Várszegi Asztrik: egy írófejedelem története Pannónia szent hegyén

Várszegi Asztrik: egy írófejedelem története Pannónia szent hegyén

Egy polgári származású főapát és egy nemesi származású író: összekötötte őket a keresztény hitük, a hazájuk iránt szeretet és a barátságuk. Várszegi Asztrik bencés szerzetes és volt pannonhalmi főapát cikke megrendítően szép visszaemlékezések sora arról, hogyan találkozott az Esterházyakkal, és hogyan mélyült el a kapcsolatuk Esterházy Péterrel.
A Könyves Magazin, a Magvető Kiadó támogatásával május végén egyszeri és megismételhetetlen kiadványt jelentett meg az öt éve elhunyt Esterházy Péterről, valamint szellemi és kulturális hagyatékáról. A magazint itt tudod megrendelni.

Könyves Magazin | 2021. május 31. |

Várszegi Asztrik: Találkozásaim Esterházy Péterrel

A személyes kapcsolat, a barátság ajándék. Olyan, mint a váratlanul megtalált igazgyöngy vagy a földbe rejtett kincs. Gazdagnak mondható eddigi életemben az egyik ilyen igazgyöngy Esterházy Péter barátsága. Életkorban néhány év választott el bennünket, úgy is viselkedtünk egymás között, ahogy a testvérek. Arisztokrata és polgárgyerek voltunk, akiket a maguk családi életében a körülvevő diktatúra megbélyegzett. Ugyanazon katolikus és hívő családi nevelésben részesültünk, Péter piarista szerzetesgimnáziumban tanult, magam szerzetesként katolikus iskolában tanítottam. Értelmiségiekként, szellemi és lelki szomjjal éltük mindennapjainkat. Minden emberi feltétel, élettapasztalat adva volt, hogy egy nyelvet beszélhessünk, és hogy álarc nélkül és őszintén tudjunk a legkényesebb dolgainkról beszélni. Megismerkedésünk idején már felnőttek voltunk. Szerettük az embereket, ezt a hazát, közös lelki anyánkat, a katolikus anyaszentegyházat még akkor is, amikor annak földi megvalósulásával nem is voltunk kibékülve, pláne egy politikai rendszerváltoztatás után. Az értelmiségiek bűnétől, az elégedetlenségtől és türelmetlenségtől szenvedtünk. Amikor kritikusak voltunk, akkor nem valaki ellen, hanem valakiért vagy valamiért haragudtunk. Magam a „kairosz”, a „kegyelmi idő elmulasztásáért” türelmetlenkedtem.

Emlékeim az Esterházyakról

Az Esterházyak neve, ugyanúgy, mint Liszt Ferencé, szülővárosom gyerekkori élményeiig nyúlik vissza. A soproni egykori ferences, majd később bencés szerzetesházból kilépve a tekintet nem hagyhatta figyelmen kívül az Esterházy család palotáját. Belvárosi gyerekként a Fő téren felnőve kismilliószor láttam és jártam benne anélkül, hogy valaha is eszembe jutott volna, hogy életem során e nemes családból megismerek bárkit is.

Pannonhalmán az 1960-as évek második felében teológushallgatóként több alkalommal is kirándultunk a Vértesbe, hogy lélekben „visszafoglaljuk” a vértesszentkereszti bencésmonostor-romokat, majd Majkot, a kamalduliak elhagyott szerzetestelepét, illetve akkor világiak lakta celláit. Gróf Esterházy Móric özvegye, Károlyi Margit grófnő, a „majki nagymama” – ahogy Esterházy Péter később róla írt – ott élt egy remetelakásban. Többször láttuk, sőt találkoztunk is vele, és a neki kijáró tisztelettel köszöntöttük. Sólymos Szilveszter atya személyesen is üdvözölte a grófnőt, beszélt is vele, mi távolról néztük, és megrendülten próbáltuk megérteni helyzetét. Az akkor már javakorú, szikár asszony szegénységében, egyszerűségében is tekintélyt sugárzó egyéniség volt. Ez az emlék tért vissza Esterházy Péter Harmonia cælestis regényében. 

A „majki nagymama” engem is ihletett, Péter temetési beszédében kifejezetten súgott és inspirált.

Az 1970-es évek elején voltam Budapesten egyetemista. A Központi Szemináriumban keresett meg egy addig ismeretlen kedves fiatal pár. Azt kérték tőlem, hogy áldjam meg házasságukat, eskessem meg őket Pannonhalmán. Családjukat régi kapcsolat fűzte a bencésekhez. Meg is köttetett a házasság a pannonhalmi altemplomban. Ezen az esküvőn részt vett Esterházy Mátyás és felesége, Lilike is. György fiuk a fiatalok barátja volt, innen adódott a barátság. Ez volt az Esterházy családdal az első személyes találkozásom.

Gróf Esterházy Móric és Szent Márton hegye

A fiatal Móric gróf a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban érettségizett magántanulóként, így gimnazistaként ismerte már a bencés rendet.

Kelemen Krizosztom pannonhalmi főapátról írott doktori értekezésem során bukkantam rá gróf Esterházy Móric nevére, tevékenységére. Esterházy Péternek ezt aztán már barátságunk kezdetén meséltem el.

Mi is történt igazában véve? 1944 őszén Kelemen Krizosztom pannonhalmi főapát közvetítő révén tudta meg gróf Esterházy Mórictól, Esterházy Péter nagyapjától, hogy a gróf csákvári birtoka számára megszerezte a Nemzetközi Vöröskereszt védelmét. Esterházy felajánlotta, hogy Pannonhalma értékeinek egy részét náluk át lehetne menteni. Ez a felajánlás indította a főapátot, hogy előzetes tárgyalásokat kezdeményezzen, majd ennek eredménye lett, hogy Pannonhalma, maga is a Nemzetközi Vöröskereszt védelmét élvezve, megmenekült védenceivel (gyermekek, asszonyok, zsidók, katonaszökevények), menekültjeivel együtt a II. világháború végének elkeseredett harcától és pusztításaitól. 1944. október 13-án, a Horthy-féle kiugrási kísérlet (október 15.) előtti utolsó órákban írják alá a megegyezést Kelemen Krizosztom főapát és Born Frigyes svájci megbízott. Ezt sokak szolgálatának, de főként az ötletadó Esterházy Móric grófnak, Esterházy Péter nagyapjának köszönhetik a magyar bencések.

Tovább olvasnál? A cikk folytatását a Könyves Magazin Esterházy-különszámában találod, amit itt tudsz megrendelni!

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Általános cikkek

Várszegi Asztrik: Esterházy írása egyszerre volt briliáns irodalom és egy nemzet nyelvének megdicsőülése

...
Hírek

Esterházy Péter születésének évfordulójára 40 plakát kerül ki Óbudán

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat és az Óbudai Anziksz 40 hazai kortárs írót és költőt kért fel, hogy Esterházy Péter születésének évfordulója alkalmából ossza meg a kedvenc EP-idézetét, amelyekből köztéri plakátok készültek

...
Nagy

Egy kora újkori self-made man: Esterházy Miklós

Megjelent az Esterházy Péter-különszám. Olvass bele Várkonyi Gábor történész cikkébe az Esterházy család múltjáról és felemelkedéséről!

Olvass!
...
Beleolvasó

A történész unoka kinyomozta, hogyan lopták el a nácik a nagymamája szakácskönyvét

Alice Urbach túléli a zsidóüldözéseket, majd Amerikából hazalátogatva azzal szembesül, hogy egy bizonyos Rudolf Rösch neve alatt kapható a boltokban a szakácskönyve. Alice unokája történészként eredt a kalandos életű szakácskönyv nyomába. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Törött tulipánok egy sebzett lelkű férfi és egy bátor nő története

Mörk Leonóra új regényében a 17. századi Hollandiában egy fiatal és tehetséges festő, Jan eltűnik. Húga, Helena egy tulipános képekkel teli album és egy ismeretlen nőt ábrázoló festmény nyomán a keresésére indul. Olvass bele a Törött tulipánokba!

...
Beleolvasó

Anne Sexton kertelés nélkül teszi fel élet és halál legalapvetőbb kérdéseit

Anne Sexton Pulitzer-díjjal elismert Élj vagy halj meg című kötete a vallomásos költészet egyik klasszikusa, magyar fordítása hiánypótló. Mutatunk három verset a kötetből!

...
Beleolvasó

Egy úri csirkefogó esete a brit nyomozóval: Arsène Lupin Herlock Sholmes ellen

Mi történik, ha összetalálkozik a legendás francia tolvaj és a még legendásabb brit nyomozó? Olvass bele az új, modern fordításba!

...
Beleolvasó

Miért pusztítjuk el azt, akit szeretünk?

Fiala Borcsa legújabb könyvének egypercesei mérgező szülői és házastársi kapcsolatokról, problémás viszonyokról, sorsdöntő helyzetekről és emberi hibákról mesélnek. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A járvány sem állította meg a magyar holokauszttúlélőt, hogy elmesélje, hogyen élte túl a haláltábort

Lily Ebert annak idején megfogadta: ha túléli a tábort, mindenkinek elmondja, mi az igazság Auschwitzról. A dédunokája segítségével most megtette. Olvass bele a könyvükbe!

A hét könyve
Kritika
Sally Rooney hősei nem találják a szépséget a műanyag világban
...
Kritika

Az Afázia rendhagyó sci-fi az emberiség és a magyarok jövőjéről

Baráth Katalin a Dávid Veron-sorozat sikerei után 2016-ban thrillerrel jelentkezett, majd öt évvel később nyelvészeti sci-fit írt Afázia címmel. A lakhatatlan Földet elhagyó űrmagyarok (moyerek) legfőbb kincse a megőrzött beszédképesség a hálón függő, valamint a csak képekben kommunikáló népek között. Ez a nyelv azonban fegyver és drog is, mellyel vissza is élnek az űrháborúban. 

...
Gyerekirodalom

A Tojáséjtől indul az utazás a versek világába

Legújabb könyvében huszonöt magyar költő versét hívta segítségül Fenyő D. György, és útikalauzba rendezve őket a líra birodalmába invitálja az olvasót. A válogatás nehézségeiről, a versolvasás ciklikusságáról, és a versek egymás közötti viszonyáról is beszélgettünk a szerzővel.

Szerzőink

...
Sándor Anna

H. G. Wells marslakói a holdra szállásunkat is inspirálták

...
Forgách Kinga

Sally Rooney hősei nem találják a szépséget a műanyag világban

...
Rezek Bori

Tatabányán dolgozták fel Pintér Bélát: a népiességet simán leváltja a focihimnusz

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Szórakozás

Ezt az öt könyvet olvassák a Szexoktatás harmadik évadában

...
Szórakozás

Dumbledore titkairól szól az új Legendás állatok-film

...
Hírek

A botrány után a Kolibri nem adja ki a tervezett Kerekmese-könyveket

...
Beleolvasó

A történész unoka kinyomozta, hogyan lopták el a nácik a nagymamája szakácskönyvét

...
Hírek

A feleségem története, Kifulladásig, FIN, PesText [Programajánló]

...
Hírek

Nézz körül a tokiói Murakami Könyvtárban!

...
Promóció

Hogyan befolyásolják a színek a hangulatunkat

...
Promóció

Kaszinó otthon? Ez bizony megvalósítható!

...

Knausgård, Sally Rooney és A Zöld Lovag [10 perc Könyves]

...

Hitler, a Harcom, Knausgård és a fordítás (Beszélgetés Patat Bence fordítóval)

...

Az Értelem és érzelem az ellentétek regénye [Az Austen-projekt]

...

Szivárványcsaládos mesekönyv, Orbán és foci, apokalipszis [10 perc Könyves]