A történelmi regények nemcsak a régmúltról, hanem rólunk is mesélnek

A történelmi regények nemcsak a régmúltról, hanem rólunk is mesélnek

Az idők jelei elvakultságról, hatalommámorról és a valóságérzékelés totális elvesztéséről is szól, amelyben suhancarcú próféták és magukat megváltóknak hirdető hipokriták adtak leckét a történelemnek abból, milyen torzulásokat okoz, ha egy ember elhiszi, hogy egy általa igaznak vélt ügy vagy a saját felemelkedése érdekében büntetlenül mindent megtehet” – írtuk korábbi kritikánkban Rakovszky Zsuzsa legújabb regényéről (olvass bele ITT), amelyről péntek este Szegő János kérdezte a Margón a szerzőt.

Fotó: Posztós János

Ruff Orsolya | 2023. május 13. |

Rakovszky Zsuzsa
Az idők jelei
Magvető, 2022, 310 oldal
-

Az idők jelei című regény címe akár a történelmi regény metaforája is lehetne, adta meg az est felütését a Magvető szerkesztője, Szegő János, aki rögtön a történelmi regényekhez fűződő viszonyáról kérdezte a szerzőt. Rakovszky Zsuzsa elárulta, hogy sok más emberhez hasonlóan gyerekkorában neki is az Egri csillagok volt a meghatározó történelmi olvasmánya, mostanában viszont inkább „sok történelmet” olvas. Egyetért azokkal, akik azt állítják, hogy a történelmet nem azért tanulmányozzuk, hogy ismereteket szerezzünk arról, hogyan viselkedtek mások, hanem, hogy

megtudjuk, kik is vagyunk.

Kiderült ezzel együtt, hogy szereti Kemény Zsigmond könyveit, példaként a Zord idő és A rajongók című regényeket említette.

Szintén a régmúltba vezet Rakovszky Zsuzsa első regénye, A kígyó árnyéka, és bár az író már pontosan nem emlékszik, hogy mi adta meg a legelső szikrát ahhoz a könyvhöz, azt viszont elárulta, hogy soproni lévén mindig is érdekelte a helytörténet, és a városban járva sokszor volt az az érzése, „mintha ott lenne, amit már átéltek”. Legújabb kötete, Az idők jelei az 1530-as évek Münsterébe vezet, ahol az egyre radikalizálódó anabaptisták először a katolikusok, majd egymás ellen fordulnak, és ahol – Szegő János megfogalmazása szerint – egy egészen zavarba ejtő királyságot hoznak létre. A bemutatón Takács Kati olvasott fel részleteket a könyvből, kezdésként egy verset, amellyel egyfajta nyitányként Hermann Kerssenbroch vezeti be az olvasót az események sűrűjébe. Az író elmondta, hogy Kerssenbroch valós krónikás volt, és írt verset is, de az elveszett. A kötetben szerepel még vers, egy névtelen anabaptistának tulajdonítva. „Egyszer csak eszembe jutott, hogy bizonyos eseményeket versben kell megírni, nem magyardolgozat formájában” – mondta a bemutatón Rakovszky Zsuzsa.

-

Az idők jelei fő elbeszélője ugyanakkor nem Kerssenbroch, hanem egy nő, aki időskorában tekint vissza az eseményekre. Ez a narrátor az író szerint a tárgyilagosságot képviseli, ezzel együtt szeretett volna olyan elbeszélőket is, akik egyik vagy másik oldallal szimpatizálnak. „Elizabeth vagyok, a veres Liza, ahogy fiatal koromban emlegettek, vagy az öreg Betha, ahogyan mostanában” – áll a regényben. A fő elbeszélő – ahogy Szegő János fogalmazott – ott van a dolgok sűrűjében, mindent hall, ugyanakkor néma, pontosabban némának tartják (éppen ezért fenntartások nélkül beszélnek előtte mások), de nem ítélkezik. Rakovszky Zsuzsának a szenvedélyes verselőkkel szemben fontos volt, hogy prózai narrátora a tárgyilagos megfigyelő pozícióját foglalja el. Elizabeth egy trauma hatására némul meg, később viszont visszaszerzi a beszéd képességét, és ez a fordulat még magát a szerzőt is meglepte. „Erősebb a regény az írójánál?”, tette fel a kérdést Szegő János, mire Rakovszky elismerte, hogy a cselekményvezetés néha „tényleg kicsúszik az ember kezéből”. Ami Münsterben történt a 16. században, az Rakovszky Zsuzsa szerint nem tekinthető kivételes esetnek a történelemben („A nagy forradalmak is valahogy így játszódtak le”). Szegő János szerint Az idők jelei a manipuláció regénye is, a szerzőt viszont nem a manipuláció foglalkoztatta,

sokkal inkább „annak helytelen volta, hogy a cél szentesíti az eszközt”.

A bemutató végén a készülő könyvére terelődött a szó, amiről azt lehet tudni, hogy verseskötet lesz, és várhatóan ősszel fog megjelenni.

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Új Jeruzsálemet akartak építeni, terror lett belőle

Rakovszky Zsuzsa regényében egy történelmi eseményt dolgoz fel, amelynek középpontjában a 16. századi felekezeti feszültségek állnak. Olvass bele Az idők jelei című regénybe!

...
Kritika

A korlátlan hatalom torzít és legyalulja a lelkeket

Rakovszky Zsuzsa új regénye megtörtént történelmi eseményt dolgoz fel, nem mellesleg pedig elvakultságról, hatalommámorról és a valóságérzékelés totális elvesztéséről is szól. Az idők jelei a hét könyve.

...
Kritika

Rakovszky hőse menekül a szabadság okozta vákuumból

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

...
Nagy

Pléh Csaba életútja a soha el nem fogyó kíváncsiság története

 A pszichológus-nyelvész a Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában most megjelent Árnyak lapjain saját élettörténetét, tudományos pályafutását, és ezen keresztül a korszak pszichológiai és a nyelvészeti tudományos világát is bemutatja, miközben annak kiemelkedő alakjairól (munkatársairól, barátairól) is portrékat rajzol.

...
Nagy

Pam Jenoff a Covid alatt értette meg, hogyan változhat meg radikálisan az élet egy másodperc alatt

Pam Jenoff a kilencvenes évek közepén Krakkóban kezdett el dolgozni diplomataként, ahol többek között a holokauszttal kapcsolatos ügyeken, a zsidó tulajdon visszaállításán dolgozott. Szoros kapcsolat alakult ki közte és az idős túlélők között, történelmi fikciós regényeit a tőlük hallott történetek inspirálják. Interjú.

...
Nagy

Behrouz Boochani: Kurd vagyok. Az ellenállás az identitásom része

Behrouz Boochani iráni kurd újságíróként dolgozott, mikor menekülni kényszerült, majd illegális bevándorlóként éveket töltött embertelen körülmények között egy ausztrál börtöntáborban. A Margó előtt beszélgettünk a kurd ellenállásról, az iráni tüntetésekről, a börtöntábor rendszeréről, kontrollról és migrációról is. Interjú.

...
Panodyssey

Kiss Tibor Noé: Hogyan jutottam el a tajgába? (Megjegyzések személyességről és a társadalmi realitásról)

Kiss Tibor Noé esszésorozatának első részében saját könyvein végigtekintve mutatja meg az olvasónak, milyen változatos módokon fogalmazthatók meg a személyes tapasztalatok.

...
Nagy

A Budapest Nagyregény társasjátékba invitálta meg az írókat

Adott 23 szerző, 23 kerület, egy főváros és 150 év. A Budapest Nagyregény a főváros regénye lesz. A Margó harmadik napján  a projekt három résztvevője beszélgetett nehézségekről, emlékekről, kövekről és a különleges társasjátékról, amely szeretett városunk történetét megírja.

A hét könyve
Kritika
Csak a dzsungel van Závada Péter új verseskötetében
...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

Hírek
...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Hírek

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

...
Hírek

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

...
Nagy

Földi Andrea: Az AI segíthet az illusztrálásban, de a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság

...
Hírek

Ők kapták idén a ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatást!

...
Hírek

A Biblia soha nem látott, 1500 éves részletét találták meg

...
Szórakozás

Ismét film készült Amerika egyik legtöbbet kifogásolt kedvencéből

...
Szórakozás

Máté Gábor, Sátántangó, Süsü és Friss Hús [PROGRAMAJÁNLÓ]