Szendi Nóra: Túlóra [Barátságos aknamező 3.]

Szendi Nóra: Túlóra [Barátságos aknamező 3.]

Szendi Nóra Van ilyen. című kötetén dolgozik, a hatalmi játszmák, kapcsolati deficitek és függőségek regényén. Hogy ne loopolódjon be annyira, mint saját hősei, úgy döntött, körülnéz belakhatatlan történeteiken kívül. Egy barátságos aknamezőt talált: egy helyet, ami nem tökéletes, de élhető. Hétköznapi gyengeségek, megbocsátható mániák, félresikerült világjobbító ötletek. Berendezkedési kísérletek ott, ahol hosszabb távra tervezünk.

(Az első részt ITT , a másodikat pedig ITT olvashatjátok.)

Szendi Nóra | 2021. június 20. |

Hehehe, hallat erőltetett műkacajt Kittike, de jó nekünk, megint itt szobrozhatunk, és várhatjuk a nagy büdös semmit.

Marietta ernyedten felkönyököl. Édes jó istenem, ennek az évnek is mikor lesz már vége. Visszahanyatlik. Adják oda a céges szaloncukrot, aztán kezit csókolom, a viszonlátásra.

Téged még nem pécéztek ki maguknak,

szegezi nekem a kérdést rajtaütésszerűen Lettike.

Úgy látom, engem kedvelnek, mentegetőzöm a rajtakapott stréberek zavarával.

Teljesen random működnek, legyint ajakbiggyesztve Kittike. Egy ideig odavoltak a munkámért, aztán kitalálták, hogy romlik a teljesítményem. Állítólag mélyrepülésben vagyok.

Melegen ajánlom a belső emigrációt a termelőszövetkezet minden szorgos dolgozójának, jegyzi meg bölcsen Guszti bácsi.

Imrus a sarokba húzódik a haldokló fikuszok mellé, mint aki sorsközösséget vállal velük.

Sziasztok, mazsolák, dugja be a fejét az ajtón édes mosollyal Glória.

Egyenbazsaly, mintha redőnyt rántanának fel.

Többiek? Kapjátok össze magatokat, ügyvezető úr hamarosan érkezik! A lelkes óvó néni konferálja fel így az ünnepségdömpingtől kiégett gyerekeknek a Mikulást.

A forralt bor egy gázrezsón rotyog. Van BB pezsgő, marlenka, vaníliás karika, mogyorós parány, sajtos rúd és pogácsa is, többféle ízben. Illedelmesen ácsorgunk az asztal körül, kezünkben műanyag talpas pohárral. Érzem a pezsgő illatát. Inkább leteszem az asztalra. Ügyvezető úr hosszan időz a sajnálatos módon GYES-re távozott kolleginák hitvesi ágyban és idebenn nyújtott teljesítményének tréfás összevetésénél. Glória minden bonmot után elragadtatva kacarász, hol egyikünkre, hol másikunkra pillogva, mint aki ellenőrzi, kellően értékeljük-e ügyvezető úr humorát. Mindenki nevet. Én is nevetek. Marietta feszített tükrű vigyort villant Glória felé, aztán Guszti bácsi háta mögé bukva keresi a pillantásom, úgy tesz, mintha ledugná az ujját a torkán, és öklendezést imitál. Glória a munkatársak hatékonyságáról, a csapat összetartásáról és a gördülékeny kommunikációról áradozik. Az összekulcsolt kézzel ácsorgó, szégyenlősen somolygó, nagypapakardigános Imrusra téved a pillantásom. Összetalálkozik a tekintetünk. Riadtan lesüti a szemét. Koccintás. Felajánlom a pezsgőmet Guszti bácsinak.

Egy kortyocskát se? Biztos? Csak az íze kedvéért, nógat Guszti bácsi.

Á, nem. Mértéktartásban rossz vagyok, akkor már inkább semennyit, mondom csevegő modorban, mintha csak úri passzióból hagynám ki a kört.

Egy római jellem, simítja végig a karom Glória. Csodállak. Rám mosolyog. Szerintem tényleg odavan értem. Mármint értem tényleg odavan.

Nem tudják.

Fel sem merül bennük.

Fogalmam sincs, mi változna, ha tudnák. Nyilván semmi. Talán semmi.

Irénke tegnap este belázasodott, egy csomag Toffifee megmarad a tombolán nyerhető ajándékok közül. Senki sem meri megbontani. Az emberek szerencsére le vannak nevelve ösztöneik gátlástalan kiéléséről. A marlenka is érintetlen, a többség Spar Budget paránnyal bünteti magát. Kerülöm az aszkéták feltűnősködését, szerényen elrágok egy-két pogácsát. Legszívesebben puszta kézzel esnék a marlenkának. Beállok Imrus mellé, és próbálok a majszolási sebességéhez lassulni.

Fél füllel hallgatom Glóriát, Mariettát, Kittikét és Lettikét, akik versenyt viháncolnak egymással. Guszti bácsi ügyvezető úrral kedélyeskedik. Marietta a torkába zuttyintja a pezsgőjét, láthatóan nem az elsőt, és reszelősen felbruhog. Ha máshol találkozunk, talán barátkoznánk. Látom rajta, hogy ő is tudja, amit én. Sokkal több a közös vonásunk, mint azt a többiek sejtik. Nem akarok barátkozni. Nem akarom, hogy bizonyos vonásaimról bárki is értesüljön.

Amikor kiosztásra kerülnek a HR-esek küldte, névre szóló szaloncukorcsomagok, egyesek valamiért Tibit kapnak, mások Milkát. A tibisek barterolni próbálnak a milkásokkal, a Tibi mellé még a tombolán nyert ajándékukat is felkínálva. A mandulás Milkámat gálánsan egy ananászkrémes Tibire cserélem. A mellé járó fürdőbombát el sem fogadom, úgysincs kádunk. Nagyra törőbb terveim vannak.

Három körül ügyvezető úr kegyelméből mindenki hazamehet, kivéve, akinek halaszthatatlan teendői maradtak, küld ügyvezető úr sokatmondó pillantást a beletörődőn kioldalgó Imrus felé.

Menjetek csak, intek Mariettáéknak, én még befejezek valamit.

A munka hőse, ragyog rám Glória elbűvölten.

Á, nem akarom jövőre hagyni, amivel önhibámból vagyok elcsúszva, szerénykedem.

Talán csak azért érzem magam egy manipulatív gecinek, mert megrészegít, ha manipulatív gecinek érezhetem magam. A dicséretek is megrészegítenek, bezsebelek még belőlük néhányat, együttérzőn bólogatok Glória panaszkodására a többiek (leszámítva Imrus) lustaságáról, Marietta mind kétségbeejtőbb szétesettségéről, illetve a csapatmunka és a kommunikáció hiányáról, megígérem, hogy nem fogok túl soká dolgozni, megígérem, hogy pihenek is majd azért, aztán végre, végre, végre egyedül maradok.

Beverek egy dupla kávét. Úgy megteker a zsiványkodás mámorával együtt, hogy vécére kell sprintelnem. Aztán mindent, amit gondosan elcsomagoltak, újra kicsapok az asztalra. Egy erős szelet marlenkával indítok, de egy szelet nem szelet, már parancsolom is magamba a következőt. Ezek az amatőrök a szekrényben hagytak egy egész csomag amerikai csokis kekszet is, szerintem már rég megfeledkeztek róla. A nápolyi- és keksztörmeléket a nyelvemmel szedegetem össze a fehér műanyag tányérról, mint a pakettet takarékosan kinyalogató dzsánki.

Alig fél órával később az ajtóhoz lopódzom ellenőrizni, hogy tiszta-e a levegő. Hosszan tépelődöm Irénke iratszekrénye előtt. Tulajdonképpen nem az erkölcsi vétség ébreszt bennem kétségeket, hanem a lelepleződés veszélye.

Éppen ezért kapok vérszemet.

Egy kicsit még veszélyesen akarok élni.

Miután felnyomom Irénke dugi raktárát, szinte pánikszerű sebességgel szaggatom le egy karamellás csoki csomagolását, hogy ne legyen többé visszaút. Az első falat után, mint amikor sörről töményre vált az ember, látszólag minden a helyére klappan. Irénke készleteit elnézve, amelyek minden várakozásomat felülmúlják, egy tábla hiánya fel sem fog tűnni. Az ötödik után, ahogy kezdek eldugulni, és már csak szinten tartás céljából, elérzéktelenedve tömöm a fejem, borzadva döbbenek rá, hogy több mint a készlet fele odaveszett. Elönt a szégyen. Köröttem mindenütt színes műanyag cafatok. Látom magam előtt Irénkét, aki januárban elhűlten pásztázza a szekrénye belsejét, majd vészjóslón rám emeli a tekintetét, mert a magunkfajták felismerik egymást. Látom magam előtt ügyvezető urat, aki soron kívüli értekezletet hív össze a kettős rablás felgöngyölítéséért (a háttérben Kittike és Lettike kárörvendő pofikája), és Glóriát, aki közli, hogy mélységesen csalódott bennem.

Más embernek gondoltak.

Fel kéne mondanom.

A maradék négy tábla dzsentritempójú elpusztítását követően cukortól szédelegve tántorgok ki az irodából. Útközben szinte vandál indulattal a számba tuszkolok még egy marék kockacukrot a kávéfőző mellől, az ajtófélfának csapódom, és majdnem elfelejtem kulcsra zárni az ajtót. A másik szobából tompán szűrődik ki Imrus magányos, rendületlen kopácsolása.

Ilyen sokáig benntartottak, kérdezi együttérzőn a pasim.

Á, karácsonyi buli volt, bájolgás és non stop tukmálás, de igyekeztem tartani magam, masírozok befelé csikaró gyomorral. Nem bírok a szemébe nézni.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Szendi Nóra: Magasélet [Barátságos aknamező 2.]

Szendi Nóra Van ilyen. című kötetén dolgozik, a hatalmi játszmák, kapcsolati deficitek és függőségek regényén. Magasélet című írásában egy kalóriadús tétre menő alkudozás részleteit ismerhetjük meg.

...
Nagy

Szendi Nóra: Várható fejlemény [Barátságos aknamező 1.]

Szendi Nóra jelenleg új kötetén dolgozik, a hatalmi játszmák, kapcsolati deficitek és függőségek regényén. Várható fejlemény című írásában egy Tinder-randi bugyraiba vezeti el olvasóját.

...
Beleolvasó

Szendi Nóra hőse a tekintet hiányába fog tönkremenni

Szendi Nóra új regényének perifériára szorul hősei a maguk módján igyekeznek alkalmazkodni kifordult hétköznapjaikhoz. Mutatunk egy részletet a készülő regényből és egy rajzot is.

Az Esterházy-szám
...
Nagy

1 archívum, 1 élet - Pillanatfelvételek az Esterházy Péter-archívumról

Esterházy Péter irodalmi hagyatéka tavaly novemberben került Berlinbe, az első benyomásokról Madácsi-Laube Katalin, a Berlini Művészeti Akadémia Archívumának tudományos munkatársa írt személyes hangulatú beszámolót.

...
Nagy

Esterházynak helye van az iskolai oktatásban

"Esterházynak ott kell lennie a magyarórákon – még ha ehhez a lehetetlenségig leleményeseknek kell is lennünk."  Szilágyi Zsófia írása arról, hogyan lehet bevinni Esterházy Péter műveit az oktatásba. 

...
Nagy

Amikor Esterházy magyargondozását politikai mémmé olvasták félre

Az Így gondozd a magyarodat rövidített verzióját mára a célközönség lényegében negatív mémként használja, amelyen újra és újra felháborodva megerősítheti a belémérgezett kirekesztő önképet: mi egy vérből valók vogymuk." Fehér Renátó esszéje a politikai félreolvasásról.

...
Nagy

Németh Gábor: Arról, ami hiányzik

„Ez az ország, tehát „az olvasó országa” Esterházy Péter halálával elanyátlanodott, mintha, miként a közepes viccben, EP tényleg minden olvasó anyja lett volna az apja helyett is.” Németh Gábor esszéje Esterházy Péterről. 

...
Nagy

Esterházy Márton: „Péter zseni volt, én szakmunkás”

A fociláz kezdetektől jelen volt a négy Esterházy testvér életében. Egyöntetűen vallják, hogy Péter volt közülük a legtehetségesebb, de profiként Márton vitte a legtöbbre. A Könyves Magazinnak utóbbi elmesélte, milyenek voltak a korai és a felnőttkori közös futballozások, és hogy EP hogyan viselkedett a pályán és azon kívül.

...
Nagy

Mérő László: A katona és a matematikus

Milyen katona volt Esterházy Péter, tizennyolc évesen miért ment matematikusnak, és mi okozta az író életében a legnagyobb traumát? Minderre kitér Mérő László, Esterházy egykori katona- és évfolyamtársa Az ész segédigéi című könyvében.

A hét könyve
Kritika
Zadie Smith hőseinek a tévedés élethossziglani elfoglaltságot jelent
...
Nagy

A preraffaeliták nélkül Keats talán ma is ismeretlen lenne

A preraffaeliták művészete nem ért véget a festészettel, hiszen szenvedélyes és intenzív kapcsolatuk volt az irodalommal: inspirálta őket és írták is. Sőt, még a világ legszebb könyveihez is hozzátettek párat.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Göncz Árpád így emlékezett meg A Gyűrűk Ura másik fordítójáról

A Gyűrűk Urát eredetileg Réz Ádám kezdte fordítani, viszont befejezni már nem tudta, halála után Göncz Árpád vette át tőle. 1986-ban, amikor Réz 60 éves lett volna, Göncz Árpád így emlékezett meg róla. Cikkünk az Arcanum Digitális Könyvtár segítségével készült el.

...
Nagy

Csányi Vilmos: Az emberiség magába révedt, de ez el fog múlni gyorsan

Az emberiségnek fontos lenne, hogy találjon egy nagy közös pozitív célt – vallja Csányi Vilmos. A Széchenyi-díjas etológussal a hiedelmek pozitív szerepéről, a járványt övező információhiányról és az érzelmi alapú döntésekről beszélgettünk.

...
Nagy

Hamisított tündérregény: így írtak Tolkienről a kádári Magyarországon

Negyven éve jelent meg magyarul A Gyűrűk Ura, ennek alkalmából az Arcanumon válogattunk, hogyan írtak a szocializmusban Tolkienről, a fantasyről, és ki volt, aki az írót védelmébe vette.

...
Nagy

Az emberi psziché legsötétebb bugyraiba kalauzol A szomszéd lány

Újra kiadtáka modern horrorirodalom egyik olyan megkerülhetetlen sarokkövét, amit nemcsak a zsáner kedvelői, de a szerző, Jack Ketchum pályatársai is nagyra tartanak.

...
Nagy

Füst Milán az élete minden értelmének nevezte A feleségem történetét

Cannes-ban ma mutatják be Enyedi Ildikó A feleségem története című filmjét, amely Füst Milán azonos című regényén alapul. De mit tartott a korabeli kritika a könyvről és hogyan emlékezett vissza az író az alkotás éveire? Utánajártunk.

...
Kritika

Miért pont 999 fiatal, hajadon nőt vittek el először Auschwitzba?

Az első tömeges, regisztrált transzporttal 999 fiatal, férjezetlen lányt hurcoltak el Auschwitzba 1942-ben, hogy velük építtessék fel a tábort, amelyben aztán százezrek haltak meg. Heather Dune Macadam megrázó könyve, a 999 fogoly ezeknek a nőknek, gyerekeknek állít emléket.

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Nagy

Göncz Árpád így emlékezett meg A Gyűrűk Ura másik fordítójáról

...
Hírek

Hazatértek az első filmfelvételek, amik 125 éve Magyarországon készültek

...
Hírek

Látványos és kiadós új előzetest kapott a Dűne

...
Szívünk rajta

Berg Judit már gyerekkorában fantasztikus történetekkel szórakoztatta magát

...
Nagy

Négy könyv, amelyben túlélők meséltek Auschwitzról

...
Beleolvasó

Vámos Miklós: Élni arany. Olvasni ezüst. Írni ötvözet

...
Hírek

Ősszel már színházban is láthatjuk a Holtversenyt

...
Hírek

Művészetek völgye, Szindbád nyomában és a Margitsziget felfedezése [PROGRAMAJÁNLÓ]