Pam Jenoff a Covid alatt értette meg, hogyan változhat meg radikálisan az élet egy másodperc alatt

Pam Jenoff a Covid alatt értette meg, hogyan változhat meg radikálisan az élet egy másodperc alatt

Pam Jenoff amerikai író, jogász, a Rutgers Egyetem professzora. New York Times-bestseller regénye, az 1942-1943-ban játszódó Nő kék csillaggal (a regénybe ITT bele is olvashatsz, és ITT írtunk róla) a közelmúltban jelent meg magyarul a Magnólia Kiadó gondozásában. Jenoff a kilencvenes évek közepén Krakkóban kezdett el dolgozni diplomataként, ahol többek között a holokauszttal kapcsolatos ügyeken, a zsidó tulajdon visszaállításán dolgozott. Szoros kapcsolat alakult ki közte és az idős túlélők között, történelmi fikciós regényeit a tőlük hallott történetek inspirálják a mai napig. Interjú.

Apró Annamária | 2023. május 18. |
Pam Jenoff
Nő kék csillaggal
Ford.: Török Krisztina, Magnólia, 2023, 367 oldal
-

Szeptember 11-e fordulópontot jelentett az írói karrierjében. Elmesélné, mi történt?

Kisgyermek korom óta író szerettem volna lenni. Miután elvégeztem a jogi egyetemet, gyakornokként kezdtem el dolgozni egy nagy ügyvédi irodánál. Ez 2001 szeptemberének elején volt. Aztán jöttek a szeptember 11-i események és tudatosult bennem, hogy

ha az áldozatok között lettem volna, az álmom sosem valósul meg, sosem lehettem volna író.

Szóval akkor elkezdtem írni az első regényemet, melyet a Lengyelországban töltött évek inspiráltak. Eközben pedig ügyvédbojtárként dolgoztam nappal, hogy visszafizethessem az óriási diákhitelemet.

A kilencvenes évek közepén az amerikai külügyminisztérium diplomatájaként küldték Lengyelországba. Hogyan emlékszik vissza erre az időszakra? Milyen volt a munkája, és milyenek voltak a tapasztalatai a holokauszt túlélőivel kapcsolatban?

A feladatom először tiszta papírmunka volt: pecsételés útlevelekbe, adminisztráció, ilyesmi. Viszont fiatal zsidó lányként érkeztem Krakkóba, teljesen egyedül voltam. Szerettem volna egy közösséghez tartozni, így elkezdtem járni a helyi zsinagógába. Tavasz volt, épp a széderbe csöppentem a Pészách első estéjén. Ilyenkor mindig a közösség legfiatalabb tagjai, a gyerekek kérdezhetnek. De a krakkói zsidó közösség akkor annyira idős volt, hogy huszonévesen én voltam a legfiatalabb, nekem kellett a kérdéseket feltennem. A közösség nagy része a holokauszt túlélőiből állt, minden gyermek születése hatalmas ünnep volt. Nagy szeretettel fogadtak, én pedig meghallgattam a történeteiket, melyek nagyon megérintettek, ennyi idő elteltével még mindig róluk írok. De nagyon fontos elmondani, hogy a történeteik csak inspirálnak, ha valaki azt írja a történelmi fikciós regényeimről, hogy valós történések alapján, akkor mindig felhívom a figyelmét, hogy ezt húzzuk ki.

A valóság inspirálta történeteket írok.

Fikcióban szerepeltetni a valóságban is élt karaktereket szerintem egy óriási csapda, rengeteg tévedési lehetőséggel és kötöttséggel, ezért ezt mindig szigorúan kerülöm.

Hogyan bukkant rá arra a történetre, mely a Nő kék csillaggal megírására inspirálta?

Minden regényem a második világháborúhoz kapcsolódik, olyan történeteket keresek, amelyeken én is megütközöm, szíven ütnek úgy, hogy huszonvalahány éve a témával foglalkozom. Ilyen volt az is, mikor arról olvastam, zsidók egy kis csoportja a lvovi csatornarendszerbe menekült a gettó kiürítésekor, és több mint egy évig arra kényszerült, hogy ott is éljen. Elképzelhetetlen volt az egész! Mikor az ember megtalálja a témáját, óriási szerencse, ha talál olyan történelmi feljegyzést vagy nem fikciós írást, amely már feldolgozta a valós történetet. Esetemben ez Robert Marshall az In the Sewers of Lvov című könyve volt. Ez volt a kiindulás, ami rengeteget segítette a felkészülésemet és a kutatási munkámat.

Azt nyilatkozta, újra kellett kezdenie a regényírást. Milyen érzés kidobni egy közel regénynyi szöveget és újrakezdeni az egészet?

Felhívott a szerkesztőm, hogy „Pam, ez így nem fog működni”. „De hát írtam már tizenegy regényt, ne szórakozz velem!” De a legelső tagadási fázis után tudtam, hogy igaza van és ki kell dobnom a szöveg 95 százalékát, amin eddig dolgoztam. Az eredeti verzióban csak egy rövid ideig időzünk a csatornában, a regény nagy része a felszabadítás után, a világháború utáni időszakban játszódott. A szerkesztőm azt javasolta, hogy vigyem le a regény nagy részét a csatornarendszerbe, a szereplők közötti viszonyrendszer ott alakuljon ki. A másik nagy változtatás az volt, hogy ne csak Sadie szemszögéből lássuk a történetet, hanem a fenti világban élő gazdag keresztény polgárlány, Ella szemszögéből is. Az eredeti történet Lvovban játszódik, én pedig áthelyeztem az eseményeket Krakkóba. Ezáltal megváltozott minden: az idővonalat újra kellett írni, mert máskor ürítették ki a krakkói gettót, mint a lvovit, illetve a város topográfiája is egészen más: Krakkót a Visztula szeli ketté, el kellett döntenem, hogy a folyó alatt is áthaladnak-e a csatornában a szereplőim, vagy maradnak a gettó alatt. Végül úgy döntöttem, nem kelnek át a túlpartra. Ehhez rengeteg segítséget kaptam a krakkói csatornarendszer szakértőitől, akikkel konzultálhattam az írás közben. Szóval az egész történetet áthelyeztem Krakkóba. De nem voltam a városban több mint 17 éve, így lefoglaltam egy repülőjegyet 2020. március 11-re. Ez volt az a hét, amikor a Covid miatt bezárt az egész világ. Tehát nem jutottam el Krakkóba, viszont a lengyelek nagyon kedvesek voltak, online is segítették a kutatásaimat.

Vonható-e párhuzam a pandémia miatti korlátozások és aközött, ahogy azok a menekülő zsidók érezhették magukat, akik a csatornarendszerbe szorultak majdnem egy évre?

Nagyon sok szinten éreztem ezt a párhuzamot. Ugyanakkor fontos elmondani, hogy a második világháború szörnyűségei nem tehetőek egy kalap alá azzal, amit mi átéltünk, de bizonyos párhuzamok ettől függetlenül megrajzolhatóak. Mikor a regényt írtam, itthon voltam teljes izolációban, keresve a kapcsolatot a világgal Zoomon és minden egyéb módon, ugyanakkor bezárva a saját házamba. Ezzel együtt éreztem a kapcsolódási pontot: Sadie édesanyja az egyik pillanatban még a modern, 1940-es években épült lakásában lakik, a következőben pedig egy csatornarendszerben próbálja életben tartani a családját. 2020-ban egyik pillanatról a másikra az volt a kérdés, hogy kapható-e wc-papír, lesz-e hús a boltban a családomnak, hogyan fogom taníttatni a gyerekeimet.

Akkor értettem meg, hogyan változhat meg az egész életed radikálisan egy másodperc alatt.

Feltettem a kérdés, hogy hogyan élhettek túl a csatornarendszerben 14 hónapig? Egészen egyszerűen nem gondolták, hogy 14 hónapra be lesznek zárva, azt hitték, csak pár óra lesz, majd pár nap, esetleg pár hét. Ugyanúgy, ahogy mi 2020-ban: arra számítottunk, két hét múlva lapos lesz a görbe, aztán itthon rekedtünk egy örökkévalóságig.

Min dolgozik jelenleg?

A Nő kék csillaggal nem a legutolsó regényem, a tizenegyedik a sorban. A legújabb könyvem címe Code Name Sapphire, ami februárban jelent meg az Egyesült Államokban, remélem, hamarosan magyarul is olvasható lesz. Az új regényemről még kicsit korai beszélni, de egy része a második világháborúban játszódik, egy része utána, és van egy rejtély, ami összeköti a két időszakot.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Klacsmann Borbála: A holokausztoktatás egyik célja az, hogy empátiára nevelje az embereket

A Margó Fesztivál utolsó napján Hidas Judit beszélgetett Klacsmann Borbálával a Holokauszttörténetek című kötetéről. A holokauszt-történész évek óta gyűjtötte a forrásokat a rövid szövegekhez, amelyek a holokausztot egyszerre történelmi és személyes nézőpontból is vizsgálják. A kötetből Szandtner Anna olvasott fel.

...
Kritika

Egy csatornafedél választja el a lányokat, akik összebarátkoznak a holokauszt poklában

Pam Jenoff Nő kék csillaggal című regénye valódi pokoljárás, melyben egy maroknyi zsidó a szennyvízcsatornába menekül, hogy elkerülje a deportálást. 

...
Beleolvasó

A krakkói gettóból a csatornába bújó Sadie egy barátságban életmentő erőre is talál

Pam Jenoff az Elvesztek Párizsban után újabb felemelő történettel jelentkezik, melynek alapját ezúttal is megtörtént események alkotják. Olvass bele!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

Hírek
...
Hírek

Pál Sándor Attila kapta 2023-ban a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat

...
Hírek

Jon Fosse: Ha hallgatok a kritikusokra, már 40 éve nem írok

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

...
Hírek

A Hitel Kiadó megalapításával bővül a Libri Csoport

...
Zöld

Karikó Katalin megtartotta Nobel-előadását Stockholmban

...
Szórakozás

Kormos, Krusovszky és kerti székek [PROGRAMAJÁNLÓ]

A hét könyve
Kritika
Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból
...
Nagy

2023 legjobb könyvei 10-1.

Végre eljött a nap, amikor felfedjük év végi listánk első tíz helyezettjét, ezzel együtt megmutatjuk azt az egyet, amely szerintünk 2023-ban a legjobb szépirodalmi kötet volt.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Rasszista az a fehér író, aki kínai katonákról ír?

A könyvipar sötét oldaláról és a kortárs Amerika identitáspolitikai jelenségeiről is szól R.F. Kuang Sárga című könyve, amiben egy író ellopja a másik szerző kéziratát.

...
Kritika

Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból

A Baumgartner az öregedés, az emlékezés és a gyász regénye, melyben Auster idős főhősén keresztül, önéletrajzi elemek sokaságát felhasználva néz szembe a múlttal és készít egyfajta édesbús, nosztalgikus számvetést. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Vesna Lemaic: A kétféle migráció megosztja az embereket

A szlovén Vesna Lemaic Szíves fogadtatás című novelláskötetét az őszi Margón mutatták be, előtte a szerzővel kétféle migrációról, aktivizmusról és a horrorfüggőségéről is beszélgettünk.