Kiút a traumából – Ma van a poszttraumás stressz betegség nemzetközi napja

Ma van a poszttraumás stressz betegség nemzetközi napja. Ebből az alkalomból a Traumaközpont a traumáról és a terápiáról tartott izgalmas kerekasztal-beszélgetést. Mutatjuk, hol lehet meghallgatni a podcastet és mi mindenről beszéltek a pszichológusok a PTSD kapcsán. A Traumaközpont szakértőivel Richter Júlia beszélgetett.

Könyves Magazin | 2020. június 26. |

  • A trauma szó eredete a görögökig nyúlik vissza, sérülést, ártalmat, bajt jelent. A trauma váratlan, eláraszt, felülírja a személy megküzdő képességét. A személyiség magvát töri szét.
  • A poszttraumás stressz a trauma következménye. Nagyon sokfélék lehetnek a piszichiátriai zavarok, amiket okoz. Sokan egyedül is megküzdenek vele, és olyan is van, hogy gazdagabban keverednek ki emberek belőle, sokan azonban nem tudnak megbirkózni vele, ők igényelnek szakmai segítséget.
  • A PTSD akkor lép fel, amikor baleset történik, erőszak ér minket, vagy valamiért a szervezetünket testileg-lelkileg veszélyeztetve érezzük. Az esemény után akár azonnal jelentkező állapottól kezdve körülbelül egy hónapig teljesen normális.
  • Több fázisa van. Az elején lehet egy sokk, lefagyás, ami természetes. Aztán jön a kétkedés, önhibáztatás, és annak a kérdésnek a feltevése, hogy miért pont velem történt. A harmadik szakasz az érzelmi indulati kitörések fázisa. Majd felmerül a társas támogatás igénye.
  • Létezik poszttraumás növekedés. Nem biztos, hogy krízissé fajul az állapot, hanem az is előfordul, hogy a személyiség tanul a tapasztalatból.
  • Megváltozhat az emlékezés, a hangulat, az éberség. Szinte mindenre kihat és testi tünetekben is megmutatkozhat. Lehetnek emlékbetörések, érezhetjük úgy magunkat, mintha kívülállók lennénk. Előfordulhat elkerülő viselkedés, hangulatingadozás, a visszaemlékezés képtelensége. Gyakori lehet az önhibáztatás és a bizalmatlanság a világgal szemben.
  • A gyerekek esetében kialakulatlan idegrendszerre hat, ezért sokkal rombolóbb a hosszan fennálló traumatikus kitettség. Hogy kialakul-e PTSD egy trauma után, az attól is függ, hogy a család hogy reagál. Ugyanakkor a legtöbb gyerek a családon belül szenvedi el a traumát.
  • A terápiák esetében a legtöbb hatékony megközelítés abból indul ki, hogy a trauma után ezek normális, automatikus reakciók egy nem normális helyzetre.
  • A terápiában három szakasz van: a stabilizálás, a feldolgozás majd az integráció, a jövőre való fókuszálás. 

 

 

 

 

 

 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy
Szentesi Évát édesanyja betegsége szembesítette saját feldolgozatlan traumáival

Szentesi Éva reméli, hogy a betegségével kapcsolatban nem kell már új fejezetet nyitnia. A legfontosabbat utoljára hagytam című új könyvet egyszerre szánja lezárónak és összegzőnek - a kötetet a Margón mutatták be.

...
Nagy
Szántó T. Gábor: Az elhallgatott traumák roncsolnak, emiatt a nemzedékek konfliktusba kerülnek egymással

Írhat egy író szimfóniát? Úgy tűnik, igen, hiszen Szántó T. Gábor legújabb regénye, az Európa szimfónia nemcsak címében, de négy részre tagolódó szerkezetében is a zeneművet idézi. A szerzővel családi titkokról, a megtévesztett értelmiségi ifjúságról, és a történelem ismétlődő mintázatairól beszélgettünk. 

...
Szívünk rajta
Egy zaklatott trauma- feldolgozás krónikája
Még több olvasnivaló
...
Nagy
Visszamenni, ahol sohasem voltunk - 5 könyv az otthonkeresésről

Összetett feladatra vállalkozik, aki azt próbálja megfejteni, tulajdonképpen mi is az otthon. Most öt olyan könyvet mutatunk meg, amelyek különböző nézőpontokból villantják fel, milyen sokfélék is lehetnek az otthonkeresés és az otthonra találás történetei.

...
Nagy
“Megakadályozni apát és a bátyámat abban, hogy üssenek. Ennek szenteltem az életemet” #olvass Ott Annával

Linda Boström Isten hozott Amerikában című regényének szerzője ismert Karl Ove Knausgard regényfolyamából, a Harcomból. Ott Anna elolvasta a regényt, és elmesélte, hogyan küzdött meg azzal, hogy a szerzőt a volt férje nézőpontjából már régóta ismeri.

...
Nagy
5 Rushdie-könyv, amit el kell olvasnod

A Booker-djías Salman Rushdie mögött nehéz helyzetekkel teli pálya, több évnyi bujkálás és rengeteg nagyon jó könyv áll. A napokban legújabb, Quichotte című regényét ajánlottuk (olvass bele ITT), most pedig mutatunk öt Rushdie-könyvet, amellyel alá lehet merülni az író mágikus realista világában. 

A hét könyve
Kritika
A jelen- és a távollevő apák könyve a Hóesés Rómában
Énkarantén
...
Nagy
Julie Orringer véletlenül bukkant az európai művészeket megmentő újságíró történetére

Ki volt Varian Fry, aki az életét kockáztatta azért, hogy európai kulturális és tudományos elitjének képviselőit kimenekítse a kontinensről a második világháború alatt? Történetéből Julie Orringer írt regényt, akivel a fikció és a valóság keveredéséről, Chagallról és az adaptációs tervekről is beszélgettünk.

Olvass!
...
Beleolvasó
A jótékonysági gyerekvonatok szegény gyerekek ezreit mentették meg a háború után

A gyerekvonatokról szól Viola Ardone új regénye, azaz azokról a jótékonysági gyermekmentő akciókról, amelyeket a második viágháború után találtak ki az árván vagy féláván maradt, szegénysorsú gyerekek megsegítésére. Olvassatok bele Amerigo történetébe, amelyet valós események ihlettek! 

...
Beleolvasó
A fehér sorsjegy gyerekre, a kék független életre jogosít

Sophie Mackintosh disztópiájában a sorslottó életekről dönt. A regény egyebek között azt vizsgálja,vajon boldog lehet-e egy nő a választás szabadsága - vagy épp gyerek nélkül.

...
Nagy
Németh Róbert: Balra nézek, Thom Yorke

Van, aki nem növi ki a rajongást, sőt ez lesz a saját valósága, ahova bármikor elmenekülhet. Németh Róbert A táguló idő címen kezdi el tárcasorozatát, amelyben felbukkan a Sex Pistols, Wilco és egy korszakos zseni a konténervécében.

...
Beleolvasó
Utazó ügynökként kel életre Don Quijote Rushdie új regényében

A szerelemről, az öregedésről és az őrületről is szól Salman Rushdie új regénye, a Quichotte, amely a Don Quijote parafrázisa. Rushdie rengeteg iróniával mesél a mai korról, amiben elvileg bármi lehetséges, és közben bemutatja a 21. század bolondos lovagját, a sorozatfüggő utazó ügynököt, aki egy tévésztárt hajkurászik. Olvass bele!

...
Nagy
Fehér Boldizsár: Azt hittem, a rizottót kéred

A legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat 2019-beFehér Boldizsár nyerte el Vak majom című regényével, ami a Magvető Kiadónál jelent meg. Idén havonta jelentkezik Hogyan legyünk népszerűek és szerezzünk barátokat című tárcasorozatával. 

...
Beleolvasó
Juhász Roland: Harry Potter és a varázslók háborúja (részlet)

Nem sokkal a Harry Potter és Félvér Herceg megjelenése után, a befejezésre való felfokozott várakozás időszakában, a magyar rajongók közt terjedni kezdett egy könyv, amit úgy adtak kézről kézre, mint a hetedik rész kiszivárgott kéziratát.  A Harry Potter és a varázslók háborúja valójában nem más, mint az egyik legjobb magyar fanfiction, amelyet Juhász Roland írt. Olvassátok el az első fejezetét!