5 könyv, amit a szerzője 60 éves kora felett írt

5 könyv, amit a szerzője 60 éves kora felett írt

Szabados Ágnes, az RTL Klub Híradójának műsorvezetője pár éve elindította a Nincs időm olvasni kihívást, amely során 12 hónap alatt 12 könyvet kell elolvasnia a résztvevőknek. A játék idén is folytatódik és bárki bármikor csatlakozhat hozzá, hiszen Ágnes minden hónapban ad egy új témát, amit aztán a húszezer fős közösség közösen dolgoz fel. Decemberben egy olyan könyvet kell elolvasni, amit a szerzője 60 éves kora felett írt. A témához minden hónapban egy közös könyv is tartozik, ez most Edith Eva Egertől Az ajándék. A kihíváshoz csatlakozva most mi is ajánlunk öt könyvet.

Forgách Kinga | 2020. december 02. |

Margaret Atwood: Testamentumok

Margaret Atwood
Testamentumok
Ford.: Csonka Ágnes, Jelenkor, 2019, 614 oldal
Margaret Atwood: Testamentumok

Margaret Atwood legnépeszerűbb regénye, A Szolgálólány meséje 1985-ben jelent meg. Az író évtizedekkel később pedig (egy elképesztően nagy sikerű sorozat után), megírta a folytatását. A Testamentumok tizenöt évvel azután indít, hogy Fredé mögött becsapódott a furgon ajtaja. Atwood ráadásul most egy teljesen más szűrőre állította az optikáját, és ezen keresztül enged betekintést Gileád működésébe. A regényről ezt írtuk kritikánkban:

„A Testamentumok tulajdonképpen az összeomlás előtti kimerevített pillanatot rögzíti, miközben Atwood a női megszólalókon keresztül újabb és újabb rétegeket hánt le Gileádról. Arról a rendszerről, ahol a nők csak a férfiak optikáján keresztül léteznek, ahol a család társadalmi rangját a Márták száma mutatja az irigyek felé, ahol az áldozatot ítélik el a zaklatásért, és ahol teljes tudatlanságban tartott fiatal lányokat kényszerítenek házasságra vadidegenekkel. Arról a rendszerről, ahol gyilkosok, pedofilok, élvhajhászok bújnak meg a szenteskedés álarca mögött, ahol virágzik a korrupció, és ahol a látszat fenntartása érdekében gond nélkül kivégeznek bárkit, akár ártatlanul is.”

Olvass el egy exkluzív részletet a könyvből ITT. 

A Szolgálólány már nem mese - Könyves magazin

Bármilyen egyértelműnek tűnik, annyira kockázatos is volt, amikor Margaret Atwood úgy döntött, hogy könyvben is folytatja A Szolgálólány meséjét. Utóbbi az elmúlt években abszolút meghatározta a könyvpiacot és a politikai közbeszédet is, amit csak erősített, amikor a Hulu leforgatta az azonos című sorozatot, amiből már lement a harmadik évad is.

Robin Cook: Sarlatánok

Robin Cook
Sarlatánok
Ford.: Babits Péter, Geopen, 2018, 438 oldal
Robin Cook: Sarlatánok

Robin Cook, a Kóma világhírű szerzője idén ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, azonban ez nem jelenti azt, hogy ne ontaná még mindig magából a remek orvosi krimiket. Cook utoljára két éve járt Magyarországon, akkor a Sarlatánok című könyvéről beszélgettünk vele, amely az internet orvostudományra gyakorolt hatásáról szól és egy olyan nő történetét meséli el, aki orvosnak adja ki magát, holott nincs képzettsége. A Sarlatánokról ezt mondta interjúnkban:

„Rengeteg történet kering igazi sarlatánokról, akik orvosnak adják ki magukat, miközben nem azok. Ez a könyv viszont nem róluk szól. A különbség az, hogy az én sarlatánom valóban jó aneszteziológus. A történetével azt szerettem volna elérni, hogy ráébredjünk, bár nem végezte el az orvosi egyetemet, örülnénk neki, ha olyan szakértelemmel bírna az altatóorvosunk, mint ő. Ezzel kicsit arra is fel akartam hívni a figyelmet, hogy az orvosi képzés nagyon régóta le van maradva az orvostudomány fejlettségéhez képest. Az utóbbi száz évben alig változott az egyetemi tananyag koncepciója. Ezen sürgősen változtatni kell mindannyiunk érdekében.”

Robin Cook: A történetmeséléshez is kellenek speciális képességek - Könyves magazin

Fotók: Valuska Gábor Az orvosi krimik specialistája, Robin Cook egy tengeralattjárón írta meg első regényét a hetvenes évek elején, mára a műfaj koronázatlan királyának számít. Világhírűvé második könyve, a Kóma tette, amelyből Michael Douglas és Geneviève Bujold főszereplésével készítettek filmet. A hetvennyolc éves szerzőnek azóta több mint harminc sikerkönyve jelent meg, de még mindig inkább orvosnak, mint írónak tartja magát.

Krasznahorkai László: Báró Wenckheim hazatér

Krasznahorkai lászló
Báró Wenckheim hazatér
Magvető, 2020, 508 oldal
Krasznahorkai László: Báró Wenckheim hazatér

1985-ben jelent meg a Sátántangó, a magyar irodalom megkerülhetetlen műve, Krasznahorkai pedig évtizedekkel később, nagy kanyarok után, de visszatért a jól ismert világába. A Báró Wenckheim hazatér nemcsak itthon, hanem külföldön is nagy siker volt (elnyerte az amerikai Nemzeti Könyvdíjat). A cselekmény rendkívül egyszerűnek látszik: Argentínából Bécsen át vonattal hazautazik szülőhelyére a jómódúnak mondott báró Wenckheim Béla, a kisváros lakói pedig várják, ahogy az emberek a megváltót várni szokták, reménykedve, bízva a megváltásban, mert valahogy a magyar társadalom ilyen, nem cselekszik, csak vár, saját sorsának nem alakítója, csupán elszenvedője. Miközben a fő történetszál tényleg ennyire egyszerű, az igazi őrület a novellaszerűen működő, a főszálhoz lazábban kapcsolódó mélyfúrásokban van. A regényről ezt írtuk kritikánkban:

„Összetett, nagyszerű, ráadásul szórakoztató regényt írt Krasznahorkai László, aki kivételesen érzékeli szereplői motivációit, nagyravágyásukban rejlő kicsinyességüket, vagy a magyar társadalom jelenlegi állapotát. Nyelvezete, stílusa elemelt, mégis minden szereplőjét igyekszik megérteni, nem akar moralizálni döntéseikről vagy karakterjegyeikről. Régóta olvasok Krasznahorkait, örömteli ez a “hazatérése”.”

A magyarok még Krasznahorkai új regényében is a csodát várják - Könyves magazin

Harmincegy éve, 1985-ben jelent meg a című regénye mellett. rel az olvasó is visszatér az ismert kisvárosi világba, hogy közben a két időpont közé kifeszítse a magyar rendszerváltás történetét. A két regény helyszíne könnyen azonosítható (Gyula), így a magyar társadalom változásait szinte mesterséges környezetben vizsgálhatjuk, mondjuk egy apokalipszis felé tartó karnevál keretei között, amelyen néha keresztül robognak a goj motorosok.

Rakovszky Zsuzsa: Célia

Rakovszky Zsuzsa
Célia
Magvető, 2017, 312 oldal
Rakovszky Zsuzsa: Célia

Rakovszky Zsuzsa 2017-ben megjelent családregénye, a Célia a mai Magyarországon, Budapesten játszódik. A regény elbeszélője a középkorú, egyedülálló, értelmiségi férfi, Ádám, aki kötöttségektől mentesen, család és stabil munkahely nélkül éli életét. Fő ambíciója, hogy egyszer végre megírja A REGÉNYT, ami majd megváltoztatja az életét, addig is maradnak a színes bulvárhírek meg az ezoterikus honlapok, hogy legyen miből fizetni a rezsit. Meg persze az angolórák: a tanítványai közé tartozik a csodaszép, de lelkében egyszerű Niki, akinek minden vágya, hogy bekerüljön az aktuális valóságshow-ba, és Ádámtól remél protekciót, akinek az apja már szerepelt néhányszor a tévében. De hozzájár Célia is, saját állítólagos lánya, igaz, azt maga sem tudja, hogy valóban rokoni szálak fűzik-e hozzá. A könyvről kritikánkban ezt írtuk:

„A látszat ellenére ugyanakkor ez a regény nem Ádámról szól, még ha a fókusz az elbeszélő én miatt egyértelműen rajta van. A szemünk sarkából ugyanakkor egy sokkal nagyobb, összetettebb és egyben érdekesebb dráma kibontakozásának lehetünk tanúi. Ráadásul a Célia – hiába sugallja ezt a cím – nem egy, hanem minimum két ember története, egy anya-lánya (és aztán persze tágabb értelemben, azaz Ádám szerteágazó kapcsolatait is figyelembe véve, egy szülő-gyerek) regény."

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon

David Attenborough
Egy élet a bolygónkon
Ford.: Makovecz Benjamin, Park, 2020, 306 oldal 
David Attenborough: Egy élet a bolygónkon

David Attenborough tanúvallomása, Az egy élet a bolygónkon tisztán, érthetően magyarázza el, milyen károkat okoztunk az élővilágban az elmúlt évtizedekben, és mit kell tennünk, hogy megmentsük önmagunkat. A könyv központi állítása, hogy a Föld történetében eddig öt tömeges kihalás volt, és jelenleg a hatodik szélén állunk. Ezt írtuk róla:

„A tudós több évtizedes pályafutása során a saját szemével látta, hogyan csökken a természeti világ élettere: látta a korallzátonyok pusztulását, az esőerdők eltűnését, a sarki jégtakarók olvadását, a tengerek kihalászását. Időskorára arra kellett ráébrednie, hogy mindazt, amit ő láthatott, a következő generációk már nem fogják. És hogy olyan folyamatok indultak el, amelyeket csak nagy változtatásokkal lehet visszafordítani.”

David Attenborough utolsó figyelmeztetése a hatodik kihalás előtt - Könyves magazin

Könyvben és filmben szegezi nekünk tanúvallomását David Attenborough: az Egy élet a bolygónkon tisztán, érthetően magyarázza el, milyen károkat okoztunk az élővilágban az elmúlt évtizedekben, és mit kell tennünk, hogy megmentsük önmagunkat. Két évvel ezelőtt készítettem egy összeállítást, amelyben a klímaváltozás következményeiről szóló könyveket gyűjtöttem össze.

 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Edith Eva Eger: Magamat is és a magyarokat is általában nagyon jó túlélőnek tartom

Ősszel jelenik meg Edith Eva Eger új könyve, Az ajándék - 12 életmentő lecke a Libri Kiadónál. Az itthon is sikeres A döntés című könyve után valami praktikusabbal állt elő.

...
Hírek

Edith Eva Eger: Mindenben van valamilyen ajándék

A döntés című könyve szerzője videóban üzent az olvasóknak - szerinte minden élethelyzetben meg kell látni a lehetőséget, és ez alól a mostani sem kivétel.

...
Nagy

A túlélők, és nem az áldozatok vére folyik bennünk

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Szórakozás

Beperelte a Netflixet a grúz sakklegenda A vezércsel miatt

...
Hírek

Austen megmutatta, milyen egyenlőtlennek lenni az egyenlők között

...
Hírek

Leszedették a Meseország mindenkiét egy könyvtár polcáról, miután olvasók feljelentést tettek

...
Hírek

Bödőcs cirkuszországról írt regényt, Krúbi ajánlja

...
Hírek

Jön az eddigi legnagyobb szabású Harry Potter-kvíz, Helen Mirren fogja vezetni

...
Hírek

Afroamerikai kolóniában játszódik a Kisasszonyok újragondolt változata

...
Hírek

Az Alice Csodaországban-szindróma egy valóságban is létező betegség

...
Szórakozás

Don DeLillo Underworldjéből készül film a Netflixre

...
Nagy

Hegyi Ede: A telek (6.)

Hegyi Ede A senki című regényével a top3-ban végzett 2020-ban a legjobb elsőkötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Gyerekkorunk című tárcasorozatának ez a hatodik része, és egy éven át tart. 

Szerzőink

...
Valuska László

A Természetes fény lassú és sötét, mint a háború

...
Rezek Bori

Orlando 400 évig tartó identitáskeresése külső és belső utazásra hív minket is

...
Bányász Attila

Nem a házasság kudarcáról, hanem az elválás pokláról szól a Jelenetek egy házasságból modernizált változata