A Heartstopper írója dühös és szomorú, amiért Magyarországon 12 milliós bírságot szabtak ki a képregénye miatt

Alice Oseman a közösségi oldalán osztotta meg, hogyan érez, miután a kötete miatt Magyarországon nagy összegű bírságot szabtak ki. A Líra egyik boltjában a szerző Heartstopper - Fülig beléd zúgtam (Szívdobbanás) című képregényét, amelyben két fiú egymásba szeret, az ifjúsági könyvek között, illetve fólia nélkül helyezték el, emiatt a cég a a magyar könyvkereskedelem történetének legnagyobb összegű büntetését kapta.

Simon Eszter | 2023. július 20. |
Alice Oseman
Heartstopper 1. - Szívdobbanás - Fülig beléd zúgtam 1.
Ford. Riesenberger Mónika, Könyvmolyképző, 2022, 263 oldal
-

A képregénysorozat már azelőtt szenzációvá vált, hogy a Netflix adaptációt készített volna belőle. A Daily Mail tavalyi becslése szerint csak az Egyesült Királyságban havonta körülbelül 1 millió font értékben kelt el a Heartstopper, amivel a szerző megelőzte David Walliamst (őt a magyar olvasók például A gengszternagyi című könyve miatt ismerhetik), a Jack Reacher íróját, Lee Childot, sőt J. K Rowlingot is.

A Heartstopper-sorozat egy meleg gimnazista fiú, Charlie Spring és a menő rögbijátékos, Nick Nelson kapcsolatát meséli el. A fiúkat egy nap egymás mellé ültetik az iskolában, hamar összebarátkoznak, ám Charlie lassan ráébred, hogy szerelmes a padtársába. Annak ellenére, hogy Alice Oseman képregénysorozata pozitív hatással volt az LMBTQ+ fiatalokra, a Heartstopper továbbra is vita tárgya számos országban. 

Magyarországon legutóbb a Lírára szabtak ki 12 millió forintos bírságot, amiért a gyerekkönyvek között helyezte el a kötetet:

A Líra a magyar könyvkereskedelem történetének legnagyobb összegű büntetését kapta

Minden jogorvoslati lehetőséggel élni fognak.

Tovább olvasok

Ahogy mi is írtunk róla, Nyáry Krisztián, a Líra kreatív igazgatója szerint a 2021-ben elfogadott gyermekvédelminek nevezett jogszabály (ami leginkább az olyan könyvek forgalmazását szabályozza, amelyben LMBTQ-karakterek szerepelnek) általánosan fogalmaz, ezért a cég a hatóság gyakorlatából próbál következtetni. Nyáry Krisztián a Reutersnek azt nyilatkozta, hogy az esetből bírósági ügy lesz. „Mivel ez egy bírságról szóló határozat, nem lehet fellebbezni, csak támadni. Hogy milyen módon, azt ügyvédeink fogják felmérni. Minden rendelkezésünkre álló jogi eszközt fel fogunk használni.”

Alice Oseman Instagram-sztoriban osztotta meg a véleményét a Lírát ért büntetésről. „Nagyon elszomorít és dühít, ami történik. Azok a fiatalok is megérdemlik, hogy jelen legyenek az irodalomban, akik mások. Szeretetet küldök mindenkinek, aki harcol és támogatja a melegekről szóló könyveket” – írta. A szerző kijelentését Magyarországon is méltatták, valaki a Twitteren azt írta: „Ha Alice Oseman arról posztol, hogy mi történik most az LMBTQ+ könyvekkel Magyarországon, az azt jelenti, hogy a hangunk végre Magyarországon kívül is hallatszik.”

-

Az LMBTQ+ témájú könyvek forgalmazását nemcsak Magyarországon nehezítik meg. Az Amerikai Könyvtárszövetség elmondása szerint 2022-ben az Egyesült Államok iskoláiban és könyvtáraiban is megkísérelték az LMBTQ+ könyvek betiltását, majd márciusban néhány floridai iskolában is betiltották a Heartstoppert, valamint a szerző korábbi, Radio Silence című regényét is. „A rasszizmus, a homofóbia és a transzfóbia a gyerekek iránti aggodalom álcája alatt virágzik. Ez nemcsak az Egyesült Államok problémája. Pontosan ugyanez történik az Egyesült Királyságban is” – állítja Alice Oseman.

Forrás: The Pink News, Reuters

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A Líra a magyar könyvkereskedelem történetének legnagyobb összegű büntetését kapta

Minden jogorvoslati lehetőséggel élni fognak.

...
Hírek

12 milliós bírságot kapott a Líra egy melegszerelmet ábrázoló tiniképregény miatt

 Az intézkedés okaként “a gyermekek védelmére” hivatkoztak.

...
Hírek

Fólia Nélkül címmel indult honlap a homofóbtörvény miatt befóliázott könyveknek

Múlt héten kavart nagy vihart a könyvek befóliázása, melynek híre a nemzetközi sajtóba is eljutott. Az eljárásra érkezett válaszként elindult a Szeifert Natália író által létrehozott Fólia Nélkül weboldal.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Olvass!
...
Beleolvasó

Az apa keresése egyben az én felkutatása is egy holland regényben – Olvass bele!

A borbély fia fordulatos regény a gyászról, az újrakezdésről, a családi kapcsolatok és a vágy erejéről. Nem csupán az én- és apakeresés, de az alkotás magával ragadó története is, amely elmossa a határt jó és rossz, igaz és hamis, valóság és fikció között. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Olvass bele Nádasdy Ádám új verseskötetébe!

Nádasdy Ádám versei az emberélet útjának felén túlról szólnak. Mutatunk kettőt.

...
Beleolvasó

Mit teszel, ha kiderül, hogy talán nem a barátod gyilkosát csukták le? - Olvass bele Rebecca Makkai új krimijébe!

Amikor a sikeres tanárt és podcastert visszahívják tanítani a régi gimnáziumába, egy régi gyilkosságban is új nyomra bukkan. Olvass bele Rebecca Makkai könyvébe!

A hét könyve
Kritika
Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

Hírek
...
Szórakozás

A Netflixen ezeket az adaptációkat nézték a legtöbben 2023 második felében

...
Hírek

Legszívesebben belelapoznánk ezekbe a könyvekbe – csakhogy márványból vannak

...
Hírek

Gyerekrajzokra bukkantak Pompeiiben

...
Nagy

Nagy hazugság, hogy boldognak kellene lennünk ‒ Háy János a Margón

...
Szórakozás

Mégis kiszáll Baz Luhrmann A Mester és Margarita megfilmesítéséből?

...
Hírek

Egy 94 éves nagymama 80 éven át vezetett naplót arról, mit olvasott