Egy kora újkori self-made man: Esterházy Miklós

Egy kora újkori self-made man: Esterházy Miklós

A török hódoltság idején a középkori magyar arisztokrácia átadta a helyét az új korszak új hőseinek. Közülük is kiemelkedett az Esterházy család, ami évszázadokra meghatárózó politikai és kulturális szereplővé vált a Kárpát-medencében - még Haydn és Klimt is járt náluk. Várkonyi Gábor történész cikkéből kiderül, miért kényszerült egy olyan nagy hatalmú főúr, mint Esterházy Miklós az ország nyugati felébe, miért romboltatta le egy aggódó anya a tatai Esterházy színházat, és mit talált Polcz Alaine a csákvári kastély kincstárában, mielőtt a katonák kifosztották.
A Könyves Magazin, a Magvető Kiadó támogatásával május végén egyszeri és megismételhetetlen kiadványt jelentett meg az öt éve elhunyt Esterházy Péterről, valamint szellemi és kulturális hagyatékáról. A magazint itt tudod megrendelni.

Könyves Magazin | 2021. május 28. |

Várkonyi Gábor: „Családunk nevét az Esthajnalcsillagról nyerte”

Esterházyak – Család és történelem

„Családunk nevét az Esthajnalcsillagról nyerte. Kezdetben nem volt nevünk, az évezred első századaiban az oklevelekben és azok záradékaiban megnevezett hivatalnokok csak keresztneveiken és ritkábban nemzetségök nevein fordulnak elő, és ha nincs név, nincsen család. (A család az egymással leszármazás útján kapcsolatban álló, egy vérből származó, azonos történeti múlttal bíró és ennek folytán összetartozó személyek összessége. Az elődök tisztelete és emléküknek megbecsülése az alapja a családszeretetnek és egyszersmind a hazafiságnak is. Ezért amelyik család a múltját elhanyagolja és őseinek emlékét nem tiszteli, az a nemzet életfájának egyik gyökerét metszi el satöbbi.) Mert mitől család a család? (»Hogy ki kuzin, azt én mondom meg.«)”[1]

Esterházy Péter
Harmonia caelestis
Magvető, 2020, 718 oldal
-

A magyar rendi országgyűlés 1625-ben az akkor negyvenkét éves Esterházy Miklóst (1583–1645) választotta nádorrá. Esterházy felért a csúcsra, gondolhatták a kortársak, akik már több mint egy évtizede figyelték rendkívül határozott és szerencsés előmenetelét mind a kormányzati, mind pedig a társadalmi ranglétrán. Az apa, Esterházy Ferenc (1533–1604) Pozsony vármegye alispánja volt, sok gyerekkel, szerény csallóközi birtokokkal, de egy igen jelentős támogatóval is rendelkezett, aki nem volt más, mint Pálffy Miklós (1552–1600), a tizenöt éves háború kiemelkedő hadvezére. Pálffy, ahogy egy generációval később az Esterházyak, maga építette fel karrierjét, szintén szerencsés családi kapcsolatok révén.[2] A 16. századi nagy történelmi próbatétel, az ország politikai egységének a felbomlása, az állandósuló végvári harcok közepette a magyar társadalomban jelentős őrségváltás is lezajlott. A középkori arisztokrácia átadta a helyét az új korszak új hőseinek. A Báthoryak, Bebekek, Perényiek helyét átvették a Nádasdyak, Pálffyak, Wesselényiek, Rákócziak. Valamennyien köznemesi szintről indulva értek el egyre magasabb kormányzati pozíciókat, nyertek báróságot, majd lettek grófok. A politikai karrier pedig hozzásegítette a családokat, hogy dinasztiát alapíthassanak, a megszerzett tekintélyt és vagyont tovább örökíthessék utódaik számára.

Ezek közül az új családok közül is kiemelkedik az Esterházy család. 

Esterházy Miklós nemcsak a nádori hivatalt töltötte be húsz éven át, hanem hozzá kötődik az első tudatosan szervezett politikai csoportosulás megszületése, ők voltak az „esterházysták”.

Fiatal arisztokraták, köznemesek csoportja, akiket a nádor személye, tudatos nevelési elvei tartottak össze. Wesselényi Ferenc nádor még megválasztása előtt így tett hitet és emlékezett vissza Esterházy Miklósra: „… jó emlékezetű Esterhas Miklósnak én is igaz szolgája valék, s mivel eszében nem sokat kaphattam, noha az mi kevéske van, annak oktatásából lövődözök.”[3]

Esterházy Miklós karrierje a kora újkori „self-made man” tipikus példája. A sikeres politikus hasonlóan sikeres családalapító is volt. Két házassága, előbb Dersffy Orsolyával, majd Nyáry Krisztinával, jelentős birtokokat is jelentett. Dersffy Orsolya, Mágóchy Gáspár özvegye a Mágóchy-vagyon egy részét, köztük Munkács várát és uradalmát, Nyáry Krisztina, Thurzó Imre özvegye pedig nemcsak a fiúágon kihalt Nyáry család, hanem a hanyatló Thurzó család vagyonát is az Esterházyak számára mentette át. A grófi címet Fraknó várával kapta meg Esterházy Miklós és leszármazottai, kárpótlásul a Bethlen Gábor által elfoglalt Munkácsért. A Mágóchyak hajdani vára így az erdélyi fejedelmek látókörébe került, majd a Báthoryak vagyonára is szemét vető Rákóczi család ikonikus birtoka lett. Munkács elvesztése után a Borsod vármegyei Regéc és uradalma maradt Esterházy kezén, szintén a Mágóchy örökség részeként, de 1644-ben I. Rákóczi György megostromolta és elfoglalta a várat. Ekkor dőlt el véglegesen, hogy az Esterházy család Nyugat-Magyarországon fogja kiépíteni és növelni birtokait.

Tovább olvasnál? A cikk folytatását a Könyves Magazin Esterházy-különszámában találod, amit itt tudsz megrendelni!

Lábjegyzet:

[1] Esterházy Péter: Harmonia caelestis, Budapest, 2000

[2] Pálffy Géza: A Pálffy család felemelkedése a 16. században. In Pálfiovci v novoveku. Vzostup vyznamneho uhorského slachtického rodu (Anna Fundárková — Géza Pálffy ed.) Bratislava–Budapest, 2003, 17–36.

[3] Wesselényi Ferenc levele Révay Lászlónak, 1650. augusztus 14. In Történelmi Tár, 1880, 221.

(Kiemelt kép: Esterházy Miklós portréja, ismeretlen művész, 1645. Forrás: Wikipedia)

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Jól halad az Esterházy-könyvek feldolgozása

Az Evangélikus Országos Gyűjtemény ad otthont az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárnak - az intézmény megmutatta a jövendő könyvtár látványterveit.

...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

A 100 oldalas, családi fotókkal gazdagon illusztrált magazin többféle irányból közelít Esterházyhoz. Láthatóak lesznek Nádas Péter 1977-ben készült Esterházy-portréi, valamint híres dolgozószobája.

...
Podcast

Esterházy megtanít máshogy olvasni [Összekötve podcast]

Áprilisban ünnepelné születésnapját Esterházy Péter, a kortárs magyar irodalom egyik legnagyobb alakja. Tavaly, a 70. évforduló alkalmából  Dávid Annával, a Magvető Kiadó vezetőjével beszélgettünk nagyhatású írói munkásságáról, hagyatékáról, jelentőségéről.

EGYPERCES NOVELLÁK EGY SZOBÁBÓL
...
Nagy

Egyperces novellák egy szobából
Dániel András: A fikusz meg ő

...
Nagy

Egyperces novellák egy szobából
Lackfi János: Mi lenne, ha?

...
Nagy

Egyperces novellák egy szobából
Szabó T. Anna: Árnyékszínház

...
Nagy

Hegyi Ede: A foghúzás (3.)

Hegyi Ede A senki című regényével a top3-ban végzett 2020-ban a legjobb elsőkötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Gyerekkorunk című tárcasorozatának ez a harmadik része.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

A Páternoszter megmutatja a Rákosi-rendszer legabszurdabb oldalait

...
Sándor Anna

Perintfalvi Rita: Az elkövetők mindig hangsúlyozták, hogy “mondd nekem azt, hogy atya”

...
Ruff Orsolya

Finy Petra: A 80-as évekről mindenkinek van egy története

A hét könyve
Kritika
A regénybeli Kafka mögött felsejlik Borbély Szilárd alakja is
...
Kritika

Az utolsó indiánkönyv érzékeny pillanatfelvétel arról, hol tartunk ma az indiánozásban

Az utolsó indiánkönyv című antológiához a PIM 79 kortárs magyar szerzőt kért fel, hogy prózában vagy versben reflektáljanak arra, mit jelentett nekik az indián egykor, és mit jelent ma, felnőttként.

Olvass!
...
Beleolvasó

Máté Péter életét és halálát ellentmondások és rejtélyek övezték

Bauer Barbara archív anyagokból, családtagok, ismerősök, egykori zenésztársak visszaemlékezéseiből dolgozva fikciós regényt írt Máté Péterről, Most élsz címmel. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Spiró: Mikor szabad ölni?

Új esszékötettel jelentkezik Spiró György. A Hamlethez kapcsolódó erős cím (Mikor szabad ölni?) szellemében az esszék empatikus és okos ajánlatok arról hogyan lehet szabadon gondolkodva élni.

...
Beleolvasó

Ez itt a pszichiátria, az új otthonod

„De ne rémüldözz: nyugi. Minden jel szerint ebben a fejezetben végre megvalósul vágyaidnak netovábbja. A pszichiátria.” Keresztury Tibor új könyvében különböző kórtermeken keresztül leshetünk be az élet fontos pillanataiba. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Less bele a Lars Kepler-krimik sorozatgyilkosának lelkivilágába!

Izgalmas novellát adott közre a skandináv krimi egyik legkedveltebb képviselője, Lars Kepler, aki valójában nem egy személy, hanem egy szerzőpáros, Alexandra Coelho Ahndoril és Alexander Ahndoril. A te sötét labirintusod a sorozatgyilkos, Jurek Walter életébe és sötét lelkivilágába enged betekintést. 

...
Beleolvasó

Nincsen hegedűtok, amibe egy hegedű pontosan illene

Szvoren Edina legújabb írásaiban senki sem csodálkozik, az írások mégis csodálkozásra késztetnek.

...
Beleolvasó

Az Afáziában a Föld már lakhatatlan, de az emberi faj továbbra is előszeretettel harcol

A krimik után ezúttal sci-fivel jelentkezik Baráth Katalin: az Afáziában totális háború van kitörőben, a katasztrófát egy génmódosított szuperkatona és egy veterán hírszerző akadályozhatja meg. Mutatunk egy részt a könyvből!

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Nagy

Simon Balázs valódi fenomén volt

...
Hírek

Bereményi Géza:Grecsó Krisztiánnal más irányból indultunk az emlékek felé

...
Hírek

Szolláth Dávid irodalomtörténész kapta az idei Mészöly Miklós-díjat

...
Hírek

Milan Kundera kapta a Franz Kafka-díjat

...
Hírek

Ezeket a gyerekprogramokat ne hagyjátok ki a Margón!

...
Hírek

HUBBY - Itt vannak a legjobb gyerekkönyvek!

...
Alkotótárs

André Ferenc és Czakó Zsófia a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj győztesei

...
Nagy

Harag Anita: Nem kell utazni ahhoz, hogy megtaláljuk a helyünket az életben