Öt friss, izgalmas könyv nyári napokra

Az e heti könyvesblokkban igazi nyári olvasmányokat gyűjtöttünk össze. Utazás, szerelem, csalódás, kalandok és újrakezdések - öt könyvújdonságot mutatunk! 

fk | 2021. június 22. |

Julie Caplin: Egy csésze tea Tokióban

Julie Caplin
Egy csésze tea Tokióban
Ford.: H. Pinkler Renáta, Libri, 2021, 488 oldal
Julie Caplin: Egy csésze tea Tokióban

Utazás, szerelem, Japán: az Egy csésze tea Tokióban főszereplője, Fiona utazásokról szóló blogot ír. A sors ráadásul úgy hozza, hogy megnyer egy minden költségét fedező utazást álmai országába, Japánba. Amikor azonban megérkezik Tokióba, egy régi ismerősébe botlik bele, Gabe-be, aki tíz évvel korábban összetörte a szívét. Sok-sok fájdalom jön elő újra a találkozástól, a japán környezet és a szertartások azonban gyógyulást hoznak mindkettejük számára.

Ildikó Von Kürthy: Itt az idő

Ildikó Von Kürthy
Itt az idő
Ford.: Almássy Ágnes, Central, 2021, 354 oldal
Ildikó Von Kürthy: Itt az idő

Ildikó von Kürthy könyve, az Itt az idő öniróniával és könnyed humorral mesél az életközepi válságról. A történet főhőse Judith, aki hamarosan betölti az ötvenet, a házassága kihűlt, a gyerekei felnőttek, és a hazugság, amellyel hosszú évek óta együtt él, lassan már-már igaznak tűnik. Édesanyja halála miatt haza kell mennie szülővárosába, ahol aztán alaposan felbolydul körülötte minden. Óhatatlanul felmerül benne a kérdés, hogy vajon lehet-e még ennyi idősen új életet kezdeni.

Tóth Gábor Ákos: Balatoni futár

Tóth Gábor Ákos
Balatoni futár
21. Század, 2021, 384 oldal
Tóth Gábor Ákos: Balatoni Futár

Igazi nyári olvasnivaló Tóth Gábor Ákos új könyve, a Balatoni Futár, amely a 19. század végi Balaton parton játszódik. Három évvel vagyunk az utolsó magyarországi kolerajárvány után. Egy évvel az egész országot (sőt még a császárt is) megmozgató millenniumi ünnepségek előtt. Egy fiatal újságírót a rossz magaviselete miatt úgymond száműznek Balaton-Füredre. Közben megtudunk jó pár helytörténeti és irodalomtörténeti érdekességet, például Jókairól, aki egészen izgalmas füredi kalandokba bonyolódott akkortájt.  

Budai Lotti: Akik poggyász nélkül utaznak

Budai Lotti
Akik poggyász nélkül utaznak
Álomgyár, 2021, 474 oldal
Budai Lotti: Akik poggyász nélkül utaznak

Budai Lotti legújabb könyvének főhőse Laura, akinek az életében váratlanul felbukkan gyerekkori szerelme, Bence, és persze pont a legrosszabbkor: az eljegyzése után. Bence tízévnyi távollét után Indiából tér haza, és alaposan felkavarja az állóvizet Laura körül. Hatására a lány átértékeli korábbi döntéseit és jövővel kapcsolatos terveit, de még azt is megkérdőjelezi, hogy valóban a saját útját járja-e. Barátnője, Nóri oldalán végül Indiáig utazik a válaszért. Ott pedig új ismeretségek és spirituális kalandok várják.

T. M. Logan: A nyaralás

T.M. Logan
A nyaralás
General Press, 2021, 352 oldal
T.M. Logan: A nyaralás

Lehet-e egy nyaralás vérfagyasztó? T. M. Logan krimijében igen. Kate azt hiszi, élete legjobb nyaralása vár rá: a három legjobb barátnője a családjával egy provence-i luxusvillában.  Hamar kiderül azonban, hogy az álomutazás inkább a rémálmokra hasonlít. Kate-ben ugyanis felébred a gyanú, hogy a férje megcsalja, mégpedig az ő egyik barátnőjével. Ráadásul a helyzet még ennél is szörnyűbb, valaki ugyanis még gyilkolni is kész lenne, hogy a titka rejtve maradjon.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Nyári könyvvásárt tart az Európa Könyvkiadó

2021. június 24. és 27. között a Buda EG bevásárlóközpont első emeletén váltogathatunk több száz, kedvezményes árú könyvből.

...
Hírek

Idén nem tart nyári szünetet a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

Idén nem tart nyári szünetet a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, a tagkönyvtárak július 5-től szeptember 5-ig érvényes nyári nyitvatartásáról a bibliotéka honlapján lehet tájékozódni - közölte a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) hétfőn az MTI-vel.

...
Hírek

Bill Gates három órát olvas naponta, amikor nyaral

Mikor és mennyit olvas Bill Gates és hogyan képes annyi információt befogadni? Ezekre a kérdésekre válaszolt az amerikai üzletember pénteken a Reddit AskMeAnything eseményen.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.

A hét könyve
Kritika
A Fényes Köztársaságban a dzsungelből érkező gyerekek az ártatlanság képzetét számolják fel
...
Kritika

Hitler túszdrámája még a nagy szökést is elhomályosítja

A második világháború végén a nácik legértékesebb foglyai – államfők és katonatisztek, német összeesküvők és családtagjaik – váltak értékes túszokká az olasz Alpokban. Kálváriájuk feszültséggel teli, már-már abszurd túszdrámában csúcsosodott ki a hegyek közt, amelyről két történész írt könyvet.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Ternovszky Béla: A Macskafogó minden szempontból kegyelmi állapotban íródott

Ternovszky Béla animációs filmkészítőként is megmaradt nézőnek, és saját bevallása szerint világéletében olyan filmeket akart rendezni, amelyekre máskülönben ő is beült volna. Interjúnkban a Macskafogóról, festészetről, színészi próbálkozásokról és Rejtőről beszélgettünk vele.

...
Szórakozás

Ezeket az irodalmi adaptációkat nézzük májusban!

Mutatunk öt adaptációt, amit nem érdemes kihagyni májusban. 

...
Nagy

A Tokyo Vice felfedi Japán másik arcát a szexipartól a szervezett bűnözésig

Egy amerikai oknyomozó újságíró, Jake Adelstein bennfentesként írt memoárt Japán éjszakai életéről és alvilágáról. A történetből, amely kendőzetlenül mesél az ezredfordulós japán valóságról, az HBO készített tévésorozatot .

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A kis Nicolas világa maga a jólfésült káosz [Bookline Kids]

A kis Nicolas semmit sem öregszik, a René Goscinny és Jean-Jacques Sempé szerzőpáros könyvei töretlenül népszerűek. De mi a titok? A Bookline Kids podcastsorozatában ennek jártunk utána.

...
Gyerekirodalom

Shona Innes meséje arról szól, hogyan és miért érdemes lassítani

Shona Innes pszichológus könyvei segítenek a gyerekeknek megbirkózni az élet olyan kérdéseivel, amelyek néha még felnőttként is nehezen emészthetők. Olvass bele A gondolatok kertjébe!

...
Gyerekirodalom

Dolák-Saly Róbert a világ leghosszabb nyakú zsiráfjáról mesél

Dolák-Saly Róbert új könyvében félszáz vers és mese állatkertből ismert főszereplői vallanak magukról és rólunk, emberekről komoly-komolytalansággal vagy fordítva. Olvass bele!