Kiút a traumából – Ma van a poszttraumás stressz betegség nemzetközi napja

Ma van a poszttraumás stressz betegség nemzetközi napja. Ebből az alkalomból a Traumaközpont a traumáról és a terápiáról tartott izgalmas kerekasztal-beszélgetést. Mutatjuk, hol lehet meghallgatni a podcastet és mi mindenről beszéltek a pszichológusok a PTSD kapcsán. A Traumaközpont szakértőivel Richter Júlia beszélgetett.

Könyves Magazin | 2020. június 26. |

  • A trauma szó eredete a görögökig nyúlik vissza, sérülést, ártalmat, bajt jelent. A trauma váratlan, eláraszt, felülírja a személy megküzdő képességét. A személyiség magvát töri szét.
  • A poszttraumás stressz a trauma következménye. Nagyon sokfélék lehetnek a piszichiátriai zavarok, amiket okoz. Sokan egyedül is megküzdenek vele, és olyan is van, hogy gazdagabban keverednek ki emberek belőle, sokan azonban nem tudnak megbirkózni vele, ők igényelnek szakmai segítséget.
  • A PTSD akkor lép fel, amikor baleset történik, erőszak ér minket, vagy valamiért a szervezetünket testileg-lelkileg veszélyeztetve érezzük. Az esemény után akár azonnal jelentkező állapottól kezdve körülbelül egy hónapig teljesen normális.
  • Több fázisa van. Az elején lehet egy sokk, lefagyás, ami természetes. Aztán jön a kétkedés, önhibáztatás, és annak a kérdésnek a feltevése, hogy miért pont velem történt. A harmadik szakasz az érzelmi indulati kitörések fázisa. Majd felmerül a társas támogatás igénye.
  • Létezik poszttraumás növekedés. Nem biztos, hogy krízissé fajul az állapot, hanem az is előfordul, hogy a személyiség tanul a tapasztalatból.
  • Megváltozhat az emlékezés, a hangulat, az éberség. Szinte mindenre kihat és testi tünetekben is megmutatkozhat. Lehetnek emlékbetörések, érezhetjük úgy magunkat, mintha kívülállók lennénk. Előfordulhat elkerülő viselkedés, hangulatingadozás, a visszaemlékezés képtelensége. Gyakori lehet az önhibáztatás és a bizalmatlanság a világgal szemben.
  • A gyerekek esetében kialakulatlan idegrendszerre hat, ezért sokkal rombolóbb a hosszan fennálló traumatikus kitettség. Hogy kialakul-e PTSD egy trauma után, az attól is függ, hogy a család hogy reagál. Ugyanakkor a legtöbb gyerek a családon belül szenvedi el a traumát.
  • A terápiák esetében a legtöbb hatékony megközelítés abból indul ki, hogy a trauma után ezek normális, automatikus reakciók egy nem normális helyzetre.
  • A terápiában három szakasz van: a stabilizálás, a feldolgozás majd az integráció, a jövőre való fókuszálás. 

 

 

 

 

 

 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Szentesi Évát édesanyja betegsége szembesítette saját feldolgozatlan traumáival

Szentesi Éva reméli, hogy a betegségével kapcsolatban nem kell már új fejezetet nyitnia. A legfontosabbat utoljára hagytam című új könyvet egyszerre szánja lezárónak és összegzőnek - a kötetet a Margón mutatták be.

...
Nagy

Szántó T. Gábor: Az elhallgatott traumák roncsolnak, emiatt a nemzedékek konfliktusba kerülnek egymással

Írhat egy író szimfóniát? Úgy tűnik, igen, hiszen Szántó T. Gábor legújabb regénye, az Európa szimfónia nemcsak címében, de négy részre tagolódó szerkezetében is a zeneművet idézi. A szerzővel családi titkokról, a megtévesztett értelmiségi ifjúságról, és a történelem ismétlődő mintázatairól beszélgettünk. 

...
Szívünk rajta

Egy zaklatott trauma- feldolgozás krónikája

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Tóth Krisztina: A mesterséges intelligencia soha nem helyettesítheti az emberi alkotást

Bemutatták Tóth Krisztina új, Ahonnan látni az eget című kötetét. A novellák az elmúlt öt év lenyomatai, olyan aktualitásokra reflektálnak, mint hogy milyen helyzetben vannak a melegek, hogyan írnak majd az írók a jövőben, vagy elveheti-e a művészek munkáját a mesterséges intelligencia. 

...
Nagy

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

Franz Kafka az idegenség írója, aki a létezésben nem talál semmiféle otthonosságot – az ember létét a világban kiúttalan, elidegenedett, szorongással és félelemmel teli állapotként jeleníti meg, elsősorban a groteszk és az irónia segítségével, egy szürreális, mégis ismerős világ megteremtésével. Újraolvasó rovatunk májusi könyve Kafka talán leghíresebb műve, A per

...
Nagy

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Lilja Sigurðardóttir az izlandi krimi fontos szerzője, Csapda című regényét most fordították magyarra. Az éppen Budapesten tartózkodó szerzőt a regény kapcsán kérdeztük többek között a skandináv krimiről, írói rutinjáról, az izlandi társadalomról, kokaincsempészetről és homoszexualitásról. 

...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

A hét könyve
Kritika
A háború bennünk lakik, és túl fog élni mindannyiunkat
...
Nagy

Milbacher Róbert jobb sorsot ír nagymamájának az új regénye lapjain

Milbacher Róbert negyedik prózakötetének, a Keserű víznek az emlékezés a mestermotívuma, és a Magvető Caféban megtudhattuk, kit neveztek cseláknak a nagybajomiak, de az is kiderült, hogyan tárult fel a szerző számára a felmenői mindennapjainak Atlantisza.

Olvass!
...
Könyvtavasz

A Fő utcában Sinclair Lewis szatirikus tükröt mutat a kisvárosi Amerikának

Az 1910-es években játszódó történet középpontjában Carol Milford, a fiatal, tanult, haladó szellemű nő áll, aki nagy terveket dédelgetve, világjobbító szándékkal vág bele az életbe. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

A családi pokolból Petőfi verse mutatja meg a kiutat

A Petőfi bicentenáriumi évhez kapcsolódva jelent meg a Költővel nem járnék, melynek novellái nem a megszokott módon beszélnek Petőfi Sándorról, a minket körülvevő világról és rólunk, emberekről.

...
Könyvtavasz

A rejtélyes amulett szabad utat nyit egy párhuzamos valóságba

A Lapozz és Parázz!-sorozat legújabb kötetének története ezúttal párhuzamos világokban játszódik. Olvass bele Holden Rose regényébe!