Versterápia: „Kopár szobám – kopárabb négy fala”

Versterápia: „Kopár szobám – kopárabb négy fala”

A versek csökkentik a szorongást és a stresszt, éppen ezért költészeti „gyógyszertárat” nyitottunk arra az időszakra, amíg tart a járvány. A mai napra József Attila Falak című versét választottuk, ami tökéletes karantén-költemény is lehetne, hiszen most az otthon falai: „Őriznek engem, óvnak, szeretnek.”

Forgách Kinga | 2020. április 14. |

Nemrég elindítottuk Versterápia nevű rovatunkat, amelyben olyan verseket osztunk meg veletek, amik kapaszkodót jelenthetnek ebben az időszakban. Mert bár a koronavírust nem lehet versekkel gyógyítani, a félelmeink megértésében, a szorongásunk kezelésében segíthet az irodalom.  Elsőként Reményik Sándor Egyszer talán majd mégis vége lesz című versét ajánlottuk nektek, amelyben az a remény jelenik meg, hogy az élet a nehéz időszakok után vissza tud térni a rendes kerékvágásba. Utána Oravecz Imre játékos versét választottuk, amelyben az évszakok beköltöznek a szobába. Majd Szabó Magda Hinni és Babits Mihály Balázsolás című versét osztottuk meg veletek. A húsvéti hétvégén pedig Ady Endre A fekete Húsvét című versét közöltük.

A mai napra szóló üzenet József Attilától származik, és van egy különösen aktuális olvasta, mert az otthon falai most valóban „Őriznek engem, óvnak, szeretnek.” A Falak című vers, amely a lírai én kopár szobájának kopár négy faláról szól, tökéletes karantén-költemény is lehetne. A jelen helyzetben legalábbis nehéz nem annak olvasni. 

József Attila: Falak

Kopár szobám – kopárabb négy fala

Csupaszon, fázón mered az égnek.

Talán a kékes magasba vágynak,

Hol nem fú szél és csillagok égnek.

Őriznek engem, óvnak, szeretnek –

Kétoldalt egy-egy, hátul egy s elől.

– Ha meghalok, gondolom magamban,

E négy fal akkor rögtön összedől.

Föltámad akkor Anyjok a Szélvész,

Föltámad akkor Apjok a Vihar

S tetemem lassan betakargatják

A leomló falak poraival.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Versterápia: „Fényes Husvét, be fekete vagy”

A versek csökkentik a szorongást és a stresszt, éppen ezért költészeti „gyógyszertárat” nyitottunk arra az időszakra, amíg tart a járvány. A húsvéti hosszú hétvégére Ady Endre A fekete Húsvét című versét ajánljuk. 

...
Nagy

Versterápia: „A szobában tavasz van”

A versek csökkentik a szorongást és a stresszt, éppen ezért költészeti „gyógyszertárat” nyitottunk arra az időszakra, amíg tart a járvány. A mai napra Oravecz Imre A szobában tavasz van című versét ajánljuk, amelynek a hangulata nagyon illik ehhez a napos, tavaszi karantén-hétvégéhez.

...
Nagy

Versterápia: „Egyszer talán majd mégis vége lesz”

A versek csökkentik a szorongást és a stresszt, éppen ezért költészeti „gyógyszertárat” nyitottunk, ahol verseket osztunk meg, amíg tart a járvány.

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Zöld

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

Kleinheincz Csilla a hazai spekulatív irodalom egyik kiemelkedő alakja, a Gabo Kiadó szerkesztője, fordító. Új regényében visszanyúlt a tanulmányaihoz, és ember és föld kapcsolatán keresztül beszél napjaink égető kérdéseiről. Podcast.