A Heartstopper írója dühös és szomorú, amiért Magyarországon 12 milliós bírságot szabtak ki a képregénye miatt

Alice Oseman a közösségi oldalán osztotta meg, hogyan érez, miután a kötete miatt Magyarországon nagy összegű bírságot szabtak ki. A Líra egyik boltjában a szerző Heartstopper - Fülig beléd zúgtam (Szívdobbanás) című képregényét, amelyben két fiú egymásba szeret, az ifjúsági könyvek között, illetve fólia nélkül helyezték el, emiatt a cég a a magyar könyvkereskedelem történetének legnagyobb összegű büntetését kapta.

Simon Eszter | 2023. július 20. |
Alice Oseman
Heartstopper 1. - Szívdobbanás - Fülig beléd zúgtam 1.
Ford. Riesenberger Mónika, Könyvmolyképző, 2022, 263 oldal
-

A képregénysorozat már azelőtt szenzációvá vált, hogy a Netflix adaptációt készített volna belőle. A Daily Mail tavalyi becslése szerint csak az Egyesült Királyságban havonta körülbelül 1 millió font értékben kelt el a Heartstopper, amivel a szerző megelőzte David Walliamst (őt a magyar olvasók például A gengszternagyi című könyve miatt ismerhetik), a Jack Reacher íróját, Lee Childot, sőt J. K Rowlingot is.

A Heartstopper-sorozat egy meleg gimnazista fiú, Charlie Spring és a menő rögbijátékos, Nick Nelson kapcsolatát meséli el. A fiúkat egy nap egymás mellé ültetik az iskolában, hamar összebarátkoznak, ám Charlie lassan ráébred, hogy szerelmes a padtársába. Annak ellenére, hogy Alice Oseman képregénysorozata pozitív hatással volt az LMBTQ+ fiatalokra, a Heartstopper továbbra is vita tárgya számos országban. 

Magyarországon legutóbb a Lírára szabtak ki 12 millió forintos bírságot, amiért a gyerekkönyvek között helyezte el a kötetet:

A Líra a magyar könyvkereskedelem történetének legnagyobb összegű büntetését kapta
Tovább olvasok

Ahogy mi is írtunk róla, Nyáry Krisztián, a Líra kreatív igazgatója szerint a 2021-ben elfogadott gyermekvédelminek nevezett jogszabály (ami leginkább az olyan könyvek forgalmazását szabályozza, amelyben LMBTQ-karakterek szerepelnek) általánosan fogalmaz, ezért a cég a hatóság gyakorlatából próbál következtetni. Nyáry Krisztián a Reutersnek azt nyilatkozta, hogy az esetből bírósági ügy lesz. „Mivel ez egy bírságról szóló határozat, nem lehet fellebbezni, csak támadni. Hogy milyen módon, azt ügyvédeink fogják felmérni. Minden rendelkezésünkre álló jogi eszközt fel fogunk használni.”

Alice Oseman Instagram-sztoriban osztotta meg a véleményét a Lírát ért büntetésről. „Nagyon elszomorít és dühít, ami történik. Azok a fiatalok is megérdemlik, hogy jelen legyenek az irodalomban, akik mások. Szeretetet küldök mindenkinek, aki harcol és támogatja a melegekről szóló könyveket” – írta. A szerző kijelentését Magyarországon is méltatták, valaki a Twitteren azt írta: „Ha Alice Oseman arról posztol, hogy mi történik most az LMBTQ+ könyvekkel Magyarországon, az azt jelenti, hogy a hangunk végre Magyarországon kívül is hallatszik.”

-

Az LMBTQ+ témájú könyvek forgalmazását nemcsak Magyarországon nehezítik meg. Az Amerikai Könyvtárszövetség elmondása szerint 2022-ben az Egyesült Államok iskoláiban és könyvtáraiban is megkísérelték az LMBTQ+ könyvek betiltását, majd márciusban néhány floridai iskolában is betiltották a Heartstoppert, valamint a szerző korábbi, Radio Silence című regényét is. „A rasszizmus, a homofóbia és a transzfóbia a gyerekek iránti aggodalom álcája alatt virágzik. Ez nemcsak az Egyesült Államok problémája. Pontosan ugyanez történik az Egyesült Királyságban is” – állítja Alice Oseman.

Forrás: The Pink News, Reuters

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A Líra a magyar könyvkereskedelem történetének legnagyobb összegű büntetését kapta

Minden jogorvoslati lehetőséggel élni fognak.

...
Hírek

12 milliós bírságot kapott a Líra egy melegszerelmet ábrázoló tiniképregény miatt

 Az intézkedés okaként “a gyermekek védelmére” hivatkoztak.

...
Hírek

Fólia Nélkül címmel indult honlap a homofóbtörvény miatt befóliázott könyveknek

Múlt héten kavart nagy vihart a könyvek befóliázása, melynek híre a nemzetközi sajtóba is eljutott. Az eljárásra érkezett válaszként elindult a Szeifert Natália író által létrehozott Fólia Nélkül weboldal.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Olvass!
...
Beleolvasó

Luiz Schwarcznak a bipoláris depresszióval és a családja történetével is meg kellett küzdenie

Luiz Schwarcz Sao Paulo egyik legjelentősebb könyvkiadójának alapítója, aki Légszomj című könyvében családjáról és a bipoláris zavarral való küzdelméről is mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

És te mit tennél, ha éjszaka beállítana hozzád a bátyád egy zsák pénzzel és egy hullával?

A családomban mindenki gyilkos Agatha Christie és Arthur Conan Doyle találkozása a Tőrbe ejtve-filmekkel és A csütörtöki nyomozóklubbal. Ördögien csavaros történet, ami a klasszikus krimik szabályrendszerét tiszteletben tartva nyújt valami felejthetetlenül újat. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Roderik Six hátborzongató történetet írt az emberi alkalmazkodókészségről

A Helikon Margó Könyvek sorozatában megjelent Özönvíz egy ökológiai katasztrófa küszöbén játszódik és a kíméletlen túlélési kényszerről mesél. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
A háborúból nincs visszatérés, ez az élet
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

Hírek
...
Zöld

Krausz Ferenc fizikus is Nobel-díjat kapott!

...
Hírek

John Scalzi: Szabados Áginak nem kell bocsánatot kérnie tőlem

...
Hírek

Filléres zsebkönyvként gondolta újra a kedvenc filmjeit egy grafikus

...
Zöld

Karikó Katalin és Drew Weissman kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat!

...
Gyerekirodalom

A gyerekek két kalandor madárral fedezhetik fel Szeged titkait

...
Hírek

A pestis éjszakáitól Budapest történelmi titkaiig [Könyvesblokk]

...
Hírek

Murakami egy japán kísértettörténettel melegített a Nobel-bejelentésre

...
Gyerekirodalom

Könyv vagy Fortnite – kell-e egyáltalán a „vagy”?

...
Beleolvasó

Luiz Schwarcznak a bipoláris depresszióval és a családja történetével is meg kellett küzdenie