Kormánykritikus újságírókat és üzletembert is megfigyeltek egy izraeli kémfegyverrel

Kormánykritikus újságírókat és üzletembert is megfigyeltek egy izraeli kémfegyverrel

Vasárnap jelent meg a Telexen a Direkt36 tényfeltáró riportja, amelyben megírták, hogy évek óta használják magyar célpontok ellen is az NSO izraeli kibercég kémprogramját, a Pegasust, amivel okostelefonokat lehet feltörni. A több mint 300 magyar célpont közül már sikerült azonosítani párat, közöttük tényfeltáró újságíró, médiacég-tulajdonos üzletember is van. Cikkünkben könyveket ajánlunk, ha jobban meg szeretnéd érteni a megfigyelési botrányok természetét.

sa | 2021. július 19. |

A Direkt36 cikke szerint közvetett bizonyítékok utalnak arra, hogy a megfigyelések mögött magyar állami szervek állnak. A cikk szerint a nemzetközi nyomozást 17 szerkesztőség, “köztük a Washington Post, a Guardian, a Süddeutsche Zeitung, a Die Zeit és a Le Monde részvételével a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat vezette, amely az Amnesty International (AI) jogvédő szervezettel közösen jutott hozzá egy, az NSO ügyfeleinek tevékenységével kapcsolatos adatbázishoz. Ebben több mint 50 ezer olyan telefonszám van, amelyeket a tényfeltáró projekt kutatásai szerint az NSO-ügyfelek megfigyelési célpontként választottak ki 2016-tól kezdve a világ több mint 50 országából.”

Edward Snowden, egykori CIA-s hírszerző és a 2013-as amerikai megfigyelési botrány kirobbantója szerint a magyar kormány válasza a legárulkodóbb a mostani ügyben: 

Magyarország a valaha látott legárulkodóbb választ adta a Pegasus-botrány kapcsán feltett kérdésekre. Én is mindig úgy vagyok vele, hogy ha »nincs tudomásom« arról, hogy tettem-e valamit, vagy sem, akkor rögtön azt akarom tudni, hogy külföldi kémek szóltak-e róla annak, aki engem kérdez a dologról.

Hétfőn a 444 szemlézte a The Washington Post cikkét, amiből kiderült, hogy Varga Judit a kérdés és a válasz törlését kérte egy interjúban, amiben a nyomozásban is résztvevő francia lap, a Le Monde arra volt kíváncsi, hogy adna-e engedélyt újságírók és ellenzékiek megfigyelésére.

A magyar kormány közleménye szerint „Magyarország egy demokratikus jogállam, ami mindig a törvénynek megfelelően jár el, bárkiről is legyen szó. Magyarországon a titkos eszközök használatára jogosult állami szerveket rendszeresen ellenőrzik a kormányzati és nem kormányzati szervek.” A világsajtót bejárt hírrel az MTI és a kormányközeli sajtó hétfő délelőtt 10 óráig még nem foglalkozott.

Ha korábbi megfigyelési ügyekről szeretnél olvasni, ezeket a könyveket ajánljuk:

Edward Snowden: Rendszerhiba

Edward Snowden
Rendszerhiba
Ford. Tomori Gábor, 21. Század, 2019, 399 oldal
-

A Rendszerhiba instant klasszikus lett, hiszen a fent is említett Edward Snowden írta. Snowden a Központi Hírszerző Ügynökségnél és a Nemzetbiztonsági Ügynökségnél dolgozott. Azaz kém volt, majd whistleblower (kiszivárogtató) lett, amiért menekülnie kellett. 2013-ban, 29 évesen ugyanis ő hozta nyilvánosságra, hogy az USA kormánya titokban azon dolgozik, hogy minden egyes telefonhívást, sms-t és e-mailt rögzítsen. Ilyen lehallgatási rendszerre azelőtt nem volt példa, hiszen képes arra, hogy a Föld minden lakójának magánéletébe behatoljon.

A Rendszerhibát Snowden hat évvel később jelentette meg, és feltárta benne, hogyan működött közre a rendszer kiépítésében és miért jutott el arra a pontra, hogy szerepét nyilvánosan is vállalja. 2019-ben az amerikai igazságügyi minisztérium beperelte Snowdent a könyve miatt. 2020-ban feleségével kettős, amerikai-orosz állampolgárságért folyamodtak Oroszországban, hogy ne lehessen elválasztani őket hamarosan világra jövő, első gyereküktől a világjárvány alatt. A könyvbe itt bele is tudsz olvasni.

Ronan Farrow: Hollywood csúcsragadozója - Hatalom és erőszak az Álomgyárban

Ronan Farrow
Hollywood csúcsragadozója - Hatalom és erőszak az Álomgyárban
Ford. Pritz Péter, Corvina, 2021, 480 oldal
-

Ronan Farrow a színésznő Mia Farrow fia, aki a maga jogán ismert és elismert oknyomozó újságíró: ő robbantotta a Weinstein-botrányt. A könyv Harvey Weinstein hollywoodi producer szexuális zaklatásairól és az ellene folyó nyomozásról szól. A producer valódi szexuális ragadozóként tevékenykedett évtizedeken keresztül, aki fenyegetésekkel, az áldozatok lejáratásával, titoktartási szerződésekkel érte el, hogy sokáig nem bukott le. Emellett befolyásos ügyvédek, újságírók és politikusok simították el zűrös ügyeit, mígnem 2017-ben Ronan Farrow oknyomozó újságcikkeivel lebuktatta.

Farrow hamarosan magyarul is megjelenő könyve azért kapcsolódik a témához, mert részletesen tárgyalja, hogyan hallgattak le és figyeltek meg újságírókat és megszólalókat, tanúkat többek között Weinstein megbízására. A könyvben Farrow ír az izraeli Pegasus kémprogramról és a kanadai Citizen Lab kutatócsoportról is, ami a mostani ügyben is előkerült, mert a kémprogram magyarországi használatának jeleire bukkant egy 2018-as nemzetközi elemzésben.

George Orwell: 1984

George Orwell
1984 - Helikon zsebkönyvek 84.
Ford. Szíjgyártó László, Helikon, 2021, 411 oldal
-

Örök klasszikus a megfigyelés témájában, aminek aktualitása a digitális korban is megkérdőjelezhetetlen. Nem is árt újra meg újra elővenni, ahogy tette ezt Ott Anna, aki Péterfy Gergellyel beszélgetett a Könyves Magazin podcastjában a könyvről.

Orwell könyve nem sokkal a II. világháború vége után született, Magyarországon a rendszerváltásig kizárólag szamizdat formában volt hozzáférhető. Legálisan először itthon 1989-ben adták ki. A 20. század totalitárius államai és a hidegháború paranoiája ihlette műből egy olyan jövőkép rajzolódik ki, melyben a mindenható Párt mindenkit folyamatosan megfigyel, folyamatosan újraírja a történelmet, és a nyelv lerombolásával az állampolgárok gondolkodását is korlátozza. 

+1: Bob Woodward és Carl Bernstein: The Final Days

Nem lenne teljes a lista a Watergate-botrány nélkül, ami Nixon elnök lemondásához vezetett. Az ügy kirobbantói Bob Woodward és Carl Bernstein tényfeltáró újságírók voltak, akik  közösen írtak leleplező riportokat a Watergate-ről, és ezzel közvetlenül hozzájárultak Nixon bukásához.

A témában az egyik alapműnek a The Final Days számít, ami sajnos nem jelent meg magyarul. A Watergate-botrány kirobbanása utáni napokról szól a Fehér Házban, amikor Nixon, a családja, a csapata és a kongresszus egyes tagjai kétségbeesetten próbálták elkerülni, hogy az elnöknek le kelljen mondania. 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Nézd meg az egyetlen fennmaradt felvételt George Orwellről!

Azt hinnénk, a világhírű íróról maradt fenn legalább egy interjú vagy valamilyen más, hosszabb mozgóképes felvétel. De ahogy azzal a LitHub újságírója is szembesült, ez sajnos nincs így - ezért is olyan értékes az a kis anyag, amit sikerült megtalálnia.

...
Hírek

Ali Smith nyerte a 2021-es Orwell-díjat

Politikai fikció kategóriában Ali Smith nyerte idén az Orwell-díjat Summer (Nyár) című regényével. Politikai tényirodalmi kategóriában Joshua Yaffa nyert a putyini Oroszországról szóló művével.

...
Beleolvasó

Snowden: Az amerikai kormány nem akarja, hogy az emberek elolvassák ezt a könyvet

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A páciens!

A páciens című sorozathoz kapcsolódva most öt olyan könyvet mutatunk, amelyekben a pszichológus szemszögén keresztül beleshetünk a terápia zárt ajtaja mögé, és amelyekből kiderül, hogy a szakember is ugyanolyan esendő, mint a páciens.  

...
Podcast

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

A hallgatók társalkotói szerepéről, John Cheever prózájáról, hidegháborúról és melankóliáról beszélgettünk Szabó Benedekkel, aki az egyrészt-másrészt generációjához tartozik.

...
Szórakozás

Müller Péter Sziámi: A dal tud valamit, amit szeretnék tudni én is

„Életem összes kalandja másodszándékból következett” ‒ mondja Müller Péter Sziámi, akinek napestig sorolhatnánk a titulusait és a kitüntetéseit, magára legszívesebben mégis költőként tekint. Elmesélte nekünk, hogy lelt rá élete legjobb játszótársára nemrégiben, és megtudtuk tőle, miért csendesednek el bennünk a dalok, mire felnövünk.

Hírek
...
Szórakozás

Fekete István történelmi klasszikusa ihlette a Végvárak, vitézeket

...
Panodyssey

Vajsenbek Péter: Immigrant story / Akik még hisznek / Magyarok és értelmiségiek [Panodyssey]

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Szórakozás

Tarr Béla, Fekete István, ChatGPT-féle Godot és a Műanyag égbolt [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Alkotótárs

Vonnák Diána: A nyelv nagyon demokratikus dolog, mindenki használja

...
Zöld

Peter Wohlleben elmagyarázza, hogyan erősödik meg az erdő, ha békén hagyjuk

...
Hírek

Elhunyt Kipke Tamás Táncsics Mihály-díjas újságíró, író

...
Hírek

Összeállt a Magyar Könyvtervezés díj shortlistje

...
Zöld

Magyar mesterséges intelligencia segíthet a depresszió szűrésében

A hét könyve
Kritika
Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát
...
Podcast

20 éves A Da Vinci-kód: Jézus feleségétől a 80 millió eladott példányig

2003-ban jelent meg angolul A Da Vinci-kód, a kötet sikerére pedig jellemző, hogy abban az évben az eladásokat tekintve csak egy másik giga-bestseller, a Harry Potter és a Főnix Rendje tudta túlszárnyalni. De mit tudott és mit tud a regény most? Podcastben kibeszéltük.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Krasznahorkai László könyvét lapozgatják a britek az angol könyvesboltokban

Nemrég annak jártam utána, hogyan fogadták a britek Harry herceg memoárját Londonban, most pedig ismét nyakamba vettem a várost, hogy kiderítsem, mit gondolnak a magyar szerzőkről. Így hát könyvesboltról könyvesboltra jártam, hogy felkutassam, mely művek alapján ismerhetnek minket a britek.

...
Nagy

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

Milyen történelmi előzményei vannak a regénynek? Mi tükröződik abban, ahogyan Cooper az őslakosokat ábrázolja? Az eredeti szöveg melyik rétegével nem találkozhattak Magyarországon azok, akik Réz Ádám átdolgozását olvasták? És mit hagytak ki korábban több magyar fordításból?

...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Nagy

Nádas szerint elkerülhetetlen az összeomlás, de muszáj tennünk a dolgunkat

A Nádas Péterről készült dokumentumfilm, a Saját erdő egyszerre portré- és természetfilm, meditatív alkotás, mely a világról és önmagunkról alkotott tudásunk átgondolására késztet. Kárpáti György Mór alkotása megállásra késztet, kiléptet a mindennapok zajából és felületességéből, és bevezeti a nézőt az író gondolatainak terébe. 

...
Szórakozás

Üdvözlet a mélysötétből? - Kispál és a Borz: Rózsaszín adalszöveg

A Kispál és a Borz 2022-es visszatérése nem egyértelműen a nosztalgiafaktor csúcsrajáratásáról szólt, bár az új lemez megjelenéséig még várnunk kell, hogy tisztán lássuk a zenekar mögött munkáló akaratot. 

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát

...
Kolozsi Orsolya

Nádas szerint elkerülhetetlen az összeomlás, de muszáj tennünk a dolgunkat

...
Valuska László

Iamyank: Ki akartam mondani, hogy mind meg fogunk halni

...

20 éves A Da Vinci-kód: Jézus feleségétől a 80 millió eladott példányig

...

Vonnák Diána: A nyelv nagyon demokratikus dolog, mindenki használja

...

Hidas Judit: Nőként gyakran szapuljuk az apákat, különösen, ha elváltak 

...

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom