Harper Lee is megírta a saját Hidegvérrel-cikkét

.konyvesblog. | 2016. április 27. |

1609.jpgHarper Lee Menj, állíts őrt! című regényének felfedezése és megjelentetése az elmúlt év legnagyobb irodalmi szenzációja volt, de életrajzírója, Charles J Shields azt állítja, hogy újabb, eddig ismeretlen Lee-szövegre bukkant. Egy négyes gyilkosságról szóló cikkre, ami az FBI-osoknak szóló Grapevine magazinban jelent meg 1960 márciusában, alig pár hónappal Lee kultregénye, a Ne bántsátok a feketerigót! előtt. (Cikkeink Harper Lee-ről ITT.)

A cikk a Clutter házaspár, Herb és Bonnie, valamit kamaszgyerekeik, Nancy és Kenyon meggyilkolásáról szól, akiket a saját házukban mészároltak le Kansasban. Lee jó barátját, Trumant Capote-t kísérte Kansasba, aki a New Yorker megbízásából utazott a gyilkosság helyszínére, hogy arról tudósítson, hogyan reagált a közösség a gyilkosságra. Meginterjúvolták többek közt Alvin Dewey-t a helyi nyomozóirodától, és visszatértek a gyilkosok tárgyalására is. Capote később felhasználta az anyagot Hidegvérrel (1965) című könyvéhez, melyben kutatási asszisztenssé fokozta le Lee-t.

Cikkében Lee Kansas történetének legfurcsább gyilkosságáról ír, melynek áldozatai prominens metodisták, akik a helyi közösségi életből is kivették a részüket, és akiket közelről lőttek agyon, miután összekötözték a kezüket és a lábukat. Lee arról is ír, hogy az apa, Herb Clutter torka el volt metszve, és hogy Dewey nyomozó helyzete azért is nehéz, mert a férfi a közeli barátja volt. Kevés a nyom, a gyilkosok magukkal vitték a fegyvereket, és a ragasztószalagot, amivel összekötöztek három áldozatot, bárhol megvehették. Az alaksori kazánházban viszont, ahol az apa testét megtaláltak, a nyomozók rábukkantak egy véres lábnyomra. Lee a gyilkosok beismerő vallomásáról is beszámol. 

1150.jpg

Shields akkor talált rá a cikkre, amikor átnézte 2006-os bestsellerét, a Mockingbird: a Portrait of Harper Lee című életrajzot. A Guardiannak úgy nyilatkozott, hogy valami nyomot keresett, amit korábban figyelmen kívül hagyott. Figyelme a kansasi újságok felé fordult, és a Garden City Telegramban talált néhány sort Dolores Hope-tól, akiről tudta, hogy Lee egyik barátja. Hope a néhány sorban egy hamarosan megjelenő cikkre figyelmezteti az olvasókat. Harper Lee Grapevine-ban megjelenő cikkére.

Hope arról ír, hogy a fiatal író Capote-val utazott Garden City városába, hogy anyagot gyűjtsenek a férfi New Yorker-cikkéhez a Clutter-ügyről, ám végül ő is megírta a saját cikkét. Azt is bejelenti, hogy Lee első könyve tavasszal megjelenik, és az előzetes hírek szerint sikeres lesz.

Shields azonnal felvette a kapcsolatot a Grapevine magazin szerkesztőségével, akik azt mondták neki, hogy van egy pletyka arról, hogy Lee leadott valamit, de ők nem tudnak semmiről, ami a neve alatt jelent volna meg. Hope cikke 1960 februárjában jelent meg, Shields pedig egy márciusi számban meg is találta, amit keresett. Arra a kérdésre, hogy Lee miért nem akarta, hogy a nevével jelenjen meg a cikk, az életrajzíró annyit mondott:  ez tipikus volt az írótól, aki sosem akarta barátja, Capote elől elvonni a figyelmet. A Grapevine a követező hónapban megjelentetni a cikket Harper Lee neve alatt.

Forrás: Guardian

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.