Az anarchista király, aki megalapította a világ első könyvvárosát

Az anarchista király, aki megalapította a világ első könyvvárosát

„Mindössze néhány vidéki munkással dolgoztam együtt, és mostanra szélesebb körű gyűjteménnyel rendelkezem, mint a Brit-szigetek összes egyeteme” – írja önéletrajzában a néhai Richard Booth könyvkereskedő, kastélytulajdonos, király. A délnyugat-angliai származású, Oxfordban végzett férfit egyesek őrültnek, mások prófétának tartották, és bár a módszereinek számos ellenzője akadt, az kétségtelen, hogy neki köszönhetően került könyvrajongók millióinak bakancslistájára egy alig kétezer lakosú, az angol-walesi határon található kistelepülés.
Fotó: Telegraph.co.uk

Vass Norbert | 2023. szeptember 07. |

A habókos férfi, aki könyveket hozott a kövek közé

Hay-on-Wye városát a normannok alapítottak. Kanyargós, szűk utcái, régi sajtpiaca és tucatnyi könyvesboltja fölé kőből készült erődítmény magasodik. A számos ostromot megélt kastélyt a legenda szerint Maud de St Valery egyetlen éjszaka alatt építette újjá egy támadás után, méghozzá úgy, hogy a kötényében hordta a falak felhúzásához szükséges köveket. Richard Booth, az épület későbbi ura kövek helyett könyveket hozott a kisvárosba tonnaszám, melyeknek köszönhetően ezernyi turista érkezik a Wye folyó vidékére azóta is.

A társaságkedvelő, harsány és arisztokratikus különc, Richard Booth a közeli Brynmelyn-ben örökölt egy kisebb birtokot, és mert megtetszett neki ez a vidék, 1962-ben alapított egy könyvesboltot Hay-on-Wye-ban. Oxfordi tanulmányainak hála, Booth a régmúlt jó ismerője volt, a jövő azonban – amikor az Egyesült Államok hatalmas, bevásárlóközpontokban kialakított könyvesboltjaiban járt – eléggé megriasztotta őt. Így azzal, hogy használt kötetek kereskedésébe fogott, tulajdonképpen a könyvpiac antikapitalista alternatíváját mutatta fel. A meggyőződéses baloldali Booth tehát a vidéki mikrogazdaság és a hagyományos kézművesség megőrzése mellett szállt síkra végső soron, és

apró könyvkereskedésével az elszemélytelenedésnek, illetve a modernizációnak üzent hadat.

Bibliofil katonák és kétkedő walesiek

Booth érdeklődését egy első világháborús veterán, az 1923 óta könyveket árusító Edward Fineron keltette fel az antikvár kiadványok iránt. Sosem felejtette el az egykori katona szavait, aki gyerekkorában állítólag azt mondta neki, hogy „bárhol a világon lehet belőled használtkönyv-kereskedő”. És mivel az egyetemi évei alatt elvarázsolták a hajdan a király lövészezredében szolgált baka, Kyril Bonfiglioli régiségüzletének ritkaságai is, ahelyett, hogy elkezdte volna megmászni a szülei által remélt diplomás karrier grádicsait, megvásárolta Hay-on-Wye lerobbant, egykori tűzoltóállomását. Itt nyitotta meg a már emlegetett könyvesboltot 61 évvel ezelőtt.

-

A Richard Booth 1962-ben megnyitott könyvesboltjának helyén működő BOZ könyvesbolt 2012-ben. Forrás: Andrew Dally / flickr

A helyiek kételkedtek benne, hogy ez a vállalkozás sikerre vihető. Azt suttogták Booth háta mögött, hogy három hónap sem telik bele, és lehúzhatja a rolót, elvégre Hay-ben szinte senki sem olvas könyveket. Ő viszont állhatatos volt, nem tágított, és néhány lelkes, a könyvek cipelésétől sem visszariadó helyi erővel körbejárta a vidék kistelepüléseit, és megvett minden leselejtezésre ítélt kötetet – köztük walesi munkásklubok, valamint hajdani nagybirtokos famíliák könyvtárainak teljes anyagát –, majd pedig a tengerentúlon folytatta a beszerzéseket. Újabb épületeket is meg kellett vásárolnia, így aztán pár év alatt az övé lett Hay egykori dologháza, kápolnája és mozija, valamint a romos állapotú, épphogy csak lakható kastélyhoz is hozzájutott. A Guinness Rekordok Könyve szerint

a hetvenes évek elején a világ legtöbb folyóméternyi könyvespolca Booth tulajdona volt.

Richard király és miniszterelnöki rangú hátasa

És mivel egyre jelentősebbre hízott a birodalma – könyvoldalakban aligha vehette volna fel vele a verseny az akkori világ monarchiáinak bármelyike – 1977 április elsején (félig heccből, félig komolyan) Hay-on-Wye királyának kiáltotta ki magát. Csillogó papírból vágott ki magának koronát, kezébe országalmát és jogart fogott, a hátára palástot terített, és komótosan végigsétált a Wye-folyó völgyének macskaköves sikátoraiban, és minden szembejövőnek elújságolta, hogy ez a település mától fogva független – nos – köztársaság. Esténként a kastélya hálószobájában olvasgatott, és ha ropogott a kandallóban a tűz, arra gondolt, az övéi ismerik el üdvrivalgással a jó uralkodót. Kisvártatva nemesi címeket adományozott, úti okmányokat állított ki, miniszterelnöknek nevezte ki a lovát, saját pénzt nyomtatott, a kabinetje pedig havi rendszerességgel ülésezett – a városka népszerű kocsmájának törzsasztalánál.

-

Richard király és udvartartása. Forrás: www.haycastletrust.org

1968-re közel félmillió könyv gyűlt össze a becslések szerint Booth raktáraiban, és évente hatszázezer címmel növelte a készletét. Ha néhányan úgy vélték is, hogy teljesen elment az esze, akadtak szép számmal követői is. Akik megértették alighanem, hogy bár a bürokratákat és a hierarchiát elítélő, kastélytulajdonos könyvkereskedő elképzelései talán túl szélsőségesek, a marketinghez mégis nagyon jó érzéke van, így aztán a nyolcvanas évek elejére mintegy negyven további antikvárium nyílt Hay-on-Wye utcácskáiban – létrejött tehát a „Könyvek városa”.

A könyvmolyok papírillatú Mekkája

Bármennyire is habókos fantasztának tűnhet tehát, Richard király a lokális értékekben és a kézművességben rejlő lehetőségekre mutatott rá – jóval azelőtt, hogy ezek a fogalmak váltak a globális turizmus markáns hívószavaivá. Hay-on-Wye-ba özönlöttek a kíváncsi kirándulók, a kisváros megkérdőjelezhetetlenül a könyvmolyok papírillatú Mekkája lett. (Testvérvárosával, Timbuktuval is az írott hagyomány iránti elkötelezettség köti össze mindenekelőtt, hiszen az észak-afrikai város hatalmas középkori kéziratgyűjteménnyel rendelkezik.)

-

Forrás: www.gonewiththefamily.com

Richard Booth a megfizethető könyvek szenvedélyes szószólója, a könyvnyomtatás hajnalán Európa településeit ellepő utazó könyvügynökök méltó utódja volt. Roppant sokan kedvelték, mások ki nem állhatták a karcos modora miatt. Akárhogy is, az kétségkívül neki köszönhető, hogy az angol-walesi határon található kistelepülést máig a Könyvek városaként emlegetik az emberek. Nem mellesleg a Könyvvárosok Nemzetközi Szervezetének a megalapítása is Booth nevéhez köthető, amelynek ma világszerte több tucat tagja van.

1988 óta ráadásul minden évben megrendezik Hay-on-Wye-ban a Bill Clinton által „az elme Woodstockjának” titulált Hay fesztivált, amelynek a kortárs irodalom és a társművészetek a főszereplői természetesen ‒ és ahol fellépett már többek között Margaret Atwood, Carol Ann Duffy, David Simon, Stephen Fry és Dua Lipa is.

Források: Guardian, World Wide Writer, The London Magazine

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Emléktáblát kapott Arany A walesi bárdokból ismert Montgomeryben

Május 14. mostantól minden évben a walesi-magyar barátság napja lesz.

...
Nagy

A vízen lebegő, a fokhagymaillatú meg a Guinness-rekorder - Mutatjuk London legkülönlegesebb könyvesboltjait

Azokra a kötetekre évek múlva is jól emlékezünk, amelyekhez különleges élmény fűződik. Azt például egészen biztosan nem felejtjük el, ha egy vízen lebegő könyvesboltban, vagy több száz éves üzletben akadunk egy-egy különleges darabra. Londonban járva felkutattuk a legérdekesebb könyvesboltokat, melyekből most tízet megmutatunk képes válogatásunkban.

...
Hírek

Franciaország törvénnyel védené a könyvesboltokat az Amazonnal szemben

Egy friss francia jogszabály bezárná az Amazon kiskapuját és minimálárat szabna meg a könyvkiszállításoknál. A francia kormány a független könyvesboltokat védené ezzel.

...
Hírek

Nem adja fel a kabuli könyvesboltos

A tálib hatalomátvétel óta csak két vevője volt, de kitart a kabuli könyvesboltos.

...
Hírek

Eladó egy 61 éves, tyúkólból átalakított könyvesbolt

A Times Union beszámolója szerint eladó a New York állambeli Greenwich-ben a Owl Pen Books könyvesbolt, ami nemcsak azért különleges, mert az üzlet egykor tyúk- és juhfarmként szolgált, hanem azért is, mert az új tulajdonos a könyvesbolt összes, azaz negyvenezer kötetét és megkapja. 

...
Hírek

Nobel-díjasok kiállítása nyílt a világ legszebb könyvesboltjában

A TIME magazin és a portói Livraria Lello könyvesbolt, amelyet a világ egyik legszebb könyvesboltjának is neveznek, közös kiállítást rendezett, amely a 20. és 21. század legnagyszerűbb íróit ünnepli.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.

A hét könyve
Kritika
A háromtest-probléma nyomasztó történelemkönyv a jövőről
...
Nagy

Ez a 20 legjobb könyv, amit a 21. században írtak – a New York Times olvasói szerint

A New York Times a könyvszakma prominens személyiségei után az olvasói között is megfuttatta a kérdést, hogy melyek a legjobb könyvek az elmúlt közel 25 év szép- és tényirodalmi terméséből. Mutatjuk az eredményt.