Miért baj, ha elzárjuk a gyerekek elől a könyveket?

Miért baj, ha elzárjuk a gyerekek elől a könyveket?

Ruff Orsolya | 2023. szeptember 15. |

Egy szülő levele nyomán Hadházy Ákos írt arról először és lett aztán széles körben ismert, hogy az Alexandra könyvesboltokban a 18 alatti vásárlók csak az ifjúsági részen tartózkodhatnak. A Telex megkeresésére a vállalat ügyvezetője, Matyi Alexandra azt írta, hogy a szóban forgó esetben munkatársuk a budapesti Ázsia Centerben található boltjukban „udvariasan, de egyértelműen felhívta” a 15 éves vásárló figyelmét, hogy „kiskorú lévén a felnőtt könyvekhez nem mehet oda”. A cég magyarázata szerint „a hatályos jogszabályi környezetben egyértelmű előírás az, hogy 18 éven aluli gyermekek számára bizonyos tartalmak elérhetővé tétele tilos”.

A hivatkozott jogszabály a gyermekvédelminek mondott homofób törvény, ami miatt más bolthálózatokban (például a Líránál) a felnőtt szekcióba teszik át az ifjúsági köteteket, a Librinél pedig vagy áthelyezik, vagy befóliázzák azokat (ugyanakkor egyik bolthálózat sem korlátozza, hogy hol böngészhetnek az olvasók). A rendelkezés kimondja, hogy tilos kiskorúaknak pornográf, valamint olyan tartalmat elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg.

A Líra a magyar könyvkereskedelem történetének legnagyobb összegű büntetését kapta
Tovább olvasok

Ez az a törvény, aminek az értelmében a Librit egymillió, a Lírát pedig 12 millió forintra büntették meg. Egyúttal ez az a törvény, aminek az értelmezése – a homályos megfogalmazás miatt – még a könyvszakma sokat látott képviselőinek is nehézséget okoz, nem véletlen tehát, hogy mindenki máshogy reagál rá. Az Alexandra például azzal, hogy a 18 év alattiakat csak az ifjúsági könyvek szekciójába engedi.

A fentiekből is látszik, hogy a könyvesbolt-hálózatok változatos és teljesen egyéni módon igyekeznek eleget tenni a törvényi előírásoknak, miközben nem szabad elfelejteni azt sem, hogy éppen ez a – jogszabály által védeni óhajtott – generáció az, amelynek elsődleges információforrása az internet. Ahonnan aztán tényleg minden elérhető, és akármelyik könyv pár kattintással meg is rendelhető. 

Akinek amúgy van kamasz gyereke (vagy akár ismer egyetlen kamaszt), az tudja, hogy ez az a korosztály, amelynek tagjai, ha szeretnek olvasni, gyakran válogatás nélkül falják a könyveket. A képregény mellett olvasnak kortárs magyart, meg 19. századi francia nagyregényt, meg verset, esetleg könnyed vagy éppen nagyon is súlyos témákat boncolgató ifjúságit, vagy valamilyen izgalmas zsánerkönyvet. És ezek mindenféle variációját. 

Hogyan vegyük rá újra a gyerekeket az olvasásra?
Hogyan vegyük rá újra a gyerekeket az olvasásra?
Tovább olvasok

Az életkor sajátos élménye a felfedezés, a (nekik) új hangokat pedig gyakran a felnőtteknek szóló könyvek között találják meg.

Kísérleteznek az olvasmányokkal is:

van, amelyik egy életre szóló élményt jelent majd nekik, más arra lesz jó, hogy esetleg újabb szöveguniverzumot nyisson meg előttük, és persze lesz olyan, amelyik egyáltalán nem lesz ínyükre. De ez is rendben van, hiszen az ízlésük még formálódik, alakul. A lényeg, hogy olvassanak.

A nyáron a Qubit cikkezett a tavalyi kompetenciamérés eredményéről. E szerint – egészen pontosan az Oktatási Hivatal (OH) értékelése szerint – „az általános iskolákban a végzős évfolyamon tesztelt mintegy 90 ezer diák 40 százaléka, országosan körülbelül 36 ezer gyerek alapszinten sem képes szöveget értelmezni”. Azaz el tud olvasni, mondjuk, egy leírást vagy használati utasítást, de az abban foglaltakat már nem fogja tudni alkalmazni, mert nem érti a lényegét. Ebből is látszik, hogy az olvasás fontossága felbecsülhetetlen – nemcsak az olvasás szimpla öröme miatt, hanem a mindennapi, akár a legbanálisabb élethelyzetek miatt is. Felnőttként pedig kutya kötelességünk lenne biztosítani, hogy minél több gyerek, minél változatosabban és szabadon olvasson.

Amíg még olvas.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A Heartstopper írója dühös és szomorú, amiért Magyarországon 12 milliós bírságot szabtak ki a képregénye miatt

Alice Oseman elítéli, amiért Magyarországon bírságot szabtak ki a Lírára amiatt, hogy a boltban az ifjúsági könyvek között, illetve fólia nélkül árulták a képregényét.

...
Hírek

Lázadó lányokról szóló kötet miatt kapott annak idején egymilliós büntetést a Libri

Eddig nem lehetett tudni, hogy pontosan melyik könyv nem megfelelő árusítása miatt szabták ki a büntetést.

...
Hírek

A Líra a magyar könyvkereskedelem történetének legnagyobb összegű büntetését kapta

Minden jogorvoslati lehetőséggel élni fognak.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

A hét könyve
Kritika
Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját
...
Zöld

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

A Bookline Zöld ehavi adásában Frank Schätzing Mi van, ha megmentjük a világot? című könyve apropóján beszélget Litkai Gergely Ürge-Vorsatz Diána asztrofizikussal, a környezettudomány doktorával.

Hírek
...
Beleolvasó

Szöllősi Mátyás szerint Roderik Six világa lágy, nedves, szürke purgatórium

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

...
Gyerekirodalom

Hétlábú paripák és jó boszorkányok bújnak elő Zalka Csenge Virág mesekönyvéből

...
Hírek

Margó Könyvek néven indít könyvsorozatot a Margó Irodalmi Fesztivál és a Helikon Kiadó

...
Hírek

Meghalt Szirtes András

...
Hírek

Egy vesszőhiba miatt ugorhat a Líra 12 milliós büntetése

...
Hírek

Murakami idén is az irodalmi Nobel legnagyobb esélyese a fogadóirodáknál

...
Gyerekirodalom

Mesés böngészők, varázslatos népmesék, kalandos történetek - Tíz gyerekkönyv a Könyvfesztivál kínálatából

...
Hírek

Elhunyt a Dumbledore professzort alakító Sir Michael Gambon

Még több olvasnivaló
...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.

...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

...
Nagy

Bognár Péter: Az unokatestvérek bosszúja

„…egy pillanatra az őz jutott szembe, mert hiszen mégiscsak az őz okozta a galibát, az őz, amely az autó reflektorának fénycsóvájában hirtelenjében torzszülöttnek és vámpírnak látszott lenni, és amely hosszan nézett rám, egészen addig, míg félre nem kaptam a kormányt...” Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a kilencedik rész.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

...
Kritika

„A világ egy hidegvizes medence” – Felnőtté válás gyásszal, öngyilkossággal, szerelemmel

Elena Ferrante Nápolyi regényeit idéző atmoszféra és történetvezetés jellemzi A tó vize sohasem édes című könyvet, bár ezúttal egy Róma környéki kisváros a helyszín, ahol a fiatal főhős-elbeszélő története zajlik. Az olasz író harmadik, díjnyertes regényét több mint húsz nyelvre fordították le. 

...
Nagy

Ma már világirodalmi klasszikusok, de ki sem akarták adni őket

A kilencedik alkalommal meghirdetett Margó-díj támogatója, az Erste idén először különdíjjal jutalmazza azt a rövidlistás szerzőt, aki saját történetével vagy prózájával példaként szolgál a #higgymagadban faktorra. Cikkünkben négy híres, mára klasszikussá vált szerzőt mutatunk be, akik hittek magukban annyira, hogy ne futamodjanak meg a visszautasítások miatt.