Franciaország törvénnyel védené a könyvesboltokat az Amazonnal szemben

Franciaország törvénnyel védené a könyvesboltokat az Amazonnal szemben

Egy friss francia jogszabály bezárná az Amazon kiskapuját és minimálárat szabna meg a könyvkiszállításoknál. A francia kormány a független könyvesboltokat védené ezzel.

ro | 2021. október 27. |

A francia Sophie Fornairon független könyvesboltja azért nem roppant bele az Amazon felemelkedésébe, mert egy francia jogszabály tiltja, hogy az új könyveket leakciózzák, ám szerinte az üzletmenetének az sem tesz jót, hogy az internetes kerekedőóriás drasztikusan lenyomja a saját kiszállítási árait. A Reuters riportja szerint a független könyvesboltok alapvetően csak kiegyenlített versenyhelyzetet szeretnének, és bár Sophie Fornairon azt állítja, hogy jelenleg nem fenyegeti őket a bezárás veszélye, örök küzdelmet folytatnak az Amazonnal.

2019-ban a Franciaországban értékesített 435 millió könyv 20 százaléka online talált vevőre, és az országban jelenleg működő 3300 könyvesbolt piaci részesedése egyre zsugorodik az olyan internetes cégek gerjesztette verseny miatt, mint amilyen például az Amazon.

A francia szabályozás amúgy tiltja az ingyenes könyvkiszállítást, amit az Amazon eddig úgy játszott ki, hogy egy centet számolt fel, miközben a helyi könyvesboltok 5-7 euróval kalkulálnak a könyvek kiszállításáért. Az Amazon díjszabási stratégiája oda vezetett, hogy egyetlen cég mind nagyobb részt szakított ki magának a piacból. Az új francia jogszabály most arra törekszik, hogy kiegyenlítse a versenyt az online könyvkereskedelemben, és elejét vegye a monopólium kialakulásának, ami - a francia kulturális minisztérium közleménye szerint - elkerülhetetlen lesz, ha a mostani status quo hosszú távon fennmarad.

Éppen ezért az új törvény - amelyet már jóváhagyott a francia parlament, de még nem lépett hatályba - minimumárat állapít majd meg a könyvkiszállításokra, ami ellen persze az Amazon erősen lobbizott, mert a megacég attól tart, hogy a francia szabályozás precedenst teremthet. A francia könyvesboltok jellemzően a városokban működnek, és az Amazon azzal érvelt, hogy a maga részéről az online kereskedelemben ezzel a gyakorlattal lehetővé teszi, hogy egy vidéki olvasó ugyanannyiért vásárolhasson meg egy adott könyvet, mintha valaki egyszerűen csak besétálna egy városi könyvesboltba.

Hogy pontosan mekkora lesz a minimumár, az még további tárgyalásokon dől el. A minisztérium szerint egyelőre korai megmondani azt is, hogy pontosan mikor fog életbe lépni az új jogszabály.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Oltásellenes könyvek miatt ítélte el egy amerikai szenátor az Amazont

A demokrata Elizabeth Warren amerikai szenátor és Adam Schiff kongresszusi képviselő írásban tett panaszt a keresőalgoritmusok miatt, amik dezinformációt terjesztenek, írja a Guardian.

...
Hírek

Tízezer könyvet tesz szabadon elérhetővé az Amazon az amerikai könyvtáraknak

...
Hírek

Nem adja fel a kabuli könyvesboltos

A tálib hatalomátvétel óta csak két vevője volt, de kitart a kabuli könyvesboltos.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

K. Varga Bence: Újabb sejt születik

„Oldalra sandítva újra és újra szemügyre vehette a test vereségét, a hús halálának stációit” ‒ K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a harmadik rész.

...
Nagy

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

A 70 éve elhunyt legendás fotós 17 éves korában menekült el Budapestről, 17 évvel később pedig másfél hónapot töltött idehaza. A Holidaynek írt, 14 fotóval illusztrált útibeszámolójában éjsötét börleszk-jelenetekként elevenednek meg a remények és a romok.

...
Nagy

7 botrány Nádas Péterén túl, ami irodalmi díjak körül robbant ki

Van, amikor a PC-ségen vitatkozik a zsűri – lásd a legutóbbi esetet, melynek során Nádas Péter könyve is előkerült –, máskor nyertesekről derülnek ki hazugságok, ellentmondásos nézetek, sőt bűncselekmények. De az is előfordul, hogy a díjat osztók óvatoskodnak túl egy helyzetet. Ilyen irodalmi botrányokat gyűjtöttünk össze.

A hét könyve
Kritika
Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról
...
Nagy

Az ügynökakták igenis nyilvánosak, csak fel kell dolgozni őket – Takács, Bartók és gyermekvédelem a Margón

Ügynökök, fantasy és bugyiszabályok a Margó zárónapján. 

Hírek
...
Gyerekirodalom

Az emberi test sokféleségét illusztrálva támogatja egy gyerekkönyv az önelfogadást

...
Kritika

Mi történt valójában 20 éve egy elit suliban? Rebecca Makkai új krimije a csillogó felszín mögé pillant

...
Könyvtavasz

Kertész Erzsi új mesekönyve kedves mitológiai alakokkal űzi el a búbánatot – Olvass bele!

...
Zöld

Tényleg különbözik egymástól a nők és a férfiak agya?

...
Hírek

A kabuli könyvárus szerzője visszatért Afganisztánba

...
Hírek

Megújul a Libri-díj, más elv alapján osztják ki a Könyvhéten