Kiút a traumából – Ma van a poszttraumás stressz betegség nemzetközi napja

Ma van a poszttraumás stressz betegség nemzetközi napja. Ebből az alkalomból a Traumaközpont a traumáról és a terápiáról tartott izgalmas kerekasztal-beszélgetést. Mutatjuk, hol lehet meghallgatni a podcastet és mi mindenről beszéltek a pszichológusok a PTSD kapcsán. A Traumaközpont szakértőivel Richter Júlia beszélgetett.

Könyves Magazin | 2020. június 26. |

  • A trauma szó eredete a görögökig nyúlik vissza, sérülést, ártalmat, bajt jelent. A trauma váratlan, eláraszt, felülírja a személy megküzdő képességét. A személyiség magvát töri szét.
  • A poszttraumás stressz a trauma következménye. Nagyon sokfélék lehetnek a piszichiátriai zavarok, amiket okoz. Sokan egyedül is megküzdenek vele, és olyan is van, hogy gazdagabban keverednek ki emberek belőle, sokan azonban nem tudnak megbirkózni vele, ők igényelnek szakmai segítséget.
  • A PTSD akkor lép fel, amikor baleset történik, erőszak ér minket, vagy valamiért a szervezetünket testileg-lelkileg veszélyeztetve érezzük. Az esemény után akár azonnal jelentkező állapottól kezdve körülbelül egy hónapig teljesen normális.
  • Több fázisa van. Az elején lehet egy sokk, lefagyás, ami természetes. Aztán jön a kétkedés, önhibáztatás, és annak a kérdésnek a feltevése, hogy miért pont velem történt. A harmadik szakasz az érzelmi indulati kitörések fázisa. Majd felmerül a társas támogatás igénye.
  • Létezik poszttraumás növekedés. Nem biztos, hogy krízissé fajul az állapot, hanem az is előfordul, hogy a személyiség tanul a tapasztalatból.
  • Megváltozhat az emlékezés, a hangulat, az éberség. Szinte mindenre kihat és testi tünetekben is megmutatkozhat. Lehetnek emlékbetörések, érezhetjük úgy magunkat, mintha kívülállók lennénk. Előfordulhat elkerülő viselkedés, hangulatingadozás, a visszaemlékezés képtelensége. Gyakori lehet az önhibáztatás és a bizalmatlanság a világgal szemben.
  • A gyerekek esetében kialakulatlan idegrendszerre hat, ezért sokkal rombolóbb a hosszan fennálló traumatikus kitettség. Hogy kialakul-e PTSD egy trauma után, az attól is függ, hogy a család hogy reagál. Ugyanakkor a legtöbb gyerek a családon belül szenvedi el a traumát.
  • A terápiák esetében a legtöbb hatékony megközelítés abból indul ki, hogy a trauma után ezek normális, automatikus reakciók egy nem normális helyzetre.
  • A terápiában három szakasz van: a stabilizálás, a feldolgozás majd az integráció, a jövőre való fókuszálás. 

 

 

 

 

 

 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Szentesi Évát édesanyja betegsége szembesítette saját feldolgozatlan traumáival

Szentesi Éva reméli, hogy a betegségével kapcsolatban nem kell már új fejezetet nyitnia. A legfontosabbat utoljára hagytam című új könyvet egyszerre szánja lezárónak és összegzőnek - a kötetet a Margón mutatták be.

...
Nagy

Szántó T. Gábor: Az elhallgatott traumák roncsolnak, emiatt a nemzedékek konfliktusba kerülnek egymással

Írhat egy író szimfóniát? Úgy tűnik, igen, hiszen Szántó T. Gábor legújabb regénye, az Európa szimfónia nemcsak címében, de négy részre tagolódó szerkezetében is a zeneművet idézi. A szerzővel családi titkokról, a megtévesztett értelmiségi ifjúságról, és a történelem ismétlődő mintázatairól beszélgettünk. 

...
Szívünk rajta

Egy zaklatott trauma- feldolgozás krónikája

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Itt nincs történelmi igazságtétel” - Anna Politkovszkaja: Orosz napló

A 2010-es évek szerte a világon a demokratikus berendezkedések, ezzel együtt a szabad sajtó gyengüléséről, illetve a mindent elárasztó propagandáról is szóltak. Magyarországon különösen. Többek között erről beszélgettünk az orosz újságírót, Anna Politkovszkaját alakító Fullajtár Andrea színésznővel és az Orosz napló szerkesztőjével, Filippov Gábor politológussal. A darabot február végén mutatták be a Katonában, a pandémia miatti szünet után pedig jövő héttől ismét színre kerül.

...
Nagy

„A fennmaradó házasságokat boldognak tekintjük, még ha nem is boldogok” – Taffy Brodesser-Akner: Fleishman bajban van

Taffy Brodesser-Akner Fleishman bajban van című regényével több cikkben is foglalkoztunk már. Ezúttal a könyvből vett kedvenc idézeteinket gyűjtöttük össze.

...
Nagy

Rubik Ernő nem akarta megírni a kocka történetét, mégis megmutatta, hogyan gondolkodik

Rubik Ernő szórakoztató és szerény megtaláló, aki a feltaláló szót nem szereti. A világon egymilliárdan játszottak már a kockájával, ami kulturális jelenséggé vált. 1983-ban már majdnem írt egy könyvet, de az végül nem jelent meg. Megjelent A mi kockánk.

A hét könyve
Kritika
Nick Hornby Brexit-regényben írta meg, hogyan szakadt szét Anglia
...
Nagy

Ezeket a könyveket jelölték idén a Margó-díjra (1.rész)

Idén immáron hatodik alkalommal dől el, hogy ki kapja a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat. A jelölt könyvek befutottak, mi pedig bemutatjuk, kik közül kerülhet ki 2020 Margó-díjasa.

Olvass!
...
Beleolvasó

Pulitzer öt dollárral a zsebében érkezett Amerikába

Makón született, de az Egyesült Államokban csinálta meg a szerencséjét Pulitzer József, aki nélkül a sajtó ma nem lenne az, ami. Életéről Wisinger István írt könyvet.

...
Beleolvasó

Egy apa, akinek az üldöztetés, a túlélés és az újrakezdés hármasa alakította az életét

Marianna D. Birnbaum édesapja történetét meséli el új kisregényében, akinek az életét úgy alakotta a történelem, hogy újra és újra előről kellett kezdenie mindent. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A dánok Zalában ismerkednek a magyar valósággal

Magyarország jó hely - főleg, ha dán vagy, fiatal és bulizni akarsz. Maros András hősei vidékre utaznak, ahol sokkal többet megtudnak, mint amit valaha reméltek. Mutatunk egy részt a Két-három dán című könyvből.

...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!

...
Beleolvasó

Szendi Nóra hőse a tekintet hiányába fog tönkremenni

Szendi Nóra új regényének perifériára szorul hősei a maguk módján igyekeznek alkalmazkodni kifordult hétköznapjaikhoz. Mutatunk egy részletet a készülő regényből és egy rajzot is.