Kormánykritikus újságírókat és üzletembert is megfigyeltek egy izraeli kémfegyverrel

Kormánykritikus újságírókat és üzletembert is megfigyeltek egy izraeli kémfegyverrel

Vasárnap jelent meg a Telexen a Direkt36 tényfeltáró riportja, amelyben megírták, hogy évek óta használják magyar célpontok ellen is az NSO izraeli kibercég kémprogramját, a Pegasust, amivel okostelefonokat lehet feltörni. A több mint 300 magyar célpont közül már sikerült azonosítani párat, közöttük tényfeltáró újságíró, médiacég-tulajdonos üzletember is van. Cikkünkben könyveket ajánlunk, ha jobban meg szeretnéd érteni a megfigyelési botrányok természetét.

sa | 2021. július 19. |

A Direkt36 cikke szerint közvetett bizonyítékok utalnak arra, hogy a megfigyelések mögött magyar állami szervek állnak. A cikk szerint a nemzetközi nyomozást 17 szerkesztőség, “köztük a Washington Post, a Guardian, a Süddeutsche Zeitung, a Die Zeit és a Le Monde részvételével a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat vezette, amely az Amnesty International (AI) jogvédő szervezettel közösen jutott hozzá egy, az NSO ügyfeleinek tevékenységével kapcsolatos adatbázishoz. Ebben több mint 50 ezer olyan telefonszám van, amelyeket a tényfeltáró projekt kutatásai szerint az NSO-ügyfelek megfigyelési célpontként választottak ki 2016-tól kezdve a világ több mint 50 országából.”

Edward Snowden, egykori CIA-s hírszerző és a 2013-as amerikai megfigyelési botrány kirobbantója szerint a magyar kormány válasza a legárulkodóbb a mostani ügyben: 

Magyarország a valaha látott legárulkodóbb választ adta a Pegasus-botrány kapcsán feltett kérdésekre. Én is mindig úgy vagyok vele, hogy ha »nincs tudomásom« arról, hogy tettem-e valamit, vagy sem, akkor rögtön azt akarom tudni, hogy külföldi kémek szóltak-e róla annak, aki engem kérdez a dologról.

Hétfőn a 444 szemlézte a The Washington Post cikkét, amiből kiderült, hogy Varga Judit a kérdés és a válasz törlését kérte egy interjúban, amiben a nyomozásban is résztvevő francia lap, a Le Monde arra volt kíváncsi, hogy adna-e engedélyt újságírók és ellenzékiek megfigyelésére.

A magyar kormány közleménye szerint „Magyarország egy demokratikus jogállam, ami mindig a törvénynek megfelelően jár el, bárkiről is legyen szó. Magyarországon a titkos eszközök használatára jogosult állami szerveket rendszeresen ellenőrzik a kormányzati és nem kormányzati szervek.” A világsajtót bejárt hírrel az MTI és a kormányközeli sajtó hétfő délelőtt 10 óráig még nem foglalkozott.

Ha korábbi megfigyelési ügyekről szeretnél olvasni, ezeket a könyveket ajánljuk:

Edward Snowden: Rendszerhiba

Edward Snowden
Rendszerhiba
Ford. Tomori Gábor, 21. Század, 2019, 399 oldal
-

A Rendszerhiba instant klasszikus lett, hiszen a fent is említett Edward Snowden írta. Snowden a Központi Hírszerző Ügynökségnél és a Nemzetbiztonsági Ügynökségnél dolgozott. Azaz kém volt, majd whistleblower (kiszivárogtató) lett, amiért menekülnie kellett. 2013-ban, 29 évesen ugyanis ő hozta nyilvánosságra, hogy az USA kormánya titokban azon dolgozik, hogy minden egyes telefonhívást, sms-t és e-mailt rögzítsen. Ilyen lehallgatási rendszerre azelőtt nem volt példa, hiszen képes arra, hogy a Föld minden lakójának magánéletébe behatoljon.

A Rendszerhibát Snowden hat évvel később jelentette meg, és feltárta benne, hogyan működött közre a rendszer kiépítésében és miért jutott el arra a pontra, hogy szerepét nyilvánosan is vállalja. 2019-ben az amerikai igazságügyi minisztérium beperelte Snowdent a könyve miatt. 2020-ban feleségével kettős, amerikai-orosz állampolgárságért folyamodtak Oroszországban, hogy ne lehessen elválasztani őket hamarosan világra jövő, első gyereküktől a világjárvány alatt. A könyvbe itt bele is tudsz olvasni.

Ronan Farrow: Hollywood csúcsragadozója - Hatalom és erőszak az Álomgyárban

Ronan Farrow
Hollywood csúcsragadozója - Hatalom és erőszak az Álomgyárban
Ford. Pritz Péter, Corvina, 2021, 480 oldal
-

Ronan Farrow a színésznő Mia Farrow fia, aki a maga jogán ismert és elismert oknyomozó újságíró: ő robbantotta a Weinstein-botrányt. A könyv Harvey Weinstein hollywoodi producer szexuális zaklatásairól és az ellene folyó nyomozásról szól. A producer valódi szexuális ragadozóként tevékenykedett évtizedeken keresztül, aki fenyegetésekkel, az áldozatok lejáratásával, titoktartási szerződésekkel érte el, hogy sokáig nem bukott le. Emellett befolyásos ügyvédek, újságírók és politikusok simították el zűrös ügyeit, mígnem 2017-ben Ronan Farrow oknyomozó újságcikkeivel lebuktatta.

Farrow hamarosan magyarul is megjelenő könyve azért kapcsolódik a témához, mert részletesen tárgyalja, hogyan hallgattak le és figyeltek meg újságírókat és megszólalókat, tanúkat többek között Weinstein megbízására. A könyvben Farrow ír az izraeli Pegasus kémprogramról és a kanadai Citizen Lab kutatócsoportról is, ami a mostani ügyben is előkerült, mert a kémprogram magyarországi használatának jeleire bukkant egy 2018-as nemzetközi elemzésben.

George Orwell: 1984

George Orwell
1984 - Helikon zsebkönyvek 84.
Ford. Szíjgyártó László, Helikon, 2021, 411 oldal
-

Örök klasszikus a megfigyelés témájában, aminek aktualitása a digitális korban is megkérdőjelezhetetlen. Nem is árt újra meg újra elővenni, ahogy tette ezt Ott Anna, aki Péterfy Gergellyel beszélgetett a Könyves Magazin podcastjában a könyvről.

Orwell könyve nem sokkal a II. világháború vége után született, Magyarországon a rendszerváltásig kizárólag szamizdat formában volt hozzáférhető. Legálisan először itthon 1989-ben adták ki. A 20. század totalitárius államai és a hidegháború paranoiája ihlette műből egy olyan jövőkép rajzolódik ki, melyben a mindenható Párt mindenkit folyamatosan megfigyel, folyamatosan újraírja a történelmet, és a nyelv lerombolásával az állampolgárok gondolkodását is korlátozza. 

+1: Bob Woodward és Carl Bernstein: The Final Days

Nem lenne teljes a lista a Watergate-botrány nélkül, ami Nixon elnök lemondásához vezetett. Az ügy kirobbantói Bob Woodward és Carl Bernstein tényfeltáró újságírók voltak, akik  közösen írtak leleplező riportokat a Watergate-ről, és ezzel közvetlenül hozzájárultak Nixon bukásához.

A témában az egyik alapműnek a The Final Days számít, ami sajnos nem jelent meg magyarul. A Watergate-botrány kirobbanása utáni napokról szól a Fehér Házban, amikor Nixon, a családja, a csapata és a kongresszus egyes tagjai kétségbeesetten próbálták elkerülni, hogy az elnöknek le kelljen mondania. 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Nézd meg az egyetlen fennmaradt felvételt George Orwellről!

Azt hinnénk, a világhírű íróról maradt fenn legalább egy interjú vagy valamilyen más, hosszabb mozgóképes felvétel. De ahogy azzal a LitHub újságírója is szembesült, ez sajnos nincs így - ezért is olyan értékes az a kis anyag, amit sikerült megtalálnia.

...
Hírek

Ali Smith nyerte a 2021-es Orwell-díjat

Politikai fikció kategóriában Ali Smith nyerte idén az Orwell-díjat Summer (Nyár) című regényével. Politikai tényirodalmi kategóriában Joshua Yaffa nyert a putyini Oroszországról szóló művével.

...
Beleolvasó

Snowden: Az amerikai kormány nem akarja, hogy az emberek elolvassák ezt a könyvet

Az Esterházy-szám
...
Nagy

1 archívum, 1 élet - Pillanatfelvételek az Esterházy Péter-archívumról

Esterházy Péter irodalmi hagyatéka tavaly novemberben került Berlinbe, az első benyomásokról Madácsi-Laube Katalin, a Berlini Művészeti Akadémia Archívumának tudományos munkatársa írt személyes hangulatú beszámolót.

...
Nagy

Esterházynak helye van az iskolai oktatásban

"Esterházynak ott kell lennie a magyarórákon – még ha ehhez a lehetetlenségig leleményeseknek kell is lennünk."  Szilágyi Zsófia írása arról, hogyan lehet bevinni Esterházy Péter műveit az oktatásba. 

...
Nagy

Amikor Esterházy magyargondozását politikai mémmé olvasták félre

Az Így gondozd a magyarodat rövidített verzióját mára a célközönség lényegében negatív mémként használja, amelyen újra és újra felháborodva megerősítheti a belémérgezett kirekesztő önképet: mi egy vérből valók vogymuk." Fehér Renátó esszéje a politikai félreolvasásról.

...
Nagy

Németh Gábor: Arról, ami hiányzik

„Ez az ország, tehát „az olvasó országa” Esterházy Péter halálával elanyátlanodott, mintha, miként a közepes viccben, EP tényleg minden olvasó anyja lett volna az apja helyett is.” Németh Gábor esszéje Esterházy Péterről. 

...
Nagy

Esterházy Márton: „Péter zseni volt, én szakmunkás”

A fociláz kezdetektől jelen volt a négy Esterházy testvér életében. Egyöntetűen vallják, hogy Péter volt közülük a legtehetségesebb, de profiként Márton vitte a legtöbbre. A Könyves Magazinnak utóbbi elmesélte, milyenek voltak a korai és a felnőttkori közös futballozások, és hogy EP hogyan viselkedett a pályán és azon kívül.

...
Nagy

Mérő László: A katona és a matematikus

Milyen katona volt Esterházy Péter, tizennyolc évesen miért ment matematikusnak, és mi okozta az író életében a legnagyobb traumát? Minderre kitér Mérő László, Esterházy egykori katona- és évfolyamtársa Az ész segédigéi című könyvében.

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Nagy

Göncz Árpád így emlékezett meg A Gyűrűk Ura másik fordítójáról

...
Hírek

Hazatértek az első filmfelvételek, amik 125 éve Magyarországon készültek

...
Hírek

Látványos és kiadós új előzetest kapott a Dűne

...
Szívünk rajta

Berg Judit már gyerekkorában fantasztikus történetekkel szórakoztatta magát

...
Nagy

Négy könyv, amelyben túlélők meséltek Auschwitzról

...
Beleolvasó

Vámos Miklós: Élni arany. Olvasni ezüst. Írni ötvözet

...
Hírek

Ősszel már színházban is láthatjuk a Holtversenyt

...
Hírek

Művészetek völgye, Szindbád nyomában és a Margitsziget felfedezése [PROGRAMAJÁNLÓ]

A hét könyve
Kritika
Zadie Smith hőseinek a tévedés élethossziglani elfoglaltságot jelent
...
Nagy

A preraffaeliták nélkül Keats talán ma is ismeretlen lenne

A preraffaeliták művészete nem ért véget a festészettel, hiszen szenvedélyes és intenzív kapcsolatuk volt az irodalommal: inspirálta őket és írták is. Sőt, még a világ legszebb könyveihez is hozzátettek párat.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Göncz Árpád így emlékezett meg A Gyűrűk Ura másik fordítójáról

A Gyűrűk Urát eredetileg Réz Ádám kezdte fordítani, viszont befejezni már nem tudta, halála után Göncz Árpád vette át tőle. 1986-ban, amikor Réz 60 éves lett volna, Göncz Árpád így emlékezett meg róla. Cikkünk az Arcanum Digitális Könyvtár segítségével készült el.

...
Nagy

Csányi Vilmos: Az emberiség magába révedt, de ez el fog múlni gyorsan

Az emberiségnek fontos lenne, hogy találjon egy nagy közös pozitív célt – vallja Csányi Vilmos. A Széchenyi-díjas etológussal a hiedelmek pozitív szerepéről, a járványt övező információhiányról és az érzelmi alapú döntésekről beszélgettünk.

...
Nagy

Hamisított tündérregény: így írtak Tolkienről a kádári Magyarországon

Negyven éve jelent meg magyarul A Gyűrűk Ura, ennek alkalmából az Arcanumon válogattunk, hogyan írtak a szocializmusban Tolkienről, a fantasyről, és ki volt, aki az írót védelmébe vette.

...
Nagy

Az emberi psziché legsötétebb bugyraiba kalauzol A szomszéd lány

Újra kiadtáka modern horrorirodalom egyik olyan megkerülhetetlen sarokkövét, amit nemcsak a zsáner kedvelői, de a szerző, Jack Ketchum pályatársai is nagyra tartanak.

...
Nagy

Füst Milán az élete minden értelmének nevezte A feleségem történetét

Cannes-ban ma mutatják be Enyedi Ildikó A feleségem története című filmjét, amely Füst Milán azonos című regényén alapul. De mit tartott a korabeli kritika a könyvről és hogyan emlékezett vissza az író az alkotás éveire? Utánajártunk.

...
Kritika

Miért pont 999 fiatal, hajadon nőt vittek el először Auschwitzba?

Az első tömeges, regisztrált transzporttal 999 fiatal, férjezetlen lányt hurcoltak el Auschwitzba 1942-ben, hogy velük építtessék fel a tábort, amelyben aztán százezrek haltak meg. Heather Dune Macadam megrázó könyve, a 999 fogoly ezeknek a nőknek, gyerekeknek állít emléket.

...
Podcast

Tolkien egy nyelvi ötlettel Atlantiszhoz kötötte A Gyűrűk Ura világát [podcast]

Tud még bármiben aktuális lenni ma J. R. R. Tolkien munkássága? Egyáltalán jó író volt Tolkien? Füzessy Tamással, a Magyar Tolkien Társaság volt elnökével, az ELTE, majd a Károli Egyetem vendégoktatójával beszélgettünk.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Egy képregény segíthet eligazodni a bevándorlás útvesztőiben

...
Sándor Anna

A preraffaeliták nélkül Keats talán ma is ismeretlen lenne

...
Ruff Orsolya

Csányi Vilmos: Az emberiség magába révedt, de ez el fog múlni gyorsan

...

A Büszkeség és balítélet nem lányregény, hanem az előítéletesség kritikája[Az Austen-projekt]

...

A rendszer vesztesei: szolgálólányok és hívők [10 perc Könyves]

...

Miért húz be minket még mindig A Szolgálólány meséje? [podcast]

...

AZ ELSŐ: DRAGOMÁN GYÖRGY