Versterápia - Csukás István: Isten megnyomja a tavasz-gombot

Versterápia - Csukás István: Isten megnyomja a tavasz-gombot

Régóta tudjuk már, hogy a szépirodalom, pláne a versek, csökkentik a szorongást és a stresszt. Így arra az időre, míg a járvány tart, felállítottunk egy költészeti “gyógyszertárat”, és hetente négy adagban kínálunk pirulák helyett verseket, vasárnaponként egy-egy képzőművészeti alkotással is kiegészítve.

Szeder Kata | 2020. április 18. |

Pierre Bonnard: A kert (ca. 1935)

Évek óta siratjuk a tavaszt, hogy szinte nincs is, csupán pár nap, jobb években pár hét, és máris ugrunk a télből a nyárba. Pedig igazából van tavasz, csak jobban résen kell lenni, mert tény, hogy jóval rövidebb, mint az naptárilag indokolt lenne. Figyelnünk kell rá, lelassulni hozzá, hogy kiélvezhessük varázsát.

Csukás István: Isten megnyomja a tavasz-gombot


Isten megnyomja a tavasz-gombot,
s a régi verkli pattogva beindul,
a rigó kiköpi a téli szutykot,
csőrt csücsörít s fütyül bolondul,
a rügyek apró rajzfilmgyárak:
megrajzolják a millió levelet,
szuszog, dohog a vakondjárat,
megindul a forgalom odalent,
a nárcisz kis pöckét kinyomja,
a kapkodva vetkőző égre mereszti,
a vadrózsának tavalyi a rongya,
hullna már, de még nem ereszti,
dagad az akác nyakán az ér,
az éltető nedv lüktetve kering,
bámulok a kertben ösztövér,
apadó hitemmel, s megtelek megint
együgyű csodával, éltető nedvvel,
s kinövök a földből, mint a bokrok,
s motyogom, vén bolond, gyermeki hittel:
jól van, Isten, kapsz egy libacombot!

Most, hogy már bő egy hónapja be vagyunk zárva a négy fal közé, egyszeriben felértékelődik minden, ami ilyenkor odakint várhatna ránk - minden, ami virágzik, zöldell, zümmög és zizeg, süt, fúj vagy épp esik. Kényszerből lelassultunk, és ha végre mehetnénk, talán jobban észre is vennénk, mindazt, amit a természet produkál körülöttünk ilyenkor, ugyanis, ez zajlik éppen: Isten megnyomta a tavasz-gombot!

A képről: Pierre Bonnard 1867-ben egy Párizs melletti kisvárosban, Fontenay-aux-Roses-ban született. Nevéhez köthető a francia posztimpresszionista csoportosulás, a Nabis (1888-1899, héber szó, jelentése próféta) megalakítása, melynek Aristide Maillol, Félix Vallotton és Edouard Vuillard mellett Rippl-Rónai József és Vaszary János is tagja volt. Derűs színkompozícióju képeik kedvelt műfaja volt az enteriőr, művészetük a posztimpresszionizmus zárófejezete, de egyben a szecesszió nyitányát is jelenti, előkészítve az expresszionizmust.

Azért, hogy még teljesebb legyen az tavasz-élmény, a kép és a vers mellé zenének Pjotr Csajkovszkij Diótörőjéből a Virágkeringő a Daniel Barenboim vezette Berlini Filharmonikusokkal.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Versterápia: „Én úgy igyekszem. Fölkelek.”

A versek csökkentik a szorongást és a stresszt, éppen ezért költészeti „gyógyszertárat” nyitottunk arra az időszakra, amíg tart a járvány. A mai napra Nemes Nagy Ágnes Délelőtt című versét ajánljunk, amelyből kiderül, hogy vannak olyan időszakok az életben, amikor már felkelni is teljesítmény. 

...
Nagy

Versterápia: „Kopár szobám – kopárabb négy fala”

A versek csökkentik a szorongást és a stresszt, éppen ezért költészeti „gyógyszertárat” nyitottunk arra az időszakra, amíg tart a járvány. A mai napra József Attila Falak című versét választottuk, ami tökéletes karantén-költemény is lehetne. 

...
Nagy

Slow Art Day: A képek, ha mesélnek

Egy tanulmány szerint átlagosan 17 másodpercet szánunk egy műtárgyra. A slow art kezdeményezés ezen változtatna. Aki most ismerkedik a lelassúlás művészetével, annak segítünk, mutatunk három képet, amelyek előtt érdemes elidőzni.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.

Polc

Nem a nagy háború, hanem a barátod halála avat felnőtté

...

Az árulást a legnehezebben saját magának bocsátja meg az ember

...

Ménes Attila regényében egy ír úr meséli el a romlásnak indult magyarság történetét

...

McCarthy sötét világában a szerelem és a zsenialitás sem képes világot gyújtani

...
...
Gyerekirodalom

Rébecca Dautremer: A jó képeskönyv olyan, mint egy színházi előadás

A francia Rébecca Dautremer gyerekeknek szóló könyveket és olyan klasszikusokat is illusztrál, mint az Egerek és emberek vagy a Cyrano. A Pestext Fesztivál vendégeként járt Budapesten, mi pedig családi indíttatásról, egy elrontott gyerekkori rajzról, a vizuális utalások elrejtéséről, és az illusztráció meg a szöveg kapcsolatáról beszélgettünk vele.

Szerzőink

...
Vass Norbert

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

...
Kolozsi Orsolya

„A világ egy hidegvizes medence” – Felnőtté válás gyásszal, öngyilkossággal, szerelemmel

...
Kolozsi Orsolya

Ma már világirodalmi klasszikusok, de ki sem akarták adni őket