Miért baj, ha elzárjuk a gyerekek elől a könyveket?

Miért baj, ha elzárjuk a gyerekek elől a könyveket?

Ruff Orsolya | 2023. szeptember 15. |

Egy szülő levele nyomán Hadházy Ákos írt arról először és lett aztán széles körben ismert, hogy az Alexandra könyvesboltokban a 18 alatti vásárlók csak az ifjúsági részen tartózkodhatnak. A Telex megkeresésére a vállalat ügyvezetője, Matyi Alexandra azt írta, hogy a szóban forgó esetben munkatársuk a budapesti Ázsia Centerben található boltjukban „udvariasan, de egyértelműen felhívta” a 15 éves vásárló figyelmét, hogy „kiskorú lévén a felnőtt könyvekhez nem mehet oda”. A cég magyarázata szerint „a hatályos jogszabályi környezetben egyértelmű előírás az, hogy 18 éven aluli gyermekek számára bizonyos tartalmak elérhetővé tétele tilos”.

A hivatkozott jogszabály a gyermekvédelminek mondott homofób törvény, ami miatt más bolthálózatokban (például a Líránál) a felnőtt szekcióba teszik át az ifjúsági köteteket, a Librinél pedig vagy áthelyezik, vagy befóliázzák azokat (ugyanakkor egyik bolthálózat sem korlátozza, hogy hol böngészhetnek az olvasók). A rendelkezés kimondja, hogy tilos kiskorúaknak pornográf, valamint olyan tartalmat elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg.

A Líra a magyar könyvkereskedelem történetének legnagyobb összegű büntetését kapta

Minden jogorvoslati lehetőséggel élni fognak.

Tovább olvasok

Ez az a törvény, aminek az értelmében a Librit egymillió, a Lírát pedig 12 millió forintra büntették meg. Egyúttal ez az a törvény, aminek az értelmezése – a homályos megfogalmazás miatt – még a könyvszakma sokat látott képviselőinek is nehézséget okoz, nem véletlen tehát, hogy mindenki máshogy reagál rá. Az Alexandra például azzal, hogy a 18 év alattiakat csak az ifjúsági könyvek szekciójába engedi.

A fentiekből is látszik, hogy a könyvesbolt-hálózatok változatos és teljesen egyéni módon igyekeznek eleget tenni a törvényi előírásoknak, miközben nem szabad elfelejteni azt sem, hogy éppen ez a – jogszabály által védeni óhajtott – generáció az, amelynek elsődleges információforrása az internet. Ahonnan aztán tényleg minden elérhető, és akármelyik könyv pár kattintással meg is rendelhető. 

Akinek amúgy van kamasz gyereke (vagy akár ismer egyetlen kamaszt), az tudja, hogy ez az a korosztály, amelynek tagjai, ha szeretnek olvasni, gyakran válogatás nélkül falják a könyveket. A képregény mellett olvasnak kortárs magyart, meg 19. századi francia nagyregényt, meg verset, esetleg könnyed vagy éppen nagyon is súlyos témákat boncolgató ifjúságit, vagy valamilyen izgalmas zsánerkönyvet. És ezek mindenféle variációját. 

Hogyan vegyük rá újra a gyerekeket az olvasásra?
Hogyan vegyük rá újra a gyerekeket az olvasásra?

A nyári szünet általában a nagy olvasások ideje, de nincs ez mindenkinél így. De mit tehet az a szülő vagy pedagógus, aki azt szeretné, hogy a gyerek ősszel újra visszataláljon az olvasáshoz? Mutatunk néhány tippet és tanácsot.

Tovább olvasok

Az életkor sajátos élménye a felfedezés, a (nekik) új hangokat pedig gyakran a felnőtteknek szóló könyvek között találják meg.

Kísérleteznek az olvasmányokkal is:

van, amelyik egy életre szóló élményt jelent majd nekik, más arra lesz jó, hogy esetleg újabb szöveguniverzumot nyisson meg előttük, és persze lesz olyan, amelyik egyáltalán nem lesz ínyükre. De ez is rendben van, hiszen az ízlésük még formálódik, alakul. A lényeg, hogy olvassanak.

A nyáron a Qubit cikkezett a tavalyi kompetenciamérés eredményéről. E szerint – egészen pontosan az Oktatási Hivatal (OH) értékelése szerint – „az általános iskolákban a végzős évfolyamon tesztelt mintegy 90 ezer diák 40 százaléka, országosan körülbelül 36 ezer gyerek alapszinten sem képes szöveget értelmezni”. Azaz el tud olvasni, mondjuk, egy leírást vagy használati utasítást, de az abban foglaltakat már nem fogja tudni alkalmazni, mert nem érti a lényegét. Ebből is látszik, hogy az olvasás fontossága felbecsülhetetlen – nemcsak az olvasás szimpla öröme miatt, hanem a mindennapi, akár a legbanálisabb élethelyzetek miatt is. Felnőttként pedig kutya kötelességünk lenne biztosítani, hogy minél több gyerek, minél változatosabban és szabadon olvasson.

Amíg még olvas.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A Heartstopper írója dühös és szomorú, amiért Magyarországon 12 milliós bírságot szabtak ki a képregénye miatt

Alice Oseman elítéli, amiért Magyarországon bírságot szabtak ki a Lírára amiatt, hogy a boltban az ifjúsági könyvek között, illetve fólia nélkül árulták a képregényét.

...
Hírek

Lázadó lányokról szóló kötet miatt kapott annak idején egymilliós büntetést a Libri

Eddig nem lehetett tudni, hogy pontosan melyik könyv nem megfelelő árusítása miatt szabták ki a büntetést.

...
Hírek

A Líra a magyar könyvkereskedelem történetének legnagyobb összegű büntetését kapta

Minden jogorvoslati lehetőséggel élni fognak.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

A hét könyve
Kritika
Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról
...
Nagy

Az ügynökakták igenis nyilvánosak, csak fel kell dolgozni őket – Takács, Bartók és gyermekvédelem a Margón

Ügynökök, fantasy és bugyiszabályok a Margó zárónapján. 

Hírek
...
Gyerekirodalom

Az emberi test sokféleségét illusztrálva támogatja egy gyerekkönyv az önelfogadást

...
Kritika

Mi történt valójában 20 éve egy elit suliban? Rebecca Makkai új krimije a csillogó felszín mögé pillant

...
Könyvtavasz

Kertész Erzsi új mesekönyve kedves mitológiai alakokkal űzi el a búbánatot – Olvass bele!

...
Zöld

Tényleg különbözik egymástól a nők és a férfiak agya?

...
Hírek

A kabuli könyvárus szerzője visszatért Afganisztánba

...
Hírek

Megújul a Libri-díj, más elv alapján osztják ki a Könyvhéten

Még több olvasnivaló
...
Nagy

K. Varga Bence: Újabb sejt születik

„Oldalra sandítva újra és újra szemügyre vehette a test vereségét, a hús halálának stációit” ‒ K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a harmadik rész.

...
Nagy

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

A 70 éve elhunyt legendás fotós 17 éves korában menekült el Budapestről, 17 évvel később pedig másfél hónapot töltött idehaza. A Holidaynek írt, 14 fotóval illusztrált útibeszámolójában éjsötét börleszk-jelenetekként elevenednek meg a remények és a romok.

...
Nagy

7 botrány Nádas Péterén túl, ami irodalmi díjak körül robbant ki

Van, amikor a PC-ségen vitatkozik a zsűri – lásd a legutóbbi esetet, melynek során Nádas Péter könyve is előkerült –, máskor nyertesekről derülnek ki hazugságok, ellentmondásos nézetek, sőt bűncselekmények. De az is előfordul, hogy a díjat osztók óvatoskodnak túl egy helyzetet. Ilyen irodalmi botrányokat gyűjtöttünk össze.