Kormánykritikus újságírókat és üzletembert is megfigyeltek egy izraeli kémfegyverrel

Kormánykritikus újságírókat és üzletembert is megfigyeltek egy izraeli kémfegyverrel

Vasárnap jelent meg a Telexen a Direkt36 tényfeltáró riportja, amelyben megírták, hogy évek óta használják magyar célpontok ellen is az NSO izraeli kibercég kémprogramját, a Pegasust, amivel okostelefonokat lehet feltörni. A több mint 300 magyar célpont közül már sikerült azonosítani párat, közöttük tényfeltáró újságíró, médiacég-tulajdonos üzletember is van. Cikkünkben könyveket ajánlunk, ha jobban meg szeretnéd érteni a megfigyelési botrányok természetét.

sa | 2021. július 19. |

A Direkt36 cikke szerint közvetett bizonyítékok utalnak arra, hogy a megfigyelések mögött magyar állami szervek állnak. A cikk szerint a nemzetközi nyomozást 17 szerkesztőség, “köztük a Washington Post, a Guardian, a Süddeutsche Zeitung, a Die Zeit és a Le Monde részvételével a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat vezette, amely az Amnesty International (AI) jogvédő szervezettel közösen jutott hozzá egy, az NSO ügyfeleinek tevékenységével kapcsolatos adatbázishoz. Ebben több mint 50 ezer olyan telefonszám van, amelyeket a tényfeltáró projekt kutatásai szerint az NSO-ügyfelek megfigyelési célpontként választottak ki 2016-tól kezdve a világ több mint 50 országából.”

Edward Snowden, egykori CIA-s hírszerző és a 2013-as amerikai megfigyelési botrány kirobbantója szerint a magyar kormány válasza a legárulkodóbb a mostani ügyben: 

Magyarország a valaha látott legárulkodóbb választ adta a Pegasus-botrány kapcsán feltett kérdésekre. Én is mindig úgy vagyok vele, hogy ha »nincs tudomásom« arról, hogy tettem-e valamit, vagy sem, akkor rögtön azt akarom tudni, hogy külföldi kémek szóltak-e róla annak, aki engem kérdez a dologról.

Hétfőn a 444 szemlézte a The Washington Post cikkét, amiből kiderült, hogy Varga Judit a kérdés és a válasz törlését kérte egy interjúban, amiben a nyomozásban is résztvevő francia lap, a Le Monde arra volt kíváncsi, hogy adna-e engedélyt újságírók és ellenzékiek megfigyelésére.

A magyar kormány közleménye szerint „Magyarország egy demokratikus jogállam, ami mindig a törvénynek megfelelően jár el, bárkiről is legyen szó. Magyarországon a titkos eszközök használatára jogosult állami szerveket rendszeresen ellenőrzik a kormányzati és nem kormányzati szervek.” A világsajtót bejárt hírrel az MTI és a kormányközeli sajtó hétfő délelőtt 10 óráig még nem foglalkozott.

Ha korábbi megfigyelési ügyekről szeretnél olvasni, ezeket a könyveket ajánljuk:

Edward Snowden: Rendszerhiba

Edward Snowden
Rendszerhiba
Ford. Tomori Gábor, 21. Század, 2019, 399 oldal
-

A Rendszerhiba instant klasszikus lett, hiszen a fent is említett Edward Snowden írta. Snowden a Központi Hírszerző Ügynökségnél és a Nemzetbiztonsági Ügynökségnél dolgozott. Azaz kém volt, majd whistleblower (kiszivárogtató) lett, amiért menekülnie kellett. 2013-ban, 29 évesen ugyanis ő hozta nyilvánosságra, hogy az USA kormánya titokban azon dolgozik, hogy minden egyes telefonhívást, sms-t és e-mailt rögzítsen. Ilyen lehallgatási rendszerre azelőtt nem volt példa, hiszen képes arra, hogy a Föld minden lakójának magánéletébe behatoljon.

A Rendszerhibát Snowden hat évvel később jelentette meg, és feltárta benne, hogyan működött közre a rendszer kiépítésében és miért jutott el arra a pontra, hogy szerepét nyilvánosan is vállalja. 2019-ben az amerikai igazságügyi minisztérium beperelte Snowdent a könyve miatt. 2020-ban feleségével kettős, amerikai-orosz állampolgárságért folyamodtak Oroszországban, hogy ne lehessen elválasztani őket hamarosan világra jövő, első gyereküktől a világjárvány alatt. A könyvbe itt bele is tudsz olvasni.

Ronan Farrow: Hollywood csúcsragadozója - Hatalom és erőszak az Álomgyárban

Ronan Farrow
Hollywood csúcsragadozója - Hatalom és erőszak az Álomgyárban
Ford. Pritz Péter, Corvina, 2021, 480 oldal
-

Ronan Farrow a színésznő Mia Farrow fia, aki a maga jogán ismert és elismert oknyomozó újságíró: ő robbantotta a Weinstein-botrányt. A könyv Harvey Weinstein hollywoodi producer szexuális zaklatásairól és az ellene folyó nyomozásról szól. A producer valódi szexuális ragadozóként tevékenykedett évtizedeken keresztül, aki fenyegetésekkel, az áldozatok lejáratásával, titoktartási szerződésekkel érte el, hogy sokáig nem bukott le. Emellett befolyásos ügyvédek, újságírók és politikusok simították el zűrös ügyeit, mígnem 2017-ben Ronan Farrow oknyomozó újságcikkeivel lebuktatta.

Farrow hamarosan magyarul is megjelenő könyve azért kapcsolódik a témához, mert részletesen tárgyalja, hogyan hallgattak le és figyeltek meg újságírókat és megszólalókat, tanúkat többek között Weinstein megbízására. A könyvben Farrow ír az izraeli Pegasus kémprogramról és a kanadai Citizen Lab kutatócsoportról is, ami a mostani ügyben is előkerült, mert a kémprogram magyarországi használatának jeleire bukkant egy 2018-as nemzetközi elemzésben.

George Orwell: 1984

George Orwell
1984 - Helikon zsebkönyvek 84.
Ford. Szíjgyártó László, Helikon, 2021, 411 oldal
-

Örök klasszikus a megfigyelés témájában, aminek aktualitása a digitális korban is megkérdőjelezhetetlen. Nem is árt újra meg újra elővenni, ahogy tette ezt Ott Anna, aki Péterfy Gergellyel beszélgetett a Könyves Magazin podcastjában a könyvről.

Orwell könyve nem sokkal a II. világháború vége után született, Magyarországon a rendszerváltásig kizárólag szamizdat formában volt hozzáférhető. Legálisan először itthon 1989-ben adták ki. A 20. század totalitárius államai és a hidegháború paranoiája ihlette műből egy olyan jövőkép rajzolódik ki, melyben a mindenható Párt mindenkit folyamatosan megfigyel, folyamatosan újraírja a történelmet, és a nyelv lerombolásával az állampolgárok gondolkodását is korlátozza. 

+1: Bob Woodward és Carl Bernstein: The Final Days

Nem lenne teljes a lista a Watergate-botrány nélkül, ami Nixon elnök lemondásához vezetett. Az ügy kirobbantói Bob Woodward és Carl Bernstein tényfeltáró újságírók voltak, akik  közösen írtak leleplező riportokat a Watergate-ről, és ezzel közvetlenül hozzájárultak Nixon bukásához.

A témában az egyik alapműnek a The Final Days számít, ami sajnos nem jelent meg magyarul. A Watergate-botrány kirobbanása utáni napokról szól a Fehér Házban, amikor Nixon, a családja, a csapata és a kongresszus egyes tagjai kétségbeesetten próbálták elkerülni, hogy az elnöknek le kelljen mondania. 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Nézd meg az egyetlen fennmaradt felvételt George Orwellről!

Azt hinnénk, a világhírű íróról maradt fenn legalább egy interjú vagy valamilyen más, hosszabb mozgóképes felvétel. De ahogy azzal a LitHub újságírója is szembesült, ez sajnos nincs így - ezért is olyan értékes az a kis anyag, amit sikerült megtalálnia.

...
Hírek

Ali Smith nyerte a 2021-es Orwell-díjat

Politikai fikció kategóriában Ali Smith nyerte idén az Orwell-díjat Summer (Nyár) című regényével. Politikai tényirodalmi kategóriában Joshua Yaffa nyert a putyini Oroszországról szóló művével.

...
Beleolvasó

Snowden: Az amerikai kormány nem akarja, hogy az emberek elolvassák ezt a könyvet

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Dűne nem találja a mértéket, de eléri, hogy látni akarjuk a folytatást

Dennis Villeneuve feladta a leckét a nézőknek, legyen szó A Dűne univerzumának rajongóiról, a Frank Herbertet nem olvasó mozilátogatókról, vagy akár a rendező munkásságának követőiről.

...
Nagy

Az utolsó párbaj didaktikus tanmesébe fojt egy középkori botrányt

Két francia nemes úr esett egymásnak a bosszú és a becsület nevében királyi külsőségek közepette az 1300-as évek végén, miközben lángokban állt az ország. Küzdelmük épp a lényeget takarta ki: egy nő becsületén esett foltot. Eric Jager történelmi könyvéből Ridley Scott készített nagyszabású mozifilmet.

...
Szórakozás

Daniel Craig lezárta az egyik legsikeresebb Bond-korszakot

A 25. James Bond-film egyben lezárása is az elmúlt 15 évnek. Daniel Craig búcsúzik a legendás filmszereptől, amely az utóbbi időben összenőtt vele. A most a mozikba került 007 Nincs idő meghalni vízválasztó a franchise történetében. Ennek megfelelően a filmesek kuriózummal készültek. Spoilermentesek leszünk!

...
Szórakozás

Pazar látvánnyal és elaprózott cselekménnyel indul Asimov Alapítványának adaptációja

Isaac Asimov örökérvényű sci-fi klasszikusából, az Alapítványból az Apple TV Plus jóvoltából végre sorozat készült. Hogy méltó-e az alapjául szolgáló könyvekhez, az még a jövő zenéje. A tévésorozat látványvilágára két epizód után nem lehet panasz.

...
Szórakozás

Störr kapitány megtanulja: a szerelem nem birtokviszony

A feleségem története nagyívű, pazar látványvilágú film, ami a féltékenység mellett a férfivilágról és az európaiságról is beszél.

...
Szórakozás

Szabó Magda történelmi drámájától nem idegen a humor sem

A Kelet és Nyugat határán élő népeknek mindig el kell dönteniük, melyik irányba húznak. Ennek a bizonytalanságnak a gyökereiről szól Szabó Magda Az a szép, fényes nap című drámája, amelyet a Vörösmarty Színház tűzött műsorára. A Vajk, azaz István király megkereszteléséről szóló darab most az eSzínház Fesztiválon látható.

Hírek
...
Beleolvasó

60 éves lett Kemény István, most megtudhatjuk, hogyan keletkeztek a versei

...
Hírek

Kampány indult azért, hogy a műfordítók neve is szerepeljen a könyvborítókon

...
Hírek

Meghalt Zelei Miklós író, költő, újságíró

...
Hírek

Új fordításban jelenik meg a cyberpunk bibliája, a Sprawl-trilógia

...
Hírek

Kon-takt(s), Enyedi Ildikó, Spanyol filmhét, Hadik Brunch [Programajánló]

...
Hírek

Ingyen letölthetik Bill Gates új könyvét az egyetemisták

...
Hírek

A fák nemcsak versenytársak, de együtt is működnek egymással

...
Hírek

Franciaország törvénnyel védené a könyvesboltokat az Amazonnal szemben

...
Gyerekirodalom

Elveszett városok és ősi folyamistenek – A világ öt folyó tükrében

A hét könyve
Kritika
A hírszerzés világa csodálatos, csak emberek mennek benne tönkre
...
Podcast

Nádas Péter a Rákosi-villáról, gyilkosságról és az első novellájáról

Nádas Péter 1962 karácsonyán fejezte be első elbeszélését, A Bibliát. A szöveg először 1965-ben jelent meg az Új Írásban. Nádas Péterrel diktatúráról, az alkotói folyamat indulásáról, erőszakról, Rákosi villájáról és egy megbánt elbeszélői nézőpontról beszélgettünk.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Sosem szabadul a háborútól, aki valaha részt vett benne

Adam Foulds A farkas szájában című kötete háborús regény és részben maffiaregény, amelyben két katona történetét követhetjük nyomon.

...
Nagy

Hegyi Ede: A költözés (7.)

Hegyi Ede A senki című regényével a top3-ban végzett 2020-ban a legjobb elsőkötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Gyerekkorunk című tárcasorozatának ez a hetedik része.

...
Nagy

Lily Ebert: A holokauszt nem tettekkel kezdődött, hanem a gyűlölet szavaival

A 97 éves, magyar származású Lily Ebert az egyik utolsó holokauszt-túlélő, akinek a történetét még személyesen tőle hallgathatjuk meg. A dédunokájával, Dov Formannal közösen írt Lily fogadalma nemcsak Auschwitz borzalmairól, hanem az újrakezdésről is szól. Lily Eberttel, Dov Formannal és Lily lányával, a pszichoterapeuta Bilhával beszélgettünk. 

...
Nagy

Csíkszentmihályi Mihály hitt abban, hogy a flow eredendően bennünk van

Csíkszentmihályi Mihály egész életében kutatta a flow-élményt. Hitt abban, hogy  a flow-t nem kell tanulni és minden ember képes rá. Ahogy abban is, hogy a boldogság olyan állapot, amelyet mindenkinek magának kell ápolnia és óvnia. 

...
Nagy

Tizenegyes - Mit olvas az író? Szécsi Noémi

Az író is elsősorban olvasó. A Könyves Magazin sorozatában írókat kérdezünk olvasási szokásokról, az éjjeli szekrényen heverő könyvekről, és arról, milyen regény határozta meg az életüket. Tizenegy kérdés az olvasásról. Ezúttal Szécsi Noémi válaszolt.

...
Nagy

Mi van a férfiak álarca mögött?

Jakobovits Kitti Bethany Webster Anyaseb című könyve után az ausztrál Steve Biddulph Férfilét című könyvét tanulmányozta.

...
Nagy

Hatvanéves lett Kemény István

Ma lett hatvanéves Kemény István író, költő. Születésnapja alkalmából négy verséről írunk most, amelyek olvashatók a frissen megjelent, válogatott verseit tartalmazó kötetében, az Állástalan táncosban is.

Szerzőink

...
Valuska László

Nádas Péter a Rákosi-villáról, gyilkosságról és az első novellájáról

...
Rezek Bori

Megint dráma van a Szépművészetiben- Textúra 2021

...
Sándor Anna

A Dűne nem találja a mértéket, de eléri, hogy látni akarjuk a folytatást

...

Nádas Péter a Rákosi-villáról, gyilkosságról és az első novellájáról

...

Margó, Jennifer Teege, A feleségem története [10 perc Könyves]

...

Závada Péter átiratában Rómeó első szerelme a drog [Kötelező]

...

A mansfieldi kastélyban Austen nem félt egy unortodox hősnőt a középpontba tenni [Az Austen-projekt]