A híres-hírhedt Truman Capote öt legfontosabb könyve

A híres-hírhedt Truman Capote öt legfontosabb könyve

Ryan Murphy friss sorozata, a Capote vs. The Swans kapcsán utánajártunk annak, miként romlott meg az író és befolyásos bizalmasainak kapcsolata, és ez hogyan tette tönkre a karrierjét. A cikkhez és a sorozathoz kapcsolódva  most öt könyvet ajánlunk a szerző életművéből, melyekből kiderül, milyen tehetséges író volt ez a gyermeklelkű botrányhős.

Fotó: Wikimedia Commons

ko | 2024. február 12. |

Más hangok, más szobák

Truman capote
Más hangok, más szobák - A fűhárfa
Ford. Örkény István, Európa, 2007, 344 oldal
Truman Capote: Más hangok, más szobák - A fűhárfa könyv

Capote már 1948-ban megjelent első kisregényével komoly irodalmi sikert aratott, a The New York Times bestseller-listájának kilencedik helyén debütált. Az első kiadás borítóján a szerző erotikus töltetű fotója volt látható, melyet sokan a jó ízlés elleni támadásnak tekintettek. A borító mellett a könyv viharos fogadtatásában része volt annak is, hogy az író meglehetős nyíltsággal beszélt benne a homoszexualitásról.

A Más hangok, más szobák főhőse, a tizenhárom éves Joel édesanyja halála után titokzatos világba csöppen, amikor soha nem látott apjának meghívására egy isten háta mögötti kisvárosba érkezik. A mocsaras erdőkkel övezett hatalmas, pusztuló kastély poros, fülledt szobáiban egy végzetes szerelem áldozatai élik örökös magányra kárhoztatott, különös életüket. A kisfiú a valóságot csak nehezen képes kibogozni a rejtélyek szőtte sűrű hálóból, a realitás és a fantázia összeolvad ebben a világban. A nagyrészt önéletrajzi ihletésű regény lassú folyású, varázslatos nyelven megírt történetében egy kamasz fiú gazdag képzelete dominál, miközben a Capote számára oly fontos és ismerős Dél fülledt természeti képei is fontos szerephez jutnak. (A költői hangulatú regényből 1997-ben film is készült.)

A fűhárfa

A lassú folyású kisregény 1951-ben jelent meg, Capote második kötete, mely egy árva fiú és két idős hölgy történetét meséli el. A szöveget az író alabamai Monroeville-ben töltött gyermekkorának emlékei ihlették, különösen egy faház, amelyet az 1930-as években építettek egy nagy diófában, unokatestvére Jenny hátsó udvarában. Capote sok időt töltött ebben a faházban unokatestvérével és más gyerekkori barátaival, például a később szintén világhírű íróvá vált Harper Lee-vel. 

A történet azzal kezdődik, hogy a fiatal főhős elveszíti anyját, majd apját, és beköltözik nagynénjei házába. A két nővér tökéletes ellentétei egymásnak: Verena kemény, gyakorlatias és anyagias, szereti irányítani az eseményeket. Dolly romantikus, álmodozó, gyengéd nő, aki elsősorban a mezőn, az erdőben érzi jól magát. Dolly gyógynövényeket gyűjt, és főzeteket készít, és mikor nővére megpróbálja kicsalni tőle a titkos receptet, szembefordul vele, és végre a sarkára áll, és lázadásképp egy fa tetejére költözik. A nagyon erős atmoszférájú Fűhárfa (melyből, a legtöbb Capote-regényhez hasonlóan film is készült azoos címmel 1995-ben) keserédes történet egy kiskamasz felnőtté válásáról, a testvéri szeretet ellentmondásairól, az elmúlásról, a konvenciók elleni lázadásról és a szabadságról. 

Álom luxuskivitelben

truman capote
Álom luxuskivitelben - A fűhárfa
Ford. Róna Ilona, Bartos Tibor, Európa, 2016, 256 oldal
Truman Capote: Álom luxuskivitelben - A fűhárfa antikvár

Az 1958-ben megjelent kisregény főhőse a züllött nagyvárosban, New Yorkban a szerencséjét és önmagát kereső dörzsölt és elragadó lány, aki maga a féktelen szabadság, aki nem tartozik senkihez, de egy nap talán megtalálja azt, akihez tartozhat. Addig pedig issza a koktélokat és folyamatosan töri össze a férfiszíveket. Elsősorban Fredét, a pályakezdő íróét, aki kitartóan és odaadóan igyekszik megszelídíteni ezt a megzabolázhatatlan tüneményt. 

A regény egy ágrólszakadt író és egy rejtélyes fiatal nő kapcsolatának története. Cily Hebrentsch titokzatos nő, senki sem tudja, honnan jött, és pillanatok alatt meghódítja a város előkelő világát. Ragadnak rá a gazdag férfiak, akiket elbűvöl hóbortosságával, nyíltságával s leginkább talán a csábos, gátlástalan nő álcája mögött megbújó védtelen kislány szeretetéhségével. Az Álom luxuskivitelbent elolvasva Norman Mailer azt mondta, Capote generációjának legkiválóbb írója. A regényből 1961-ben legendás film is készült, melyben Audrey Hepburn alakításában vált szinte ikonikus nőalakká a főhős.

Hidegvérrel

truman capote
Hidegvérrel
Ford. Szíjgyártó László, Európa, 2000, 438 oldal
Truman Capote: Hidegvérrel antikvár

1959. ​november 15-én a Kansas állambeli Holcomb városkában brutális kegyetlenséggel gyilkolták meg a megbecsült, feddhetetlen hírű farmert, Herbert Cluttert, valamint feleségét és két gyermekét. Az elkövetők a ház különböző helyiségeiben egyenként megkötözték, majd közvetlen közelről puskával fejbe lőtték őket. A gyilkosság indítéka ismeretlen volt, a tettesek után szinte semmi nyom nem maradt. Öt évvel később a két gyilkost felakasztották.

Ennek a hat embernek az életével és halálával foglalkozik Capote legismertebb alkotása, a Hidegvérrel, melynek műfaját ő maga így határozta meg: tényregény. Ezzel azt akarta sugallni, hogy könyvében minden egyes részletnek szigorú valóságalapja van: minden esemény úgy történt, minden egyes szó úgy hangzott el, ahogy az anyagot elrendező, a művész-riporter szerepét betöltő író ábrázolja. Az 1966 januárjában megjelent regényhez a szerző 8000 oldalnyi jegyzetet készített, könyvét interjúkra, hivatalos iratokra, saját megfigyeléseire alapozta. Már 1967-ben megfilmesítették a történetet, a forgatókönyvet maga Capote írta.

Mozart és a kaméleonok

truman capote
Mozart és a kaméleonok
Ford. Bart István, Gy. Horváth László, Osztovits Levente, Európa, 1982, 264 oldal
Truman Capote: Mozart és a kaméleonok antikvár

Az ​1980-ban, majdnem másfél évtizeddel a Hidegvérrel  hatalmas sikere után a kábítószer- és alkoholfüggő Capote írt még egy utolsó novelláskötetet, melyet dokumentarista elbeszélésekből és irodalmi riportokból szerkesztett egybe. A kötetben szereplő írásokra egyszerűség és letisztultság jellemző, a szerző itt jutott legközelebb ahhoz, hogy olyan puritán módon írjon, ahogy mindig is szeretett volna. A novellák elé az író egy hosszabb bevezetést is írt, melyben addigi pályafutását értelmezte, és kifejezte azt a szándékát, hogy maximális jelenlétre törekedjen az írásaiban.

A három részre osztható kis kötetben van olyan írás, mely gyermekkori emléket idéz, de olyan is, mely egy kisvárosi gyilkosságsorozat történetét meséli el. Furcsa és épp ezért felejthetetlen alakok népesítik be a könyvet, mint például az idős arisztokrata nő, akinek zongorajátékát kaméleonok hallgatják: „Én továbbra is kinn ülök a teraszon, innen nézem őt, ezt a még mindig sikkes hölgyet, a vérkeveredés eredményét. Belekezd egy Mozart-szonátába. Végül csak összegyűltek a kaméleonok: egy tucat, aztán még egy tucat, a legtöbb zöld, néhány bíborvörös meg levendulaszínű. Átszaladtak a teraszon, és beiramodtak a szalonba: érzékeny, elbűvölt zeneközönség. ”

Ha pedig érdekel, hogy miért került a Hidegvérrel után lejtőre ez az ígéretes karrier, ezt a cikkünket ajánljuk:

Capote belebukott, hogy elárulta a manhattani elit szent szörnyetegeit
Capote belebukott, hogy elárulta a manhattani elit szent szörnyetegeit

Ryan Murphy friss sorozata, a Capote vs. The Swans azt meséli el, miként romlott meg az író és befolyásos társalkodóinak kapcsolata. Utánajártunk, kik voltak a valóságban az Ötödik sugárút kegyetlen és nemes hölgyei, és feltárult előttünk a bájcsevejekből kibontakozó, Stockholm-szindrómához hasonló viszony. Árulás, kiteregetett szennyesek és bonyolult szerelmi sokszögek. Egy gellert kapott golyó, egy francia étterem és egy főmű, ami nem készült el soha. Bosszú, fogcsikorgatás, nyugati gésalányok és némi cianid. Rémálom luxuskivitelben, azaz Truman Capote és a manhattani hattyúk története.

Capote öt legfontosabb könyvét ebben a cikkben gyűjtöttük össze.

Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

30 évig a könyvtárban porosodtak, most találták meg Truman Capote kamaszkori műveit

...
Hírek

A Vanity Fair kiadatlan Capote írásokat adott közre

...
Nagy

Capote belebukott, hogy elárulta a manhattani elit szent szörnyetegeit

Árulás, kiteregetett szennyesek és bonyolult szerelmi sokszögek. Egy gellert kapott golyó, egy francia étterem és egy főmű, ami nem készült el soha. Az író és a befolyásos hattyúnők története rémálom luxuskivitelben. Utánajártunk a sztorinak.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Peter Attia: a ránk leselkedő betegségek az apokalipszis lovasai

A hosszú élet nem a sorson vagy a géneken múlik: te is tehetsz érte ‒ tartja a világhírű orvosszerző, Peter Attia. Vedd fel a harcot te is, hogy elkerüld a diagnózis kimondását! Hogy hogyan? Olvass bele!

Szerzőink

...
Kiss Imola

A bántalmazás az irodalmi közegben sem az egyén ügye, hanem közös felelősség

...
Sándor Anna

Dűne 2: Hőssé válhat, aki tétovázik, mielőtt megragadja a hatalmat?

...
Kolozsi Orsolya

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

A hét könyve
Kritika
Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van
...
Zöld

Megjavítani azt, ami elromlott: a szemlélet, amit újra meg kell tanulnunk // Repair

Litkai Gergely podcastsorozatának témája ez alkalommal a Repair - Hogyan hozhatjuk rendbe az elromlott tárgyakat, kapcsolatainkat és társadalmunkat című kötet, amiről a szerzővel, Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológussal beszélgettek.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

Újraolvasó rovatunkban ezúttal Virginia Woolf legismertebb regényét, a Mrs. Dallowayt poroltuk le, természetesen Tandori Dezső fordításában.

...
Zöld

Árnyékmunka, dühös emberek, no meg a hírek – a legjobb pszicho könyvek 2024 tavaszán

Ki az a 21 magyar, aki forradalmasította a pszichológiát? Hogyan bánjunk a dühös emberekkel? Miért leszünk boldogabbak, ha nem olvasunk híreket? És miként hatnak az életünkre a titkok? 

...
Nagy

Rushdie, Gagarin, Pamela és Kobe – a legjobban várt életrajzi újdonságok 2024 tavaszán

Színész- és sportlegendák, az első űrhajós és az egyetlen, Kínából megszökött ujgur író, világhírű művészek gondolatai életről, halálról, alkotásról. A legizgalmasabb (ön)életrajzi megjelenéseket szemléztük.

...
Kritika

Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van

Alan Moore korszakalkotó képregényes legenda, ami nem gátolta meg abban, hogy páros lábbal szálljon bele az alkotókat kizsákmányoló iparba és az infantilis rajongókba. A Megvilágosodások a hét könyve.

...
Nagy

Putyin háborúja, viking nők és európai gőg Mexikóban – történelmi non-fiction 2024 tavaszán

Milyen birodalmi hagyományt folytat Putyin a nők elleni erőszakkal? Milyen színes történeteket rejtenek az Andrássy út házai? Milyen események vezettek a ma háborúihoz Izraelben és Ukrajnában? Hogyan fulladt vérbe az európai gőg Mexikóban?

...
Kritika

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

Rácz Zsuzsa visszatért, hogy szórakoztatóan beszámoljon arról a rohadt nehéz útról, amin egy nőnek végig kell mennie: a Kovácsné kivan című regényben elmeséli az anyává válásának történetét. Ez a hét könyve.