Szilvia Molnar: A világot jelenti nekem, hogy megjelenik magyarul a könyvem

A magyar származású, de a texasi Austinben élő Szilvia Molnar első regénye, a The Nursery jövő tavasszal jelenik meg a Penguin Random House gondozásában, a megjelenés előtt álló kötet jogait pedig már eladták Németországba, Franciaországba és Brazíliába is – magyarul az Open Books fogja kiadni. De mit érdemes tudni a magyar születésű szerzőről, mennyire használja még a magyar nyelvet, és milyen magyar részlet bújik meg a könyvében? Szilvia Molnarral emailben, angolul interjúztunk, az utolsó kérdés kivételével, amelyre magyarul válaszolt.

Fotó: Ben Mistak

Ruff Orsolya | 2022. szeptember 08. |

-

Annyit lehet tudni rólad, hogy Budapesten születtél, Svédországban nevelkedtél, jelenleg pedig egy New York-i székhelyű irodalmi ügynökség munkatársa vagy. Mesélnél kicsit bővebben magadról: honnan jössz, és hogy alakult eddig az irodalmi pályafutásod? 

Gyakran nem tudom, mit is mondhatnék arra, hogy honnan származom. Ennek az az oka, hogy nagyon kevés emléket őrzök abból az időből, és már nem vagyok biztos abban, hogy vajon igazak-e azok a történetek, amelyeket a gyerekkoromról vagy a felnövésemről meséltek nekem. Nem akarok titokzatoskodni, csak nagyon kevés olyan információm van, amibe belekapaszkodhatnék. De az általam ismert néhány tény nem más, minthogy néhány évvel a berlini fal leomlása előtt születtem, és a szüleim nem sokkal 1989-et követően úgy döntöttek, hogy kivándorolnak Svédországba. Csupán annyi holmit vittünk magunkkal, amennyit elbírtunk a hátunkon, és végül Dél-Svédországban kötöttünk ki, ahol a gyerekkorom és a kamaszéveim nagy részét töltöttem. Egy alig több mint 500 lelkes kisvárosban nőttem fel, és miközben imádtam magam körül az egyszerű, nyílt tájat, halálosan unatkoztam és megígértem magamnak, hogy

amint lehet, magam mögött hagyom a várost.

Mindig is jól tanultam és a jegyeimnek köszönhetően bekerültem egy londoni egyetemre, de elvetődtem más városokba is, mielőtt New Yorkban találtam volna magam. Még annyi a csavar a dologban, hogy nyolcévnyi New York-i tartózkodás után végül a texasi Austinban kötöttem ki. Egy időre legalábbis. 

Az írás mióta van jelen az életedben? Emlékszel még, mi volt az első komolyabb írásod, amit megmutattál másoknak vagy akár meg is jelent nyomtatásban? 

Kamaszkoromban alig volt olyan művészeti forma, amellyel ne kacérkodtam volna, és mélyen legbelül mindig is művész akartam lenni, de túlságosan féltem attól, hogy teljesen elkötelezzem magam a művészetek mellett. Az írás (és az olvasás) egész életemben vigaszt nyújtott. Azért, hogy elmeneküljek a városomból vagy elérjek más embereket, gyakran neveztem be mindenféle versenyekre. Az egyik legkorábbi, amire emlékszem, 15 vagy 16 éves koromban volt, amikor megnyertem a svéd állami rádió által kiírt novellapályázatot. Kiválasztották a történetemet, amely egy olyan munkáscsaládról szólt, ahol a lány leírja, hogyan melegíti fel az apja a házukat azzal, hogy lyukakat fúr az emeleti hálószobájába, hogy a meleg levegő feláramolhasson. Az volt a címe, hogy Så stort som en apelsin (Akkora, mint egy narancs). Az ilyen apróságok miatt úgy éreztem, hogy jó vagyok az írásban. Így vagy úgy, az évek során a tanáraim ugyanezt mondták nekem. 

Jövőre jelenik meg angolul The Nursery című első regényed, elöljáróban mit árulhatsz el róla? Mi inspirált a megírásában? 

Röviden egy olyan nőről szól, aki a szülése után nehezen hagyja el a lakását. Korábban boldog élete volt, egyszerű fordítóként dolgozott és házas volt, de az egész identitása és lénye darabjaira hullott, amikor megszületett a gyereke, és fogalma sincs, mitévő legyen. Összebarátkozik az emeleti szomszéddal, egy idősebb férfival, aki nemrég veszítette el a feleségét, és ők ketten valamiféle barátságot kötnek, de mindketten kezdenek kifutni az időből. (Apró részlet a könyvben, amit talán nem sokan vesznek majd észre, hogy a szomszéd, Peter, magyar.)

Az első gyerekem születésekor egyértelműen

végigmentem egy identitásválságon,

és hihetetlenül nehéznek találtam az első hónapokat. Őszintén szólva, két évembe telt, mire ismét visszataláltam a boldog énemhez, és teljesen ki tudtam lépni a depresszióból, ám úgy döntöttem, hogy a könyvben csak a szülés utáni első heteket ábrázolom.

Úgy éreztem, nincs olyan könyv, amely teljes mértékben leírná, min mentem keresztül, így aztán arra jutottam, hogy egy nő ezen életszakaszáról nekem kell megírnom a lehető legigazabb könyvet, abban a reményben, hogy így másoknak is segíteni tudok. Nem riasztanak a legrosszabb vagy legsötétebb mozzanatok, és tudom, hogy nem mindenki áll készen arra, hogy befogadja majd, de ez is rendben van. Ez a könyv egyúttal a szeretetről szól, és arról, milyen fontos szerepet játszik a szeretet abban, hogy valaki kikapaszkodjon a szakadék mélyéről. 

A magyar nyelv mennyire van jelen az életedben? A hétköznapokban beszélsz, írsz magyarul? Van még kapcsolatod Magyarországgal? 

Magyarországon van még néhány barátom, de leginkább a szüleimmel beszélek magyarul. Most, hogy van egy magyar kiadóm (Open Books),

hihetetlenül izgatott vagyok amiatt, hogy gyakorolhatom a magyar nyelvet.

Tényleg a világot jelenti nekem, hogy megjelenik magyarul a könyvem, mivel ez az a nyelv, amely csillog a szememben. És amint végeztem ennek a könyvnek a szerkesztésével, van néhány izgalmas magyar könyv elmentve az iPad-en, alig várom, hogy olvashassam őket – Szvoren Edinától a Nincs, és ne is legyen és Kun Árpádtól a Boldog Észak. Izgatott várom azt is, hogy ezúttal rendszeresen olvassam a Könyves Magazint! 

Említetted te is, hogy Magyarországon az Open Books adja majd ki a könyvedet – tervezed, hogy emiatt majd Magyarországra látogatsz?

Igen, igen, igen. Remélem, igen!

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Dragomán György tanácsai leendő olvasóknak

Dragomán György Facebook-posztban tett közzé húsz gondolatot arról, hogyan neveljünk olvasó embereket. A szerző már korábban is osztott már meg hasonló gondolatokat, nem csak az olvasóvá nevelésről, de arról is, magunkat hogyan szoktathatjuk rá az olvasásra – tanácsai mindig megszívlelendőek lehetnek. 

...
Nagy

Bódis Kriszta: Az alkotásban találtam meg azt az utat, amivel kapcsolódni tudok magamhoz és a világhoz

Delonghival közös Túl a plafonon sorozatban Bódis Krisztával beszélgettünk, aki már dokumentumfilmesként felhívta a figyelmet a kiszolgáltatottak és szegények helyzetére Magyarországon, majd a Van Helyed Alapítvánnyal még többet tett értük. A beszélgetésben elhangzottakból szemezgetünk.

...
Nagy

Tüske a cipőben - ma lenne 80 éves Hajnóczy Péter

Számkivetettségében is ünnepelt szerző, akit az író „Péterek” (Nádas, Esterházy, Hajnóczy) nagyjai között tartanak számon, és aki senkit nem hagy nyugodni, ha egyszer megérintik a szövegei. Hajnóczy Péter drámaian rövid életében és életművében megkerülhetetlen tényező az alkohol, de korántsem csak ezért érdekes. Mit tudunk kezdeni vele ma?

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át.

...
Szórakozás

Jordan? Pipa! – Az alfakosaras, a tárgyalóasztal meg a munkaalkoholista fehér férfiak

Az Air – Harc a legendáért arra a pávatáncra fókuszál, amely 1984-ben zajlott a Jordan család és egy ambiciózus sportszergyártó vállalat vezetői között. Hozzáolvastuk a pár éve magyar nyelven is elérhető Michael Jordan-monográfia vonatkozó részeit.

...
Nagy

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai olyan korhű helyzetjelentések, melyek jelentőségével maguk sem voltak tisztában

Hétfőn este nyílt meg a Cseh Tamás életművéről szóló kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A zeneszerző-énekes idén januárban ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját; a tárlat megidézi emlékét, az archív felvételek pedig visszarepítenek a hetvenes évekbe.

...
Kritika

A háború bennünk lakik, és túl fog élni mindannyiunkat

Pavol Rankov alulnézetből, repeszszerű mikrotörténetek sokaságaként tárja elénk egy elképzelt szlovák-magyar háború borzalmait. Az összecsapások mögött meghúzódó politikai machinációk és a lövészárkok híreit ferdítő propaganda nagytotáljai helyett a harcokba sodródók elállatiasodásáról, valamint a fegyverkezésből kimaradni kívánók bukdácsolásáról mutat közelképeket. A hét könyve A kis dunai háború.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

...
Kolozsi Orsolya

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

...
Sándor Anna

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

Hírek
...
Hírek

III. Károly a Dame lovagi előnevet adományozta Jacinda Ardernnek

...
Nagy

Az okos csajok meg a Kádár-kor „márciusi ifjai” – kilenc történelmi non-fiction a Könyvhéten 

...
Hírek

Tom Hanks szerint regényt írni nem nehéz

...
Hírek

Betiltották a Bibliát erőszak és vulgaritás miatt utahi iskolákban

...
Könyvtavasz

A rejtélyes amulett szabad utat nyit egy párhuzamos valóságba

...
Hírek

Bill Gates a siker emberformáló erejéről és Afrikáról ajánl nyárra olvasnivalót

...
Könyvtavasz

Kairó iránt nem maradsz közömbös: vagy megszereted, vagy megutálod

...
Hírek

Itt a Szép Magyar Könyvek listája!

...
Nagy

Diktátorok, Paul Lendvai, dinamikus Föld és zártkerti Magyarország - Non-fiction a Könyvhéten