A kép illusztráció. Fotó: Unsplash - konyvesmagazin.hu

Gondoltad volna, hogy a tündéreknek van nemzetközi világnapja? Bizony, június 24-én tartják. Azt nem tudjuk, hogy rendeznek-e valahol világtalálkozót, vagy hogyan lehet őket megidézni, de könyvajánlónkban több műfajból és korosztálynak igyekeztünk válogatni.

William Shakespeare: Szentivánéji álom

william shakespeare
Szentivánéji álom
Ford. Nádasdy Ádám, Magvető, 2021, 112 oldal
-

Létezik ennél nagyobb irodalmi klasszikus, ha tündérekről van szó? A Szentivánéji álom Shakespeare egyik remekműve, állandó műsor a színházak kínálatában (például az Örkényben, meg is néztük), kötelező olvasmány. Népszerűségét nemcsak a varázslatos történetnek, de a lenyűgöző nyelvnek és mesteri szerkesztésnek is köszönheti.

„Az ember csak kapkodja a fejét. Valóban figyelmesen kell nézni vagy olvasni, hogy minden mozzanatot nyomon tudjunk követni – de megéri, mert nemcsak mulatságos, hanem mélyen emberi is az egész. Vagy mélyen tündéri, ahogy vesszük. És bár hepiend van és mindenki boldogan egymásé lesz, minden szereplőben marad egy furcsa szájíz, egy pici kesernyés mellékíz: mi is történt itt velem?”, írja a könyv utószavában a fordító, Nádasdy Ádám (vele korábban interjúztunk is az újrafordításokról).

Heather Fawcett: Emily Wilde tündérenciklopédiája

Heather Fawcett
Emily Wilde tündérenciklopédiája
Ford. Ballai Mária, Agave, 2024, 330 oldal
-

Jóllehet Emily Wilde professzor nem tudja, hogyan kell társaságban viselkedni, de jó úton jár afelé, hogy a világ egyik legnevesebb drüadológusa, azaz szerzeteket tanulmányozó tudósa legyen. Épp az első, mindent átfogó tündérenciklopédián dolgozik, amitől pályafutása felívelését várja, és már csak egy fejezet van hátra, ami a sarkköri Ljoslandon élő titokzatos rejtettekről szólna. 

Ám Emily teljesen idegen terepen találja magát, amikor megérkezik Hrafnsvik csodás, de zord falujába. A külvilágtól szinte teljesen elszigetelten élő helyieknek egymásra kell hagyatkozniuk a túlélés érdekében, és Emily társas készségek hiányában hamar magára haragítja a fél falut. A dolgok tovább bonyolódnak Wendell Bambleby professzor érkezésével, aki Emily egyetemi riválisa, és szintén a rejtetteket kutatja. Amikor a férfi felajánlja Emilynek, hogy dolgozzanak együtt, a nő kénytelen elfogadni az ajánlatát, máskülönben fennállna a veszélye annak, hogy Bambleby kisajátítja magának az összes felfedezés érdemét.

Ugyanakkor azt is tudja, hogy Wendell több annál, mint aminek látszik, és nem bízhat meg benne. Emily csakhamar azon kapja magát, hogy hiába szeretne tudományos távolságot tartani a ljoslandi szerzetektől, belekeveredik gonosz játszmáikba. Ha Wendell-lel együtt segíteni akar Hrafnsvik lakóinak, nemcsak a hőn dédelgetett tudományos objektivitását kell kockára tennie, hanem az életét is. A könyvről szóló kritikánkatitt olvashatod, itt pedig találsz egy részletet a regényből.

Elise Kova: Alku a tündekirállyal

Elise Kova
Alku a tündekirállyal
Ford. Farkas Veronika, Kossuth, 2024, 413 oldal
-

3000 évvel ezelőtt az emberekre vad mágiával bíró fajok vadásztak, amíg létre nem jött az egyezség: napra pontosan százévente egyszer a tündék kiválasztanak egy 16-17 éves lányt Captonból, hogy ő legyen a királynéjuk. A város úgy tekint a kiválasztott hajadonra, mintha megjelölte volna a halál.

A 19 éves Luella hálás, hogy néhány éve megmenekült ettől, és lehetősége nyílt arra, hogy az Akadémián minden idejét legnagyobb szenvedélyének, a gyógynövények tanulmányozásának szentelhesse, és a város egyetlen gyógyítójává válhasson. Boltjában fáradhatatlanul készíti pácienseinek az erőt adó főzeteket, míg egy napon a városban meg nem jelenik a rettegett Tündekirály, hogy a város lakói közt megtalálja végre az oly régóta keresett Emberkirálynét. 

Miután Luellát a tündeküldöttség elhurcolja a vad mágia birodalmába, Quinnarba, a lány kénytelen királynévá válni a rideg, de jóképű Tündekirály oldalán. A birodalmak közötti egyensúly fenntartása érdekében igyekszik beteljesíteni kényszerű küldetését – ami testileg és lelkileg egyránt megviseli –, azonban a legnagyobb fájdalmat egy olyan szenvedélyben éli át, amire korábban soha nem számított.

Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg - A levegő népe 1.

Holly Black
The Cruel Prince – A kegyetlen herceg
Ford. Szabó Krisztina, Könyvmolyképző, 2018, 428 oldal
-

Egy szörnyű reggelen Jude és a nővérei végignézik, ahogy lemészárolják a szüleiket. A félelmetes gyilkos mindhárom lányt elrabolja, és Tündérföldére, a nagykirály udvarába viszi. Jude-ot csúfolják és kínozzák a halandósága miatt, és hamarosan rádöbben, ahhoz, hogy életben maradjon ebben a kiszámíthatatlan, veszélyes új világban, éppolyan okosnak, agyafúrtnak és hamisnak kell lennie, mint maguknak a tündéreknek. 

Csakhogy a hatalomhoz vezető lépcsőfokokat sötét árnyak és árulás lengi körbe. Ráadásul szembe kell néznie a dühítő, arrogáns, ám karizmatikus Cardan herceggel, ezért Jude-nak a lehető legóvatosabban kell eljárnia. A bestsellerszerző Holly Black magával ragadó, a szó minden értelmében varázslatos YA regénye.

Szabó Magda: Tündér Lala

Szabó Magda
Tündér Lala
Móra, 2023, 220 oldal
-

Az örök boldogságban élő, halhatatlan tündérek világában szokatlan dolog, ha valaki folyton elkóborol, elcseni édesanyja tündérjogarát, és unalmában emberekkel barátkozik. Tündér Lala különös viselkedése miatt sokat bánkódik édesanyja, Írisz királynő. Egy nap Gigi, a kis unikornis bejelenti, hogy Írisz frigyre lép a hűséges Amalfi kapitánnyal, ami az egész birodalmat örömmel tölti el. A hatalomra éhes Áterpáter varázsló cselszövése azonban mindent meghiúsít: Írisz megmagyarázhatatlan módon kikosarazza Amalfit, és a varázslónak nyújtja a kezét.

Különböznek-e a tündérek az emberektől, ha már nem jók és boldogok, ha őket is megrontja a félelem és a hazugság? Tündér Lala, az emberszívvel született tündérfi inkább a halandók sorsát választja, csakhogy megmentse édesanyját a boldogtalan házasságtól és népét egy zsarnoktól. Szerencsére akad, akinek Áterpáter fölött is van hatalma. Szabó Magda örökzöld meséjét jövőre színre viszik.

Bálint Ágnes: Fánni, a modern tündér

Bálint Ágnes
Fánni, a modern tündér
Ill. Szimonidesz Hajnalka, Holnap, 2022, 117 oldal
-

Bálint Ágnes – többek közt a Mazsola és Tádé, A Futrinka utca és Frakk szerzője – ezt a tündérmesét 14 éves korában írta. Hőse egy kaliforniai mák virágából született szeleverdi kis tündér, aki amerikai származásához híven rajong a kor (vagyis az 1930-as évek) modern vívmányaiért. Barátja egy lusta sünöcske, Péter Pál, akivel a legkülönfélébb kalandokat éli át. Fellátogat a sztratoszférába, onnan a halkirály víz alatti birodalmába pottyan, majd cirkuszban lép fel, virágkirálynő-választáson vesz részt, egészen addig, amíg barátaival együtt sikerül hazatalálnia tündérkirálynő mamájához. Szimonidesz Hajnalkát a fiatal írónő eredeti rajzai ihlették a varázslatos illusztrációk megalkotásához.

Rádai Andrea: Tündérek a tajgán

Rádai Andrea
Tündérek a tajgán
Ill. Baranyai András, Pagony, 2022, 259 oldal
-

Mimi imádja a kalandokat, ezért nagyon boldog, amikor tündér-nagynénje meghívja az esküvőjére, a tajga-erdő mélyén álló házába. Azonban a vidám mulatság vészjósló fordulatot vesz, és Mimire marad, hogy megmentse a násznépet. Útra kel a Transzszibériai expresszen, ahol új barátokra tesz szert, és a maffiózókkal is szembeszáll – még szerencse, hogy Miminek mindig helyén van a szíve! 

Nyitókép: Olena Bohovyk / Unsplash

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

10 könyv az időutazásról, ha elhagynád a valóságot

Örök népszerűségnek örvend az időutazás témája H. G. Wells kisregényétől kezdve a nemrég megjelent Időminisztériumig. Íme tíz könyv a téma rajongóinak.

...
Beleolvasó

A középkori fantasyben a visszavonult arab kalóznő egy utolsó, veszélyes bevetésre indul – Olvass bele a könyvbe!

Kalózok, kincsek, veszedelmes természetfölötti erők, titkok, vakmerőség és bajtársiasság: Shannon Chakraborty új fantasyje a műfaj rajongóinak álma.

...
Nagy

Halmokban állnak az olvasatlan könyveid? Japánul van erre szó

A japán nyelv képes egyetlen szóban megfogalmazni a könyvmolyok meghatározó élményét.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.

Olvass!
...
Beleolvasó

Amikor a fiú zavaró tényezővé válik az apa szemében – Olvass bele a Kis világok című regénybe!

Caleb Azumah Nelson egy Londonban élő, ghánai-brit fiú érzékeny, zenével és ízekkel teli felnövéstörténetét írta meg. Most elolvashatsz belőle egy részletet.

...
Zöld

Kannibál kapitalizmus: Mind megyünk a levesbe?

Nancy Fraser instant klasszikus könyvében bemutatja, hogyan vezetett a falánk kapitalizmus a világunkat megmérgező, igazságtalanságokból fakadó sokféle krízisért. Most elolvashatsz egy részletet a kötetből.

...
Beleolvasó

A Gucci-örökös végre elmondja az igazságot apja meggyilkolásáról – Olvass bele!

Allegra Gucci évekig némán hallgatta a családjáról szóló különféle, igazságot nélkülöző pletykákat. A hollywoodi film aztán annyira felháborította, hogy megírta saját igazságát a botrányos történetről. Mutatunk egy részletet a könyvéből.

A hét könyve
Kritika
Szeretnék-e Murakami Haruki szomszédja lenni?
...
Nagy

Senki sem fogja elolvasni a könyvedet: 5 érvünk van, hogy miért

Ez is eljött: a cikk, amiben lebeszélünk a könyvkiadásról.

Listák&könyvek
...
Nagy

7 író, aki nem szerette saját, mára klasszikussá vált könyveit

...
Nagy

Íme a 21. század legjobb könyvei Knausgård, Sarah Jessica Parker és Stephen King szerint

...
Szórakozás

9 legendás lény, ami nem maradhat ki a Harry Potter-sorozatból

...

A jó feleség egyszerűen jó menedzser, mindent kézben tart [Budapesti nők]

...

Bojti Andrea: Transzgenerációsan gyógyulunk [Podcast]

...

Zilahi Anna: Egy regény megírásához is egy teljes falu kell