Versterápia - Csukás István: Isten megnyomja a tavasz-gombot

Versterápia - Csukás István: Isten megnyomja a tavasz-gombot

Régóta tudjuk már, hogy a szépirodalom, pláne a versek, csökkentik a szorongást és a stresszt. Így arra az időre, míg a járvány tart, felállítottunk egy költészeti “gyógyszertárat”, és hetente négy adagban kínálunk pirulák helyett verseket, vasárnaponként egy-egy képzőművészeti alkotással is kiegészítve.

Szeder Kata | 2020. április 18. |

Pierre Bonnard: A kert (ca. 1935)

Évek óta siratjuk a tavaszt, hogy szinte nincs is, csupán pár nap, jobb években pár hét, és máris ugrunk a télből a nyárba. Pedig igazából van tavasz, csak jobban résen kell lenni, mert tény, hogy jóval rövidebb, mint az naptárilag indokolt lenne. Figyelnünk kell rá, lelassulni hozzá, hogy kiélvezhessük varázsát.

Csukás István: Isten megnyomja a tavasz-gombot


Isten megnyomja a tavasz-gombot,
s a régi verkli pattogva beindul,
a rigó kiköpi a téli szutykot,
csőrt csücsörít s fütyül bolondul,
a rügyek apró rajzfilmgyárak:
megrajzolják a millió levelet,
szuszog, dohog a vakondjárat,
megindul a forgalom odalent,
a nárcisz kis pöckét kinyomja,
a kapkodva vetkőző égre mereszti,
a vadrózsának tavalyi a rongya,
hullna már, de még nem ereszti,
dagad az akác nyakán az ér,
az éltető nedv lüktetve kering,
bámulok a kertben ösztövér,
apadó hitemmel, s megtelek megint
együgyű csodával, éltető nedvvel,
s kinövök a földből, mint a bokrok,
s motyogom, vén bolond, gyermeki hittel:
jól van, Isten, kapsz egy libacombot!

Most, hogy már bő egy hónapja be vagyunk zárva a négy fal közé, egyszeriben felértékelődik minden, ami ilyenkor odakint várhatna ránk - minden, ami virágzik, zöldell, zümmög és zizeg, süt, fúj vagy épp esik. Kényszerből lelassultunk, és ha végre mehetnénk, talán jobban észre is vennénk, mindazt, amit a természet produkál körülöttünk ilyenkor, ugyanis, ez zajlik éppen: Isten megnyomta a tavasz-gombot!

A képről: Pierre Bonnard 1867-ben egy Párizs melletti kisvárosban, Fontenay-aux-Roses-ban született. Nevéhez köthető a francia posztimpresszionista csoportosulás, a Nabis (1888-1899, héber szó, jelentése próféta) megalakítása, melynek Aristide Maillol, Félix Vallotton és Edouard Vuillard mellett Rippl-Rónai József és Vaszary János is tagja volt. Derűs színkompozícióju képeik kedvelt műfaja volt az enteriőr, művészetük a posztimpresszionizmus zárófejezete, de egyben a szecesszió nyitányát is jelenti, előkészítve az expresszionizmust.

Azért, hogy még teljesebb legyen az tavasz-élmény, a kép és a vers mellé zenének Pjotr Csajkovszkij Diótörőjéből a Virágkeringő a Daniel Barenboim vezette Berlini Filharmonikusokkal.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Versterápia: „Én úgy igyekszem. Fölkelek.”

A versek csökkentik a szorongást és a stresszt, éppen ezért költészeti „gyógyszertárat” nyitottunk arra az időszakra, amíg tart a járvány. A mai napra Nemes Nagy Ágnes Délelőtt című versét ajánljunk, amelyből kiderül, hogy vannak olyan időszakok az életben, amikor már felkelni is teljesítmény. 

...
Nagy

Versterápia: „Kopár szobám – kopárabb négy fala”

A versek csökkentik a szorongást és a stresszt, éppen ezért költészeti „gyógyszertárat” nyitottunk arra az időszakra, amíg tart a járvány. A mai napra József Attila Falak című versét választottuk, ami tökéletes karantén-költemény is lehetne. 

...
Nagy

Slow Art Day: A képek, ha mesélnek

Egy tanulmány szerint átlagosan 17 másodpercet szánunk egy műtárgyra. A slow art kezdeményezés ezen változtatna. Aki most ismerkedik a lelassúlás művészetével, annak segítünk, mutatunk három képet, amelyek előtt érdemes elidőzni.

Polc

Egy könyv azokról, akik a náci Németországban "úsztak az árral"

...

Jü Hua regénye megmutatja, milyen volt az élet fél évszázada Kínában

...

Lydia Davis a hétköznapi sodródásban is meglátja a rendet

...

A rinocérosz szédítően idegen, viszont szórakoztató

...
...
Nagy

Shakespeare összes drámája röviden a Webszínházban

A TRIP arra vállalkozott, hogy Shakespeare összes drámáját újraértelmezve, kortárs magyar írók és költők által átdolgozva viszi színre az online térben. A Shakespeare/37 első három előadását ma este 8 óráig bárki megtekintheti ingyen a Budapesti Tavaszi Fesztivál oldalán.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Szabó T. Anna: Ady tanított meg arra, mennyire változhatatlan a halál

...
Benedek Márton

Az undor kitörölhetetlenül ott van férfi és nő kapcsolatában

...
Babarczy Eszter

Babarczy Eszter: Tündérruha (22500 Ft)