Egy kora újkori self-made man: Esterházy Miklós

Egy kora újkori self-made man: Esterházy Miklós

A török hódoltság idején a középkori magyar arisztokrácia átadta a helyét az új korszak új hőseinek. Közülük is kiemelkedett az Esterházy család, ami évszázadokra meghatárózó politikai és kulturális szereplővé vált a Kárpát-medencében - még Haydn és Klimt is járt náluk. Várkonyi Gábor történész cikkéből kiderül, miért kényszerült egy olyan nagy hatalmú főúr, mint Esterházy Miklós az ország nyugati felébe, miért romboltatta le egy aggódó anya a tatai Esterházy színházat, és mit talált Polcz Alaine a csákvári kastély kincstárában, mielőtt a katonák kifosztották.
A Könyves Magazin, a Magvető Kiadó támogatásával május végén egyszeri és megismételhetetlen kiadványt jelentett meg az öt éve elhunyt Esterházy Péterről, valamint szellemi és kulturális hagyatékáról. A magazint itt tudod megrendelni.

Könyves Magazin | 2021. május 28. |

Várkonyi Gábor: „Családunk nevét az Esthajnalcsillagról nyerte”

Esterházyak – Család és történelem

„Családunk nevét az Esthajnalcsillagról nyerte. Kezdetben nem volt nevünk, az évezred első századaiban az oklevelekben és azok záradékaiban megnevezett hivatalnokok csak keresztneveiken és ritkábban nemzetségök nevein fordulnak elő, és ha nincs név, nincsen család. (A család az egymással leszármazás útján kapcsolatban álló, egy vérből származó, azonos történeti múlttal bíró és ennek folytán összetartozó személyek összessége. Az elődök tisztelete és emléküknek megbecsülése az alapja a családszeretetnek és egyszersmind a hazafiságnak is. Ezért amelyik család a múltját elhanyagolja és őseinek emlékét nem tiszteli, az a nemzet életfájának egyik gyökerét metszi el satöbbi.) Mert mitől család a család? (»Hogy ki kuzin, azt én mondom meg.«)”[1]

Esterházy Péter
Harmonia caelestis
Magvető, 2020, 718 oldal
-

A magyar rendi országgyűlés 1625-ben az akkor negyvenkét éves Esterházy Miklóst (1583–1645) választotta nádorrá. Esterházy felért a csúcsra, gondolhatták a kortársak, akik már több mint egy évtizede figyelték rendkívül határozott és szerencsés előmenetelét mind a kormányzati, mind pedig a társadalmi ranglétrán. Az apa, Esterházy Ferenc (1533–1604) Pozsony vármegye alispánja volt, sok gyerekkel, szerény csallóközi birtokokkal, de egy igen jelentős támogatóval is rendelkezett, aki nem volt más, mint Pálffy Miklós (1552–1600), a tizenöt éves háború kiemelkedő hadvezére. Pálffy, ahogy egy generációval később az Esterházyak, maga építette fel karrierjét, szintén szerencsés családi kapcsolatok révén.[2] A 16. századi nagy történelmi próbatétel, az ország politikai egységének a felbomlása, az állandósuló végvári harcok közepette a magyar társadalomban jelentős őrségváltás is lezajlott. A középkori arisztokrácia átadta a helyét az új korszak új hőseinek. A Báthoryak, Bebekek, Perényiek helyét átvették a Nádasdyak, Pálffyak, Wesselényiek, Rákócziak. Valamennyien köznemesi szintről indulva értek el egyre magasabb kormányzati pozíciókat, nyertek báróságot, majd lettek grófok. A politikai karrier pedig hozzásegítette a családokat, hogy dinasztiát alapíthassanak, a megszerzett tekintélyt és vagyont tovább örökíthessék utódaik számára.

Ezek közül az új családok közül is kiemelkedik az Esterházy család. 

Esterházy Miklós nemcsak a nádori hivatalt töltötte be húsz éven át, hanem hozzá kötődik az első tudatosan szervezett politikai csoportosulás megszületése, ők voltak az „esterházysták”.

Fiatal arisztokraták, köznemesek csoportja, akiket a nádor személye, tudatos nevelési elvei tartottak össze. Wesselényi Ferenc nádor még megválasztása előtt így tett hitet és emlékezett vissza Esterházy Miklósra: „… jó emlékezetű Esterhas Miklósnak én is igaz szolgája valék, s mivel eszében nem sokat kaphattam, noha az mi kevéske van, annak oktatásából lövődözök.”[3]

Esterházy Miklós karrierje a kora újkori „self-made man” tipikus példája. A sikeres politikus hasonlóan sikeres családalapító is volt. Két házassága, előbb Dersffy Orsolyával, majd Nyáry Krisztinával, jelentős birtokokat is jelentett. Dersffy Orsolya, Mágóchy Gáspár özvegye a Mágóchy-vagyon egy részét, köztük Munkács várát és uradalmát, Nyáry Krisztina, Thurzó Imre özvegye pedig nemcsak a fiúágon kihalt Nyáry család, hanem a hanyatló Thurzó család vagyonát is az Esterházyak számára mentette át. A grófi címet Fraknó várával kapta meg Esterházy Miklós és leszármazottai, kárpótlásul a Bethlen Gábor által elfoglalt Munkácsért. A Mágóchyak hajdani vára így az erdélyi fejedelmek látókörébe került, majd a Báthoryak vagyonára is szemét vető Rákóczi család ikonikus birtoka lett. Munkács elvesztése után a Borsod vármegyei Regéc és uradalma maradt Esterházy kezén, szintén a Mágóchy örökség részeként, de 1644-ben I. Rákóczi György megostromolta és elfoglalta a várat. Ekkor dőlt el véglegesen, hogy az Esterházy család Nyugat-Magyarországon fogja kiépíteni és növelni birtokait.

Tovább olvasnál? A cikk folytatását a Könyves Magazin Esterházy-különszámában találod, amit itt tudsz megrendelni!

Lábjegyzet:

[1] Esterházy Péter: Harmonia caelestis, Budapest, 2000

[2] Pálffy Géza: A Pálffy család felemelkedése a 16. században. In Pálfiovci v novoveku. Vzostup vyznamneho uhorského slachtického rodu (Anna Fundárková — Géza Pálffy ed.) Bratislava–Budapest, 2003, 17–36.

[3] Wesselényi Ferenc levele Révay Lászlónak, 1650. augusztus 14. In Történelmi Tár, 1880, 221.

(Kiemelt kép: Esterházy Miklós portréja, ismeretlen művész, 1645. Forrás: Wikipedia)

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Jól halad az Esterházy-könyvek feldolgozása

Az Evangélikus Országos Gyűjtemény ad otthont az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárnak - az intézmény megmutatta a jövendő könyvtár látványterveit.

...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

A 100 oldalas, családi fotókkal gazdagon illusztrált magazin többféle irányból közelít Esterházyhoz. Láthatóak lesznek Nádas Péter 1977-ben készült Esterházy-portréi, valamint híres dolgozószobája.

...
Podcast

Esterházy megtanít máshogy olvasni [Összekötve podcast]

Áprilisban ünnepelné születésnapját Esterházy Péter, a kortárs magyar irodalom egyik legnagyobb alakja. Tavaly, a 70. évforduló alkalmából  Dávid Annával, a Magvető Kiadó vezetőjével beszélgettünk nagyhatású írói munkásságáról, hagyatékáról, jelentőségéről.

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Miért nem tudják a megújuló energiaforrások megmenteni a Földet?

...
Zöld

Az ország első erdei olvasókabinja Fekete István örökségéhez is kapcsolódik

...
Zöld

Moskát Anita: Jöjjön el a fotoszintézis országa

...
Kritika

Nem nagy ügy, szorongunk és élvezzük

Ha érezted már iszonyú kellemetlenül magad állásinterjún, randin vagy fodrásznál, akkor Fehér Boldizsár második, Nem nagy ügy című novelláskötete neked szól. 

Szerzőink

...
Laborczi Dóra

Vlagyimir Szorokin: Alulértékeltem Putyin őrültségét

...
Sándor Anna

Az embert tartjuk nagy művésznek, aztán egyszer csak egy gép kapja a festészeti díjat?

...
Ruff Orsolya

Bereményi Géza kalapja alatt elfér a 20. század

A hét könyve
Kritika
Nem nagy ügy, szorongunk és élvezzük
...
Nagy

Vlagyimir Szorokin: Alulértékeltem Putyin őrültségét

„Tragikus időkben nehéz az oroszoknak az orosz irodalomról beszélni” – Vlagyimir Szorokin és M. Nagy Miklós mégis erre tettek kísérletet tegnap este a Három Hollóban. A beszélgetés során az emigráns orosz írók tragédiája, az oroszok és az erőszak viszonya, valamint a szerző magyarul megjelent szövegei is előkerültek. Beszámolónk.

Olvass!
...
Beleolvasó

A magányos élet váratlan örömeiről, kikerülhetetlen buktatóiról és hétköznapi csodáiról szól a Tó

Az utóbbi évek egyik legerősebb brit debütálásában Claire-Louise Bennett húsz összefüggő történetben keres nyelvet a magánytapasztalatnak.

...
Beleolvasó

Szaddám főzni akart a katonáira, úgyhogy azt is meg kellett enniük, amit odaégetett

Mit evett Pol Pot, miközben kétmillió kambodzsai éhen halt? Idi Amin valóban fogyasztott emberhúst? És miért volt Fidel Castro egy bizonyos tehén megszállotja? Olvass bele Witold Szabłowski könyvébe!

...
Beleolvasó

A sztálini Szovjetuniójában egy ártatlan balerinából is könnyen a rendszer ellensége válhatott

Akár egy balerinát is "társadalmilag veszélyes" elemnek nyilváníthattak a sztálini Szovjetunióban, és ha ez bekövetkezett, útja a Gulagig vezetett. Nyina Anyiszimova karaktertáncossal ez történt. Letartóztatásának, raboskodásának és meglepő szabadulásának történetét írta meg Christina Ezrahi könyvében. Olvass bele!

Hírek
...
Szórakozás

Károly és Diana házasságának felbomlását mutatja be A korona ötödik évada

...
Gyerekirodalom

Az oltári Austentől az utolsó Uderzóig

...
Hírek

Áremeléssel mentenék a könyvesboltokat a franciák

...
Beleolvasó

Vajon változtak-e a szerelmek és a vágyak, amióta Csehov novellái először megjelentek?

...
Hírek

A fogadóirodáknál egyelőre Michel Houellebecq nyeri a Nobelt

...
Nagy

Sem baleset, sem alkoholizmus, sem az idő nem taszíthatta le a trónjáról - Stephen King 75

...
Nagy

Philippe Sands lerántja a leplet róla, miért bújtattak egy náci tisztet a Vatikán emberei

...
Hírek

Meghalt Hilary Mantel, a brit történelmi regény nagyasszonya

...
Nagy

Mautner Zsófi: Nagy híve vagyok a jól felszerelt kamrának

...
Zöld

Mintha újraindítanád az agyad, olyan egy órás séta az erdőben

...
Gyerekirodalom

Kiről mintázta Molnár Ferenc Nemecseket?

...
Hírek

A legjobb francia regénnyel, a skandináv krimi sztárjával és rengeteg új magyar könyvvel jön a Margó