Bill Gates három órát olvas naponta, amikor nyaral

Mikor és mennyit olvas Bill Gates és hogyan képes annyi információt befogadni? Ezekre a kérdésekre válaszolt az amerikai üzletember pénteken a Reddit AskMeAnything eseményen.

fk | 2021. március 23. |

Bill Gates híres arról, hogy egy nagy kupac könyvvel megy nyaralni. A nyár közeledtével általában közzé is teszi azt a listát, amelyen figyelemreméltó, emlékezetes olvasmányait ajánlja másoknak. (Tavaly ez a lista így nézett ki.)

A milliárdos most elárulta, hogy nyaralás közben napi három órát szokott olvasni, és így jó pár könyvet elfogyaszt egy-egy vakáció alatt. Ha kell, jegyzetelni is szokott olvasás közben, neki ez segít abban, hogy az információkat összegezni tudja. Ilyenkor körülbelül a könyv 20%-át szokta kiírni magának, ami természetesen megduplázza az olvasási időt.

Véleménye szerint olvasás közben fontos, hogy koncentráljunk. Főleg, ha non-fictiont olvasunk, és valamit meg is szeretnénk jegyezni az információkból. Ha az ember jegyzetel, vagy a margóra megjegyzéseket ír, az sokat segíthet abban, hogy jobban oda tudjon figyelni. Utóbbi egyébként tudományosan igazolt tény, kutatások bizonyítják, hogy ha az ember kézzel írott jegyzeteket készít, könnyebben tanul.

Gates szerint minél többet olvas az ember, hosszabb távon annál könnyebb elraktározni és kontextualizálni az információkat.

Forrás: CNBC

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Milyen könyveket szeret és milyeneket hiányol Bill Gates?

Bill Gates elkötelezett olvasó, aki minden évben megosztja, miket olvas vagy éppen milyen olvasmányokat ajánl, ha épp nyaralni megyünk. A New York Times-nak könyvekről és olvasási élményeiről mesélt.

...
Hírek

Bill Gates ezt az öt könyvet ajánlja a nyárra

A magyar származású Edith Eva Eger könyve is az ajánlottak között van, de Gates beszélt arról is, milyen sorozatokat néz mostanában.

...
Hírek

Ha Bill Gates-ra hallgatsz, ezeket a könyveket olvasod a nyáron

...

Morcsányi Géza: A Sorstalanság "a szívre mért kiheverhetetlen csapás" [Kötelező: Sorstalanság]

...

Az ország leggazdagabb családja alkut kötött a nácikkal [Összekötve podcast]

...

Orwellről, a diktatúra nyelvezetéről és társadalmi hatásairól Péterfy Gergellyel [Kötelező podcast]

...

Olvasóként most tök jó gyereknek lenni [Mesék Minden Mennyiségben podcast]

A hét könyve
Kritika
Az undor kitörölhetetlenül ott van férfi és nő kapcsolatában
...
Nagy

Tíz éve tudtuk meg, hogy közeleg a Tél

Tíz éve indult világhódító útjára a Trónok harca, így az évforduló alkalmából számba vettük, mi mindent ért el a sorozat, és miben maradt a rajongói adósa.

Polc

Egy könyv azokról, akik a náci Németországban "úsztak az árral"

...

Jü Hua regénye megmutatja, milyen volt az élet fél évszázada Kínában

...

Lydia Davis a hétköznapi sodródásban is meglátja a rendet

...

A rinocérosz szédítően idegen, viszont szórakoztató

...
Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Csak humorral lehet átvergődni a kamaszkor érzelmi dzsungelén

Marie Pavlenko hőse éppen érettségire készül, ami ismerős helyzet lehet egy csomós végzősnek. De elsősorban nem emiatt emlékezetes az Én vagyok a napod, amely magával ragadó és súlyos, mégis szellemes és vicces regény. U18.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: egy vicces, ördögi történet lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást: a program szakmai zsűrije ezúttal Ecsédi Orsolya Meleg a helyzet! című könyvét választotta.

...
Gyerekirodalom

Animációs film készülhet az Apufából

Összesen 42 alkotásnak szavazott meg támogatást a napokban a Nemzeti Filmintézet, így animáció készülhet Kolozsi László Apufa című gyerekkönyvéből is.