Franciaország törvénnyel védené a könyvesboltokat az Amazonnal szemben

Franciaország törvénnyel védené a könyvesboltokat az Amazonnal szemben

Egy friss francia jogszabály bezárná az Amazon kiskapuját és minimálárat szabna meg a könyvkiszállításoknál. A francia kormány a független könyvesboltokat védené ezzel.

ro | 2021. október 27. |

A francia Sophie Fornairon független könyvesboltja azért nem roppant bele az Amazon felemelkedésébe, mert egy francia jogszabály tiltja, hogy az új könyveket leakciózzák, ám szerinte az üzletmenetének az sem tesz jót, hogy az internetes kerekedőóriás drasztikusan lenyomja a saját kiszállítási árait. A Reuters riportja szerint a független könyvesboltok alapvetően csak kiegyenlített versenyhelyzetet szeretnének, és bár Sophie Fornairon azt állítja, hogy jelenleg nem fenyegeti őket a bezárás veszélye, örök küzdelmet folytatnak az Amazonnal.

2019-ban a Franciaországban értékesített 435 millió könyv 20 százaléka online talált vevőre, és az országban jelenleg működő 3300 könyvesbolt piaci részesedése egyre zsugorodik az olyan internetes cégek gerjesztette verseny miatt, mint amilyen például az Amazon.

A francia szabályozás amúgy tiltja az ingyenes könyvkiszállítást, amit az Amazon eddig úgy játszott ki, hogy egy centet számolt fel, miközben a helyi könyvesboltok 5-7 euróval kalkulálnak a könyvek kiszállításáért. Az Amazon díjszabási stratégiája oda vezetett, hogy egyetlen cég mind nagyobb részt szakított ki magának a piacból. Az új francia jogszabály most arra törekszik, hogy kiegyenlítse a versenyt az online könyvkereskedelemben, és elejét vegye a monopólium kialakulásának, ami - a francia kulturális minisztérium közleménye szerint - elkerülhetetlen lesz, ha a mostani status quo hosszú távon fennmarad.

Éppen ezért az új törvény - amelyet már jóváhagyott a francia parlament, de még nem lépett hatályba - minimumárat állapít majd meg a könyvkiszállításokra, ami ellen persze az Amazon erősen lobbizott, mert a megacég attól tart, hogy a francia szabályozás precedenst teremthet. A francia könyvesboltok jellemzően a városokban működnek, és az Amazon azzal érvelt, hogy a maga részéről az online kereskedelemben ezzel a gyakorlattal lehetővé teszi, hogy egy vidéki olvasó ugyanannyiért vásárolhasson meg egy adott könyvet, mintha valaki egyszerűen csak besétálna egy városi könyvesboltba.

Hogy pontosan mekkora lesz a minimumár, az még további tárgyalásokon dől el. A minisztérium szerint egyelőre korai megmondani azt is, hogy pontosan mikor fog életbe lépni az új jogszabály.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Oltásellenes könyvek miatt ítélte el egy amerikai szenátor az Amazont

A demokrata Elizabeth Warren amerikai szenátor és Adam Schiff kongresszusi képviselő írásban tett panaszt a keresőalgoritmusok miatt, amik dezinformációt terjesztenek, írja a Guardian.

...
Hírek

Tízezer könyvet tesz szabadon elérhetővé az Amazon az amerikai könyvtáraknak

...
Hírek

Nem adja fel a kabuli könyvesboltos

A tálib hatalomátvétel óta csak két vevője volt, de kitart a kabuli könyvesboltos.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Nem az életkorunk, hanem a stigmatizáció ellen kellene küzdenünk

Hogyan érhető el a kiegyensúlyozott időskor? Milyen folyamatok zajlanak bennünk az életközép során és utána? Miért szükséges mindenképpen szembemenni az életkorral kapcsolatos előítéletekkel, az ageizmussal? Ezeket a kérdéseket járja körbe Tisza Kata új könyve, amelynek témája a szerethető öregedés.

...
Nagy

Kreatív Európa: Megunt szerelmek, kihűlt kapcsolatok Ciprustól Norvégiáig

Sorozatunkban ezúttal szerelmi csalódások, párkapcsolati unalom, kihűlt házasságok és újrakezdés a téma más-más perspektívából, különböző stílusban, Európa legjobb kortárs szerzőinek tollából.

...
Nagy

Karen Dionne: Sokaknak lehetett már dolga pszichopatával anélkül, hogy tudtak volna róla

A lápkirály leányának írója, Karen Dionne az új regényében, A bűnös nővérben a gyermekkori pszichopátiát a családtagok nézőpontjából vizsgálja. A szerzőt inspirációkról, motivációkról, váltott nézőpontokról és a pszichopátiáról kérdeztük.

...
Alkotótárs

André Ferenc: Antropocén ima [Mastercard® – Alkotótárs]

Czakó Zsófia és André Ferenc nyerte az első alkalommal átadott Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíjat. Levelezésbe kezdtek, aminek negyedik darabját olvashatjátók most, mégpedig André Ferenctől.

...
Kritika

Annie Ernaux irodalmi fényképalbumba sűrítette az élet illékonyságát

„Eltűnik majd az összes kép” – ezzel a mondattal nyit Annie Ernaux Évek című könyve, amely akár egy régi fényképalbum, úgy tárja elénk egy élet szakaszainak változásait és az elmúlt évtizedek nagy korszakváltó pillanatait. A kortárs francia irodalom egyik legjelentősebb írójának rendhagyó önéletírása a hét könyve. 

...
Kritika

A Termőtestek gombái a horror valódi természetét leplezik le

Sepsi László új regényében a drogpiacért folytatott küzdelem mögött olyan erők mozdulnak meg, amik túlmutatnak ez embercentrikus valóságunkon. Sepsi nyomasztó víziójában a horror nagyon is aktuális kérdéseket feszeget. A Termőtestek a hét könyve.

A hét könyve
Kritika
Annie Ernaux irodalmi fényképalbumba sűrítette az élet illékonyságát
...
Szórakozás

Lady Gaga golyóval tesz pontot a Gucci család botrányos történetének a végére

„Amit meg kell értenie a Guccikkal kapcsolatban, hogy teljesen őrültek, hihetetlenül manipulatívak és nem túl okosak. Muszáj, hogy ők irányítsanak, de amint megszerzik, amit akarnak, tönkre is teszik! Pusztító fajták, ez ilyen egyszerű!”, sommázza a véleményét Paolo Gucci neje, Jenny Garwood a Sara Gay Forden által írt A Gucci-ház című könyvben, amely Ridley Scott filmjét ihlette. Jenny ebben a három mondatban tulajdonképpen nagyszerűen össze is foglalja Scott produkciójának lényegét.

Hírek
...
Írd meg Európát!

Írd meg Európát, és nyerj egy Kindle-t tele könyvekkel!

...
Kritika

Nem az életkorunk, hanem a stigmatizáció ellen kellene küzdenünk

...
Hírek

Csányi Vilmos: A vírus jó példa arra, milyenek a hiedelmek

...
Hírek

Pilinszky-verset dolgozott fel a Meg Egy Cukorka

...
Hírek

Az izlandiak még mindig sokat olvasnak, de a statisztikát a nők húzzák fel

...
Nagy

Austen hősnőjének pusztán szórakozás, ami másnak az élet maga [Az Austen-projekt]

...
Hírek

Lomb Kató játéknak, megfejtendő keresztrejtvénynek tekintette a nyelvet

...
Gyerekirodalom

Zalán Tibor a Mesemúzeum új kulcsőre

...
Hírek

A Tandori Dezső és Ágnes hagyaték az Apor Vilmos Katolikus Főiskolára került