A történelmi regények nemcsak a régmúltról, hanem rólunk is mesélnek

A történelmi regények nemcsak a régmúltról, hanem rólunk is mesélnek

Az idők jelei elvakultságról, hatalommámorról és a valóságérzékelés totális elvesztéséről is szól, amelyben suhancarcú próféták és magukat megváltóknak hirdető hipokriták adtak leckét a történelemnek abból, milyen torzulásokat okoz, ha egy ember elhiszi, hogy egy általa igaznak vélt ügy vagy a saját felemelkedése érdekében büntetlenül mindent megtehet” – írtuk korábbi kritikánkban Rakovszky Zsuzsa legújabb regényéről (olvass bele ITT), amelyről péntek este Szegő János kérdezte a Margón a szerzőt.

Fotó: Posztós János

Ruff Orsolya | 2023. május 13. |

Rakovszky Zsuzsa
Az idők jelei
Magvető, 2022, 310 oldal
-

Az idők jelei című regény címe akár a történelmi regény metaforája is lehetne, adta meg az est felütését a Magvető szerkesztője, Szegő János, aki rögtön a történelmi regényekhez fűződő viszonyáról kérdezte a szerzőt. Rakovszky Zsuzsa elárulta, hogy sok más emberhez hasonlóan gyerekkorában neki is az Egri csillagok volt a meghatározó történelmi olvasmánya, mostanában viszont inkább „sok történelmet” olvas. Egyetért azokkal, akik azt állítják, hogy a történelmet nem azért tanulmányozzuk, hogy ismereteket szerezzünk arról, hogyan viselkedtek mások, hanem, hogy

megtudjuk, kik is vagyunk.

Kiderült ezzel együtt, hogy szereti Kemény Zsigmond könyveit, példaként a Zord idő és A rajongók című regényeket említette.

Szintén a régmúltba vezet Rakovszky Zsuzsa első regénye, A kígyó árnyéka, és bár az író már pontosan nem emlékszik, hogy mi adta meg a legelső szikrát ahhoz a könyvhöz, azt viszont elárulta, hogy soproni lévén mindig is érdekelte a helytörténet, és a városban járva sokszor volt az az érzése, „mintha ott lenne, amit már átéltek”. Legújabb kötete, Az idők jelei az 1530-as évek Münsterébe vezet, ahol az egyre radikalizálódó anabaptisták először a katolikusok, majd egymás ellen fordulnak, és ahol – Szegő János megfogalmazása szerint – egy egészen zavarba ejtő királyságot hoznak létre. A bemutatón Takács Kati olvasott fel részleteket a könyvből, kezdésként egy verset, amellyel egyfajta nyitányként Hermann Kerssenbroch vezeti be az olvasót az események sűrűjébe. Az író elmondta, hogy Kerssenbroch valós krónikás volt, és írt verset is, de az elveszett. A kötetben szerepel még vers, egy névtelen anabaptistának tulajdonítva. „Egyszer csak eszembe jutott, hogy bizonyos eseményeket versben kell megírni, nem magyardolgozat formájában” – mondta a bemutatón Rakovszky Zsuzsa.

-

Az idők jelei fő elbeszélője ugyanakkor nem Kerssenbroch, hanem egy nő, aki időskorában tekint vissza az eseményekre. Ez a narrátor az író szerint a tárgyilagosságot képviseli, ezzel együtt szeretett volna olyan elbeszélőket is, akik egyik vagy másik oldallal szimpatizálnak. „Elizabeth vagyok, a veres Liza, ahogy fiatal koromban emlegettek, vagy az öreg Betha, ahogyan mostanában” – áll a regényben. A fő elbeszélő – ahogy Szegő János fogalmazott – ott van a dolgok sűrűjében, mindent hall, ugyanakkor néma, pontosabban némának tartják (éppen ezért fenntartások nélkül beszélnek előtte mások), de nem ítélkezik. Rakovszky Zsuzsának a szenvedélyes verselőkkel szemben fontos volt, hogy prózai narrátora a tárgyilagos megfigyelő pozícióját foglalja el. Elizabeth egy trauma hatására némul meg, később viszont visszaszerzi a beszéd képességét, és ez a fordulat még magát a szerzőt is meglepte. „Erősebb a regény az írójánál?”, tette fel a kérdést Szegő János, mire Rakovszky elismerte, hogy a cselekményvezetés néha „tényleg kicsúszik az ember kezéből”. Ami Münsterben történt a 16. században, az Rakovszky Zsuzsa szerint nem tekinthető kivételes esetnek a történelemben („A nagy forradalmak is valahogy így játszódtak le”). Szegő János szerint Az idők jelei a manipuláció regénye is, a szerzőt viszont nem a manipuláció foglalkoztatta,

sokkal inkább „annak helytelen volta, hogy a cél szentesíti az eszközt”.

A bemutató végén a készülő könyvére terelődött a szó, amiről azt lehet tudni, hogy verseskötet lesz, és várhatóan ősszel fog megjelenni.

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Új Jeruzsálemet akartak építeni, terror lett belőle

Rakovszky Zsuzsa regényében egy történelmi eseményt dolgoz fel, amelynek középpontjában a 16. századi felekezeti feszültségek állnak. Olvass bele Az idők jelei című regénybe!

...
Kritika

A korlátlan hatalom torzít és legyalulja a lelkeket

Rakovszky Zsuzsa új regénye megtörtént történelmi eseményt dolgoz fel, nem mellesleg pedig elvakultságról, hatalommámorról és a valóságérzékelés totális elvesztéséről is szól. Az idők jelei a hét könyve.

...
Kritika

Rakovszky hőse menekül a szabadság okozta vákuumból

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Andrés Neuman: Amikor gyászolsz, az otthonod is beleremeg

Az argentin-spanyol szerzővel a Magunknak mondjuk apropóján beszéltünk mások mellett katonai diktatúráról, az anyanyelv különös elvesztéséről, a regénye valódi főszereplőjéről és arról is, mi a közös a gyászban és a száműzetésben. Interjú.

...
Kritika

Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet

Julie Otsuka a saját családja történetét is beleírta debütregényébe, amiben a második világháború során internálótáborokba zárt amerikai japánokról mesélt. Az Amikor isten volt a császár a hét könyve.

...
Kritika

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré

A norvég Lars Svisdal regénye a generációk közötti szakadékot érzékelteti, miközben egy felnőtté válás története is. Láthatóvá válik benne, hogy a jóléti társadalmak is küzdenek a maguk démonaival.

A hét könyve
Kritika
Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet
...
Panodyssey

Simon Márton: Északi fény, fenyők, satöbbi (Hogy jöttem 2.)

Simon Márton szellemi önéletrajzának második részében elmeséli, melyek szövegek, amelyek igazán nagy hatással voltak rá.

Hírek
...
Hírek

Az olasz kulturális miniszter nem adja vissza a Diszkoszvetőt a müncheni antik múzeumnak

...
Podcast

A magyar folklór mitikus lényei olykor az emberek pszichés terheit is oldották

...
Zöld

Az MI úttörő fejlesztője szerint a kordában tartás a kiút a technológiai cunami alól

...
Nagy

Kiss Edina: Az írás számomra életismeret

...
Zöld

COP28: Teljesen le kell mondani a fosszilis üzemanyagok használatáról

...
Podcast

Szűcs Ádám: Olyan könyvekért rajongok, amiket én soha nem tudnék megírni