Bill Gates három órát olvas naponta, amikor nyaral

Mikor és mennyit olvas Bill Gates és hogyan képes annyi információt befogadni? Ezekre a kérdésekre válaszolt az amerikai üzletember pénteken a Reddit AskMeAnything eseményen.

fk | 2021. március 23. |

Bill Gates híres arról, hogy egy nagy kupac könyvvel megy nyaralni. A nyár közeledtével általában közzé is teszi azt a listát, amelyen figyelemreméltó, emlékezetes olvasmányait ajánlja másoknak. (Tavaly ez a lista így nézett ki.)

A milliárdos most elárulta, hogy nyaralás közben napi három órát szokott olvasni, és így jó pár könyvet elfogyaszt egy-egy vakáció alatt. Ha kell, jegyzetelni is szokott olvasás közben, neki ez segít abban, hogy az információkat összegezni tudja. Ilyenkor körülbelül a könyv 20%-át szokta kiírni magának, ami természetesen megduplázza az olvasási időt.

Véleménye szerint olvasás közben fontos, hogy koncentráljunk. Főleg, ha non-fictiont olvasunk, és valamit meg is szeretnénk jegyezni az információkból. Ha az ember jegyzetel, vagy a margóra megjegyzéseket ír, az sokat segíthet abban, hogy jobban oda tudjon figyelni. Utóbbi egyébként tudományosan igazolt tény, kutatások bizonyítják, hogy ha az ember kézzel írott jegyzeteket készít, könnyebben tanul.

Gates szerint minél többet olvas az ember, hosszabb távon annál könnyebb elraktározni és kontextualizálni az információkat.

Forrás: CNBC

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Milyen könyveket szeret és milyeneket hiányol Bill Gates?

Bill Gates elkötelezett olvasó, aki minden évben megosztja, miket olvas vagy éppen milyen olvasmányokat ajánl, ha épp nyaralni megyünk. A New York Times-nak könyvekről és olvasási élményeiről mesélt.

...
Hírek

Bill Gates ezt az öt könyvet ajánlja a nyárra

A magyar származású Edith Eva Eger könyve is az ajánlottak között van, de Gates beszélt arról is, milyen sorozatokat néz mostanában.

...
Hírek

Ha Bill Gates-ra hallgatsz, ezeket a könyveket olvasod a nyáron

...

A hazugságtól az önbecsapásig vezetnek Moskát Anita novellái [Ms. Columbo Olvas]

...

Gerőcs Péter: A filmben az a legvarázslatosabb, amit nem látunk

...

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

A hét könyve
Zöld
Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete
...
Szórakozás

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

A Szerelem és anarchia a második évadban is hozza, amit a címben ígér, és talán az eddigieknél is mélyebbre merül a könyvkiadás bugyraiba.

Polc

A 17. századi építésznő veszélyes példát mutathatott volna az utána jövő nőknek

...

Bret Easton Ellis a Twitterről magyaráz és a puha milleniálokat szidja

...

Moskát Anita: A novellák segítettek visszatérni a kiégés után

...

Bódis Kriszta: Tüdős Klára minden skatulyából kilógott

...

A Fényes Köztársaságban a dzsungelből érkező gyerekek az ártatlanság képzetét számolják fel

...
Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Borzongató szellemhistória tíz éven felülieknek

Holden Rose ifjúsági regénye borzongató nyári olvasmány, amelyben egy szellemalak keseríti meg a főhős életét, de a fantasy szálon kívül fontos témája még a kötetnek a zaklatás, a barátság és a bizalom is.

...
Gyerekirodalom

„Van a kezemben olyasmi, amivel meg tudom nevettetni az embereket” - 95 éves lenne Dargay Attila

...
Gyerekirodalom

Könyvesblokk: A TikTok-sikertől a görög istennőkig

A Könyvesblokkba mindig a legújabb megjelenések közül válogatunk, és ezúttal a friss ifjúsági kötetek közül hoztunk hármat.