kerüljünk ki egy fekete lyukat?

...
Zöld

Az önfeledt szexualitás pszichológiája szerint nincs olyan, ami nem normális

...
Zöld

A jövő városa az a hely, ahol minden 15 percre van tőled

...
Zöld

Bill Gates se mentené meg a Földet: a jövő egy techbilliárdos szemével / Hogyan kerüljük el a klímakatasztrófát?

...
Zöld

Maja Lunde szerint az utolsó vadlovakra akkor is érdemes vigyázni, amikor felforr a világ

...
Zöld

Moskát Anita: Talált tárgyak jegyzéke, 2047. szeptember

...
Zöld

A Föld népessége elérte a 8 milliárdot, hamarosan rádobunk egy újabb milliárdot

...
Zöld

Cinke, rigó, csuszka… - Kezdődik az énekesmadár-etetési szezon!

SZÓRAKOZÁS
...
Kritika

A Szürke Ember szuperhősként menekül és száguld országokon át

Courtland Gentry bérgyilkos, a CIA szebb napokat látott árnyékügynökségének, a Sierra alakulatnak egyik utolsó tagja, akit csak a „Szürke Ember”-ként ismernek és emlegetnek. 

...
Szórakozás

Karafiáth Orsolya: Simán belefér, hogy dalszövegíróként az árnyékban maradok

Karafiáth Orsolya szeret helyzetbe hozni másokat. Életművét át- meg átszövik a médium-, illetve műnemváltások, és izgalmas projektek keretében alakulnak dallá a sorai. Az íróként, költőként, fordítóként és publicistaként is aktív szerzőt ezúttal a megzenésített szövegeiről kérdeztük.

...
Szórakozás

Nyugaton a helyzet változatlan - Remarque háborúellenessége nem is lehetne aktuálisabb

A megjelenését követően közel száz év kellett, hogy a németek feldolgozzák az egyik legnagyobb bestsellerüknek számító Erich Maria Remarque-regényt. A végeredmény egy látványos, naturális film lett, de nem emiatt fogunk rá emlékezni.

A hét könyve
Kritika
Az egykori irodalmi botrányhős bámulatosan burjánzó trilógiát írt a komplett francia társadalomról és undergroundról
...
Panodyssey

Závada Péter: Érthető ellenszenv – A magyar rapről és slam poetry-ről (1. rész)

...
Kritika

Az egykori irodalmi botrányhős bámulatosan burjánzó trilógiát írt a komplett francia társadalomról és undergroundról

Botrányhősként indult és sokáig úgy is kezelték, de Virginie Despentes mára a francia irodalom általánosan elismert, egyedi és bátor alkotója. Ebben a folyamatban nagy szerepe volt a Vernon Subutex-trilógiának, amelyben egy totálisan csődbe ment lemezboltos és az egykori vásárlói felszántják Párizst. Miközben ide-oda csapódnak, egy szerteágazó korrajz bontakozik ki a mai Franciaországról, amiben ugyanúgy szerepelnek az elesettek, mint a kiváltságosok, valamint sok drog, erőszak és zene. A Vernon Subutex-trilógia a hét könyve.

Szerzőink

...
Könyves Magazin

Debbie Harry a '70-es évek New Yorkjának lázadásából emelkedett ki

...
Valuska László

Ai Weiwei a kínai kommunisták miatt műalkotássá vált

...
Laborczi Dóra

A jövő embere ma már megszerkeszthető - csak az a kérdés, meddig mehet el