Ali Smith nyerte a 2021-es Orwell-díjat

Ali Smith nyerte a 2021-es Orwell-díjat

Politikai fikció kategóriában Ali Smith nyerte idén az Orwell-díjat Summer (Nyár) című regényével. Politikai tényirodalmi kategóriában Joshua Yaffa nyert a putyini Oroszországról szóló művével.

ro | 2021. június 28. |

Ali Smith nyerte az idei Orwell-díjat az Évszakok-ciklust lezáró Summer című regényével. A zsűri kiemelte, hogy a kötet éleslátóan ábrázolja korunkat, hangvétele egyszerre reménykedő és dühös. A négyrészes sorozatot lezáró kötet bebizonyította, hogy Ali Smith napjaink egyik legnagyszerűbb krónikása (miközben pillanatképeket villant fel a jelenből, és olyan témákra is kitér, mint a világjárvány, a Brexit vagy a menekülthelyzet), könyve pedig egyfajta időkapszulaként is szolgál majd, ha valaki a jövőben meg akarná érteni, milyen is volt Nagy-Britannia közhangulata ezekben a turbulens időkben.

Az Évszakok-kvartetből magyarul eddig az Ősz jelent meg, amely a legjobb könyveket összesítő 50-es listánkon tavaly az első lett. Interjúnkban az író a következőt mondta a regénysorozat keletkezéstörténetéről:

„Ennek a könyvnek és a soron következő többinek a valódi kiindulópontja egy tanulmány volt, amely a regény kapcsolatát vizsgálta az idővel, és az idő kapcsolatát a regényformával. A regény nem fedheti fel előttünk a saját időnket. Már néhány évtizede tervezgettem, hogy írni fogok egy évszakregény-sorozatot, de csak akkor vágtam bele, amikor véletlenül felfedeztem – miután nagyon későn adtam le a Hogy lehetnél mindkettő című regényemet a kiadómnak és az mégis hat hét múlva megjelent –, hogy a könyvek nagyon profin és nagyon gyorsan meg tudnak jelenni, ha a kiadó azt akarja, hogy mondjuk hat héten vagy néhány hónapon belül megjelenjen, holott általánosabb, hogy a könyvszakmában ez kilenc-tizennyolc hónapig is eltart. Így egyfajta jeu d’espritként, szellemességként álltam neki, egy olyan könyvsorozatként, amely a mi korunkról szól, hogy a lehető legközelebb jelenjen meg ahhoz az időhöz képest, amelyben a könyvek íródtak. Még jóval azelőtt vágtam bele, hogy a Brexit szó létezett volna. Ám az idővel épp ez a helyzet, hogy a dolgok, és az idők, változnak.”

A tényirodalmi (politikai írás) kategóriában a Moszkvában élő Joshua Yaffa nyert Between Two Fires: Truth, Ambition and Compromise in Putin’s Russia (Két tűz között: Igazság, ambíció és kiegyezés Putyin Oroszországában), amely a morális élet és az autoriter uralom fenntartásának kihívásait mutatja be.

Hírlevél feliratkozás

A díjjal mindkét szerző 3 ezer fontot is kapott. Az Orwell Alapítvány közben bejelentette, hogy a jövőben meg akarják reformálni a díj odaítélésének rendszerét, de részleteket őszre ígértek.

Forrás: Orwell Foundation

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Nagy-Britannia legrosszabb évei, legrosszabb évei

Nagyon ritka, hogy egy szépirodalmi mű valamely (bármely) politikai-társadalmi eseményre szinte azonnal rezonálva jelenjen meg, és ez még akkor is igaz, ha Ali Smith már jó pár évtizede tervezte az Ősz című regényét – pontosabban az Évszakok címet viselő kvartetet. Az Őszt az első poszt-Brexit-regényként szokás emlegetni, de annál sokkal több, hiszen egyszerre az elmúlás és az útkeresés könyve. Nálunk pedig most ez a hét könyve.

...
Nagy

Ali Smith: Még azelőtt vágtam bele, hogy a Brexit szó létezett volna

Ali Smith Ősz című regénye az első lett az idei 50-es listánkon. A skót szerző írásban válaszolt a kérdéseinkre - szó esett a Brexitről, a brit pop-artról és még Ali Smith macskája is szóba került.

...
Kritika

Ali Smith hőse egy olyan cserediák, aki egy másik korból érkezett

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Lídiák és megtöltésre váró üres kötetek – A Véletlenül írtam egy könyvet forgatásán jártunk

Magyarok készítenek filmet a holland sikerkönyvből, amely egyszerre szól az írás csodájáról és a gyász intenzív feldolgozásáról. A Véletlenül írtam egy könyvet budapesti forgatásán jártunk, ahol kiderült, mire vágyott egész életében Zsurzs Kati, és mit tanult az írásról a rendező Lakos Nóra.

...
Szórakozás

A kamaszkor-bestseller, ami inspirálta a Barbie-mozit, és a Kenergia legfontosabb kötete

Egy lovakról szóló album, egy eladási listákat vezető nonfiction és egy cameokötet. Utánajártunk a Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Greta Gerwig-opusz könyves vonatkozásainak.

...
Nagy

Oppenheimernek két szerelme volt, az atombombával megváltoztatta a történelem menetét

Christopher Nolan egy közel három évtizeden át íródó, hétszáz oldalnál is hosszabb életrajzi kötet felhasználásával készítette el Oppenheimer című háromórás, friss moziját. A film világpremierjének napján bemutatjuk a forgatókönyvhez felhasznált biográfiát.

Hírek
...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

...
Hírek

Margó Könyvek néven indít könyvsorozatot a Margó Irodalmi Fesztivál és a Helikon Kiadó

...
Hírek

Meghalt Szirtes András

...
Hírek

Egy vesszőhiba miatt ugorhat a Líra 12 milliós büntetése

...
Hírek

Murakami idén is az irodalmi Nobel legnagyobb esélyese a fogadóirodáknál

...
Gyerekirodalom

Mesés böngészők, varázslatos népmesék, kalandos történetek - Tíz gyerekkönyv a Könyvfesztivál kínálatából

...
Hírek

Elhunyt a Dumbledore professzort alakító Sir Michael Gambon

...
Beleolvasó

Roderik Six hátborzongató történetet írt az emberi alkalmazkodókészségről

...
Hírek

Népmesék, megelevenedő nevek és a víz történetei [Programajánló]

...
Zöld

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

A Bookline Zöld ehavi adásában Frank Schätzing Mi van, ha megmentjük a világot? című könyve apropóján beszélget Litkai Gergely Ürge-Vorsatz Diána asztrofizikussal, a környezettudomány doktorával.

Szerzőink

...
Valuska László

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

...
Sándor Anna

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

...
Vass Norbert

Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját

A hét könyve
Kritika
Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját
...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.