Harper Lee: félévszázad telt el a két regénye között, mindkettő szenzációt keltett

Harper Lee: félévszázad telt el a két regénye között, mindkettő szenzációt keltett

Kiss Orsi | 2016. február 20. |

(Kép forrása)

Harper Lee két regényt írt, és fél évszázad eltéréssel mind a kettővel felforgatta a könyvszakmát. Az alabamai származású írónő pénteken hunyt el, mi pedig most öt érdekes momentummal és részlettel emlékezünk rá.

Egy év ajándékba

Harper Lee a negyvenes évek végén New Yorkba költözött, és már akkor arról álmodozott, hogy egy szép napon író lesz, ám nyolc évig egy légitársaság alkalmazottja volt, az utasok foglalásait intézte. A fordulatot barátai, Michael és Joy Williams Brown hozták el az életébe, akik 1956 végén annyi pénzt ajándékoztak neki, hogy abból egy évig nyugodtan írhatott. Ekkor fejezte be a Menj, állíts őrt! kéziratát, amely azonban nem jelent meg, szerkesztője ugyanis arra biztatta, hogy a cselekményt tegye át Scout (az új fordításban Fürkész) gyerekkorába. Harper Lee több mint két évig dolgozott a regényen, ez lett később a Ne bántsátok a feketerigót!.

Korabeli kritika a New York Times-ból (forrás)

Gyors és kegyes halál

A regény 1960-ban jelent meg, és hatalmas siker lett, a következő évben pedig elnyerte a Pulitzer-díjat. Harper Lee ünnepelt irodalmi híresség lett, ám ezt a szerepet nem szerette. „Soha nem számítottam arra, hogy a Feketerigó különösebben sikeres lesz” – nyilatkozta egy 1964-es rádióinterjúban. „Abban reménykedtem, hogy a kritikusok gyors és kegyes halálban részesítik, ugyanakkor bíztam abban is, hogy lesz valaki, aki kedvelni fogja annyira, hogy az nekem is bátorítást nyújtson”. A regény 1962-es filmes adaptációja, mely a nyolc Oscar-jelölésből hármat haza is vihetett, csak fokozta a sikert.

Jelenet a filmből

Peck = Atticus

A regény központi figurája Atticus Finch, egy kisvárosi ügyvéd, aki egy nemi erőszakkal vádolt fekete férfit véd egy perben. Atticus alakját részben Harper Lee édesapja, Amasa Coleman Lee inspirálta, aki szintén ügyvéd volt, ám a filmrajongók számára feltehetően mindörökké Gregory Peck jelenti majd a főszereplőt. Harper Lee a forgatás idején barátságot kötött a színésszel, és még Peck halála után is tartotta a kapcsolatot a férfi családtagjaival. Gregory Peck egyik unokáját, Harper Peck Voll-t az írónő után nevezték el.

Harper Lee és a Scoutot (Fürkészt) alakító Mary Badham (forrás)

Visszavonultan

Harper Lee bevallottan nem nagyon tudott mit kezdeni a rászakadt sikerrel, évtizedekig visszavonultan élt alabamai otthonában, nem adott interjúkat, újabb könyveket sem jelentetett meg. Az utóbbi néhány évben akkor lehetett hallani róla, amikor beperelte egykori ügynökét (a férfi állítólag csellel vette rá, hogy engedje át neki a regénye szerzői jogait), majd két éve azt állította, hogy a beleegyezése nélkül írt róla életrajzi könyvet a szomszédságába költözött Marja Mills. Az igazi szenzációra viszont tavaly februárig kellett várni.

A magyar kiadások (forrás)

Szenzáció!

Akkor jelentették be, hogy lesz második regény, és 55 évvel a Ne bántsátok a feketerigót! után megjelenik a Menj, állíts őrt!. Bár ezt a könyvet írta korábban, mégis jó húsz évvel az eredetileg megismert történet után játszódik. Magyar fordítója, Pordán Ferenc azt mondta, az első benyomása az volt, mintha nemcsak két különböző történetről lenne szó, de két különböző író könyvét is kellett volna lefordítania. A HarperCollins úgy döntött, hogy mindennemű szerkesztés nélkül adja közre a könyvet, ami az egyik leggyorsabban fogyó kötetük lett. A megtalálás körülményei  rengeteg kérdést vetettek fel, az ügyben vizsgálat is indult. Sokan reménykedtek, hogy előkerül egy harmadik regény is, ám az írónő ügynöke, Andrew Nurnberg  a Könyvesblognak adott interjújában erősen kételkedett ebben:

Erős kétségeink vannak azzal kapcsolatban, hogy további regények kerülnének elő az iratai közül. Az abból az időből származó levelekből az derül ki, hogy Harper Lee egy sor különböző regényt tervezett, de nem gondoljuk, hogy ezek bármelyikét ténylegesen meg is írta volna.

Forrás: NYTimes, NPR

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.

...
Zöld

A Stonehenge építőit is pestisjárvány törölhette el a föld színéről

A hír mellé két könyvet ajánlunk a járványok történelemformáló hatásáról.