Halmokban állnak az olvasatlan könyveid? Japánul van erre szó

Legyen az éjjeliszekrényeden fekvő romantikus könyv, amit évekkel ezelőtt kaptál karácsonyra; a sarokban lapuló Tolsztoj-kötet, amit nem olvastál, mégis azt mondod, hogy igen; vagy a legfelső polcra száműzött esszégyűjtemény, amire sosem éreztél elég agyi kapacitást – van rá egy tökéletes szó: tsundoku.

Tsundoku: a megvett, de el nem olvasott könyveket jelenti. Japán szó, amely megfogalmazza a könyvmoly lét megoldhatatlan problémáját.

De mi van, ha valójában semmi baj sincs a kötetek felhalmozásával? Mi van, ha a polcodon sorakozó könyvek nem megoldandó problémát, hanem értéket jelentenek – függetlenül attól, hogy eljön-e az a nap, amikor elejétől végéig elolvasod őket?

Eco könyvtára

Túl sok könyv, túl rövid élet. Először egy iskolai kiránduláson értettem meg a mondás igazságát. Egy kastélyban jártunk, és a faburkolatos könyvtárba lépve a vezetőnk kijelentette, hogy

a polcokon több könyv található, mint amit bárki is képes lenne kiolvasni.

Emlékszem, milyen elkeserítőnek találtam a gondolatot. Hiszen a könyvtár nem is volt olyan nagy! És még ennek sem lennék képes a végére jutni?

A kérdés Umberto Ecót is foglalkoztatta, aki a következő számítást vetette papírra: ha az ember 10 és 80 éves kora között minden nap elolvasna egy könyvet, végeredményben akkor sem tudná sokkal meghaladni a 25 ezret – ami csekély teljesítmény, tekintve, hogy a jobb könyvtárak kötetek millióinak adnak otthont.

De 30 ezer könyvével Eco személyes gyűjteménye is bevehetetlennek számított. Mi volt hát a célja ennek a hatalmas könyvtárnak?

Az antikönyvtár

Ahogy azt Nassim Nicholas Taleb A fekete hattyú című könyvében kifejti, tévedés volna Eco (vagy bárki más) könyvtárát megfeleltetni az általa elolvasott – vagy elolvasandó – könyveknek.

Eco gyűjteménye nem azért tartalmazott 30 ezer kötetet, mert elbizakodottan hitt abban, hogy képes lesz mindet elolvasni

– hanem azért, mert éhsége a tudás után nagyobb volt, mint aminek kielégítésére egyetlen emberi élet elegendő.

Taleb Eco példájából kiindulva hozza létre az „antikönyvtár” fogalmát, amely azon könyvek gyűjteménye, amelyet az ember még nem olvasott el. Hangsúlyozza, hogy az „antikönyvtár” lényege nem a bűntudat érzése; a kiolvasatlan könyvek emlékeztetnek a tudásunk végességére, és felébresztik bennünk a vágyat arra, hogy tovább olvassunk, tovább tanuljunk.

A tsundoku művészete

Nem mindenki ért azonban egyet az „antikönyvtár” fogalmával. Egy, a New York Timesban publikált esszé szerint hiba lenne ilyen szigorú keretek között értelmezni olvasatlan könyveinket: hiszen mi a könyvtár, ha nem könyvek gyűjteménye, melyek közül a legtöbb olvasatlan? Ha pedig az el nem olvasott könyveink a gyűjtemény részét képezik, hogyan állíthatnánk őket szembe a könyvtárral?

Ráadásul az „antikönyvtár” feltételez egyfajta tudatosságot – márpedig a köteteink egy része biztosan nem komoly mérletgelés eredményeként költözött be hozzánk. A múlt heti Könyvhétnek köszönhetően megint tudatosulhatott bennünk, milyen fontos szerepet játszik a FOMO a könyvgyűjteményünk létrehozásában: annyi, de annyi könyv jelenik meg, mégis honnan tudhatná az ember, hogy melyiket vigye haza?  

Így érkezünk a tsundokuhoz, amely minden más szónál jobban fejezi ki az olvasó ember körül organikusan kialakuló könyvrengeteget. A késő 19. századi japán szó nem tartalmazza az „antikönyvtár” merevségét, ahogy a „bibliománia” tárgyközpontúságát sem – ez utóbbi esetében ugyanis a hangsúly a gyűjtemény építésén, és nem annak olvasásán van.

A tsundoku magában hordozza azt az örömet, amit roskadozó könyvespolcai láttán érez az ember;

segítségével megfogalmazható az a személyes és szeszélyes kapcsolat, amely összeköt embert és könyvgyűjteményt.

Úgyhogy legközelebb, mielőtt kétségbeesetten felsóhajtanál a padlón épülő torony láttán, emlékeztesd magad: nem rendetlen vagy, hanem a tsundokuművészetének mestere!

Nyitókép: Guilherme Rossi / Pexels

(Források: BigThink, The Paris Review, New York Times)

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

6 dolog, ami minden könyvmolyt boldoggá tesz

Lehet, hogy az élet szenvedés, de legalább vannak könyvesboltok.

...
Nagy

Megmutatjuk a világ 10 leggyönyörűbb könyvtárát – nézz be te is!

A könyv világnapja alkalmából tíz lélegzetelállító könyvtárat mutatunk.

...
Nagy

„Esterházy Péter túl fogja élni a könyveket” – Megnyílt az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár

„Nem találunk szavakat” – többek közt ez az idézet is olvasható az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárban, amelyet tegnap délután, a magyar kultúra napja alkalmából avattak fel. A megnyitón Esterházy könyvei, szövegei, valamint a neki szóló dedikációk voltak a fókuszban, és persze maga a könyvtár, amely fontos találkozási pont lesz a jövőben. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.

Listák&könyvek
...
Nagy

7 író, aki nem szerette saját, mára klasszikussá vált könyveit

...
Nagy

Íme a 21. század legjobb könyvei Knausgård, Sarah Jessica Parker és Stephen King szerint

...
Szórakozás

9 legendás lény, ami nem maradhat ki a Harry Potter-sorozatból

Hírek
...
Beleolvasó

Cecelia Ahern főhőse belelát mások lelkébe, de magát nem találja – Olvass bele!

...
Beleolvasó

Budapest polgármestere vagy Horthy rúgott először focilabdába hazánkban?

...
Zöld

6 ok, amiért a kertészkedés jót tesz az egészségednek + 3 könyv kertekről

...
Nagy

Márquez boncolt, most 600 oldalon mutatják be rajongását az orvoslás iránt

...
Hírek

Jón Kalman Stefánsson lesz a Könyvfesztivál díszvendége

...
Hírek

Letartóztatták az amerikai bestsellerírót, miután gyerekpornót talált nála a rendőrség

A hét könyve
Kritika
Szeretnék-e Murakami Haruki szomszédja lenni?
...
Nagy

Senki sem fogja elolvasni a könyvedet: 5 érvünk van, hogy miért

Ez is eljött: a cikk, amiben lebeszélünk a könyvkiadásról.