Bill Gates három órát olvas naponta, amikor nyaral

Mikor és mennyit olvas Bill Gates és hogyan képes annyi információt befogadni? Ezekre a kérdésekre válaszolt az amerikai üzletember pénteken a Reddit AskMeAnything eseményen.

fk | 2021. március 23. |

Bill Gates híres arról, hogy egy nagy kupac könyvvel megy nyaralni. A nyár közeledtével általában közzé is teszi azt a listát, amelyen figyelemreméltó, emlékezetes olvasmányait ajánlja másoknak. (Tavaly ez a lista így nézett ki.)

A milliárdos most elárulta, hogy nyaralás közben napi három órát szokott olvasni, és így jó pár könyvet elfogyaszt egy-egy vakáció alatt. Ha kell, jegyzetelni is szokott olvasás közben, neki ez segít abban, hogy az információkat összegezni tudja. Ilyenkor körülbelül a könyv 20%-át szokta kiírni magának, ami természetesen megduplázza az olvasási időt.

Véleménye szerint olvasás közben fontos, hogy koncentráljunk. Főleg, ha non-fictiont olvasunk, és valamit meg is szeretnénk jegyezni az információkból. Ha az ember jegyzetel, vagy a margóra megjegyzéseket ír, az sokat segíthet abban, hogy jobban oda tudjon figyelni. Utóbbi egyébként tudományosan igazolt tény, kutatások bizonyítják, hogy ha az ember kézzel írott jegyzeteket készít, könnyebben tanul.

Gates szerint minél többet olvas az ember, hosszabb távon annál könnyebb elraktározni és kontextualizálni az információkat.

Forrás: CNBC

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Milyen könyveket szeret és milyeneket hiányol Bill Gates?

Bill Gates elkötelezett olvasó, aki minden évben megosztja, miket olvas vagy éppen milyen olvasmányokat ajánl, ha épp nyaralni megyünk. A New York Times-nak könyvekről és olvasási élményeiről mesélt.

...
Hírek

Bill Gates ezt az öt könyvet ajánlja a nyárra

A magyar származású Edith Eva Eger könyve is az ajánlottak között van, de Gates beszélt arról is, milyen sorozatokat néz mostanában.

...
Hírek

Ha Bill Gates-ra hallgatsz, ezeket a könyveket olvasod a nyáron

...

Tolkien egy nyelvi ötlettel Atlantiszhoz kötötte A Gyűrűk Ura világát [podcast]

...

A Büszkeség és balítélet nem lányregény, hanem az előítéletesség kritikája[Az Austen-projekt]

...

A rendszer vesztesei: szolgálólányok és hívők [10 perc Könyves]

...

Miért húz be minket még mindig A Szolgálólány meséje? [podcast]

A hét könyve
Kritika
A gyilkos viharra először csak a bolondok figyelnek fel
...
Nagy

Mérő László: Egy 58 éves emberre azt mondani, hogy tehetséges, nyílt sértés

A dörzsölt szélkakas című új kötetét áthatja a közéleti fókusz, de nemcsak erről beszélgettünk Mérő Lászlóval. Mesterséges intelligencia és sci-fi, sakk és a Fradi B-Közép is szóba került. Interjú.

Polc

A fiatalság nem elég a boldogsághoz, a szégyennel és a dühvel meg kell küzdeni

...

Miért pont 999 fiatal, hajadon nőt vittek el először Auschwitzba?

...

Marina Abramović átment a falon, mi pedig beleshetünk a fal mögé

...

Miért csodálkozunk még mindig a hétköznapok abszurditásán?

...
Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Berg Judit már gyerekkorában fantasztikus történetekkel szórakoztatta magát

Berg Judit évek óta az egyik legismertebb és legnépszerűbb hazai gyerekkönyvírónk, mi pedig most összeszedtünk róla öt érdekességet, amelyeket eddig talán nem tudtatok róla.

...
Szívünk rajta

Ezeket a gyerekkrimiket vidd magaddal a nyaralásra!

Ebben a hónapban Berg Judit kamaszkrimije lett a hónap könyve, ez pedig jó alkalmat adott arra, hogy kiválogassunk három nyomozós könyvet a Szívünk rajta matricás kötetei közül.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: Berg Judit gyerekkrimije lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő gyerekirodalmi alkotást: a program szakmai zsűrije ezúttal Berg Judit Keresők című könyvét választotta.