Szendi Nóra: Túlóra [Barátságos aknamező 3.]

Szendi Nóra: Túlóra [Barátságos aknamező 3.]

Szendi Nóra Van ilyen. című kötetén dolgozik, a hatalmi játszmák, kapcsolati deficitek és függőségek regényén. Hogy ne loopolódjon be annyira, mint saját hősei, úgy döntött, körülnéz belakhatatlan történeteiken kívül. Egy barátságos aknamezőt talált: egy helyet, ami nem tökéletes, de élhető. Hétköznapi gyengeségek, megbocsátható mániák, félresikerült világjobbító ötletek. Berendezkedési kísérletek ott, ahol hosszabb távra tervezünk.

(Az első részt ITT , a másodikat pedig ITT olvashatjátok.)

Szendi Nóra | 2021. június 20. |

Hehehe, hallat erőltetett műkacajt Kittike, de jó nekünk, megint itt szobrozhatunk, és várhatjuk a nagy büdös semmit.

Marietta ernyedten felkönyököl. Édes jó istenem, ennek az évnek is mikor lesz már vége. Visszahanyatlik. Adják oda a céges szaloncukrot, aztán kezit csókolom, a viszonlátásra.

Téged még nem pécéztek ki maguknak,

szegezi nekem a kérdést rajtaütésszerűen Lettike.

Úgy látom, engem kedvelnek, mentegetőzöm a rajtakapott stréberek zavarával.

Teljesen random működnek, legyint ajakbiggyesztve Kittike. Egy ideig odavoltak a munkámért, aztán kitalálták, hogy romlik a teljesítményem. Állítólag mélyrepülésben vagyok.

Melegen ajánlom a belső emigrációt a termelőszövetkezet minden szorgos dolgozójának, jegyzi meg bölcsen Guszti bácsi.

Imrus a sarokba húzódik a haldokló fikuszok mellé, mint aki sorsközösséget vállal velük.

Sziasztok, mazsolák, dugja be a fejét az ajtón édes mosollyal Glória.

Egyenbazsaly, mintha redőnyt rántanának fel.

Többiek? Kapjátok össze magatokat, ügyvezető úr hamarosan érkezik! A lelkes óvó néni konferálja fel így az ünnepségdömpingtől kiégett gyerekeknek a Mikulást.

A forralt bor egy gázrezsón rotyog. Van BB pezsgő, marlenka, vaníliás karika, mogyorós parány, sajtos rúd és pogácsa is, többféle ízben. Illedelmesen ácsorgunk az asztal körül, kezünkben műanyag talpas pohárral. Érzem a pezsgő illatát. Inkább leteszem az asztalra. Ügyvezető úr hosszan időz a sajnálatos módon GYES-re távozott kolleginák hitvesi ágyban és idebenn nyújtott teljesítményének tréfás összevetésénél. Glória minden bonmot után elragadtatva kacarász, hol egyikünkre, hol másikunkra pillogva, mint aki ellenőrzi, kellően értékeljük-e ügyvezető úr humorát. Mindenki nevet. Én is nevetek. Marietta feszített tükrű vigyort villant Glória felé, aztán Guszti bácsi háta mögé bukva keresi a pillantásom, úgy tesz, mintha ledugná az ujját a torkán, és öklendezést imitál. Glória a munkatársak hatékonyságáról, a csapat összetartásáról és a gördülékeny kommunikációról áradozik. Az összekulcsolt kézzel ácsorgó, szégyenlősen somolygó, nagypapakardigános Imrusra téved a pillantásom. Összetalálkozik a tekintetünk. Riadtan lesüti a szemét. Koccintás. Felajánlom a pezsgőmet Guszti bácsinak.

Egy kortyocskát se? Biztos? Csak az íze kedvéért, nógat Guszti bácsi.

Á, nem. Mértéktartásban rossz vagyok, akkor már inkább semennyit, mondom csevegő modorban, mintha csak úri passzióból hagynám ki a kört.

Egy római jellem, simítja végig a karom Glória. Csodállak. Rám mosolyog. Szerintem tényleg odavan értem. Mármint értem tényleg odavan.

Nem tudják.

Fel sem merül bennük.

Fogalmam sincs, mi változna, ha tudnák. Nyilván semmi. Talán semmi.

Irénke tegnap este belázasodott, egy csomag Toffifee megmarad a tombolán nyerhető ajándékok közül. Senki sem meri megbontani. Az emberek szerencsére le vannak nevelve ösztöneik gátlástalan kiéléséről. A marlenka is érintetlen, a többség Spar Budget paránnyal bünteti magát. Kerülöm az aszkéták feltűnősködését, szerényen elrágok egy-két pogácsát. Legszívesebben puszta kézzel esnék a marlenkának. Beállok Imrus mellé, és próbálok a majszolási sebességéhez lassulni.

Fél füllel hallgatom Glóriát, Mariettát, Kittikét és Lettikét, akik versenyt viháncolnak egymással. Guszti bácsi ügyvezető úrral kedélyeskedik. Marietta a torkába zuttyintja a pezsgőjét, láthatóan nem az elsőt, és reszelősen felbruhog. Ha máshol találkozunk, talán barátkoznánk. Látom rajta, hogy ő is tudja, amit én. Sokkal több a közös vonásunk, mint azt a többiek sejtik. Nem akarok barátkozni. Nem akarom, hogy bizonyos vonásaimról bárki is értesüljön.

Amikor kiosztásra kerülnek a HR-esek küldte, névre szóló szaloncukorcsomagok, egyesek valamiért Tibit kapnak, mások Milkát. A tibisek barterolni próbálnak a milkásokkal, a Tibi mellé még a tombolán nyert ajándékukat is felkínálva. A mandulás Milkámat gálánsan egy ananászkrémes Tibire cserélem. A mellé járó fürdőbombát el sem fogadom, úgysincs kádunk. Nagyra törőbb terveim vannak.

Három körül ügyvezető úr kegyelméből mindenki hazamehet, kivéve, akinek halaszthatatlan teendői maradtak, küld ügyvezető úr sokatmondó pillantást a beletörődőn kioldalgó Imrus felé.

Menjetek csak, intek Mariettáéknak, én még befejezek valamit.

A munka hőse, ragyog rám Glória elbűvölten.

Á, nem akarom jövőre hagyni, amivel önhibámból vagyok elcsúszva, szerénykedem.

Talán csak azért érzem magam egy manipulatív gecinek, mert megrészegít, ha manipulatív gecinek érezhetem magam. A dicséretek is megrészegítenek, bezsebelek még belőlük néhányat, együttérzőn bólogatok Glória panaszkodására a többiek (leszámítva Imrus) lustaságáról, Marietta mind kétségbeejtőbb szétesettségéről, illetve a csapatmunka és a kommunikáció hiányáról, megígérem, hogy nem fogok túl soká dolgozni, megígérem, hogy pihenek is majd azért, aztán végre, végre, végre egyedül maradok.

Beverek egy dupla kávét. Úgy megteker a zsiványkodás mámorával együtt, hogy vécére kell sprintelnem. Aztán mindent, amit gondosan elcsomagoltak, újra kicsapok az asztalra. Egy erős szelet marlenkával indítok, de egy szelet nem szelet, már parancsolom is magamba a következőt. Ezek az amatőrök a szekrényben hagytak egy egész csomag amerikai csokis kekszet is, szerintem már rég megfeledkeztek róla. A nápolyi- és keksztörmeléket a nyelvemmel szedegetem össze a fehér műanyag tányérról, mint a pakettet takarékosan kinyalogató dzsánki.

Alig fél órával később az ajtóhoz lopódzom ellenőrizni, hogy tiszta-e a levegő. Hosszan tépelődöm Irénke iratszekrénye előtt. Tulajdonképpen nem az erkölcsi vétség ébreszt bennem kétségeket, hanem a lelepleződés veszélye.

Éppen ezért kapok vérszemet.

Egy kicsit még veszélyesen akarok élni.

Miután felnyomom Irénke dugi raktárát, szinte pánikszerű sebességgel szaggatom le egy karamellás csoki csomagolását, hogy ne legyen többé visszaút. Az első falat után, mint amikor sörről töményre vált az ember, látszólag minden a helyére klappan. Irénke készleteit elnézve, amelyek minden várakozásomat felülmúlják, egy tábla hiánya fel sem fog tűnni. Az ötödik után, ahogy kezdek eldugulni, és már csak szinten tartás céljából, elérzéktelenedve tömöm a fejem, borzadva döbbenek rá, hogy több mint a készlet fele odaveszett. Elönt a szégyen. Köröttem mindenütt színes műanyag cafatok. Látom magam előtt Irénkét, aki januárban elhűlten pásztázza a szekrénye belsejét, majd vészjóslón rám emeli a tekintetét, mert a magunkfajták felismerik egymást. Látom magam előtt ügyvezető urat, aki soron kívüli értekezletet hív össze a kettős rablás felgöngyölítéséért (a háttérben Kittike és Lettike kárörvendő pofikája), és Glóriát, aki közli, hogy mélységesen csalódott bennem.

Más embernek gondoltak.

Fel kéne mondanom.

A maradék négy tábla dzsentritempójú elpusztítását követően cukortól szédelegve tántorgok ki az irodából. Útközben szinte vandál indulattal a számba tuszkolok még egy marék kockacukrot a kávéfőző mellől, az ajtófélfának csapódom, és majdnem elfelejtem kulcsra zárni az ajtót. A másik szobából tompán szűrődik ki Imrus magányos, rendületlen kopácsolása.

Ilyen sokáig benntartottak, kérdezi együttérzőn a pasim.

Á, karácsonyi buli volt, bájolgás és non stop tukmálás, de igyekeztem tartani magam, masírozok befelé csikaró gyomorral. Nem bírok a szemébe nézni.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Szendi Nóra: Magasélet [Barátságos aknamező 2.]

Szendi Nóra Van ilyen. című kötetén dolgozik, a hatalmi játszmák, kapcsolati deficitek és függőségek regényén. Magasélet című írásában egy kalóriadús tétre menő alkudozás részleteit ismerhetjük meg.

...
Nagy

Szendi Nóra: Várható fejlemény [Barátságos aknamező 1.]

Szendi Nóra jelenleg új kötetén dolgozik, a hatalmi játszmák, kapcsolati deficitek és függőségek regényén. Várható fejlemény című írásában egy Tinder-randi bugyraiba vezeti el olvasóját.

...
Beleolvasó

Szendi Nóra hőse a tekintet hiányába fog tönkremenni

Szendi Nóra új regényének perifériára szorul hősei a maguk módján igyekeznek alkalmazkodni kifordult hétköznapjaikhoz. Mutatunk egy részletet a készülő regényből és egy rajzot is.

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

Az utolsó párbaj didaktikus tanmesébe fojt egy középkori botrányt

Két francia nemes úr esett egymásnak a bosszú és a becsület nevében királyi külsőségek közepette az 1300-as évek végén, miközben lángokban állt az ország. Küzdelmük épp a lényeget takarta ki: egy nő becsületén esett foltot. Eric Jager történelmi könyvéből Ridley Scott készített nagyszabású mozifilmet.

...
Szórakozás

Daniel Craig lezárta az egyik legsikeresebb Bond-korszakot

A 25. James Bond-film egyben lezárása is az elmúlt 15 évnek. Daniel Craig búcsúzik a legendás filmszereptől, amely az utóbbi időben összenőtt vele. A most a mozikba került 007 Nincs idő meghalni vízválasztó a franchise történetében. Ennek megfelelően a filmesek kuriózummal készültek. Spoilermentesek leszünk!

...
Szórakozás

Pazar látvánnyal és elaprózott cselekménnyel indul Asimov Alapítványának adaptációja

Isaac Asimov örökérvényű sci-fi klasszikusából, az Alapítványból az Apple TV Plus jóvoltából végre sorozat készült. Hogy méltó-e az alapjául szolgáló könyvekhez, az még a jövő zenéje. A tévésorozat látványvilágára két epizód után nem lehet panasz.

...
Szórakozás

Störr kapitány megtanulja: a szerelem nem birtokviszony

A feleségem története nagyívű, pazar látványvilágú film, ami a féltékenység mellett a férfivilágról és az európaiságról is beszél.

...
Szórakozás

Szabó Magda történelmi drámájától nem idegen a humor sem

A Kelet és Nyugat határán élő népeknek mindig el kell dönteniük, melyik irányba húznak. Ennek a bizonytalanságnak a gyökereiről szól Szabó Magda Az a szép, fényes nap című drámája, amelyet a Vörösmarty Színház tűzött műsorára. A Vajk, azaz István király megkereszteléséről szóló darab most az eSzínház Fesztiválon látható.

...
Szórakozás

A Kiváló dolgozók szembesít minket a gondoskodás valódi arcával 

A gondoskodás szó hallatán csupa kellemes, szeretetteljes, melegséget árasztó érzés juthat eszünkbe és ennek talán így is kellene lennie, ha minden rendben volna. Boross Martin, az Örkény Színház színészei és tíz szociális szférában dolgozó szakember viszont nem hagyja, hogy homokba dugjuk a fejünket.

A hét könyve
Kritika
Colson Whitehead új regénye megmutatja, milyen régre nyúlik vissza a Black Lives Matter-mozgalom
...
Nagy

Csíkszentmihályi Mihály hitt abban, hogy a flow eredendően bennünk van

Csíkszentmihályi Mihály egész életében kutatta a flow-élményt. Hitt abban, hogy  a flow-t nem kell tanulni és minden ember képes rá. Ahogy abban is, hogy a boldogság olyan állapot, amelyet mindenkinek magának kell ápolnia és óvnia. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Mi van a férfiak álarca mögött?

Jakobovits Kitti Bethany Webster Anyaseb című könyve után az ausztrál Steve Biddulph Férfilét című könyvét tanulmányozta.

...
Nagy

Irene Solà: A történetmondás egyfajta DNS, ami korokon át öröklődik

Irene Solà balladisztikus szépségű Énekelek, s táncot jár a hegy című regényében megszólalnak a hegyek, az ott élő emberek, állatok, de a szellemek, vízitündérek és a viharfelhők is. A szerzőt a sokféle szereplőjéről, a történelem és történetmondás kapcsolatáról, a nők történeteiről és a néphagyományról is kérdeztük. Interjú.

...
Nagy

Kreatív Európa: Azért, mert egy gyerek beszél, ez a te történeted is

Folytatódik Kreatív Európa című sorozatunk, amelyben a kortárs európai irodalomból válogatunk. Most olyan hangsúlyozattan nem ifjúsági irodalomhoz tartozó könyveket ajánlunk, amik egy-egy gyermek vagy kamasz nézőpontjából mesélnek.

...
Kritika

A kisfiúk, akik páncélt öltöttek, hogy túléljék a gyerekkorukat

Alex Schulman megrázóan mutatja be a testvéri kapcsolatok bonyolult dinamikáját, a gyerekek sóvárgását a szülők szeretetéért és a túlélési stratégiákat, ha a gondoskodás kiszámíthatatlan, sőt, életveszélyes. A túlélők a hét könyve.

...
Nagy

Enyedi Ildikó: Női rendezőként szerettem volna megengedni magamnak a lovagiasság luxusát

Füst Milán 1942-ben megjelent regényéből, A feleségem történetéből készített Enyedi Ildikó nagyjátékfilmet. Férfiképről, Európáról és Füst-olvasatáról is beszélgettünk vele.

...
Nagy

Alex Schulman: A fájdalmat használtam fel az íráshoz

Alex Schulman A túlélők című családregénye újabb színt ad a skandináv irodalom magyar nyelvű kínálatához, bizonyítva, hogy nem csak a bűnügyi regényekhez értenek az északiak. Schulman a nemzetközi könyvpiacon ezzel a könyvével debütált, nem is akármilyen sikerrel: több mint harminc országban adták ki a könyvét. Interjú.

Hírek
...
Nagy

Venczel Vera három emlékezetes filmje, amit szívesen nézünk

...
Hírek

Nyelv, nacionalizmus és művészi szabadság a Szépírók Őszi Fesztiváljának kiemelt témája

...
Hírek

Világhírű regényekből való idézetekkel mondja meg az időt az új óra

...
Hírek

Sally Rooney izraeli szerkesztője nyílt levelet írt a szerző bojkottja miatt

...
Hírek

Nézd meg videón, milyen lett a Murakami Könyvtár!

...
Hírek

Könyvesblokk: Dinoszauruszok, egy botrányos párbaj és Lily fogadalma

...
Beleolvasó

Bíró Szabolcs új regényében egy régi ismerős is színre lép Anjou Lajos király mellett

...
Hírek

110 éve beöltöztetett kiscicákkal ösztönözték a gyerekeket az olvasásra

...
Promóció

Kozma Lilla Rita - Utcamesék történetek hajléktalanságról