Bepereli Edward Snowden ex-hírszerzőt könyve miatt az amerikai igazságügyi minisztérium

.konyvesblog. | 2019. szeptember 19. |

snowden.jpg

Az amerikai igazságügyi minisztérium bepereli Edward Snowdent, amiért a napokban boltokba került Rendszerhiba című könyvét a megjelenése előtt nem mutatta be az amerikai hírszerzésnek. A vád az ellene, hogy megszegte a Központi Hírszerző Ügynökséggel (CIA) és a Nemzetbiztonsági Ügynökséggel (NSA) kötött korábbi titoktartási szerződését.

Éppen tegnap tettünk közzé egy részletet Edward Snowden új, Rendszerhiba című könyvéből, amelyben az ex-hírszerző azt írta meg, hogy Amerikában hogyan fogtak neki egy, az egész Földet átfogó példa nélküli lehallgatási rendszer kiépítésének, és miért döntött úgy később, hogy ebben a projektben inkább mégsem szeretne részt venni. Egy ilyen jellegű könyv persze eleve felkelti a gyanút, hogy miként is írhatna memoárt egy volt CIA-ügynök, amikor az ilyen szervezeteknél dolgozóknak mindig titoktartást kell fogadni. A legfrissebb hírek szerint ez a gondolat Snowden könyve esetében sem alaptalan, ugyanis épphogy megjelent a könyv, máris a nyakába fog szakadni egy per, ahogy a kötet kiadóinak és terjesztőinek is. A cél nem kevesebb, mint hogy az eladásból származó összes bevételt elvegyék Snowdentől.

Edward Snowden 2013-ban, 29 évesen sokkolta a világot azzal, hogy szakított az amerikai hírszerzéssel és nyilvánosságra hozta, hogy az USA kormánya titokban azon dolgozik, hogy minden egyes telefonhívást, sms-t és e-mailt rögzítsen. Most, hat évvel később Snowden először tárja fel, hogyan működött közre a rendszer kiépítésében és miért jutott el arra a pontra, hogy szerepét nyilvánosan is vállalja. A Rendszerhiba rendkívüli elbeszélés egy éles eszű fiatalemberről, aki titkos funkciókat látott el a Központi Hírszerző Ügynökségnél és a Nemzetbiztonsági Ügynökségnél. Kémként dolgozott, aztán whistleblower (kiszivárogtató) lett, amiért menekülnie kellett; az internet élő lelkiismeretévé vált.

A jelenleg Moszkvában élő volt hírszerző azonban nem aggódik annyira. Ügyvédje reakciója szerint Snowden nem tett mást csak globális párbeszédet kezdeményezett a tömeges megfigyeléssel és a szabad társadalmakkal kapcsolatban és reméli, hogy a per majd több embernek felhívja a figyelmét a könyvére. Maga az író pedig Twitter-oldalán bátorította a követőit, hogy azért is vegyék meg a kötetét, mert az USA kormánya nem szeretné, hogy elolvassák.

Forrás: Huffpost

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.

...
Zöld

A Stonehenge építőit is pestisjárvány törölhette el a föld színéről

A hír mellé két könyvet ajánlunk a járványok történelemformáló hatásáról.