A Tíz kicsi díva időtlen női sorsokat mutat be - Összekötve Péterfy Borival és Karafiáth Orsolyával

A Tíz kicsi díva időtlen női sorsokat mutat be - Összekötve Péterfy Borival és Karafiáth Orsolyával

Péterfy Bori és Karafiáth Orsolya legújabb közös projektje az az izgalmas websorozat, amely sajátos módon, az aktuális helyzetre reflektálva adaptálja szerző A Maffia-klub című nagysikerű kötetét. A történetben egy férfi halálához kapcsolódva tíz nő sorsát személyes vallomásaikon keresztül ismerhetjük meg. A pár naponta megjelenő epizódok Péterfy Bori & Love Band Youtube-csatornáján, Karafiáth Orsolya szerzői oldalán, valamint a Scolar Kiadó és a Margó Irodalmi Fesztivál Facebook-csatornáin egyaránt elérhetők. Az egyedülálló projekt megálmodóival a sorozat megalkotásának folyamatairól, a történet időtlenségéről beszélgettünk, sőt beavattak abba is, hogyan változtatta meg életüket a karantén.

Fehér Adrienn | 2020. május 15. |

  • Bori ötlete volt, hogy valamelyik szöveghez kapcsolódva indítsanak közös projektet. Orsi olyan szöveget keresett, amelyet nem csak felolvasni lehet, hanem színészileg is kihívást jelenthet. Mindketten egyetértenek abban, hogy mostanában kevés olyan regény van, amely kellő mélységgel, igazi nő sorsokat ábrázol. Számukra különösen fontos volt, hogy egy ilyen jelentőségteli történetet dolgozzanak fel. 
  • Orsi régóta tervezte A Maffia-klub című, 2008-ban megjelent regényének átírását, az adaptáció ötlete most erre is alkalmat adott. A kötet nemcsak címével, hanem szerkezetében is az egykor népszerű maffia játékra utal. Sokáig engedte kiadóinak sem engedte szövegei meghúzását, minden apró részlethez foggal-körömmel ragaszkodott. Mostanában máshogy áll hozzá írásaihoz: úgy látja új és régi szövegeinek egyaránt előnyére válhat a szerkesztés. 
Karafiáth Orsolya
A Maffia-klub
Ulpius-ház, 2008
  • Jóllehet korábbi műveihez fűződő viszonya az évek során átalakult, a elsőre csak izgalmas kriminek tűnő regényben felvetett témák most is aktuálisak. Valójában a párkapcsolatok, a szerelem lényegéről szól a történet: a hősei által tapasztalt kételyek, érzések, fájdalmak időtlenek. A felmerülő kérdések nem változnak, legfeljebb a rájuk adott válaszok kicsit mások lesznek: a kötet azt kutatja, honnan jön és hogyan hat a fájdalom. 

A regényben kibomló iszonyú női sorsok teszik időtlenné a történetet, a szereplők életének egyes mozzanataiban pedig mindannyian magunkra ismerünk.

  • A produkció igazi csapatmunka eredménye: az Orsi által küldött leírások alapján Bori építette fel a karaktereket, szintén színész barátnőjük, Boros Anna pedig a mindenkori női olvasó szerepében narrálja az epizódokat, illetve fejezeteket összefoglalásában is közreműködött. A felvételeken szintén mind a hárman részt vesznek. Az egyes szereplőket külsőleg is igyekeztek elkülöníteni egymástól: szerencsére, egy barátjuknak köszönhetően, ipari mennyiségű parókából válogathattak, ezekkel pedig Orsi személyére is visszautalnak.
  • A karantén mindkettejük életét gyökeresen megváltoztatta. Színpadi emberként, az írással szemben, Bori tevékenysége kiszakíthatatlan az időből. Leginkább a flow, a  speciális idegállapot hiányzik neki. Közönség nélkül most új kreatív kisülési lehetőségeket kell találnia. Ennek ellenére látja a sajátos szituáció pozitív oldalait is: ez a helyzet nemcsak olyan pihenési lehetőséget biztosít, amit egyébként soha nem engedett volna meg magának, hanem rákényszeríti arra is, hogy a szerepek nélküli önmagát megismerje. Orsi ugyan nem színházi személy, mégis sokat szerepel: beszélgetéseken, felolvasásokon vesz részt, moderátorkodik, előadásokat szervez. Most úgy érzi, mintha kirántották volna a lába alól a szőnyeget, élete egy részét akarata ellenére vesztette el. A személyes visszajelzéseket, visszacsatolásokat hiányolja leginkább. Amennyire lehetséges, mégis mindketten alkalmazkodnak a jelenlegi helyzethez. A kreativitás egy visszafoghatatlan erő, egy korlátokat nem ismerő ösztön, amely most a Tíz kicsi dívában is megmutatkozik.

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Péterfy Bori webepizódokban mutatja be Karafiáth Orsolya regényét

Tíz kicsi díva: egy különös projekt keretében Karafiáth Orsolya szövegét Péterfy Bori olvassa fel, tíz részben.

...
Nagy

Karafiáth Orsolya: Mindig van min szorongani

...
Nagy

Karafiáth Orsolya: Az írás a kapcsolatot is gyilkolja

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

A különböző tudományterületek képviselőinek tanulmányaiból szerkesztett kötetben az alternatív világértelmezések, áltudományos elméletek és tudománytagadó tanok sorát járják körül. Olvass bele!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!