Várszegi Asztrik: egy írófejedelem története Pannónia szent hegyén

Várszegi Asztrik: egy írófejedelem története Pannónia szent hegyén

Egy polgári származású főapát és egy nemesi származású író: összekötötte őket a keresztény hitük, a hazájuk iránt szeretet és a barátságuk. Várszegi Asztrik bencés szerzetes és volt pannonhalmi főapát cikke megrendítően szép visszaemlékezések sora arról, hogyan találkozott az Esterházyakkal, és hogyan mélyült el a kapcsolatuk Esterházy Péterrel.
A Könyves Magazin, a Magvető Kiadó támogatásával május végén egyszeri és megismételhetetlen kiadványt jelentett meg az öt éve elhunyt Esterházy Péterről, valamint szellemi és kulturális hagyatékáról. A magazint itt tudod megrendelni.

Könyves Magazin | 2021. május 31. |

Várszegi Asztrik: Találkozásaim Esterházy Péterrel

A személyes kapcsolat, a barátság ajándék. Olyan, mint a váratlanul megtalált igazgyöngy vagy a földbe rejtett kincs. Gazdagnak mondható eddigi életemben az egyik ilyen igazgyöngy Esterházy Péter barátsága. Életkorban néhány év választott el bennünket, úgy is viselkedtünk egymás között, ahogy a testvérek. Arisztokrata és polgárgyerek voltunk, akiket a maguk családi életében a körülvevő diktatúra megbélyegzett. Ugyanazon katolikus és hívő családi nevelésben részesültünk, Péter piarista szerzetesgimnáziumban tanult, magam szerzetesként katolikus iskolában tanítottam. Értelmiségiekként, szellemi és lelki szomjjal éltük mindennapjainkat. Minden emberi feltétel, élettapasztalat adva volt, hogy egy nyelvet beszélhessünk, és hogy álarc nélkül és őszintén tudjunk a legkényesebb dolgainkról beszélni. Megismerkedésünk idején már felnőttek voltunk. Szerettük az embereket, ezt a hazát, közös lelki anyánkat, a katolikus anyaszentegyházat még akkor is, amikor annak földi megvalósulásával nem is voltunk kibékülve, pláne egy politikai rendszerváltoztatás után. Az értelmiségiek bűnétől, az elégedetlenségtől és türelmetlenségtől szenvedtünk. Amikor kritikusak voltunk, akkor nem valaki ellen, hanem valakiért vagy valamiért haragudtunk. Magam a „kairosz”, a „kegyelmi idő elmulasztásáért” türelmetlenkedtem.

Emlékeim az Esterházyakról

Az Esterházyak neve, ugyanúgy, mint Liszt Ferencé, szülővárosom gyerekkori élményeiig nyúlik vissza. A soproni egykori ferences, majd később bencés szerzetesházból kilépve a tekintet nem hagyhatta figyelmen kívül az Esterházy család palotáját. Belvárosi gyerekként a Fő téren felnőve kismilliószor láttam és jártam benne anélkül, hogy valaha is eszembe jutott volna, hogy életem során e nemes családból megismerek bárkit is.

Pannonhalmán az 1960-as évek második felében teológushallgatóként több alkalommal is kirándultunk a Vértesbe, hogy lélekben „visszafoglaljuk” a vértesszentkereszti bencésmonostor-romokat, majd Majkot, a kamalduliak elhagyott szerzetestelepét, illetve akkor világiak lakta celláit. Gróf Esterházy Móric özvegye, Károlyi Margit grófnő, a „majki nagymama” – ahogy Esterházy Péter később róla írt – ott élt egy remetelakásban. Többször láttuk, sőt találkoztunk is vele, és a neki kijáró tisztelettel köszöntöttük. Sólymos Szilveszter atya személyesen is üdvözölte a grófnőt, beszélt is vele, mi távolról néztük, és megrendülten próbáltuk megérteni helyzetét. Az akkor már javakorú, szikár asszony szegénységében, egyszerűségében is tekintélyt sugárzó egyéniség volt. Ez az emlék tért vissza Esterházy Péter Harmonia cælestis regényében. 

A „majki nagymama” engem is ihletett, Péter temetési beszédében kifejezetten súgott és inspirált.

Az 1970-es évek elején voltam Budapesten egyetemista. A Központi Szemináriumban keresett meg egy addig ismeretlen kedves fiatal pár. Azt kérték tőlem, hogy áldjam meg házasságukat, eskessem meg őket Pannonhalmán. Családjukat régi kapcsolat fűzte a bencésekhez. Meg is köttetett a házasság a pannonhalmi altemplomban. Ezen az esküvőn részt vett Esterházy Mátyás és felesége, Lilike is. György fiuk a fiatalok barátja volt, innen adódott a barátság. Ez volt az Esterházy családdal az első személyes találkozásom.

Gróf Esterházy Móric és Szent Márton hegye

A fiatal Móric gróf a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban érettségizett magántanulóként, így gimnazistaként ismerte már a bencés rendet.

Kelemen Krizosztom pannonhalmi főapátról írott doktori értekezésem során bukkantam rá gróf Esterházy Móric nevére, tevékenységére. Esterházy Péternek ezt aztán már barátságunk kezdetén meséltem el.

Mi is történt igazában véve? 1944 őszén Kelemen Krizosztom pannonhalmi főapát közvetítő révén tudta meg gróf Esterházy Mórictól, Esterházy Péter nagyapjától, hogy a gróf csákvári birtoka számára megszerezte a Nemzetközi Vöröskereszt védelmét. Esterházy felajánlotta, hogy Pannonhalma értékeinek egy részét náluk át lehetne menteni. Ez a felajánlás indította a főapátot, hogy előzetes tárgyalásokat kezdeményezzen, majd ennek eredménye lett, hogy Pannonhalma, maga is a Nemzetközi Vöröskereszt védelmét élvezve, megmenekült védenceivel (gyermekek, asszonyok, zsidók, katonaszökevények), menekültjeivel együtt a II. világháború végének elkeseredett harcától és pusztításaitól. 1944. október 13-án, a Horthy-féle kiugrási kísérlet (október 15.) előtti utolsó órákban írják alá a megegyezést Kelemen Krizosztom főapát és Born Frigyes svájci megbízott. Ezt sokak szolgálatának, de főként az ötletadó Esterházy Móric grófnak, Esterházy Péter nagyapjának köszönhetik a magyar bencések.

Tovább olvasnál? A cikk folytatását a Könyves Magazin Esterházy-különszámában találod, amit itt tudsz megrendelni!

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Általános cikkek

Várszegi Asztrik: Esterházy írása egyszerre volt briliáns irodalom és egy nemzet nyelvének megdicsőülése

...
Hírek

Esterházy Péter születésének évfordulójára 40 plakát kerül ki Óbudán

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat és az Óbudai Anziksz 40 hazai kortárs írót és költőt kért fel, hogy Esterházy Péter születésének évfordulója alkalmából ossza meg a kedvenc EP-idézetét, amelyekből köztéri plakátok készültek

...
Nagy

Egy kora újkori self-made man: Esterházy Miklós

Megjelent az Esterházy Péter-különszám. Olvass bele Várkonyi Gábor történész cikkébe az Esterházy család múltjáról és felemelkedéséről!

EGYPERCES NOVELLÁK EGY SZOBÁBÓL
...
Nagy

Egyperces novellák egy szobából
Dániel András: A fikusz meg ő

...
Nagy

Egyperces novellák egy szobából
Lackfi János: Mi lenne, ha?

...
Nagy

Egyperces novellák egy szobából
Szabó T. Anna: Árnyékszínház

Olvass!
...
Beleolvasó

Máté Péter életét és halálát ellentmondások és rejtélyek övezték

Bauer Barbara archív anyagokból, családtagok, ismerősök, egykori zenésztársak visszaemlékezéseiből dolgozva fikciós regényt írt Máté Péterről, Most élsz címmel. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Spiró: Mikor szabad ölni?

Új esszékötettel jelentkezik Spiró György. A Hamlethez kapcsolódó erős cím (Mikor szabad ölni?) szellemében az esszék empatikus és okos ajánlatok arról hogyan lehet szabadon gondolkodva élni.

...
Beleolvasó

Ez itt a pszichiátria, az új otthonod

„De ne rémüldözz: nyugi. Minden jel szerint ebben a fejezetben végre megvalósul vágyaidnak netovábbja. A pszichiátria.” Keresztury Tibor új könyvében különböző kórtermeken keresztül leshetünk be az élet fontos pillanataiba. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Less bele a Lars Kepler-krimik sorozatgyilkosának lelkivilágába!

Izgalmas novellát adott közre a skandináv krimi egyik legkedveltebb képviselője, Lars Kepler, aki valójában nem egy személy, hanem egy szerzőpáros, Alexandra Coelho Ahndoril és Alexander Ahndoril. A te sötét labirintusod a sorozatgyilkos, Jurek Walter életébe és sötét lelkivilágába enged betekintést. 

...
Beleolvasó

Nincsen hegedűtok, amibe egy hegedű pontosan illene

Szvoren Edina legújabb írásaiban senki sem csodálkozik, az írások mégis csodálkozásra késztetnek.

...
Beleolvasó

Az Afáziában a Föld már lakhatatlan, de az emberi faj továbbra is előszeretettel harcol

A krimik után ezúttal sci-fivel jelentkezik Baráth Katalin: az Afáziában totális háború van kitörőben, a katasztrófát egy génmódosított szuperkatona és egy veterán hírszerző akadályozhatja meg. Mutatunk egy részt a könyvből!

A hét könyve
Kritika
A regénybeli Kafka mögött felsejlik Borbély Szilárd alakja is
...
Kritika

Az utolsó indiánkönyv érzékeny pillanatfelvétel arról, hol tartunk ma az indiánozásban

Az utolsó indiánkönyv című antológiához a PIM 79 kortárs magyar szerzőt kért fel, hogy prózában vagy versben reflektáljanak arra, mit jelentett nekik az indián egykor, és mit jelent ma, felnőttként.

...
Nagy

Hegyi Ede: A foghúzás (3.)

Hegyi Ede A senki című regényével a top3-ban végzett 2020-ban a legjobb elsőkötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Gyerekkorunk című tárcasorozatának ez a harmadik része.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

A Páternoszter megmutatja a Rákosi-rendszer legabszurdabb oldalait

...
Sándor Anna

Perintfalvi Rita: Az elkövetők mindig hangsúlyozták, hogy “mondd nekem azt, hogy atya”

...
Ruff Orsolya

Finy Petra: A 80-as évekről mindenkinek van egy története

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Nagy

Simon Balázs valódi fenomén volt

...
Hírek

Bereményi Géza:Grecsó Krisztiánnal más irányból indultunk az emlékek felé

...
Hírek

Szolláth Dávid irodalomtörténész kapta az idei Mészöly Miklós-díjat

...
Hírek

Milan Kundera kapta a Franz Kafka-díjat

...
Hírek

Ezeket a gyerekprogramokat ne hagyjátok ki a Margón!

...
Hírek

HUBBY - Itt vannak a legjobb gyerekkönyvek!

...
Alkotótárs

André Ferenc és Czakó Zsófia a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj győztesei

...
Nagy

Harag Anita: Nem kell utazni ahhoz, hogy megtaláljuk a helyünket az életben

...

Miért húz be minket még mindig A Szolgálólány meséje? [podcast]

...

AZ ELSŐ: DRAGOMÁN GYÖRGY

...

A mesélés egy szertartás [Mesék Minden Mennyiségben podcast]

...

Nácik, fűzők és self branding - Coco Chanel 20. százada [podcast]