Bill Gates három órát olvas naponta, amikor nyaral

Mikor és mennyit olvas Bill Gates és hogyan képes annyi információt befogadni? Ezekre a kérdésekre válaszolt az amerikai üzletember pénteken a Reddit AskMeAnything eseményen.

fk | 2021. március 23. |

Bill Gates híres arról, hogy egy nagy kupac könyvvel megy nyaralni. A nyár közeledtével általában közzé is teszi azt a listát, amelyen figyelemreméltó, emlékezetes olvasmányait ajánlja másoknak. (Tavaly ez a lista így nézett ki.)

A milliárdos most elárulta, hogy nyaralás közben napi három órát szokott olvasni, és így jó pár könyvet elfogyaszt egy-egy vakáció alatt. Ha kell, jegyzetelni is szokott olvasás közben, neki ez segít abban, hogy az információkat összegezni tudja. Ilyenkor körülbelül a könyv 20%-át szokta kiírni magának, ami természetesen megduplázza az olvasási időt.

Véleménye szerint olvasás közben fontos, hogy koncentráljunk. Főleg, ha non-fictiont olvasunk, és valamit meg is szeretnénk jegyezni az információkból. Ha az ember jegyzetel, vagy a margóra megjegyzéseket ír, az sokat segíthet abban, hogy jobban oda tudjon figyelni. Utóbbi egyébként tudományosan igazolt tény, kutatások bizonyítják, hogy ha az ember kézzel írott jegyzeteket készít, könnyebben tanul.

Gates szerint minél többet olvas az ember, hosszabb távon annál könnyebb elraktározni és kontextualizálni az információkat.

Forrás: CNBC

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Milyen könyveket szeret és milyeneket hiányol Bill Gates?

Bill Gates elkötelezett olvasó, aki minden évben megosztja, miket olvas vagy éppen milyen olvasmányokat ajánl, ha épp nyaralni megyünk. A New York Times-nak könyvekről és olvasási élményeiről mesélt.

...
Hírek

Bill Gates ezt az öt könyvet ajánlja a nyárra

A magyar származású Edith Eva Eger könyve is az ajánlottak között van, de Gates beszélt arról is, milyen sorozatokat néz mostanában.

...
Hírek

Ha Bill Gates-ra hallgatsz, ezeket a könyveket olvasod a nyáron

...

Hidas Judit: Nőként gyakran szapuljuk az apákat, különösen, ha elváltak 

...

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...

Komplett iparágak dolgoznak azért, hogy az anyák rettenetesen érezzék magukat

...

Hollywood legendagyártó gépezete Lugosi Bélát sem kímélte

A hét könyve
Kritika
Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát
...
Nagy

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

Milyen történelmi előzményei vannak a regénynek? Mi tükröződik abban, ahogyan Cooper az őslakosokat ábrázolja? Az eredeti szöveg melyik rétegével nem találkozhattak Magyarországon azok, akik Réz Ádám átdolgozását olvasták? És mit hagytak ki korábban több magyar fordításból?

Polc

Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban

...

Bevezetés a városi magány mesterségébe

...

A totális diktatúra receptje: a biztonságra hivatkozva építsd le a szabadságot

...

Ukrajnában a költészet ott kezdődik, ahol a szókincs véget ér

...
Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Aki mesés kalanddá tette a nyelvtant - 95 éve született Varga Katalin

1928. március 26-án született Budapesten Varga Katalin, akinek olyan gyerekirodalmi alkotásokat köszönhetünk, mint a Gőgös Gúnár Gedeon, a Mosó Masa mosodája és az Én, te, ő – Kaland a szófajok birodalmában.

...
Gyerekirodalom

Közülük kerülnek ki idén a HUBBY - Év Gyerekkönyve díjasok!

Idén is átadja a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum a legjobb szerzőknek és illusztrátoroknak járó díjakat. Mutatjuk a rövidlistára került alkotókat!

...
Gyerekirodalom

Az önkifejezésben, filmkészítésben, tudatos médiahasználatban is segít a Bookline Kids márciusi kiemelt könyve