Szendi Nóra: Túlóra [Barátságos aknamező 3.]

Szendi Nóra: Túlóra [Barátságos aknamező 3.]

Szendi Nóra Van ilyen. című kötetén dolgozik, a hatalmi játszmák, kapcsolati deficitek és függőségek regényén. Hogy ne loopolódjon be annyira, mint saját hősei, úgy döntött, körülnéz belakhatatlan történeteiken kívül. Egy barátságos aknamezőt talált: egy helyet, ami nem tökéletes, de élhető. Hétköznapi gyengeségek, megbocsátható mániák, félresikerült világjobbító ötletek. Berendezkedési kísérletek ott, ahol hosszabb távra tervezünk.

(Az első részt ITT , a másodikat pedig ITT olvashatjátok.)

Szendi Nóra | 2021. június 20. |

Hehehe, hallat erőltetett műkacajt Kittike, de jó nekünk, megint itt szobrozhatunk, és várhatjuk a nagy büdös semmit.

Marietta ernyedten felkönyököl. Édes jó istenem, ennek az évnek is mikor lesz már vége. Visszahanyatlik. Adják oda a céges szaloncukrot, aztán kezit csókolom, a viszonlátásra.

Téged még nem pécéztek ki maguknak,

szegezi nekem a kérdést rajtaütésszerűen Lettike.

Úgy látom, engem kedvelnek, mentegetőzöm a rajtakapott stréberek zavarával.

Teljesen random működnek, legyint ajakbiggyesztve Kittike. Egy ideig odavoltak a munkámért, aztán kitalálták, hogy romlik a teljesítményem. Állítólag mélyrepülésben vagyok.

Melegen ajánlom a belső emigrációt a termelőszövetkezet minden szorgos dolgozójának, jegyzi meg bölcsen Guszti bácsi.

Imrus a sarokba húzódik a haldokló fikuszok mellé, mint aki sorsközösséget vállal velük.

Sziasztok, mazsolák, dugja be a fejét az ajtón édes mosollyal Glória.

Egyenbazsaly, mintha redőnyt rántanának fel.

Többiek? Kapjátok össze magatokat, ügyvezető úr hamarosan érkezik! A lelkes óvó néni konferálja fel így az ünnepségdömpingtől kiégett gyerekeknek a Mikulást.

A forralt bor egy gázrezsón rotyog. Van BB pezsgő, marlenka, vaníliás karika, mogyorós parány, sajtos rúd és pogácsa is, többféle ízben. Illedelmesen ácsorgunk az asztal körül, kezünkben műanyag talpas pohárral. Érzem a pezsgő illatát. Inkább leteszem az asztalra. Ügyvezető úr hosszan időz a sajnálatos módon GYES-re távozott kolleginák hitvesi ágyban és idebenn nyújtott teljesítményének tréfás összevetésénél. Glória minden bonmot után elragadtatva kacarász, hol egyikünkre, hol másikunkra pillogva, mint aki ellenőrzi, kellően értékeljük-e ügyvezető úr humorát. Mindenki nevet. Én is nevetek. Marietta feszített tükrű vigyort villant Glória felé, aztán Guszti bácsi háta mögé bukva keresi a pillantásom, úgy tesz, mintha ledugná az ujját a torkán, és öklendezést imitál. Glória a munkatársak hatékonyságáról, a csapat összetartásáról és a gördülékeny kommunikációról áradozik. Az összekulcsolt kézzel ácsorgó, szégyenlősen somolygó, nagypapakardigános Imrusra téved a pillantásom. Összetalálkozik a tekintetünk. Riadtan lesüti a szemét. Koccintás. Felajánlom a pezsgőmet Guszti bácsinak.

Egy kortyocskát se? Biztos? Csak az íze kedvéért, nógat Guszti bácsi.

Á, nem. Mértéktartásban rossz vagyok, akkor már inkább semennyit, mondom csevegő modorban, mintha csak úri passzióból hagynám ki a kört.

Egy római jellem, simítja végig a karom Glória. Csodállak. Rám mosolyog. Szerintem tényleg odavan értem. Mármint értem tényleg odavan.

Nem tudják.

Fel sem merül bennük.

Fogalmam sincs, mi változna, ha tudnák. Nyilván semmi. Talán semmi.

Irénke tegnap este belázasodott, egy csomag Toffifee megmarad a tombolán nyerhető ajándékok közül. Senki sem meri megbontani. Az emberek szerencsére le vannak nevelve ösztöneik gátlástalan kiéléséről. A marlenka is érintetlen, a többség Spar Budget paránnyal bünteti magát. Kerülöm az aszkéták feltűnősködését, szerényen elrágok egy-két pogácsát. Legszívesebben puszta kézzel esnék a marlenkának. Beállok Imrus mellé, és próbálok a majszolási sebességéhez lassulni.

Fél füllel hallgatom Glóriát, Mariettát, Kittikét és Lettikét, akik versenyt viháncolnak egymással. Guszti bácsi ügyvezető úrral kedélyeskedik. Marietta a torkába zuttyintja a pezsgőjét, láthatóan nem az elsőt, és reszelősen felbruhog. Ha máshol találkozunk, talán barátkoznánk. Látom rajta, hogy ő is tudja, amit én. Sokkal több a közös vonásunk, mint azt a többiek sejtik. Nem akarok barátkozni. Nem akarom, hogy bizonyos vonásaimról bárki is értesüljön.

Amikor kiosztásra kerülnek a HR-esek küldte, névre szóló szaloncukorcsomagok, egyesek valamiért Tibit kapnak, mások Milkát. A tibisek barterolni próbálnak a milkásokkal, a Tibi mellé még a tombolán nyert ajándékukat is felkínálva. A mandulás Milkámat gálánsan egy ananászkrémes Tibire cserélem. A mellé járó fürdőbombát el sem fogadom, úgysincs kádunk. Nagyra törőbb terveim vannak.

Három körül ügyvezető úr kegyelméből mindenki hazamehet, kivéve, akinek halaszthatatlan teendői maradtak, küld ügyvezető úr sokatmondó pillantást a beletörődőn kioldalgó Imrus felé.

Menjetek csak, intek Mariettáéknak, én még befejezek valamit.

A munka hőse, ragyog rám Glória elbűvölten.

Á, nem akarom jövőre hagyni, amivel önhibámból vagyok elcsúszva, szerénykedem.

Talán csak azért érzem magam egy manipulatív gecinek, mert megrészegít, ha manipulatív gecinek érezhetem magam. A dicséretek is megrészegítenek, bezsebelek még belőlük néhányat, együttérzőn bólogatok Glória panaszkodására a többiek (leszámítva Imrus) lustaságáról, Marietta mind kétségbeejtőbb szétesettségéről, illetve a csapatmunka és a kommunikáció hiányáról, megígérem, hogy nem fogok túl soká dolgozni, megígérem, hogy pihenek is majd azért, aztán végre, végre, végre egyedül maradok.

Beverek egy dupla kávét. Úgy megteker a zsiványkodás mámorával együtt, hogy vécére kell sprintelnem. Aztán mindent, amit gondosan elcsomagoltak, újra kicsapok az asztalra. Egy erős szelet marlenkával indítok, de egy szelet nem szelet, már parancsolom is magamba a következőt. Ezek az amatőrök a szekrényben hagytak egy egész csomag amerikai csokis kekszet is, szerintem már rég megfeledkeztek róla. A nápolyi- és keksztörmeléket a nyelvemmel szedegetem össze a fehér műanyag tányérról, mint a pakettet takarékosan kinyalogató dzsánki.

Alig fél órával később az ajtóhoz lopódzom ellenőrizni, hogy tiszta-e a levegő. Hosszan tépelődöm Irénke iratszekrénye előtt. Tulajdonképpen nem az erkölcsi vétség ébreszt bennem kétségeket, hanem a lelepleződés veszélye.

Éppen ezért kapok vérszemet.

Egy kicsit még veszélyesen akarok élni.

Miután felnyomom Irénke dugi raktárát, szinte pánikszerű sebességgel szaggatom le egy karamellás csoki csomagolását, hogy ne legyen többé visszaút. Az első falat után, mint amikor sörről töményre vált az ember, látszólag minden a helyére klappan. Irénke készleteit elnézve, amelyek minden várakozásomat felülmúlják, egy tábla hiánya fel sem fog tűnni. Az ötödik után, ahogy kezdek eldugulni, és már csak szinten tartás céljából, elérzéktelenedve tömöm a fejem, borzadva döbbenek rá, hogy több mint a készlet fele odaveszett. Elönt a szégyen. Köröttem mindenütt színes műanyag cafatok. Látom magam előtt Irénkét, aki januárban elhűlten pásztázza a szekrénye belsejét, majd vészjóslón rám emeli a tekintetét, mert a magunkfajták felismerik egymást. Látom magam előtt ügyvezető urat, aki soron kívüli értekezletet hív össze a kettős rablás felgöngyölítéséért (a háttérben Kittike és Lettike kárörvendő pofikája), és Glóriát, aki közli, hogy mélységesen csalódott bennem.

Más embernek gondoltak.

Fel kéne mondanom.

A maradék négy tábla dzsentritempójú elpusztítását követően cukortól szédelegve tántorgok ki az irodából. Útközben szinte vandál indulattal a számba tuszkolok még egy marék kockacukrot a kávéfőző mellől, az ajtófélfának csapódom, és majdnem elfelejtem kulcsra zárni az ajtót. A másik szobából tompán szűrődik ki Imrus magányos, rendületlen kopácsolása.

Ilyen sokáig benntartottak, kérdezi együttérzőn a pasim.

Á, karácsonyi buli volt, bájolgás és non stop tukmálás, de igyekeztem tartani magam, masírozok befelé csikaró gyomorral. Nem bírok a szemébe nézni.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Szendi Nóra: Magasélet [Barátságos aknamező 2.]

Szendi Nóra Van ilyen. című kötetén dolgozik, a hatalmi játszmák, kapcsolati deficitek és függőségek regényén. Magasélet című írásában egy kalóriadús tétre menő alkudozás részleteit ismerhetjük meg.

...
Nagy

Szendi Nóra: Várható fejlemény [Barátságos aknamező 1.]

Szendi Nóra jelenleg új kötetén dolgozik, a hatalmi játszmák, kapcsolati deficitek és függőségek regényén. Várható fejlemény című írásában egy Tinder-randi bugyraiba vezeti el olvasóját.

...
Beleolvasó

Szendi Nóra hőse a tekintet hiányába fog tönkremenni

Szendi Nóra új regényének perifériára szorul hősei a maguk módján igyekeznek alkalmazkodni kifordult hétköznapjaikhoz. Mutatunk egy részletet a készülő regényből és egy rajzot is.

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

5 érdekesség, amit eddig talán nem tudtál James Baldwinról

2000 oldalas aktája volt róla az FBI-nak, éjszaka írt, volt ifjúsági miniszter és egy darabig prédikátor is. Ismerd meg a Ha a Beale utca mesélni tudna szerzőjét.

...
Szórakozás

10+1 adaptáció, amiket az év második felében nézünk

Az év második felében is rengeteg adaptáció kerül a mozikba, streaming-csatornákra – most ezekből mutatunk meg párat, olyanokat, amelyek magyarul is olvashatók.

...
Szórakozás

A Meggyőző érvek egy újragondolt Fleabag, talpig empírben

A Meggyőző érveket Jane Austen legérettebb, legkiforrottabb regényeként szokták emlegetni. A legújabb netflixes feldolgozásban Dakota Johnson próbál új életet lehelni a történetbe – felemás sikerrel.

A hét könyve
Kritika
Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek
...
Nagy

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

Új podcast-sorozatunkban arra tettünk kísérletet, hogy visszamenőlegesen is megismerjük és feltárjuk elfeledett női szerzőink életútját, életművét. Az egyes epizódokban olyan írók, költők pályáját jártuk körbe mint Szendrey Júlia, Czóbel Minka, Karig Sára, Kádár Erzsébet, Lesznai Anna vagy Galgóczi Erzsébet. Elindult a N/ők is írtak.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

2021-ben a magyar szépirodalmi díjak 39 százaléka jutott női szerzőnek

Két évvel ezelőtt drasztikus torzulásokat tárt fel az irodalmi díjak odaítélése terén a SZÍN. Egy kutatás során arra jutottak, hogy az irodalmi díjaknak Magyarországon csak a 18%-át kapták nők a felmérést megelőző másfél évtizedben. A díjmonitoring ezután is folytatódott, most Horváth Györgyi összefoglalóját olvashatjátok arról, hogyan alakult azóta a helyzet. 

...
Kritika

A Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regényében a történelem csak háttér az élethez

Az Utóéletek fülszövege megtévesztő: nem a háborúról vagy a halálról, hanem az életről szól. Mindarról, ami a történelem árnyékában zajlik. Ha a könyv egzotikus afrikai helyszínétől eltekintünk, ez az élet semmiben sem különbözik a miénktől.

...
Zöld

Az elsivatagosodott Alföldön betyárra és rendőrre is lecsap egy ősi veszedelem

Az Ingókövek és az Elveszett Gondvána után új regényében a cli-fit vegyíti a krimivel és az easternnel a szolnoki születésű jogász és író Lőrinczy Judit. Az utolsó tanú a közeljövő Magyarországára vezet, amikorra a klímakatasztrófa könyörtelenül átalakította az életfeltételeket, és elszabadított egy ősi fenyegető erőt is.

Hírek
...
Nagy

Ezeket a könyvet olvasd, ha tetszett a Rose Napolitano kilenc élete!

...
Hírek

Nézz körül Benneték otthonában a BBC-s Büszkeség és balítéletből!

...
Zöld

Ezt az 5 könyvet ajánljuk az oroszlánok világnapján

...
Zöld

A fák folyamatosan tanulnak, de egy kéthetes hőhullám szorult helyzetbe hozza őket

...
Szórakozás

Caitriona Balfe már a próbavideóján bizonyította, mekkorát alakít majd az Outlanderben

...
Szórakozás

Peter Jackson komolyan fontolgatta a hipnózist A Gyűrűk Ura után

...
Hírek

Mutasd meg a fotóiddal Nádas Péter Budapestjét!

...
Hírek

Végre magyarul is megjelenik Paul Auster első sikerkönyve

...
Hírek

Meghalt David McCullough kétszeres Pulitzer-díjas amerikai író

...
Hírek

Musical készül Frida Kahlo életéről

...
Szórakozás

Rájátszás, Kollár-Klemencz, Saiid - Koncertekkel, izgalmas zenei programokkal vár a zalai Margó

...
Promóció

Friss mai állások – a böngészés szabadsága