Mi lehet a közös hat különböző jazzrajongóban - Fekete Ernőtől Szalóki Ágiig?

Mi lehet a közös hat különböző jazzrajongóban - Fekete Ernőtől Szalóki Ágiig?

Náray Erika színművész, énekes Jazzrajongók című sorozata 2016 óta fut a Müpában, és a kezdetek óta harmincötnél is több olyan vendég fordult már meg nála, aki a műfaj szerelmese - színészek, zenészek, írók, sportolók, médiaszemélyiségek. Ám nemcsak a zene iránti rajongásukról, hanem róluk magukról is sokat megtudhat az, aki belehallgat ezekbe az élőzenés betétekkel tűzdelt beszélgetésekbe, melyek közül a legutóbbi hat is elérhetővé vált a Müpa podcastjei között. A házigazda énekesként is jelen van, állandó kísérő partnerei Berdisz Tamás dobos, művészeti vezető, Juhász Attila zongorista és Frey György basszusgitáros. S hogy mi a közös ennyi különféle jazzrajongóban? A beszélgetéseket végighallgatva talán azt lehet válaszolni, hogy a nyitottság, a kreativitás és az újdonságra való fogékonyság.

Kolozsi Orsolya | 2022. december 20. |

Fekete Ernő

A november vége óta meghallgatható estek egyik vendége a Katona József Színház színésze, Fekete Ernő, aki nemcsak színpadi színészként, de szinkronszínészként is közismert, szeret improvizálni, lételeme a színpad, ugyanakkor magánemberként zárkózott és introvertált alkat. A színész gyermekkoráról, Ki mit tud?-os indulásáról és arról is mesél, milyen érzés volt, mikor először kértek tőle autogramot Budapesten. Fájdalmasabb dolgok is előkerülnek, például a Gothár Péter-ügy és a pandémia okozta bezárások.

A beszélgetést itt is meghallgathatod.

 

Juronics Tamás

Szintén előadóművész vendég Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője, aki inkább tűnik gladiátornak, mint apró, törékeny táncosnak. A Harangozó- és Kossuth-díjas, Érdemes Művész címmel kitüntetett, a néptánc felől érkező táncművész indulására, békásmegyeri éveire, majd a Balettintézetben kezdődő karrierjére is visszaemlékezik. Továbbá az alkotói lét nehézségeiről, a stresszről, a kései családalapításról és két kislányáról beszél.

A beszélgetést itt is meghallgathatod.

 

Gryllus Dániel

A Kaláka Együttes alapító tagja, a kétszeres Kossuth-díjas Gryllus Dániel is a vendégek között van, ő elsősorban a megzenésített versekről ismert, az egész világot bejárt zenekaráról, a különböző földrészek más-más közönségéről, a rengeteg utazás alatt gyűjtött élményről, valamint a magyar nyelv egyediségéről beszél. Az irodalom és a zene összekapcsolódása is fontos szerephez jut a beszélgetésben, Gryllus szerint a Kalákával nem csinálnak mást, mint „elegáns zenei tálcára teszik” a magyar irodalom jobbnál jobb verseit. Az esten szóba kerül a muzsikus családja is, színésznő lánya, Dorka, valamint Samu fia, aki szintén zenész, basszusgitáron játszik. Az anekdotákban bővelkedő beszélgetés végén pedig még arra is fény derül, honnan származik a család különleges neve.

A beszélgetést itt meghallgathatod.

 

Lukács Miklós

Lukács Miklós olyan meghívott, aki nemcsak jazzrajongó, hanem maga is jazzmuzsikus, méghozzá a cimbalom nemzetközileg is elismert művésze. A beszélgetés első fele erről a különleges hangszerről és a leghíresebb cimbalmosokról szól. Az utazásokról, a pandémia okozta lezárásokról is szó esik, a zenész arról is beszél, mennyire megdöbbentette, mikor a járvány idején kiderült, az általános közvélekedés a zenészekről az, hogy nem dolgoznak, csak szórakoznak. A beszélgetésben szó van még a zenetanításról, a tehetségről és Lukács Miklós élőben is megszólaltatja különleges hangszerét.

A beszélgetést itt is meghallgathatod.

 

Herczku Ágnes

Szintén zenész beszélgetőtárs Herczku Ágnes, akinek énekesként és gyűjtőként is elsősorban a Kárpát-medencében élő népek autentikus népzenéje a közege, de érdeklődéssel fordul minden olyan zenei műfaj és stílus felé, amely párbeszédet tud kialakítani a népzenével. A beszélgetés itt is a gyermekkorból indul, az énekesnő a családjáról beszél, ahol mindenki tudott énekelni, és ő „egyszerűen belenőtt a zenébe.” Beszélgetőpartnerével a magyar nóta és a népdal közötti különbségeket, illetve a magyar népzene mibenlétét is igyekeznek meghatározni, körüljárni. Zenén kívüli szenvedélyei, a kert és az irodalom is szóba kerülnek, valamint az, hogyan működik egy zenészpár élete (partnere Nikola Parov bolgár származású muzsikus), hogyan tud két zenész harmonikusan együtt élni.

A beszélgetést itt meghallgathatod.

 

Szalóki Ági

Náray Erika a Liszt-díjas Szalóki Ágit is vendégül látja, szóba kerül, az énekesnő újszülött gyermeke, majd saját gyermekkora, a zenével való találkozása, tehetségének korai megmutatkozása következnek. Később a zenészpálya nehézségeiről, a művészi pálya kompetitív jellegéről és 2004-ben induló szólista karrierjéről is beszélgetnek. Az énekes nyíltan beszél a lombikprogramja leállításáról a járvány miatt, a gyászról, amit ez jelentett, és az újrakezdésről is, melynek végén megszülethetett a kisfia, és hosszú várakozás után végre anyává válhatott.

A beszélgetést itt meghallgathatod.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Babits erkölcsi tartása és Faludy szabadságszeretete ugyanúgy hat, mint a verseik

A költők nem csupán verseikkel, hanem gyakran személyiségükkel, magatartásukkal is hatást gyakorolnak az olvasókra. Babits rendíthetetlen erkölcse, az ideológiáktól való távolságtartása, ugyanakkor soha meg nem hunyászkodó, halk bátorsága ugyanolyan példamutató lehet, mint Faludy György extravagánsabb szabadságszeretete, életöröme, belső tartása. 

...
Nagy

Mitől lesz sikeres a regény? Schein Gábor szerint minden a jól megválasztott elbeszélőn múlik

Az igazán nagy művekben az elbeszélő tudata és nézőpontja ellentétes az olvasó tudásával és nézőpontjával.

...
Nagy

Kassák Lajos a magyar avantgárd pápája, Szép Ernő pedig bonyolultabb, mint hisszük

Kassák Lajos sokoldalúsága azt is jelzi, hogy a szokásos megkésettséggel ellentétben ő szinkronban akart maradni Európa művészetével, a kortárs avantgárddal; Szép Ernő pedig jóval bonyolultabb szerző annál, mint amennyit megmutatnak a vele kapcsolatos felszínes klisék. Beszámolónk a MÜPA Vers-estjéről.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

...

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

...

Visky András: A valóságot a fikció és a képzelet révén ismerjük meg

...

Ha beérek Zalába, veszek egy nagy levegőt - itthon vagyok [SÁNTAKUTYA]

...

Robert Capa: magyar fotósból lett a világ szeme [PODCAST]

KERÜLJ KÉPBE ÉS OLVASS!
...
Gyerekirodalom

„Nem is kifli. Nem is kukac. Nem is bab, de nem is kavics” - Idén tízévesek a kuflik

...
Gyerekirodalom

Hétlábú paripák és jó boszorkányok bújnak elő Zalka Csenge Virág mesekönyvéből

...
Gyerekirodalom

Mesés böngészők, varázslatos népmesék, kalandos történetek - Tíz gyerekkönyv a Könyvfesztivál kínálatából

...
Gyerekirodalom

Öt könyv, ami nem kötelező olvasmány - de lehetne

...
Gyerekirodalom

Az iskolai pletykák kezelésében segíthet Kertész Erzsi gyerekkönyve

...
Gyerekirodalom

Hogyan vegyük rá újra a gyerekeket az olvasásra?